Jesteś w

Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najnowsze komentarze

Szpunt & Hard Beans Nitro Beans awatar
luke123
starstarstarstarstar
Szpunt & Hard Beans Nitro Beans
Z wyglądu efekt kaskadowy azotu taki se, gorszy jak guinness z puchy. W aromacie kawa, w smaku kawa, dość lekko i pijalnie. Całkiem smaczne, ale dla mnie bez turbo zachwytu. Nie mniej, oczywiście warte spróbowania.
2020-10-30 07:00:41
Funky Fluid FUNK AROUND: BREW BY NUMBERSawatar
luke123
starstarstarstarstar
Funky Fluid FUNK AROUND: BREW BY NUMBERS
Aromat naprawdę pięknie chmielowo-estrowy, w typie jak deklaruje etykieta - kokos, ananas, brzoskwinia, dodałbym do tego jeszcze mango, pomelo, coś takiego.
W smaku - ogromny plus za lekkość odbioru mimo parametrów, nie jest za słodkie (co się TIPA) zdarza. Goryxzka lekka. Jednak smak nie jest aż tak złożony jak aromat. Do tego hopburn, dawno nie czułem aż tak mocnego hopburnu, przez co jednak się piło dość ciężko - trawiasty posmak i duże pieczenie w gardle. Może w moją puszkę poszło z dna tanka. ;)
2020-10-30 06:58:58
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
G****o do wylania
2020-10-30 02:33:26
Łomża Pilsawatar
secca
starstarstarstarstar
Łomża Pils
Zenek, pora na zmianę w naszej ofercie! Tak, szefie tylko dopalę szluga i już idę. Zenek nie mamy czasu, abyś palił. Jak zrealizujemy nasze nowe cele to sam ci kupię worek Mocnych i to bez filtra. Szefie to co robimy?! No więc, na co teraz jest moda w naszej branży?! No szefie na jakieś piwa, które smakują jak piwo, a do tego pachną chmielem! Nazywają je kra..., kra...Zenek nie kracz i nie gadaj głupot! Dobre piwo smakuje wodą i czasami leci wódą! Ale jak zobaczyłeś, konkurencja ma już podobne do tych twoich kra, kra piwa a my nic. Robimy coś nowego. Może jakiegoś Pilsnera?! Zenek co wiesz o pilsach?! No tak jak szef powiedział smakują wodą i lecą wódą?! Zenek!!! To są dość gorzkie piwa. Trzeba się zastanowić co zrobić, aby nadal spełniały polskie prawo czystości i były trochę gorzkie. Szefie a co to?! Zenek nie bądź większym debilem niż wyglądasz! Polskie prawo czystości to kukurydza, syrop glukozowo - fruktozowy i granulat chmielowy lub stęchły chmiel do wyboru. Szefie a skąd ta goryczkę weźmiemy?! Zenek, napiszemy na etykiecie, że to Pilsner. I tak dla większosci nie ma różnicy, czy w piwie jest chmiel, czy go nie ma! Szefie, a co z tymi od kra..., kra... Zenek, ty nawet nie wypowiadaj tych slów przy mnie! A teraz leć po kukurydzę do magazynu. Robimy nowe piwo!
2020-10-30 02:19:04
Maryensztadt Nevermind Vol.7awatar
Januszek
starstarstarstarstar
Maryensztadt Nevermind Vol.7
Pierwszy rozlew był moim ulubionym piwem. Teraz jest ten z 12.07.2021.
Dużo tropikow ale też trochę trawy, cytrusow, surowego chmielu. Po przelaniu trochę landrynkowe i alkoholowe.
Metne, jasne, z kremowa pianka.
W smaku już nie to samo ale dalej bardzo dobrze. Bardzo kremowe, choc wysycenie spore. Trochę traw i landrynkow ale też białych i żółtych owoców, tropikow i w ogóle bogactwo. Mango, ananas, może lekka sosna. Spora goryczka. Prawie że sztos.
2020-10-30 01:02:04
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°awatar
rewo
starstarstarstarstar
Havlíčkův Brod Rebel Originál Premium 12°
Lekki lagerek, ale inne czeskie są lepsze, słodowość tu przeważa.
2020-10-30 00:01:35
Konrad Svetlý Ležák 11°awatar
rewo
starstarstarstarstar
Konrad Svetlý Ležák 11°
Na pewno znacznie lepszy od wszystkich kocernowych lagerów, lekko pilsowy nawet.
2020-10-29 23:39:19
Birbant Seahorseawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Birbant Seahorse
Barwa zmętnione przygaszone złoto. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. Nie wygląda zupełnie na Juicy to piwo. W aromacie też nietypowo. Jest zarówno chmiel jak i mocna słodowość wyczuwalna. Standardowo cytrusy , żywica , tropiki , choć nie czuję kokosa z Sabro niestety. Nie jest to bomba intensywnego aromatu niestety. Nieźle ale spodziewałem się czegoś więcej. Za mało soczysty ten aromat zdecydowanie. W smaku dobrze ukryte alko. Gaz przeciętny , goryczka niska ale coś czuć chociaż. W miarę pełne , lekko słodkie , niby czuć tropiki , żywicę ale zostawia taki specyficzny posmak. Może to ten zestaw drożdży to robi. Piwo gładkie , sesyjne , smaczne. Ale nie czuć kokosa z Sabro. Soczystość w miarę jest , choć spodziewałem się czegoś więcej po tym piwie. Mocne 6 na 10 ale nic więcej. Warka do 29.09.2021
2020-10-29 23:14:15
Stary Browar Tenczynawatar
Gość
Stary Browar Tenczyn
okropne piwo, zero piany, zero nasycenia, smak szmaty, wylądowało w zlewie; puszkowe żubry, tatry, etc to przy tym ścieku smakują niczym krafty
2020-10-29 23:13:03
Łomża Pilsawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Łomża Pils
Barwa typowa, klarowne. Piana jest słaba, po prostu. Strzępi się i szybko znika. Aromat słodowy, mocno słodowy, nikły. W smaku ciężkie, naprawdę przypomina strong lagera. Słodowo-karmelowa podstawa, landryny, coś jakby estry...Goryczka niska. Nawet jak na moje niskie oczekiwania. Bardzo ciężko się pije, niskie wysycenie nie pomaga. Wyjątkowo nieudane.
2020-10-29 21:49:01
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
Własnie wale kustosza na dobranoc POZDRO
2020-10-29 21:04:24
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Big Orangeawatar
Gość
Gloger Ministerstwo Pomarańczy Big Orange
Bardzo słabe, nie da się wypić bo się mega pieni a w ustach zbiera się bańka gazu. Smaku nie oceniam bo go nie czuję chyba przez ten gaz. Nieładnie, nieładnie :)
2020-10-29 20:50:46
Tyskie 0,0%awatar
Gość
Tyskie 0,0%
Nie "O%" tylko "0%". To co napisałeś to jest litera O a nie cyfra zero. Pozdrawiam.
2020-10-29 20:48:48
Tyskie 0,0%awatar
Gość
Tyskie 0,0%
Jedno z najlepszych piw 0%. Jeśli nie wiecie jakie bezalkoholowe piwo wypić to polecam Tyskie.
2020-10-29 20:47:45
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miódawatar
Elænis
starstarstarstarstar
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
- Szyjka: świeży, cytrusowy aromat z nutą pigwowca i miodu
- Barwa: takie przybrudzone ciemne złoto; kompletnie zamglone
- Piana: drobno-pęcherzykowa, na dwa palce, kremowa; równy lacing po każdym łyku; jedna z ładniejszych pian ever!
- Aromat: jak w szyjce - rześko, cytrusowo, pigwowcowo
- Nasycenie: średnio-niskie
- Smak: jest pełniej niż w standardowym 1 na 100, ale nie słodko; bardziej czuć pigwę aniżeli miód - taki lekko posłodzony kompot; smukłe, ale nie wodniste - dodatek słodu żytniego zauważalny w fakturze; goryczka z początku nie uderza, ale z każdym następnym łykiem jest coraz bardziej zaznaczona - w kierunku ziołowo/korzenno-grejpfrutowym, z taką wręcz (intrygującą) pieprznością po przełknięciu; bardzo przyjemne i pijalne

Ocena: 8+/10

Można pić wiadrami, takie dobre. Czapki z głów!
2020-10-29 20:24:51
Brofaktura Black Jackawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Brofaktura Black Jack
Mocno palone, mocno kawowe. Sporo gorzkiej czekolady w aromacie, pachnie podobnie do milk stoutu. W smaku odczuwalna goryczka, czekoladowe nuty, a na koniec smak palonych ziaren kawy. Zdecydowanie kawowy finisz. Odrobinę wodniste, jednak nie ma tragedii. I rzeczywiście - mogłoby być bardziej gładkie.
2020-10-29 20:21:30
Kasztelan Jasne Pełneawatar
Gość
Kasztelan Jasne Pełne
Uwaga! To może być objaw COVUD 19, ja smak i zapach wyczuwam
2020-10-29 19:48:39
Lwowskie Porterawatar
PanDamian7
starstarstarstar
Lwowskie Porter
Bardzo dobry porter. Wyczuwalny aromat kawy oraz wiśni. Świetny lacing, barwa ciemnobrązowa z rubinowymi refleksami. Łagodny alkohol, tylko trochę wyczuwalny. Świetny smak.
2020-10-29 19:32:38
Amber Browarne Lagerawatar
Gość
Amber Browarne Lager
Gdzie takie kupie ?
2020-10-29 18:59:05
Trzech Kumpli Weizenawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Weizen
Wydaje mi się, że piwo miało być takie, jak jego etykieta. Proste, solidne, mówiące prosto z mostu co dostajemy. Bo właśnie takie jest. Dobry weizen, bez szczególnych rewelacji. Poprawny w stylu - z goździkiem, bananem, chlebowo-słodowymi nutami. W smaku jest klasycznie weizenowo, trochę kwaskowo i orzeźwiająco. Pijalny, smaczny. Co więcej pisać? Nic specjalnego, ale też jest solidnie.
2020-10-29 18:40:14
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Dane producenta / importera

Browar Zamkowy Cieszyn

Dane kontaktowe niedostępne.



Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.

Znalezione produkty dla Browar Zamkowy Cieszyn

 
1
2
3
 ... 
5
 
Zamkowy Cieszyn Gose z Marakują
Zamkowy Cieszyn Gose z Marakują
Zamkowy Cieszyn Gose z Marakują
% alk. 4.9
Blg 13.5
IBU 8
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 9/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-10-03 14:18:21
Zamkowy Cieszyn Lekkie Żytnie
Zamkowy Cieszyn Lekkie Żytnie
Zamkowy Cieszyn Lekkie Żytnie
% alk. 3.0
Blg 8.0
IBU 18
ulubione: 1
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: 9/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-09-13 15:29:02
Cieszyn Pszeniczne
Cieszyn Pszeniczne
Cieszyn Pszeniczne
% alk. 5.4
Blg 12.5
IBU 12
Orzeźwiające, niefiltrowane piwo pszeniczne z obfita biała piana. Smak lekko słodowy z delikatną goryczką. Specjalnie dobrany szczep drożdży nadaje mu bogaty owocowo goździkowy aromat.

comments Komentarze: 8    oceny Średnia ocena: 5,88/10
Dodał: Shinodin - 2020-07-15 15:04:24
Cieszyn Lager
Cieszyn Lager
Cieszyn Lager
% alk. 5.0
Blg 11.5
IBU 26
ulubione: 2
Jasne piwo dolnej fermentacji, które nabiera swojego charakteru dojrzewając w piwnicach leżakowych cieszyńskiego browaru. Wyróżnia go pełny, orzeźwiający smak ze średnią goryczką i wyraźnym, chmielowym aromatem. To efekt potrójnego chmielenia. Pierwsze następuje w trakcie warzenia brzeczki, drugie - podczas fermentacji w otwartych kadziach, trzecie - gdy piwo dojrzewa w tankach.

Skład: Woda, słód jęczmienny, chmiel, drożdże.

comments Komentarze: 5    oceny Średnia ocena: 7,11/10
Dodał: reksu_one - 2020-06-27 12:52:17
Zamkowy Cieszyn Hop na Kawkę
Zamkowy Cieszyn Hop na Kawkę
Zamkowy Cieszyn Hop na Kawkę
% alk. 5.3
Blg 12.5
IBU 23
ulubione: 1
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Hop na Kawkę - ciemne piwo w stylu Brown Porter z dodatkiem naturalnego ziarna kawy. Co takiego niezwykłego jest w tym piwie? Smak, aromat, barwa… to też, ale niezwykły jest sposób w jaki powstawało. Do stworzenia receptury wykorzystany został ciąg Fibonacciego, a użyte w niej słody stanowią jego osiem pierwszych znaków. Zdumiewające jak często w przyrodzie możemy zaobserwować tą złotą proporcję. Teraz znajdziemy ją również wewnątrz tej butelki. Brzmi intrygująco?

Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, monachijski, Maris Otter, pilzneński, czekoladowy, karmelowy, Red Crystal, Brown), kawa, chmiel, drożdże
Barwa EBC: 85
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 6,29/10
Dodał: Piwosz92 - 2020-04-22 19:04:42
Cieszyńskie Irish Red Ale
Cieszyńskie Irish Red Ale
Cieszyńskie Irish Red Ale
% alk. 5.0
Blg 12.0
IBU 22
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Piwne skojarzenia z Irlandią, większości z nas łączą się ze stoutem i jego flagowym przedstawicielem, jakim jest Guinness. Co gorsza, są i tacy, którzy powiedzą – „piwo zielone w dzień św. Patryka”, no cóż… w końcu to zielona wyspa. Śmiało jednak możemy stwierdzić, że popularność piwa w Europie zawdzięczamy Irlandczykom. To właśnie Celtowie, żyjący spokojnie na wyspach, poza północnymi krańcami Cesarstwa Rzymskiego, chętnie i wbrew ówczesnym, kontynentalnym zwyczajom, warzyli i spożywali piwo. Wraz z przybyciem w V wieku na ich obszar św. Patryka, Irlandia poznała wiarę chrześcijańską i zyskała swego patrona. Nowa religia szybko stała się dominującym wyznaniem, a mnisi irlandzcy licznie wędrowali na kontynent. Poza wartościami duchowymi, przynosili ze sobą jeszcze jeden cenny dar - wiedzę na temat warzenia piwa. Powstające klasztory i zakony zajmowały się jego produkcją i doskonaleniem sztuki piwowarskiej. Przez całe wieki, to właśnie mnisi tworzyli osobną i cenioną grupę zawodową, która stale rozwijając swoje umiejętności, podnosiła jakość produkowanego napoju. Czerwone irlandzkie, to piwo dość lekkie o umiarkowanej zawartości alkoholu, niskiej goryczce i z wyraźnym słodowym charakterem. Odnajdziemy w nim nuty karmelowe, mogą pojawić się delikatne, maślane aromaty a chmiel zazwyczaj wnosi kwiatowo-ziołowe zapachy, które jedynie wzbogacają bukiet napoju. W smaku wyczujemy słodową bazę kojarzącą się z herbatnikami, zbożem czy lekkim posmakiem chleba, zwieńczonym średnio wytrawnym finiszem i umiarkowanym nasyceniem.

Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, monachijski, Carared), jęczmień prażony, chmiel, drożdże
Barwa EBC: 35
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 0    oceny Średnia ocena: Brak!
Dodał: Piwosz92 - 2020-03-21 14:02:49
Cieszyński Brown Porter
Cieszyński Brown Porter
Cieszyński Brown Porter
% alk. 4.5
Blg 11.7
ulubione: 1
Uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.
Brown Porter - klasyczny angielski styl piwa, który szybko stał się trunkiem powszechnym w XVIII-wiecznego Londynu. Kompozycja pięciu słodów nadaje mu właściwego charakteru wnosząc do piwa opiekane, tostowo-karmelowe nuty. Jego ciemna barwa wspólgra z czekoladowymi aromatami, a delikatna chmielowa goryczka przyjemnie podkreśla gładką teksturę. Skosztuj łyk, by poznać nieco piwnej historii Europy.
Piwo pasteryzowane.
Skład: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, Brown, Biscuit, czekoladowy ciemny), płatki jęczmienne, chmiel, drożdże.
Polecana temperatura serwowania to 12-14°C.

comments Komentarze: 4    oceny Średnia ocena: 7,4/10
Dodał: Barcelonismo - 2020-02-07 10:54:12
Cieszyńska Lekka Brytania
Cieszyńska Lekka Brytania
Cieszyńska Lekka Brytania
% alk. 3.4
Blg 9.0
IBU 20
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Chcąc poznać historię piwa w tym stylu, powinniśmy cofnąć się na wyspy brytyjskie do okresu powstawania monarchii konstytucyjnej. W XVII w. terminem „mild” określano piwo młode, niedoleżakowane, prawdopodobnie wywodzące się z lżejszych odmian porteru angielskiego i będące przeciwieństwem powszechnych wówczas, piw długo dojrzewających tzw. „stale”. Początkowo młode piwa mieszano z bardziej dojrzałymi, co było zabiegiem pozwalającym browarom szybciej sprzedać swoją produkcję. Na przestrzeni lat, gusta angielskich piwoszy zmieniały się, co bezpośrednio wpływało na rosnącą popularność piw świeżych. Mild Ale z epoki wiktoriańskiej, znacznie różnił się swą mocą, od jego dwudziestowiecznych następców. Okres I i II wojny światowej spowodował znaczne trudności w zaopatrzeniu browarów, co spowodowało konieczność zmiany receptur produkowanych piw, a tym samym „odchudzeniem” zasypu. Mild stał się piwem lekkim, z niską goryczką i niewielką zawartością alkoholu. W latach pięćdziesiątych XX w. jego popularność mocno spadła na rzecz piw w stylu bitter czy lager. Obecnie Mild Ale, możemy spotkać jeszcze w kilku regionach Wielkiej Brytanii. Poza Anglią jest on praktycznie nieobecny.

Składniki: woda, słody jęczmienne (Maris Otter, Biscuit, Brown, Special B, Crystal 150), słód pszeniczny, chmiel, drożdże
Barwa EBC: 70
Zalecana temperatura serwowania: 8-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 7    oceny Średnia ocena: 6,5/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-06 12:14:43
Cieszyńskie Wheat Wine
Cieszyńskie Wheat Wine
Cieszyńskie Wheat Wine
% alk. 10.5
Blg 25.0
IBU 40
ulubione: 1
Piwo uwarzone przez Browar Zamkowy Cieszyn.

Wheat Wine to styl piwa, który swoje początki bierze z amerykańskiego ruchu piwowarstwa rzemieślniczego. Jego historia ukazuje, jak zupełny przypadek potrafi sprawić, że powstaje coś niezwykłego. Phil Moeller - piwowar browaru Rubicon z Sacramento w Kaliforni – warząc barleywine wspólnie ze swoim przyjacielem, popełnili błąd, dodając do przygotowywanego zacieru dużą ilość słodu pszenicznego. Zamiast nastawić nową porcję, ciekawi efektu postanowili przefermentować uzyskaną brzeczkę. W chwili gdy piwo było już gotowe do degustacji, nalali sobie po szklance i ze zdumieniem stwierdzili, że przez pomyłkę zrobili coś naprawdę godnego uwagi. Phil postanowił zaprezentować światu swoje odkrycie, a „Winter Wheat Wine” z browaru Rubicon został pierwszym komercyjnym przykładem piwa w stylu wheatwine. Było bogate, głębokie i złożone a jednocześnie gładkie z dobrze ukrytym alkoholem. Jego wersja lana „z kija” w browarze, cieszyła się dużą popularnością w latach 90-tych. Początek XXI w. przyniósł piwu dalsze uznanie wśród szerokiej rzeszy piwowarów. „Winter Wheat Wine” stało się kwintesencją stylu, dopóki browar nie zamknął swoich podwoi w 2017 roku. Pomimo, że dzisiaj nie mamy już możliwości skosztować oryginalnego wheatwine, wiele browarów rzemieślniczych i domowych piwowarów, sięga po ten styl próbując swoich sił z najmocniejszym pszeniczniakiem. My również, odtwarzając recepturę wg Adama Necla - zwycięzcy Mistrzostw Polski Piwowarów Domowych z 2018 roku – przedstawiamy państwu, to wyjątkowe piwo.

Składniki: woda, słód pszeniczny, słody jęczmienne (monachijski, wiedeński, Special W, melanoidynowy), chmiel (Warrior), drożdże
Barwa EBC: 100
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 7,7/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-12-06 12:09:40
Zamkowy Cieszyn / PiwoWarownia Angielski Lord z Wiśniami
Zamkowy Cieszyn / PiwoWarownia Angielski Lord z Wiśniami
Zamkowy Cieszyn / PiwoWarownia Angielski Lord z Wiśniami
% alk. 9.7
Blg 25.5
IBU 30
Piwo uwarzone w kooperacji przez Browar Zamkowy Cieszyn oraz Browar PiwoWarownia z Krakowa.

Rozwinięcie i ewolucja gatunku. Klasyczne barleywine postanowiliśmy wzbogacić o nowe doznania. Dlatego przez cztery miesiące dodatkowo dojrzewało w beczkach po Bourbonie, w których wcześniej leżakował nasz Porter. Aby uszlachetnić rozbudowaną słodowość tego niezwykłego trunku, dodaliśmy do niego świeżych owoców wiśni. Ta oryginalna kompozycja, dojrzewała niespiesznie w unikalnych piwnicach cieszyńskiego browaru, czekając na właściwą chwilę, w której osiągnie oczekiwaną pełnię. Upewniwszy się, że nadszedł odpowiedni moment, oddajemy w Twe ręce ten zacny napitek.

Składniki: woda, słody jęczmienne (Pale Ale, jasny, karmelowy), owoce wiśni, chmiel, drożdże
Barwa EBC: 110
Zalecana temperatura serwowania: 10-12°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 330 ml.

comments Komentarze: 2    oceny Średnia ocena: 7,75/10
Dodał: Piwosz92 - 2019-11-17 09:21:06
 
1
2
3
 ... 
5
 
wykonanie choruzy.pl © 2010