zamknij Zostań patronem na patronite
Jesteś w

Czy wiesz, że...

10 lipca 1999 r. w Wiśle pobito rekord świata w ilości wypitego piwa przez 5 osób w ciągu 15 minut. Drużyna z Wisły wypiła 18 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Konrad Spytihnevawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Konrad Spytihnev
Wygląd: kolor ciemna słomka, klarowne, ale piana to wstyd, wygląda jak ta z płynu do mycia naczyń, nie grubo a olbrzymio pęcherzykowa, na szczęście znika do zera w parę sekund
Zapach: Bardzo fajnie chmielowe, tak w typie niemieckim, jest żatecki, ale też i zielistość i kwiatowość jak od jakiegoś hallertauera, masełko, pszeniczny chleb lub raczej tost
Smak: Sążniste w smaku, smakuje trochę jak niemieckie korpo maibocki, piwo słodowe, wyklejające, słodkie, ale profil słodowy taki czysty, chlebowość, tost maślany, bo diacetyl, żadnych typowo czeskich karmeli i melanoidynowości w typie ciastkowym, dalej bardzo chmielowe, podobnie jak w zapachu, głównie kwiatowo, trochę zieliście, fajnie nachmielone na aromat, ale taką słodkość dobrze by było skontrować konkret goryczką, a ta jest tutaj średnia jak na czeskie standardy (jak na polskie to spoko). Dla fanów piwa marcowego zdecydowanie. Przy ogrzewaniu zaczyna się pojawiać jakieś jabłko.
2019-01-22 00:54:15
Chodovar Prezident 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Wygląd: kolro bursztynowy, po nalaniu piana ładna, ale tempo w jakim znikała do całkowitego zera zatrważające
Zapach: Ładny, chmielowy, korzenno-kwiatowy, słodowy, lekko opiekany
Smak: Słodowe, trochę diacetylowe, chmielowe w aromacie, ale goryczka niezbyt wysoka, smaczne, pełne, treściwe, może trochę przez to masło, całkiem ok. lager, ale trochę zbyt wysoka kwaskowatość. Fajne piwo, jak ktoś się chce napić zwykłego pilsa, ale jest zbyt dużo czeskich lepszych.
2019-01-21 23:19:43
Trzech Kumpli Mistyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Misty
Dobre IPA. Smak słodkawy, potem cytrusy. A na koniec gorzki posmak. Ciekawa kombinacja.
2019-01-21 23:14:00
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu praktycznie nic się nie dzieje, może jakaś doza słodowości, kukurydza i landrynkowe klimaty. W smaku jest podobnie, mega wodnistość, zero charakteru, lekka słodowa nuta, trochę metalu i żelaza, jeszcze mniej kukurydzy i landrynki, goryczka zerowa, kontra kwaskowa zerowa, praktycznie sama woda, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w białej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 27.04.2019. Piwo o niewiadomym składzie, bez jakiegokolwiek smaku. Ten wyrób to chyba najgorsze zlewki po innych wyrobach Tenczynka, bezpłciowe i przewodniste. Chyba dlatego zostało wydane pod inną nazwą, jedynym plusem wydaje mi się brak wadliwych aromatów, bo tutaj po prostu nie ma żadnych aromatów... Odradzam gorąco, ode mnie 2, nie jest to wadliwy wyrób, jedynie "piwo" bez smaku.
2019-01-21 22:28:52
Piwoteka & Internal Quiet Last Breathawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Piwoteka & Internal Quiet Last Breath
Kolor złocisty, lekko zamglony, widoczne farfocle (chmielowe). Piana écru, początkowo obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat chmielowy, głównie cytrusy i owoce tropiku z dodatkiem nut zbożowych.
W smaku wytrawno-kwaskowe. Jest i nawet karmelek i biszkopt od słodów, ale wszystko to przykrywa narastająca z kolejnymi łykami goryczka ziołowo-cytrusowa. Alkohol ukryty. Wysycenie średnie podbija pijalność.
2019-01-21 21:31:51
Perlenbacher Premium Pilsawatar
K1
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Smaczne piwko w dobrej cenie.
Smak łagodny, wyraźna goryczka.
2019-01-21 21:24:39
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Smaczne.
2019-01-21 21:22:45
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Do przełknięcia, ale szału nie ma.
2019-01-21 21:20:56
Łomża Exportawatar
Gość
Łomża Export
Witam chcialam powiedziec ze kupuje Łomże bez alkoholu i jedna partia o nr 1742LE148518292 jest zla piwo po otwarciu wylatuje z butelki tak sie burzy i jest gorzkie natomiast piwo z nr 1419LE157218311 jest slodkie i sie nie pieni zrobcie cos z tym
2019-01-21 21:00:56
Wrężel Tropical Black IIPAawatar
partacz
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Black IIPA
Black IPA to mój ulubiony rodzaj piwa, testuję każde jakie mi się uda kupić. To jest świetne, polecam.
2019-01-21 20:45:19
Edelmeister  Non-Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Non-Alcoholic
Wodniste, ryżowo-brzeczkowe. Bardzo jasne z niezłą pianą. Nie zaskoczyło na plus ani na minus.
2019-01-21 20:19:53
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
w dino po 4 zeta i bd
2019-01-21 20:13:03
Wexford Irish Cream Aleawatar
Gość
Wexford Irish Cream Ale
Kiedyś było w każdym dużym carrefourze. Niestety od jakiś 2 lat nie jestem w stanie go w żadnym sklepie w Warszawie znaleźć
2019-01-21 20:03:23
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Znajomi mówili spróbuj. Bardzo dobre. Albo trafiłem na stare bo kwaśne jak diabli. Zapach owszem super, goryczka lekka ok to lubię, tylko czemu takie kwaśne. Zna ktoś piwo podobne ale mniej kwaśne? Może być mocniej chmielowe.
2019-01-21 19:54:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ja poproszę kufel jak w reklamie wtedy będzie smak i ocena.
2019-01-21 19:40:34
Tuborg Grøn (Tuborg Green)awatar
Gość
Tuborg Grøn (Tuborg Green)
W Norwegii piłem tuborga przy każdej okazji, teraz po dłuższej przerwie stwierdzam że w Polsce w wersji 33cl to ten sam smak. Bardzo dobre piwo, przypomina letnie dni.. Fajnie po nim z paszczy czuć browarem. Nie wiem jak komu ale mi to sprawia frajdę
2019-01-21 19:37:33
Doctor Brew Victoria American IPAawatar
Gość
Doctor Brew Victoria American IPA
Vynikající pivo, vřele doporučuji. Koupeno v Lidlu v Kudowa Zdrój. V českých supermarketech nelze tak dobrý india pale ale koupit.
2019-01-21 19:29:51
Brewera No i Pa!awatar
Gość
Brewera No i Pa!
Warka 04/05/2019 bardzo dobra
2019-01-21 18:45:08
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Dobre i niedrogie piwerko. Jest bardzo łagodne w piciu i ma to coś co powinno mieć dobre piwko.
2019-01-21 18:30:37
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bardzo słabe piwo jakościowo. To już polski lech jest lepszy w smaku.Zero goryczki aromat jak zwietrzały chmiel , koło Czeskiego piwa to nie stało...
2019-01-21 18:16:15
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dołączyliśmy do Patronite.pl

patronite
W związku z rosnącymi kosztami utrzymania i modernizacji serwisu, postanowiliśmy utworzyć profil na portalu patronite.pl i uruchomić zbiórkę funduszy.
Wszystkie zebrane środki zostaną przeznaczone na utrzymanie i dalszy rozwój portalu, oraz wykonanie modyfikacji proponowanych przez użytkowników. Z góry dziękujemy wszystkim, którzy zdecydują się pomóc w rozbudowie serwisu.

Katalog piw

Dane producenta / importera

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar Kormoran Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
6
 
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
% alk. 10.5
Blg 36.6
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Cornus Lupus, czyli Boil Down Baltic Porter z dereniem – przepotężne piwo o ekstrakcie 36,6 blg i 10,5% alkoholu.
Tak wysoki ekstrakt osiągnęliśmy za pomocą odparowania brzeczki. Gotowanie trwało rekordowe 24 godziny, dzięki czemu uzyskaliśmy efekt karmelizacji w kotle i bardzo intensywny aromat i smak. Dereń dodaliśmy jako całe owoce i leżakował z piwem. Stanowi kontrę dla jego słodyczy i zaokrągla smak. Piwo leżakowało 2 lata!
Cornus Lupus jest prawdopodobnie pierwszym w Polsce piwem zagęszczonym przed fermentacją.

A było to tak…
Pewnego razu do krainy lasów i jezior zawitał stary, wędrowny pieśniarz – mędrzec jakich już niewielu. Odwiedzał krainę raz do roku, wszyscy doskonale go znali i wyczekiwali wieczornych gawęd. Gdy zebrani zasiedli przy ogniu, palce pieśniarza uderzyły w struny lutni, popłynęła prastara, zapomniana opowieść…
„Dawno, dawno temu, krainę lasów i jezior strzegł wilk o czarnym umaszczeniu. Strzegł mieszkańców przed szarlatanami, którzy próbowali zmącić ich umysły. Podstępnie kusili towarami, którymi tylko oni władali, a które to doprowadzały do zapomnienia tradycji ojców. Żądali przy tym za nie sowitej zapłaty. Wilk pojawiał się jak zjawa, gdy tylko trzeba było strzec tradycji krainy. Wystarczyło, że przechadzał się wśród ludzi, a mądrość przodków odżywała na nowo.
Szarlatani jednak wymyślali coraz to zmyślniejsze sposoby uwodzenia. Wilka dawno nikt nie widział, a wielu nawet o nim zapomniało. Jedynie nadworny druid był zaniepokojony. Wiedziony złym przeczuciem, udał się przeto do lasu. Odnalazł wilka godzonego sztyletem w bok! A życia w nim było już niewiele…
Czym prędzej zaczął zbierać zioła, korzenie, owoce i zabrał się do przyrządzania magicznego wywaru mocy. Nie zmrużywszy oka, gotował wywar przez całą dobę, uzyskując moc tak wielką, że niejednego śmiertelnika mógł odprawić na drugą stronę snu. Na koniec dodał tajemniczych czerwonych owoców, które zespoliły wszystkie moce wywaru w harmonijnym współdziałaniu.
Podał wywar wilkowi. Dwie doby wilk spał jak nieżywy, by powstać niczym feniks z popiołów. Gdy zaczął na nowo przechadzać się wśród ludności, pamięć i mądrość przodków wróciła i nastąpiło opamiętanie. Szarlatani umknęli z krainy zanim gniew mieszkańców zdążył zwrócić się ku nim. Wilk po dziś dzień strzeże tradycji krainy.
Taka to moc drzemie w rodzimych plonach ziemi. Swego nie znacie…” Tymi słowami zakończył pieśń. „To ten wilk widnieje w herbie waszego znamienitego Porteru” – dodał cicho i udał się na spoczynek.
Wśród słuchających był i królewski piwowar. Natchniony pieśnią, czym prędzej udał się do warzelni i zaczął coś gotować… i gotował przez całą dobę, aż zmorzył go sen. Kolejnego dnia przechadzał się po królewskich ogrodach, wzdłuż żywopłotów… z czerwonymi owocami! Czy to możliwe abyśmy wszystko czego nam trzeba mieli tak na wyciągnięcie ręki?! Kolejny raz przeczucie go nie zawiodło.
Tak oto powstał przepotężny porter bałtycki, gotowany przez dobę, którego moc osiągnęła ponad 36 miar słodyczy, złagodzona przez uzdrawiającą i cierpką moc derenia. „Swego nie znacie…” – wspomniał piwowar uśmiechając się do siebie. A najnowsze, wybitne dzieło, otrzymało imię CORNUS LUPUS… ku pamięci o tradycji.
[opis producenta]

comments Komentarze: 1    oceny Średnia ocena: 8/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-16 08:08:57
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
% alk. 11.0
Blg 26.0
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Esencja z piwa Imperium Prunum wersji 2019 roku. Dostępna w ilości tylko 240 butelek i sprzedawana tylko w browarze w piątek 18 stycznia 2019 w cenie 35 zł za butelkę.

comments Komentarze: 3    oceny Średnia ocena: 10/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-14 07:49:07
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
% alk. 9.0
Blg 21.0
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Specjalna wersja piwa Porter Warmiński leżakowana nie jak zwykle 21 tygodni, tylko 21 miesięcy. Dołączona do zestawu z kieliszkiem degustacyjnym i czwartą warką Imperium Prunum.

Tymczasem w czeluściach zamkowych piwnic po cichu leżakował PORTER WAMIŃSKI – duma piwowarów z krainy lasów i jezior. Piwo warzone według niezmiennej receptury od 10 lat. Trunek tak znamienity, że zdobył uznanie nie tylko w całej krainie, ale i daleko za jej granicami.
W krainie Germanów dwukrotnie został uhonorowany tytułem European Beer Star. W krainie Rusów po trzykroć zdobywał laury podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji. Wielokrotnie nagradzany w znamienitych rodzimych turniejach m. in. podczas Chmielaków Krasnostawskich, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników oraz Plebiscytów na Piwo Roku Browar. biz. Zyskał prawo posługiwania się insygniami Jakość Tradycja oraz Certyfikatem Dobry Produkt.
Siłą bowiem Porteru Warmińskiego jest długi okres leżakowania. W zakątku zamkowych piwnic powstaje trunek treściwy o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. A i klaruje się sam, bez pomocy maszyn.
Tym razem jednak piwowar, nic nikomu nie mówiąc, zachował jedną beczkę znacznie dłużej niż zwykle. Znacznie…
Zgodnie z tradycją obowiązującą w krainie, piwo leżakuje tyle tygodni, ile ekstraktu uzyskane jest ze słodu. Beczka, którą piwowar zachował, leżakowała tyleż miesięcy! Przeto po 21 miesiącach została wydobyta z zamkowych piwnic, by jako kolejny trunek posłużyć do wzniesienia toastu w roku dziękczynienia… za pomyślność!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 9/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-15 12:48:16
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
% alk. 10.5
Blg 28.0
5902528100017addbarcode
Piwo w stylu Braggot z dodatkiem czarnego bzu i kawy zbożowej uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Było leżakowane przez 20 miesięcy. Jego premiera odbyła się 12 października 2018 roku.

Zapadł zmrok. Płomienie w kamiennym kominku rozświetlały komnatę ciepłym światłem, mieniąc się na kamiennych ścianach i snując długie cienie po dębowej podłodze. Piwowar kroczył z kąta w kąt. Nie mógł spać, coś go trapiło…
Zbliżały się obchody Roku Dziękczynienia i dawno już uradzili z władcą krainy lasów i jezior, że najlepszym trunkiem, jakim można uczcić tak ważne obchody będzie braggot – piwo na miodzie. I choć leżakujące od roku w piwnicach zamku piwo, było uwarzone na wyjątkowo aromatycznym miodzie gryczanym i zbliżało się do szczytu swojej doskonałości, to piwowar nie mógł zasnąć.
Wspominał o pnączach „chmielu zapomnienia” oplatającego niegdyś królestwo i gdy już wszyscy tracili nadzieję, o powrocie jednego ze śmiałków ze sławetną Suską Sechlońską. I o tym co się wydarzyło, gdy najedli się nią po odsączeniu z piwa… Na chwilę się uśmiechnął. Przypomniał sobie też o gadzinie kwaszącej piwa, która po wypiciu barley wine’a z jarzębiną zmieniła się w jemiołuszkę… a potem jak upolował ją kot ;-)
W braggocie jednak brakowało magicznego składnika, który oczarowałby najbardziej wymagające podniebienia.
Nazajutrz o świcie wybrał się na przechadzkę poza mury zamku. Nic tak nie odświeża umysłu, jak przyroda ziemi mlekiem i miodem płynącej. Snuł się tak aż do południa, kiedy to skwar sierpniowego słońca nakłonił go do odpoczynku.
Zauważyli go pracujący w polu chłopi i zaprosili na posiłek. Chętnie zatem do nich przystał. Zaciekawionym opowiedział, co go tak trapi. Chłopi jednak na warzeniu piwa się nie znali, toteż niewiele mogli pomóc. Życzliwie poczęstowali chlebem z miodem i dali do popicia prażoną z cykorią kawę zbożową. Gdy piwowar wziął kęs i popił kawą… To był ten smak! Zerwał się z miejsca, podziękował serdecznie i ruszył w drogę powrotną.
Nadal jednak był niespokojny. Przeczuwał bowiem, że w piwie tak mocnym, przepełnionym słodyczą i aromatem miodu, o oleistej pełni, dodatek kawy zbożowej może nie wystarczyć.
Dochodząc do zamku jego wzrok przyciągnęły kobiety zbierające owoce czarnego bzu na nalewki. O ironio! Podobnie jak owoce jarzębiny nadają się do jedzenia po przemrożeniu, tak owoce czarnego bzu tracą truciznę po przegotowaniu. To był znak. Był już pewien, że cierpki sok z czarnego bzu złagodzi oleistą słodycz piwa… i się nie mylił…
Tak oto powstał wyjątkowy braggot z czarnym bzem i kawą zbożową, którym wzniesiono pierwszy toast Roku Dziękczynienia. Za powodzenie, za obfitość, w podziękowaniu matce naturze za hojne dary jakimi obdarza krainę. A nazwa jego to TERRA DONUM.
Terra Donum to braggot. Ale czym jest braggot?
Historycznie to połączenie miodu pitnego i piwa. Tylko tyle i aż tyle. Styl ten nie ma sztywnych ram jak inne style. Baza piwna może tu być dowolna, co daje szerokie pole do interpretacji. Można spierać się czy braggot to jeszcze piwo, czy już miód pitny, tym bardziej, że braggoty mogą powstawać również w innych procesach niż browarnicze (np. mieszanie) i mogą mieć powyżej 50% miodu. My jednak warzymy piwa, dlatego Terra Donum to zdecydowanie piwo.
Jak we wszystkich braggotach pierwsze skrzypce gra tu miód. W zasypie (jeżeli można tak powiedzieć) użyliśmy 33% naturalnego, aromatycznego miodu gryczanego. Bazę piwną można określić jako subtelnie palony czy wędzony barley wine. Jest słodki w sposób charakterystyczny dla gryczanego miodu. Aby jednak złagodzić jego ciężkość, pracowaliśmy nad dodatkami, które skontrują i urozmaicą słodycz tego piwa. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się zastosować 2 dodatki: kawę zbożową i czarny bez.
W zapachu, gryczany miód złamany jest palonością kawy zbożowej. W trzecim planie pojawiają się owocowe akcenty z czarnego bzu.
A jak smakuje? Dodana na leżakowaniu kawa zbożowa wnosi akcenty zbożowej paloności, a zawarta w niej prażona cykoria urozmaica jej przyjemną goryczkę. Owoce czarnego bzu z kolei kontrują słodycz swoją kwaśnością czy nawet cierpkością. Oba dodatki spowodowały, że piwo zdecydowanie zyskało na pijalności.
Na finiszu to właśnie kwaskowość i paloność z dodatków odcina miodową słodycz, zachęcając do kolejnego łyku. Niczym magia… wszak historycznie braggot był magicznym napojem w kulturach Skandynawii, Wysp Brytyjskich czy Bałtów.
Piwo jest koloru brunatno-burgundowego, prawie nieprzejrzyste, pod światło można dostrzec rubinowe przebłyski. Ze względu na moc i konsystencję piwa, kremowa piana jest znikoma i szybko redukuje się do obrączki towarzyszącej do końca degustacji.
Cała kompozycja jest wybitnie deserowa, degustacyjna, rozgrzewająca od środka… niczym najlepsza, wykwintna nalewka. Płyn aksamitnie rozlewa się w ustach zachwycając swoja pełnią i złożonością smaku i aromatu… magicznie…

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, miód, słód żytni, słód jęczmienny ciemny, słód wędzony, owoce czarnego bzu, kawa zbożowa, chmiel, drożdże
Barwa: brunatno-burgundowa
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,375l, zapakowanych w specjalnych kartonach.
Termin przydatności do spożycia: 1 rok

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,07/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-10-06 08:48:29
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
% alk. 1.0
Blg 8.5
5902528523311addbarcode
Piwo o smaku pigwowca z miodem uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to drugie piwo z serii 1 na 100.

1 na 100 Pigwowiec i Miód to niefiltrowane piwo górnej fermentacji z bogatym dodatkiem miodu i soku z pigwowca. Jest w nim wszystko co pokochaliście w 1 na 100 Lite APA – pełnia smaku i niska zawartość alkoholu. Tym razem jednak jeszcze bardziej skupiliśmy się na letnim orzeźwieniu!
Dzięki dodaniu naturalnego soku z pigwowca (od plantatora spod Kazimierza Dolnego) i naturalnego miodu (od zaprzyjaźnionego pszczelarza z Warmii i Mazur) uzyskaliśmy lekkie, niskokaloryczne piwo w stylu Fruit&Honey Ale. Zachowując piwny charakter przypomina letnią lemoniadę z delikatną słodyczą i rześkim kwaśnym charakterem pigwowca. Piwo, mimo swej lekkości, jest pełne w smaku, a jego wyjątkowo orzeźwiający charakter z pewnością przysporzy mu zwolenników zarówno wśród lubiących piwo mężczyzn, jak lubujących się w radlerach kobiet.
1% alk. – 100% pełni smaku, orzeźwienia, naturalności, satysfakcji… Idealne na upalne dni, tym razem w wydaniu Fruit&Honey.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże
Barwa: jasna pomarańczowa, mętne
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 19    oceny Średnia ocena: 7,93/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-08-04 08:56:22
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
% alk. 4.8
Blg 12.5
5902528885556addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Koniec pracy… słońce za oknem… czas na chill – Chill Beer!
Chill Beer Vermont Pale Ale to piwo charakteryzujące się wyjątkową rześkością i owocowością. Nie ma w nim jednak owocowych dodatków, a wrażenie owocowości to zasługa użytych chmieli i aksamitność płatków zbóż.
Naszym punktem wyjścia były piwa w stylu Vermont IPA, chcieliśmy jednak by nasze piwo było bardziej sesyjne i chill mógł trwać dłużej. Dlatego przy zachowaniu wszystkich cech chmielowej owocowości postanowiliśmy zaoferować piwo bardzo sesyjne… niech chill trwa!
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słód żytni, płatki owsiane, płatki pszenne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 14    oceny Średnia ocena: 7,44/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-16 13:03:59
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
% alk. 3.0
Blg 10.5
5902528152542addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym ugasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke było bowiem traktowane jako napój, który jednocześnie krzepi i daje orzeźwienie. Dziś wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.
Autorem tegorocznej receptury jest zwycięzca kategorii w V Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2017 – Paweł „Czarny” Morawski, piwowar domowy z Olsztyna. Interpretacja „Czarnego” skupia się na różnorodności zbóż wykorzystanych w zasypie oraz tym, żeby jak na piwo historyczne wypada, nie były to słody zbyt jasne. Klasyczny chmiel Lomik został uzupełniony o ziołowe elementy lipy, rumianku i jałowica. W efekcie otrzymaliśmy piwo o głębokiej barwie, oleistej fakturze, a jednocześnie wciąż o niskiej zawartości alkoholu i rześkie.
Skład: woda, słody jęczmienne ciemne, słód żytni, słód owsiany, słód orkiszowy, jałowiec, lipa, rumianek, chmiel Lomik, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,18/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-13 09:16:27
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
% alk. 11.0
Blg 26.0
5902528019050addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Każdego roku po rozlaniu Imperium Prunum pozostawione w zbiorniku leżakowym śliwki pod własnym ciężarem wyciskają z siebie niewielką ilość esencji Imperium Prunum.
Samo słowo esencja nie jest tu przypadkowe. Widzimy tu analogię do „tokajskiej esencji”, czyli wina powstającego z cukrów oddawanych pod własnym ciężarem przez rodzynki. Owa tokajska esencja – odbierana przez węgierskich władców i papieża – maiła być przedsionkiem raju. Bardzo podobnie jest z naszym piwem – cechuje się niespotykaną aksamitnością, wyjątkową gęstością oraz wybitnie wędzoną owocowością nałożoną na porterową bazę. To wyjątkowo deserowe piwo, które jest w stanie zawładnąć podniebieniem i sercem, każdego kto je spróbuje.
Z dwóch warek IP udało się nam uzyskać 500 butelek tej wyjątkowej wersji naszego imperialnego porteru. By podkreślić jego wyjątkowość pozostaliśmy przy laku, a etykietę zastąpiliśmy czarno-złotą zawieszką.
Piwo sprzedawane tylko bezpośrednio w browarze. Premiera w piątek 19 stycznia 2018.
[opis za artykułem dostępnym na oficjalnej stronie internetowej browaru]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,29/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-03-11 09:19:16
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
% alk. 10.5
Blg 26.0
5902528325410addbarcode
Życie w krainie skrytej wśród wzgórz, lasów i jezior wciąż toczyło się niespiesznie, wyznaczane biegiem pór roku. Ludzie byli szczęśliwi i jadła, a zwłaszcza najprzedniejszego piwa, które rozsławiły krainę na wszystkie kontynenty, nigdy im nie brakowało.

Bogactwo i sława, jak wiadomo, przyciągają przybyszów różnej maści… Pewnego dnia do krainy przybyła zawistna, zła i przebiegła poczwara o gadzim wyglądzie i skrzydłach nietoperza. Lotem błyskawicy przemierzała całe królestwo, plugawym jadem pustosząc uprawy, trując studnie i kwasząc leżakujące piwa. Gadzina była tak szybka, że żaden z dzielnych rycerzy nie był w stanie nawet dobyć miecza.

Mądry władca krainy wiedział, że siłą nic tu nie zdziała. Zapytał przeto poczwarę „Czego chcesz?”. Gad roześmiał się tylko i odparł „Waszych bogactw!” Władca zapytał ponownie „CZEGO CHCESZ?!” Gad spoważniał, spojrzał w oczy mądrego Króla i rzekł: „Klątwa zostanie zdjęta, gdy ktoś poda mi do wypicia wino, które winem nie będzie, a smak napój ten będzie zawdzięczać owocom dojrzewającym na mrozie. Usłyszawszy tajemnicę masz na jej spełnienie 2 lata, inaczej…” – nie dokończył i odleciał.

Władca krainy jezior i lasów wezwał wszystkich mieszkańców krainy, by wraz z nim szukali rozwiązania. Przybył i piwowar, który rzekł, że zna rozwiązanie pierwszej części zagadki. Miast wina gronowego, można uwarzyć wino jęczmienne – piwo, którego styl zwie się barley wine. Wtem wśród przybyłej gawiedzi począł przepychać się rudy, rosły mężczyzna, osadnik z dalekiej północy, który stwierdził, że zna odpowiedź na drugą część zagadki. Szepnął coś do ucha piwowara, po czym zniknęli w browarze… nie wracali długo.

Dwa lata wyznaczone przez poczwarę dobiegały końca. Znudzony, bezlitosny i zuchwały gad, przybył do władcy w ustalonym dniu, psując kolejne piwa. Ku swemu zdziwieniu, już z oddali ujrzał, że władca na jego powitanie ma w ręku pełen puchar. Wiedząc, że żadna trucizna nie jest w stanie mu zaszkodzić, pewny siebie, łapczywie wypił zawartość. To co zdarzyło się później zadziwiło wszystkich. Gad stał się jeszcze większy i straszniejszy…. po czym w mgnieniu oka zmienił się w jemiołuszkę, uwalniając się od klątwy. Rozwiązaniem drugiej części zagadki była bowiem jarzębina, której rude owoce nadają się do jedzenia dopiero po pierwszych mrozach i łagodzą przepotężną moc barley wine’a.

Radość wróciła do królestwa, a barley wine z jarzębiną, przepyszny eliksir wolności, na nowo rozsławił krainę na wszystkich kontynentach. Od imienia rosłego osadnika z północy i owocu jarzębiny, został nazwany BARLOW SORBUS.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,35/10
Dodał: ark00 - 2017-11-14 08:48:25
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
Kormoran Porter Warmiński z Wiśnią
% alk. 8.5
5902528662317addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Porter Bałtycki to styl mocno związany z Polską. Tradycyjnie warzony i długo leżakowany jest rozpoznawalnym i cenionym klasykiem. Z drugiej strony, porter to styl wyjątkowo wdzięczny do poszukiwania nowych, wyjątkowych doznań dla podniebienia. Oto prezentujemy nowe oblicze porteru - Porter Warmiński z Wiśnią.
Do leżakowanego pół roku porteru dodajemy naturalny sok wiśniowy i znów leżakujemy. Nie dosładzamy, nie aromatyzujemy. . . Pozwalamy jedynie by palona, czekoladowa słodycz piwa zharmonizowała się z kwaskową i wytrawną owocowością wiśni.
Efekt jest piorunujący! Piwo zyskuje nowy wymiar, wciąż - niczym belgijskie praliny - jest deserowe, pełne, a dodatek wiśni zwiększa pijalność i dodaje nieco pazura. . . Wyjątkowa kompozycja!

comments Komentarze: 13    oceny Średnia ocena: 7,26/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-10-18 13:37:30
 
1
2
3
 ... 
6
 
wykonanie choruzy.pl © 2010