zamknij Zostań patronem na patronite
Jesteś w

Czy wiesz, że...

Pub "Mathaser" w Monachium jest w stanie pomieścić 5500 osób i sprzedaje dziennie 48 tys. litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Guinness Foreign Extra Stoutawatar
Gość
Guinness Foreign Extra Stout
zgadzam sie a admin, ktory dodawal opis to jaka sierota bez pojecia...
2019-03-23 11:34:52
Bojan Miodoweawatar
Gandalfino
starstarstarstar
Bojan Miodowe
Kolor złoto miodowy. Opalizujący. Prawie bez piany.
Przyjemny miodowy aromat, bez sztucznych zapaszków. Trochę jakby cytrusa. I herbaty?
Miód bardzo wyczuwalny w ilościach akuratnych. Nie przesłodzone, a dodatku miodowego w sam raz.
Nie zabija to piwa, bo czuć bazę słodową. A nawet na finiszu, skromną bo skromna, goryczkę.
Jak się dobrze ?wsłuchać? to są nawet nutki woskowe. No smaczne jest i tyle.
U mnie najlepsze miodowe jakie piłem.
2019-03-23 11:28:30
Brok Premium Lagerawatar
Gość
Brok Premium Lager
procentów! proszę piszmy po polsku
2019-03-23 11:05:10
Carling Lagerawatar
Gość
Carling Lager
Na nastepny dzień niezła sraka
2019-03-23 09:37:14
Bytów Pszeniczneawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Bytów Pszeniczne
Nie takie złe. Faktycznie trochę brakuje do mocniejszych w aromocie, ale dalej to piwo pszeniczne ze swoi zaletami. Z ładnym zapachem chlebowym i smakiem bananu.
2019-03-23 07:54:30
Golem Lilithawatar
Gandalfino
starstarstarstar
Golem Lilith
Wygląd typowy dla risa.
Aromat ku porterowi. Dominuje wiśnia. Trochę kawy.
Prawie bez gazu. Kawa. Paloność. Słodycz. Lekki kwasek. I raczej śliwka niż wiśnia. Przypalone pieczywo.
I spora goryczka. Goryczka spotyka się z palonoscią. Daje to uczucie goryczy pestkowej. Sprawia to, że kawa transmutuje w kakao. A nawet gorzką czekoladę.
Lubię takie biry. Jest moc i słodycz, i ma ją co kontrować. I rozgrzewa. Piwo ma charakter.
2019-03-23 06:12:01
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPA
Nie żal, bo ich nie czuć
2019-03-23 00:02:15
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPA
Po ogrzaniu w aromacie jeszcze wyskoczył bukiet warzyw :3
2019-03-23 00:01:33
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Volfas Engelman Pasaulio Skoniai IPA
Wygląd: kolor niemal miedziany, delikatnie nieklarowne, ładna piana i lacing
Zapach: trochę zalatuje aromatem mandarynki, takim lekko sztucznym, poza tym niczym
Smak: Volfas to król okrutników, czyli piw chujowych, poza tym oszustów, czyli lagerów sprzedawanych jako ejle i podobnie jest w tym przypadku, to lager, smakuje jak niegdyś robiony przez Van Pura lager dla Biedry o nazwie Cechowe IPA, lager niemal bezgoryczkowy (pity przed nim korpolager miał wyższą goryczkę), lekko karmelowy, cytrusowość na pograniczu chmieli amerykańskich i aromatu (Volfas powszechnie używa sztucznych aromatów, więc dlaczego i tu miałby ich nie użyć), jednak najgorsza w tym piwie jest mydlinowość, charakterystyczna dla tego producenta, piwo jest mdłe i nisko pijalne. Pytanie, oceniać je jako lagera czy jako IPA? Jeżeli jako IPA to jest to dno i tak też oceniam.
2019-03-23 00:00:45
Romper Premium Strongawatar
Gość
Romper Premium Strong
ok piwko
2019-03-22 23:55:30
Faxe Goldawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Faxe Gold
Wygląd: kolor bursztynowy, ładna piana, jakiś lacing
Zapach: dziwnie słodkawy, nie słodowy, a raczej kukurydziany? Do tego efekt fotolizy, czyli delikatny skunks
Smak: jak na koncerniaka to nawet pełne, przy czym ta pełnia pusta, nie niesie większych wrażeń, ot taki Heineken czy Calsberg (piwo z nutą zielonego jabłka i konopii), choć wydaje mi się pełniejsze i nawet jakaś goryczka tu jest. Przypomina Kasztelana. Piwo na grilla, ale 4 zł na promocji za 0,33? Chyba nie bardzo.
2019-03-22 23:27:41
Faxe Goldawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Faxe Gold
"Dostępny w sieci ALDI" brzmi jakby warzone było dla dyskontu, a to piwo dostępne powszechnie na całym świecie
2019-03-22 23:23:17
Nepomucen D-Tonacjaawatar
Gość
Nepomucen D-Tonacja
Ja trafiłem Warka 13.02.2021 i mam rozbieżność tj. alkohol 10% BLG 27,5. Smak jak poprzednicy pisali najlepiej wykonany RIS jaki znam. Smak gorzka czekolada plus palone słody wg mnie mocno czuć monachijski. Serwowane niezgodnie z propozycją producenta gdzie miało być 10-12 stopni a ja piję w 16stopniach. Generalnie sympatykom RIS i Baltic Porter powinno smakować. Znawca nie jestem ale to jest to jak zawsze sobie wyobrażałem RIS.
2019-03-22 22:40:50
Obołoń Białeawatar
Gość
Obołoń Białe
Dobre lekkie piwko :)
2019-03-22 22:27:59
Stu Mostów WRCLW Cherry Eisbockawatar
Gość
Stu Mostów WRCLW Cherry Eisbock
Warka do 22.02.2022 powiem tylko jedno. Najprzezajebistszy koźlak jaki piłem. Łęka nuta wiśni. Poezja.
2019-03-22 22:15:21
Tarczyn Jasne Pełneawatar
Gość
Tarczyn Jasne Pełne
Jeśli ktoś przyzwyczajony smakowo do korposzczochów oceni ,że mu nie smakuje to wcale się nie dziwię. Bo ma namiastkę smaku dobrego piwa a nie wyrobu piwopodobnego.
2019-03-22 22:02:41
Braniewo Jasne Pełneawatar
Gość
Braniewo Jasne Pełne
bardzo dobre piwo, wypijam ich nawet 7 na jednym posiedzeniu i na drugi dzień głowa w ogóle nie boli. Czego nie można powiedzieć o reszcie piw komercyjnych
2019-03-22 21:48:15
Łomża Pełne Wyboroweawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Łomża Pełne Wyborowe
Teraz jest inna etykieta, ale piwo chyba to samo. Bardzo słodowe, słodkie, z niewielkim wysyceniem CO2. Dość ciekawa gęsta piana. Dla amatorów słodowych lagerów.
2019-03-22 21:44:01
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
browar głuboczyce i jest nie dobry a było to moje ulubione piwo
2019-03-22 21:24:13
Guinness Hop House 13 Lagerawatar
Gość
Guinness Hop House 13 Lager
Gdzie jest dostępne w Polsce a dokładnie w Gdańsku
2019-03-22 21:00:08
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dołączyliśmy do Patronite.pl

patronite
W związku z rosnącymi kosztami utrzymania i modernizacji serwisu, postanowiliśmy utworzyć profil na portalu patronite.pl i uruchomić zbiórkę funduszy.
Wszystkie zebrane środki zostaną przeznaczone na utrzymanie i dalszy rozwój portalu, oraz wykonanie modyfikacji proponowanych przez użytkowników. Z góry dziękujemy wszystkim, którzy zdecydują się pomóc w rozbudowie serwisu.

Katalog piw

Katalog piw
Najnowsze komentarze

Dane producenta / importera

Browar Kormoran Sp. z o.o.

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar Kormoran Sp. z o.o.

 
1
2
3
 ... 
6
 
Podróże Kormorana Brut American Lager
Podróże Kormorana Brut American Lager
Podróże Kormorana Brut American Lager
% alk. 7.5
Blg 14.5
5902528334344addbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Podróże Kormorana – Brut American Lager to piwo, w którym skupiliśmy się na trzech jego cechach: wytrawnej pijalności (brut), którą zawdzięczamy wysokiemu stopniu odfermentowania, amerykańskim charakterze (american) – uzyskanym przez sowite aromatyczne chmielenie chmielem Citra i czystości profilu (lager), który jest zasługą niespiesznej pracy drożdży dolnej fermentacji.
Z brzeczki o ekstrakcie 14,5 blg uzyskaliśmy 7,5% alkoholu. Odfermentowanie praktycznie całego ekstraktu sprawiło, że Brut American Lager jest piwem cechującym się wysoką pijalnością. Natomiast wysoka – jak na ekstrakt początkowy – zawartość alkoholu sprawia, że chmielowość zyskuje wyjątkową cytrusową rześkość, bez potęgowania odczucia goryczki.
Brut Amercian Lager to klasyka piwowarstwa – żadnych dodatków. To genialne w swej prostocie złożenie czystego lagerowego profilu, owocowej zwiewności aromatu amerykańskiego chmielu i wytrawności, która obie te cechy uszlachetnia i wnosi na wyższy poziom.
Jeżeli chcesz napić się piwa, które oferuje wybitną pijalność lagera, a jednocześnie czaruje zwiewnością aromatu amerykańskiego chmielu, sięgnij po Podróże Kormorana – Brut American Lager – to piwo, które trafi w Twoje gusta!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 7,83/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-02-13 08:42:35
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
Kormoran Cornus Lupus
% alk. 10.5
Blg 36.6
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Cornus Lupus, czyli Boil Down Baltic Porter z dereniem – przepotężne piwo o ekstrakcie 36,6 blg i 10,5% alkoholu.
Tak wysoki ekstrakt osiągnęliśmy za pomocą odparowania brzeczki. Gotowanie trwało rekordowe 24 godziny, dzięki czemu uzyskaliśmy efekt karmelizacji w kotle i bardzo intensywny aromat i smak. Dereń dodaliśmy jako całe owoce i leżakował z piwem. Stanowi kontrę dla jego słodyczy i zaokrągla smak. Piwo leżakowało 2 lata!
Cornus Lupus jest prawdopodobnie pierwszym w Polsce piwem zagęszczonym przed fermentacją.

A było to tak…
Pewnego razu do krainy lasów i jezior zawitał stary, wędrowny pieśniarz – mędrzec jakich już niewielu. Odwiedzał krainę raz do roku, wszyscy doskonale go znali i wyczekiwali wieczornych gawęd. Gdy zebrani zasiedli przy ogniu, palce pieśniarza uderzyły w struny lutni, popłynęła prastara, zapomniana opowieść…
„Dawno, dawno temu, krainę lasów i jezior strzegł wilk o czarnym umaszczeniu. Strzegł mieszkańców przed szarlatanami, którzy próbowali zmącić ich umysły. Podstępnie kusili towarami, którymi tylko oni władali, a które to doprowadzały do zapomnienia tradycji ojców. Żądali przy tym za nie sowitej zapłaty. Wilk pojawiał się jak zjawa, gdy tylko trzeba było strzec tradycji krainy. Wystarczyło, że przechadzał się wśród ludzi, a mądrość przodków odżywała na nowo.
Szarlatani jednak wymyślali coraz to zmyślniejsze sposoby uwodzenia. Wilka dawno nikt nie widział, a wielu nawet o nim zapomniało. Jedynie nadworny druid był zaniepokojony. Wiedziony złym przeczuciem, udał się przeto do lasu. Odnalazł wilka godzonego sztyletem w bok! A życia w nim było już niewiele…
Czym prędzej zaczął zbierać zioła, korzenie, owoce i zabrał się do przyrządzania magicznego wywaru mocy. Nie zmrużywszy oka, gotował wywar przez całą dobę, uzyskując moc tak wielką, że niejednego śmiertelnika mógł odprawić na drugą stronę snu. Na koniec dodał tajemniczych czerwonych owoców, które zespoliły wszystkie moce wywaru w harmonijnym współdziałaniu.
Podał wywar wilkowi. Dwie doby wilk spał jak nieżywy, by powstać niczym feniks z popiołów. Gdy zaczął na nowo przechadzać się wśród ludności, pamięć i mądrość przodków wróciła i nastąpiło opamiętanie. Szarlatani umknęli z krainy zanim gniew mieszkańców zdążył zwrócić się ku nim. Wilk po dziś dzień strzeże tradycji krainy.
Taka to moc drzemie w rodzimych plonach ziemi. Swego nie znacie…” Tymi słowami zakończył pieśń. „To ten wilk widnieje w herbie waszego znamienitego Porteru” – dodał cicho i udał się na spoczynek.
Wśród słuchających był i królewski piwowar. Natchniony pieśnią, czym prędzej udał się do warzelni i zaczął coś gotować… i gotował przez całą dobę, aż zmorzył go sen. Kolejnego dnia przechadzał się po królewskich ogrodach, wzdłuż żywopłotów… z czerwonymi owocami! Czy to możliwe abyśmy wszystko czego nam trzeba mieli tak na wyciągnięcie ręki?! Kolejny raz przeczucie go nie zawiodło.
Tak oto powstał przepotężny porter bałtycki, gotowany przez dobę, którego moc osiągnęła ponad 36 miar słodyczy, złagodzona przez uzdrawiającą i cierpką moc derenia. „Swego nie znacie…” – wspomniał piwowar uśmiechając się do siebie. A najnowsze, wybitne dzieło, otrzymało imię CORNUS LUPUS… ku pamięci o tradycji.
[opis producenta]

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 6,88/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-16 08:08:57
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2019
% alk. 11.0
Blg 26.0
brak koduaddbarcode
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Esencja z piwa Imperium Prunum wersji 2019 roku. Dostępna w ilości tylko 240 butelek i sprzedawana tylko w browarze w piątek 18 stycznia 2019 w cenie 35 zł za butelkę.

comments Komentarze: 6    oceny Średnia ocena: 7,71/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-01-14 07:49:07
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
% alk. 9.0
Blg 21.0
brak koduaddbarcode
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Specjalna wersja piwa Porter Warmiński leżakowana nie jak zwykle 21 tygodni, tylko 21 miesięcy. Dołączona do zestawu z kieliszkiem degustacyjnym i czwartą warką Imperium Prunum.

Tymczasem w czeluściach zamkowych piwnic po cichu leżakował PORTER WAMIŃSKI – duma piwowarów z krainy lasów i jezior. Piwo warzone według niezmiennej receptury od 10 lat. Trunek tak znamienity, że zdobył uznanie nie tylko w całej krainie, ale i daleko za jej granicami.
W krainie Germanów dwukrotnie został uhonorowany tytułem European Beer Star. W krainie Rusów po trzykroć zdobywał laury podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji. Wielokrotnie nagradzany w znamienitych rodzimych turniejach m. in. podczas Chmielaków Krasnostawskich, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników oraz Plebiscytów na Piwo Roku Browar. biz. Zyskał prawo posługiwania się insygniami Jakość Tradycja oraz Certyfikatem Dobry Produkt.
Siłą bowiem Porteru Warmińskiego jest długi okres leżakowania. W zakątku zamkowych piwnic powstaje trunek treściwy o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. A i klaruje się sam, bez pomocy maszyn.
Tym razem jednak piwowar, nic nikomu nie mówiąc, zachował jedną beczkę znacznie dłużej niż zwykle. Znacznie…
Zgodnie z tradycją obowiązującą w krainie, piwo leżakuje tyle tygodni, ile ekstraktu uzyskane jest ze słodu. Beczka, którą piwowar zachował, leżakowała tyleż miesięcy! Przeto po 21 miesiącach została wydobyta z zamkowych piwnic, by jako kolejny trunek posłużyć do wzniesienia toastu w roku dziękczynienia… za pomyślność!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 8,86/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-15 12:48:16
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
Kormoran Terra Donum
% alk. 10.5
Blg 28.0
5902528100017addbarcode
ulubione: 2
Piwo w stylu Braggot z dodatkiem czarnego bzu i kawy zbożowej uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Było leżakowane przez 20 miesięcy. Jego premiera odbyła się 12 października 2018 roku.

Zapadł zmrok. Płomienie w kamiennym kominku rozświetlały komnatę ciepłym światłem, mieniąc się na kamiennych ścianach i snując długie cienie po dębowej podłodze. Piwowar kroczył z kąta w kąt. Nie mógł spać, coś go trapiło…
Zbliżały się obchody Roku Dziękczynienia i dawno już uradzili z władcą krainy lasów i jezior, że najlepszym trunkiem, jakim można uczcić tak ważne obchody będzie braggot – piwo na miodzie. I choć leżakujące od roku w piwnicach zamku piwo, było uwarzone na wyjątkowo aromatycznym miodzie gryczanym i zbliżało się do szczytu swojej doskonałości, to piwowar nie mógł zasnąć.
Wspominał o pnączach „chmielu zapomnienia” oplatającego niegdyś królestwo i gdy już wszyscy tracili nadzieję, o powrocie jednego ze śmiałków ze sławetną Suską Sechlońską. I o tym co się wydarzyło, gdy najedli się nią po odsączeniu z piwa… Na chwilę się uśmiechnął. Przypomniał sobie też o gadzinie kwaszącej piwa, która po wypiciu barley wine’a z jarzębiną zmieniła się w jemiołuszkę… a potem jak upolował ją kot ;-)
W braggocie jednak brakowało magicznego składnika, który oczarowałby najbardziej wymagające podniebienia.
Nazajutrz o świcie wybrał się na przechadzkę poza mury zamku. Nic tak nie odświeża umysłu, jak przyroda ziemi mlekiem i miodem płynącej. Snuł się tak aż do południa, kiedy to skwar sierpniowego słońca nakłonił go do odpoczynku.
Zauważyli go pracujący w polu chłopi i zaprosili na posiłek. Chętnie zatem do nich przystał. Zaciekawionym opowiedział, co go tak trapi. Chłopi jednak na warzeniu piwa się nie znali, toteż niewiele mogli pomóc. Życzliwie poczęstowali chlebem z miodem i dali do popicia prażoną z cykorią kawę zbożową. Gdy piwowar wziął kęs i popił kawą… To był ten smak! Zerwał się z miejsca, podziękował serdecznie i ruszył w drogę powrotną.
Nadal jednak był niespokojny. Przeczuwał bowiem, że w piwie tak mocnym, przepełnionym słodyczą i aromatem miodu, o oleistej pełni, dodatek kawy zbożowej może nie wystarczyć.
Dochodząc do zamku jego wzrok przyciągnęły kobiety zbierające owoce czarnego bzu na nalewki. O ironio! Podobnie jak owoce jarzębiny nadają się do jedzenia po przemrożeniu, tak owoce czarnego bzu tracą truciznę po przegotowaniu. To był znak. Był już pewien, że cierpki sok z czarnego bzu złagodzi oleistą słodycz piwa… i się nie mylił…
Tak oto powstał wyjątkowy braggot z czarnym bzem i kawą zbożową, którym wzniesiono pierwszy toast Roku Dziękczynienia. Za powodzenie, za obfitość, w podziękowaniu matce naturze za hojne dary jakimi obdarza krainę. A nazwa jego to TERRA DONUM.
Terra Donum to braggot. Ale czym jest braggot?
Historycznie to połączenie miodu pitnego i piwa. Tylko tyle i aż tyle. Styl ten nie ma sztywnych ram jak inne style. Baza piwna może tu być dowolna, co daje szerokie pole do interpretacji. Można spierać się czy braggot to jeszcze piwo, czy już miód pitny, tym bardziej, że braggoty mogą powstawać również w innych procesach niż browarnicze (np. mieszanie) i mogą mieć powyżej 50% miodu. My jednak warzymy piwa, dlatego Terra Donum to zdecydowanie piwo.
Jak we wszystkich braggotach pierwsze skrzypce gra tu miód. W zasypie (jeżeli można tak powiedzieć) użyliśmy 33% naturalnego, aromatycznego miodu gryczanego. Bazę piwną można określić jako subtelnie palony czy wędzony barley wine. Jest słodki w sposób charakterystyczny dla gryczanego miodu. Aby jednak złagodzić jego ciężkość, pracowaliśmy nad dodatkami, które skontrują i urozmaicą słodycz tego piwa. Po raz pierwszy zdecydowaliśmy się zastosować 2 dodatki: kawę zbożową i czarny bez.
W zapachu, gryczany miód złamany jest palonością kawy zbożowej. W trzecim planie pojawiają się owocowe akcenty z czarnego bzu.
A jak smakuje? Dodana na leżakowaniu kawa zbożowa wnosi akcenty zbożowej paloności, a zawarta w niej prażona cykoria urozmaica jej przyjemną goryczkę. Owoce czarnego bzu z kolei kontrują słodycz swoją kwaśnością czy nawet cierpkością. Oba dodatki spowodowały, że piwo zdecydowanie zyskało na pijalności.
Na finiszu to właśnie kwaskowość i paloność z dodatków odcina miodową słodycz, zachęcając do kolejnego łyku. Niczym magia… wszak historycznie braggot był magicznym napojem w kulturach Skandynawii, Wysp Brytyjskich czy Bałtów.
Piwo jest koloru brunatno-burgundowego, prawie nieprzejrzyste, pod światło można dostrzec rubinowe przebłyski. Ze względu na moc i konsystencję piwa, kremowa piana jest znikoma i szybko redukuje się do obrączki towarzyszącej do końca degustacji.
Cała kompozycja jest wybitnie deserowa, degustacyjna, rozgrzewająca od środka… niczym najlepsza, wykwintna nalewka. Płyn aksamitnie rozlewa się w ustach zachwycając swoja pełnią i złożonością smaku i aromatu… magicznie…

Piwo górnej fermentacji, niefiltrowane, pasteryzowane
Składniki: woda, słód jęczmienny jasny, miód, słód żytni, słód jęczmienny ciemny, słód wędzony, owoce czarnego bzu, kawa zbożowa, chmiel, drożdże
Barwa: brunatno-burgundowa
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 375 ml, zapakowanych w specjalnych kartonach.
Termin przydatności do spożycia: 1 rok

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,11/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-10-06 08:48:29
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
% alk. 1.0
Blg 8.5
5902528523311addbarcode
ulubione: 10
Piwo o smaku pigwowca z miodem uwarzone przez Browar Kormoran z Olsztyna. Jest to drugie piwo z serii 1 na 100.

1 na 100 Pigwowiec i Miód to niefiltrowane piwo górnej fermentacji z bogatym dodatkiem miodu i soku z pigwowca. Jest w nim wszystko co pokochaliście w 1 na 100 Lite APA – pełnia smaku i niska zawartość alkoholu. Tym razem jednak jeszcze bardziej skupiliśmy się na letnim orzeźwieniu!
Dzięki dodaniu naturalnego soku z pigwowca (od plantatora spod Kazimierza Dolnego) i naturalnego miodu (od zaprzyjaźnionego pszczelarza z Warmii i Mazur) uzyskaliśmy lekkie, niskokaloryczne piwo w stylu Fruit&Honey Ale. Zachowując piwny charakter przypomina letnią lemoniadę z delikatną słodyczą i rześkim kwaśnym charakterem pigwowca. Piwo, mimo swej lekkości, jest pełne w smaku, a jego wyjątkowo orzeźwiający charakter z pewnością przysporzy mu zwolenników zarówno wśród lubiących piwo mężczyzn, jak lubujących się w radlerach kobiet.
1% alk. – 100% pełni smaku, orzeźwienia, naturalności, satysfakcji… Idealne na upalne dni, tym razem w wydaniu Fruit&Honey.

Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słody żytnie (jasne i ciemne), słód pszeniczny, naturalny miód (3%), naturalny sok z pigwowca (2,4%), chmiel, drożdże
Barwa: jasna pomarańczowa, mętne
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Termin przydatności do spożycia: 91 dni

comments Komentarze: 21    oceny Średnia ocena: 7,87/10
Dodał: Piwosz92 - 2018-08-04 08:56:22
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
Kormoran Chill Beer
% alk. 4.8
Blg 12.5
5902528885556addbarcode
ulubione: 4
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Koniec pracy… słońce za oknem… czas na chill – Chill Beer!
Chill Beer Vermont Pale Ale to piwo charakteryzujące się wyjątkową rześkością i owocowością. Nie ma w nim jednak owocowych dodatków, a wrażenie owocowości to zasługa użytych chmieli i aksamitność płatków zbóż.
Naszym punktem wyjścia były piwa w stylu Vermont IPA, chcieliśmy jednak by nasze piwo było bardziej sesyjne i chill mógł trwać dłużej. Dlatego przy zachowaniu wszystkich cech chmielowej owocowości postanowiliśmy zaoferować piwo bardzo sesyjne… niech chill trwa!
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasne i ciemne), słód żytni, płatki owsiane, płatki pszenne, słód pszeniczny, chmiel, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 14    oceny Średnia ocena: 7,44/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-16 13:03:59
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
Kormoran Rosanke 2018
% alk. 3.0
Blg 10.5
5902528152542addbarcode
ulubione: 3
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Rosanke to pruskie piwo historyczne. Warzyli je warmińscy i mazurscy chłopi, by mieć czym ugasić pragnienie w czasie żniw. Szczególny, „roboczy” charakter tego piwa pozwalał „gotować” je latem, poza wyznaczonymi prawem terminami. Rosanke było bowiem traktowane jako napój, który jednocześnie krzepi i daje orzeźwienie. Dziś wspólnie z piwowarami domowymi staramy się przypominać o tym lokalnym piwie i jego historii.
Autorem tegorocznej receptury jest zwycięzca kategorii w V Warmińskim Konkursie Piw Domowych 2017 – Paweł „Czarny” Morawski, piwowar domowy z Olsztyna. Interpretacja „Czarnego” skupia się na różnorodności zbóż wykorzystanych w zasypie oraz tym, żeby jak na piwo historyczne wypada, nie były to słody zbyt jasne. Klasyczny chmiel Lomik został uzupełniony o ziołowe elementy lipy, rumianku i jałowica. W efekcie otrzymaliśmy piwo o głębokiej barwie, oleistej fakturze, a jednocześnie wciąż o niskiej zawartości alkoholu i rześkie.
Skład: woda, słody jęczmienne ciemne, słód żytni, słód owsiany, słód orkiszowy, jałowiec, lipa, rumianek, chmiel Lomik, drożdże.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,18/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-04-13 09:16:27
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
Kormoran Imperium Prunum Esencja 2018
% alk. 11.0
Blg 26.0
5902528019050addbarcode
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Każdego roku po rozlaniu Imperium Prunum pozostawione w zbiorniku leżakowym śliwki pod własnym ciężarem wyciskają z siebie niewielką ilość esencji Imperium Prunum.
Samo słowo esencja nie jest tu przypadkowe. Widzimy tu analogię do „tokajskiej esencji”, czyli wina powstającego z cukrów oddawanych pod własnym ciężarem przez rodzynki. Owa tokajska esencja – odbierana przez węgierskich władców i papieża – maiła być przedsionkiem raju. Bardzo podobnie jest z naszym piwem – cechuje się niespotykaną aksamitnością, wyjątkową gęstością oraz wybitnie wędzoną owocowością nałożoną na porterową bazę. To wyjątkowo deserowe piwo, które jest w stanie zawładnąć podniebieniem i sercem, każdego kto je spróbuje.
Z dwóch warek IP udało się nam uzyskać 500 butelek tej wyjątkowej wersji naszego imperialnego porteru. By podkreślić jego wyjątkowość pozostaliśmy przy laku, a etykietę zastąpiliśmy czarno-złotą zawieszką.
Piwo sprzedawane tylko bezpośrednio w browarze. Premiera w piątek 19 stycznia 2018.
[opis za artykułem dostępnym na oficjalnej stronie internetowej browaru]

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 6,87/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-03-11 09:19:16
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
Kormoran Barlow Sorbus
% alk. 10.5
Blg 26.0
5902528325410addbarcode
ulubione: 4
Życie w krainie skrytej wśród wzgórz, lasów i jezior wciąż toczyło się niespiesznie, wyznaczane biegiem pór roku. Ludzie byli szczęśliwi i jadła, a zwłaszcza najprzedniejszego piwa, które rozsławiły krainę na wszystkie kontynenty, nigdy im nie brakowało.

Bogactwo i sława, jak wiadomo, przyciągają przybyszów różnej maści… Pewnego dnia do krainy przybyła zawistna, zła i przebiegła poczwara o gadzim wyglądzie i skrzydłach nietoperza. Lotem błyskawicy przemierzała całe królestwo, plugawym jadem pustosząc uprawy, trując studnie i kwasząc leżakujące piwa. Gadzina była tak szybka, że żaden z dzielnych rycerzy nie był w stanie nawet dobyć miecza.

Mądry władca krainy wiedział, że siłą nic tu nie zdziała. Zapytał przeto poczwarę „Czego chcesz?”. Gad roześmiał się tylko i odparł „Waszych bogactw!” Władca zapytał ponownie „CZEGO CHCESZ?!” Gad spoważniał, spojrzał w oczy mądrego Króla i rzekł: „Klątwa zostanie zdjęta, gdy ktoś poda mi do wypicia wino, które winem nie będzie, a smak napój ten będzie zawdzięczać owocom dojrzewającym na mrozie. Usłyszawszy tajemnicę masz na jej spełnienie 2 lata, inaczej…” – nie dokończył i odleciał.

Władca krainy jezior i lasów wezwał wszystkich mieszkańców krainy, by wraz z nim szukali rozwiązania. Przybył i piwowar, który rzekł, że zna rozwiązanie pierwszej części zagadki. Miast wina gronowego, można uwarzyć wino jęczmienne – piwo, którego styl zwie się barley wine. Wtem wśród przybyłej gawiedzi począł przepychać się rudy, rosły mężczyzna, osadnik z dalekiej północy, który stwierdził, że zna odpowiedź na drugą część zagadki. Szepnął coś do ucha piwowara, po czym zniknęli w browarze… nie wracali długo.

Dwa lata wyznaczone przez poczwarę dobiegały końca. Znudzony, bezlitosny i zuchwały gad, przybył do władcy w ustalonym dniu, psując kolejne piwa. Ku swemu zdziwieniu, już z oddali ujrzał, że władca na jego powitanie ma w ręku pełen puchar. Wiedząc, że żadna trucizna nie jest w stanie mu zaszkodzić, pewny siebie, łapczywie wypił zawartość. To co zdarzyło się później zadziwiło wszystkich. Gad stał się jeszcze większy i straszniejszy…. po czym w mgnieniu oka zmienił się w jemiołuszkę, uwalniając się od klątwy. Rozwiązaniem drugiej części zagadki była bowiem jarzębina, której rude owoce nadają się do jedzenia dopiero po pierwszych mrozach i łagodzą przepotężną moc barley wine’a.

Radość wróciła do królestwa, a barley wine z jarzębiną, przepyszny eliksir wolności, na nowo rozsławił krainę na wszystkich kontynentach. Od imienia rosłego osadnika z północy i owocu jarzębiny, został nazwany BARLOW SORBUS.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 8,25/10
Dodał: ark00 - 2017-11-14 08:48:25
 
1
2
3
 ... 
6
 
wykonanie choruzy.pl © 2010