Jesteś w

Ilość piw w katalogu

9711

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze


Gość
Maes Pils
Zimne samo wchodzi ????
2018-08-20 08:29:06

Gość
Władek Trzy Chmiele
schłodzony Władek rewelacja
2018-08-20 00:05:25

Shinodin
AleBrowar RIS in Peace Autumn 2017
Piana beżowa, drobnoziarnista, z początku w miarę gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nie do końca klarowne i przejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu eleganckie wędzone nuty, suszone owoce, jabłka gruszki oraz śliwki, na drugim planie czekoladowe akcenty połączone z karmelowymi i palonymi klimatami. W smaku wędzonka nadal dominuje na podniebieniu i faktycznie jest ona o profilu suszonych owoców, a nie jak np w schlenckerli szynki czy boczku, solidna doza karmelu i słodowości, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, każdy łyk rozgrzewa przełyk, ale alkohol nie drażni kubków smakowych i jest wyczuwalny tylko subtelnie po ogrzaniu piwa, czekoladowy aftertaste, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od Alebrowaru, etykieta w pomarańczowej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 20.08.2018. Leżakowane około roku, degustowane w datę spożycia. Kolejny RIS z serii RIS in Peace po Summer i Spring jaki miałem okazję wypróbować. W wersji Autumn podoba mi się głęboki posmak wędzonych oraz suszonych owoców, ale również czekoladowy wytrawny finisz, leżakowanie ułożyło piwo. Choć jakbym miał się czegoś czepiać, to zrezygnowałbym z części słodyczy na rzecz jeszcze konkretniejszej wędzonki czy paloności. Dodatek chyba póki co najlepszy z całej serii, lecz tylko nieznacznie wyprzedzający pozostałe, może dlatego, że jestem fanem wędzonych klimatów. RIS in Peace Autumn to w mojej opinii pewna 8, nawet jeśli pod koniec degustacji słodycz nieco przytłacza, a wędzonka zanika... To teraz jeszcze tylko upolować Wintera i cała seria zaliczona.
2018-08-19 23:50:24

Gość
Amber Browarne Lager
Mile się zaskoczyłem :) Naprawdę bardzo dobre piwo na plażę :)
2018-08-19 23:29:14

nietzsche
8 Wired Big Smoke
Wygląd: kolor brunatny, lekko nieklarowne, ładna piana, beżowa, ładny lacing.
Zapach: jest tu też słód wędzony bukiem, dający aromaty szynkowo-serowe, ale jednak dominuje słód wędzony torfem jak do whisky
Smak: W smaku jest podobnie, początkowo byłem zawiedziony, ale po chwili zerkąłem na etę, to nie żaden FES, a jak na 6,2% to piwo nawet pełne, mocno palone, spalona izolacja, asfalt, bandaże, przede wszystkim, ale jest też zaznaczono wędlina z wędzoną rybą od buku, wysycenie zbyt wysokie do piwa, którym chciałbym się delektować, ale do zwykłego stouta pewnie ok. Piwo bardzo kawowe, przy czym mam na myśli kawę zbożową, jakaś nuta śliwkowa też jest, całkiem ok., choć niczego mi nie urwało.
2018-08-19 23:09:25

Holsten_SA
Łódzkie Karlsquell Radler
Nadal kompot słodki Panie Szynku
2018-08-19 22:52:28

nietzsche
Kasztelan Niepasteryzowane
Jedyny koncerniak (obok Namysłowa), po którego sięgam, bo ma smak (piszę o eurolagerach)
2018-08-19 22:43:02

nietzsche
Belhaven Speyside Oak Aged Blonde Ale
Wygląd: kolor głęboki bursztyn (nie mam doświadczenia z brytyjskimi blond ale)
Zapach: nie czuję tu w ogóle beczki, a tym bardziej po whisky, jest mocna owocowość, ale taka w typie naszych stong lagerów fermentowanych w zbyt wysokiej temperaturze ;)
Smak: w smaku jest lepiej, tzn. wciąż nie czuję tu grama beczki, czyli taniczności, a tym bardziej po whiski, ale ta owocowość jest taka w typie belgijskim, piwo w opór pełne, wyklejające, wysycenie zbyt niskie, więc piwo jest mocno mulące (mdłe). Smakowo jest może ok., choć niczym nie zachwyca, ale oczkiwałem beczki. Owockowe jasne piwo górnej fermentacji - tyle
2018-08-19 22:39:25

Shinodin
Kasztelan Niepasteryzowane
Piana biała drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, ale również przebijają się zbożowe oraz drożdżowe klimaty, po ogrzaniu minimalnie wyczuwalna alkoholowa woń. W smaku oczywiście słodowe z iluzoryczną, choć obecną goryczką i lekką kontrą kwaskową, alkohol niestety coraz bardziej wyczuwalny, pojawia się subtelna, chemiczna landrynka, zanika natomiast zbożowość i drożdżowość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa, nowa etykieta przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 25.09.2018. Powrót po latach i nadal pomimo oczywistej zniżki formy uważam, że jest to jedno z lepszych koncernowych piw w swojej kategorii cenowej. W miarę orzeźwiające, chemiczna landrynka nie jest jakoś bardzo nachalna, a i pojawia się nawet wrażenie goryczki. Wiadomo Kasztelana niepasteryzowanego nie nazwiemy piwem górnych lotów, ale w mojej opinii stosunek jakość do ceny zasługuje na mocno naciągniętą 6 z ogromnym minusem.
2018-08-19 21:55:56

Marianek
Birbant Oz Whisky Barrel Aged
Oko: czerń. Piana brązowa, gęsta, wysoka, dość trwała i zostawia wyraźny ślad na szkle (nieco słabiej od wersji podstawowej).
Nos: palone słody, do tego wanilia, kokos, czerwone owoce. Alkoholowej nuty nie ma, nawet po ogrzaniu. Aromat nie tak wyraźny jak w wersji podstawowe, ale za to znacznie bardziej różnorodny.
Smak: Kremowe, gładkie, ciało odpowiednie jak na styl. Na początek słodycz słodowa i strefowość ? czerwone owoce, wanilia, dębina, czekolada deserowa, gorzka kawa, nie ma już solidnego goryczkowo-palonego finiszu jak w wersji powystawowej (choć finisz jest wytrawny), lekki posmak kakao i delikatna nuta przyjemnego alkoholu. Wszystko bardzo ułożone, wręcz ?ugrzecznione?, aż za bardzo.
Poprzez leżakowanie piwo zyskało na dodatkowych nutach, ale straciło na wytrawności i palności oraz charakterze.
2018-08-19 21:55:45

Gość
Augustiner Lagerbier Hell
Ostatnie piwo na świecie
2018-08-19 21:53:23

nietzsche
Hedonis Excuse Me While I Kiss My Stout (... - 2016)
Wygląd: nie powiedziałbym, że ma 100 EBC, najwyżej 70, jest brunatne, lekko zmętnione, piana spora, beżowa.
Zapach: raczej brytyjski, mocno palony, zbożowy, orzechowy, nuty herbaciano-tytoniowo-korzenne z tytoniu, dziwne nuty utlenienia (piwo z lutego 2016)
Smak: płatki nadają mu udawanej pełni, wysycenie niskie, goryczka wyraźna, nawet dosyć wysoka, a przynajmniej tak może być odbierana, bo jest zalegająca, łodygowa, dużo kawy w smaku, naturalnej i zbożowej, mocno palonej, ale poza tym to niewiele się tu dzieje.
2018-08-19 21:52:16

nietzsche
Lidskoe Aksamitne / Lidskae Aksamitnae
Wygląd: kolor brunatno-rubinowy, ale naprawdę ciemne i całkowicie klarowne, piana ładna, spora, niezbyt trwała, więc i lacing niezbyt efektowny, beżowa
Zapach: pachnie jak te nasze krajany i Witnice, czyli karmel z DMS, przy czy tu nie jest tak odrzucający jak np. Witnica właśnie, coś jakby cola
Smak: smakuje jak czeskie, choć raczej słowackie tmave, czyli jest lekkie (polskie dunkele są zwykle ciężkie i słodkie), mocno nagazowane, mocno diacetylowe, delikatny karmel, kawa zbożowa, tu jeszcze kola, schłodzone, w taki upalny dzień wchodzi dobrze, ale czy jest się nad czym rozwodzić. Taki białoruski Zlaty Bażant Tmavy (tyle że tamten ma niższe parametry), choć za DMS, czyli gotowane warzywka obniżę.
2018-08-19 21:41:53

Gość
Pêche mel Bush
Piwo bardzo dobre, gorzkawe w smaku, czuć brzoskwinię.
2018-08-19 21:29:55

nietzsche
Kulmbacher Mönchshof Zoigl
Wygląd: kolor bursztynowy, mocną zmętnione, śliczna piana, drobny puszek, ąłdny lacing.
Zapach: zapach słodowy, drożdżowy, kwiatowy, lekko piwniczny i pieprzowy
Smak: Piwo mega gładkie, jak na jakichś turbo płatkach, delikatne, słodowe, lekko chlebowe, dalej kwiatowe, po chmielach czego innego się spodziewałem, mega maślankowe, w typie niemieckim, nie wiem czy to diacetyl (Chiemseer Hell takie bywa), piwniczne, czyli takie lekko pleśniowo-stęchłe ;) i pieprzne, wchodzi idealnie.
2018-08-19 21:28:00

Dziemiu
Jako Złoty Łan APA
Dla mnie bomba.
2018-08-19 20:36:28

Gość
Grodziska APA
W miarę smaczna i pijalna, wydaje się nieco mocniejsza niż w rzeczywistości i chyba iut lepsza niż żapa
2018-08-19 20:24:13

MateoKrk_
Primátor Weizenbier
Barwa Jasno Słomkowa Zmętnione Nie Klarowne.

Zapach To Wyraźny Banan Lekkie Nuty Goździkowe Oraz Pszeniczno-Drożdżowe Miły Dla Nosa Aromat.

Smak Zdominowany Przez Banan Słodowy Lekko Kwaskowy Delikatne Nuty Pszeniczne i Drożdżowe Goryczka Niska Wysycenie Średnie w Kierunku Wysokiego.

Smaczny Klasyczny Hefeweizen Orzeźwiający W Sam Raz Do Obiadu.
2018-08-19 20:15:09

hoppy_shark
Rohozec Prometheus
Dziwna goryczka, przez co jest średnio pijalne.
2018-08-19 19:59:04

Marianek
Birbant AX
Oko: czerń. Piana brązowa, gęsta, wysoka, bardzo trwała i zostawia solidny ślad na szkle..
Nos: solidna dawka palonych słodów, gorzka czekolada, kawa, palony jęczmień. Surowy, palony klimat, bardzo delikatnie wanilii. Alkoholowej nuty nie ma, nawet po ogrzaniu.
Smak: kremowe, dość pełne w ustach. Wytrawne z goryczką typu palonego na finiszu. Nieśmiało początkowo słodycz od słodów próbuje się przebić, ale jest dosłownie zalana palonymi nutami, łącznie z delikatną kwaskowością od palonych słodów, a na finiszu goryczka typu palonego i nieco chmielowej. Po przełknięciu na języku zostaje posmak suchego kakao. Bardzo wytrawny i goryczkowo-palone piwo, nie ma miejsca na słodkie doznania.
2018-08-19 19:58:27
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Zmiana serwera


W dniu 24.04.2018, godzinach nocnych (około g. 23:00) zostanie przeprowadzona migracja serwisu ocen-piwo.pl na nowy serwer. W związku z tym mogą wystąpić przejściowe problemy z funkcjonowaniem serwisu.

Dodaliśmy do opisu piw pole na kod kreskowy.
Zachęcamy do uzupełniania kodów, zarówno przy piwach w bazie jak i przy dodawaniu nowych piw. Jeśli masz możliwość, podaj kod kreskowy piwa. Będzie on w przyszłości wykorzystywany w aplikacji pozwalającej wyszukać piwo w naszej bazie na podstawie zeskanowanego kodu.

Dane producenta / importera

Browar PINTA

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar PINTA

1
        ...  
Pinta Hop Tour FanTassie
Pinta Hop Tour FanTassie
Pinta Hop Tour FanTassie
Tasmanian Extra Pale Ale
% alk. 4.7
Blg 12.0
brak kodu
Uwarzone przez Browar Pinta.
Pinta Hop Tour Fantassie - przemierzamy świat w poszukiwaniu niezwyczajnych odmian chmielu i nowych piwowarskich doświadczeń. W marcu 2018 r. odwiedziliśmy chmielniki w Bushy Park na Tasmanii i kraftowe browary na szlaku od Hobart po Launceston. Na pamiątkę trzeciej ekspedycji Pinta Hop Tour uwarzyliśmy XPA FanTassie - extra jasne pale ale chmielone wyłącznie rodzinnymi (w tym eksperymentalnymi) odmianami z Tasmanii i kontynentalnej Australii.
Skład: woda, słody jęczmienne (pilzneński, Carapils), płatki ryżowe, chmiele (Ella, Enigma, Galaxy, HPA-016, HPA-033, Topaz, Vic Secret), skórki z cytryn i pomarańczy, drożdże SafAle S-04.

Komentarze: 0     Średnia ocena: 10/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-08-14 11:16:15
Pinta Pszeżytowies
Pinta Pszeżytowies
Pinta Pszeżytowies
Multigrain Pale Ale
% alk. 3.9
Blg 10.0
brak kodu
Uwarzone przez Browar Pinta w ramach akcji Pinta Miesiąca na miesiąc sierpień 2018.
Pinta Pszeżytowies 10,0° - lekkie i orzeźwiające piwo na gorący sierpień. Zacieranie przy udziale trzech zbóż: pszenicy, owsa i żyta (bez udziału słodu jęczmiennego). Musujące, gładkie i delikatne ciało przystroiliśmy charakterystycznym dla APA chmielowym profilem i wytrawnym finiszem. Chmielenie na zimno w tanku aromatycznymi odmianami z USA - dzięki temu pszeżytowies jest lekki ale i chmielowo wyrazisty.
Surowce: słód pszeniczny, żytni; płatki owsiane; chmiele Zythos®, Simcoe®, Citra®, Falconer's Flight® (USA); drożdże Wyeast London III Ale.
Premiera: 4 sierpnia 2018 - PINTA Party 2018.
[opis producenta, fb]

Komentarze: 0     Średnia ocena: 7,5/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-08-02 13:52:05
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Pinta & 8 Wired Baltyk-Tasman
Baltic Porter
% alk. 9.0
Blg 22.0
9421904691155
Bałtyk-Tasman - Porter Bałtycki uwarzony przez 8 wired oraz Browar Pinta w październiku 2017 roku w Nowej Zelandii. Używając polskiego chmielu połączyliśmy Morze Bałtyckie z Morzem Tasmana.

Komentarze: 1     Średnia ocena: 9,67/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-07-10 07:46:25
Pinta & Sori Brewing Lost Juice
Pinta & Sori Brewing Lost Juice
Pinta & Sori Brewing Lost Juice
Blood Orange IPA
% alk. 6.5
4744266013461
Uwarzone w kooperacji przez estoński Sori Brewing i Browar Pinta.
Jest to Blood Orange IPA.
Piwo niefiltrowane.
Piwo dostępne w butelkach 0,33l.

Komentarze: 4     Średnia ocena: 6,2/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-07-10 07:44:29
Pinta Go Deeper
Pinta Go Deeper
Pinta Go Deeper
Brut IPA
% alk. 7.2
Blg 14.0
brak kodu
PINTA Miesiąca - Lipiec 2018 - Go Deeper

PINTA Go Deeper 14,0° - sprawdzamy o co chodzi z Brut IPA, wytrawnym piwem górnej fermentacji wymyślonym dopiero co przez Kima Sturdarvanta z San Francisco. Temat jest gorący a pomysł prosty - bazę do New England IPA odfermentowujemy możliwie głęboko - im bliżej zera, tym lepiej. Żeby uporać się z cukrami których zwykłe drożdże do IPA nie są w stanie zjeść (i przerobić na alkohol i dwutlenek węgla), do pomocy przy tym konkretnie piwie użyliśmy (naturalny) enzym alfa-amylaza (podobnie jak Kim) oraz specjalne drożdże dedykowane do przeprowadzenia głębokiej fermentacji - Fermentis HA-18. Efekt? Z 14°Plato zjechaliśmy podczas fermenacji do 0,3°Plato, uzyskując 7,2% alk. obj. Brak cukrów resztkowych w gotowym piwie powoduje odczucie wyjątkowej wytrawności piwa. Jednak dzięki dwóm dawkom chmielu do zbiornika (na zimno) oraz dzięki drożdżom HA-18 z ich charakterystycznym belgijskim profilem PINTA Go Deeper Brut IPA mimo, że jest bardzo wytrawne, nie zieje w smaku pustką ani alkoholowością - jest nie tylko chmielowe, ale też przyjemnie owocowe. Sprawdź to!

Surowce: słód jęczmienny pilzneński, diastatyczny; chmiele: Zythos®, Simcoe®, Chinook, Citra®, Mosaic® (USA); drożdże Fermentis SafAle™ HA-18.

Komentarze: 2     Średnia ocena: 7/10
Dodał: ark00 - 2018-07-10 07:30:04
Pinta eiksizdorG
Pinta eiksizdorG
Pinta eiksizdorG
Grodziskie
% alk. 2.5
Blg 7.8
brak kodu
Uwarzone przez Browar Pinta.
Oryginalnie polskie, jasne i lekkie piwo górnej fermentacji w stylu Grodziskie. Jako PINTA warzymy regularnie piwo w tym stylu od 2011 roku. 100% zasypu to słód pszeniczny wędzony dymem z dębu. Chmielenie wyłącznie jedną odmianą Lubelski. PINTA eiksizdorG również gasi pragnienie. Naprawdę.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód pszeniczny Weyermann® dymiony dymem z dębu; chmiel (PL): Lubelski; drożdże SafAle™ US-05.
Polecane potrawy: oscypek.
Sugerowana temperatura serwowania to 9-10°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

Komentarze: 0     Średnia ocena: 7,5/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-06-23 16:11:43
Pinta & Bakunin You Are The Champions
Pinta & Bakunin You Are The Champions
Pinta & Bakunin You Are The Champions
DDH New England APA
% alk. 4.7
Blg 12.0
5904730438322
Kooperacyjne piwo browaru PINTA i rosyjskiego browaru Bakunin.

Nie ma co ukrywać, nie jesteśmy najlepsi w piłce nożnej. Ale nie sposób przejść obojętnie obok emocji związanych z Mundialem 2018. Dlatego Dla Was, dla nas, dla wszystkich miłośników dobrej piłki w Rosji, w Polsce i na całym świecie przygotowaliśmy porządnie nachmielone przesłanie w stylu Double dry-hopped New England APA: You Are the Champions!

Surowce: woda, słód jęczmienny: pilzneński; słód pszeniczny jasny; płatki owsiane błyskawiczne; chmiel: Citra, Columbus, Falconers Flight, Galaxy; drożdże US-05.
Słabe Harnaś lepszy

Komentarze: 6     Średnia ocena: 6,56/10
Dodał: Fester - 2018-06-21 12:14:52
Pinta Kwas My
Pinta Kwas My
Pinta Kwas My
Limoncello Sour
% alk. 6.3
Blg 16.5
brak kodu
Uwarzone przez Browar Pinta w ramach akcji Pinta Miesiąca na miesiąc czerwiec 2018.
PINTA Kwas My 16,5° - słodki, kwaśny, cytrusowy - piwna alternatywa dla limoncello - włoskiego likieru cytrynowego. Do jasnego, zakwaszonego piwa gotowanego z zestem z cytryn, dodaliśmy świeżo wyciśnięty sok z 600 kg pachnących cytrynek. Tak przygotowaną bazę dosłodziliśmy niefermentowalnym ksylitolem (cukier z brzozy) dla nadania efektu likieru i skontrowania kwaśności. W efekcie uzyskaliśmy słodkie, kwaśne i ekstremalnie cytrusowe piwo łączące mnóstwo smaku limoncello i przyjemną pijalność kwaśnego piwa. Kwas My - tak, Włosi muszą nam wybaczyć tę bezczelność.
Surowce: słód jęczmienny pilzneński, Carapils®, słód pszeniczny jasny; chmiele: Liberty (US), Lubelski (PL); drożdże Fermentis SafAle™ US-05; bakterie kwasu mlekowego lactobacillus delbrueckii, sok z cytryn; zest z cytryn; ksylitol.
[opis producenta, fb]

Komentarze: 0     Średnia ocena: 10/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-06-12 08:45:39
O`Hara`s / Pinta Lublin to Dublin 2018
O`Hara`s / Pinta Lublin to Dublin 2018
O`Hara`s / Pinta Lublin to Dublin 2018
Turkish Coffee Stout
% alk. 7.0
Blg 18.5
5391500601756
Uwarzone w kooperacji przez OHaras Irish Craft Beers i Browar Pinta.
Po raz piąty połączyliśmy pomysły, siły i surowce z przyjaciółmi z Irlandii: polski chmiel, irlandzka woda, turecka kawa - oto proszę Państwa Turkish Coffee Stout czyli Lublin to Dublin 2018.
Premiera w piątek 1 czerwca 2018 podczas Szczecin Beer Fest 2018 (1-2 czerwca).
[opis producenta, fb]

Komentarze: 3     Średnia ocena: 6/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-05-31 09:45:45
Pinta & Dum Bałtyk-Atlantico Porter
Pinta & Dum Bałtyk-Atlantico Porter
Pinta & Dum Bałtyk-Atlantico Porter
Baltic Porter
% alk. 9.0
Blg 22.0
IBU 80
brak kodu
Klasyczny Porter Bałtycki uwarzony w lipcu 2017r. przez Dum i Pinte - z polskim chmielem i brazylijskim kakao oraz cumaru - w Kurytybie, nieopodal Oceanu Atlantyckiego.

Komentarze: 1     Średnia ocena: 8/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-05-19 08:08:36
1
        ...  
wykonanie choruzy.pl © 2010