Czy wiesz, że...
Lodówkę wymyślił bawarski inżynier Karl von Linde, który już w 1871 roku zastosował system chłodzenia w browarze Spaten w Monachium, aby umożliwić produkcję piwa latem. Środkiem schładzającym był eter metylowy lub amoniakNajaktywniejsi Użytkownicy
Najnowsze komentarze
![]() | ![]() Sheggorath ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | |
![]() | ![]() Gandalfino ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Gwarek Szeryf Pola Przodowy Jasny pomarańcz w mętności soczkowej. Piana trochę nie bardzo. A aromat rewelacyjny: białe owoce z cytrusami w tle. Ekstra. Gładziuśkie, delikatnie musujące. Owocowe, jednak bez zbędnej słodyczy. Nie wodniste, jednak lekkie. I dyskretna albedowa goryczka. Chyba nie tylko brać górnicza doceni. 2021-03-04 18:01:04 |
![]() | ![]() Gość | Kasztelan Jasne podbite miodem i cytryną Ani miodu ani cytryny nie było. Nie warto 2021-03-04 17:59:41 |
![]() | ![]() David_Haye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Funky Fluid Breakfast Stout Guatemala Huehuetenango Coffee & Peanut Butter Piwo wyskoczyło lekko z puszki. Kawa i orzechy. Tak nie masło orzechowe, a orzechy właśnie. Czuć tytoń, nie wiem skąd. Dziwne to takie. Piana bardzo wysoka, szybko dziurawi się i znika. Barwa czarna, prawie nieprzejrzysta. Ciekawe, że czas na Breakfast Stouta z kawą nie wpłynął, a na Breakfast Stouta z masłem orzechowym i kawą wpłynął. W szkle aromat podobny. Nie wiem czy to połączenie kawy z orzechami daje ten aromat, ale czuję tytoń. Taki ostry jest ten zapach. Wysycenie dość niskie. Niestety piwo wygazowało, a co oznacza odgazowane piwo? Niestety robi się wodnisto i czuć pustkę. Ciało nie jest takie złe. Słód żytni robi swoje. Jest gładkość dobra. W smaku bardziej czuję czekoladę niż kawę. Czytam na etykiecie, że ta kawa ma taką nutę mleczno czekoladową, może to to. W tle jest nuta masła orzechowego. Niestety mało. Ilości tylko homeopatyczne. Słodycz wyraźna, ale nie czuć tu głębi. Goryczka niska. Ciekawe to, bo zasyp to samo co w Breakfast z samą kawą, a tam wyraźniejsza goryczka. Aromat fajny, ale dziwny, bo nie spodziewany, w smaku jest średnio. Trochę jest rozczarowanie. 2021-03-04 17:56:55 |
![]() | ![]() David_Haye ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Funky Fluid Breakfast Stout Ethiopia Uraga Coffee Co nie dziwi jest kawowo w aromacie. Też jest lekka paloność. Piana niska, kremowa, drobnopęcherzykowa. Czarne, prawie nieprzejrzyste. Po przelaniu do szkła aromat bardziej taka kawa z mlekiem. Mniej paloności, bardziej czuć słodycz. Wysycenie średnie, ale nie za wysokie, takie w sam raz. Ciało dobre. Piwo ma 19 BLG i myślę, że tak w sam raz ;) Piwo jest bardzo gładkie. Tu zasługa słodu żytniego. Oj jakie to jest gładkie. Piwo bardzo mocno deserowe. Ta gładkość tylko podbija deserowy charakter piwa. Ciężko mi tu wyczuć jakieś takie nuty charakterystyczne dla tej kawy, ale trzeba przyznać jest kawowo. Laktoza super podbija słodycz. Piwo ma ciekawą cechę jest jednocześnie deserowe i jest lekkie. Goryczka średnia. Delikatnie popiołowa i lekko zalega. Fajne to puwi no! Kwaśność od ciemnych słodów. Przynajmniej wiadomo, że pijemy Stouta. Niestety czekolady i paloności tu nie wyczuwam :( Widać po nazwie piwo miało być deserem i takie jest. Jest słodkie, ale nie muląco słodkie. Brak mocnych akcentów, ale to piwo na śniadanie! :) 2021-03-04 17:49:40 |
![]() | ![]() meshigene ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Svijany Svijanská Kněžna 13° Kolejny raz zdaję sobię, że ciemne lagery to trochę nie moje klimaty, jednak to piwo (jak i ewidentnie wszystkie ze Svijan) jest bardzo poprawne, chociaż od zwykłego tmavego trochę się różni. Po pierwsze, barwę ma trochę jasną w porównaniu do tmavego z budweisera czy bernarda, a po drugie, jest mocno chmielowe (tak po czesku), z czym ciemne lagery zwykle mają problem. Poza tym zaskoczeń mało, paloność, odrobina czarnego chleba, trochę popcornu w tle, no i w sumie wszystko w porządku. Warka 02.06.21, cukru w składzie nie wymieniono. 2021-03-04 17:44:30 |
![]() | ![]() oranjefan ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Dziki Wschód Totem Navaho Aromat niezbyt intensywny. Czuć bardzo przyjemne nuty biszkoptowe, ciasteczkowe, co w East Coast IPA jak najbardziej miejsce mieć powinno. Nie ma karmelu. W tle chmiel - w typie słodkich owoców tropikalnych, a nawet czegoś na wzór kokosa. Ciekawe że coś takiego udało się uzyskać z użycia polskiego chmielu. Piwo o ciemnozłotej / jasnomiedzianej barwie. Leciutko zamglone, z ładną, obfitą, gęsta, białą pianą zbudowaną z małych bąbelków któóra powoli opada i pięknie zdobi szkło. W smaku - gładkie, słodowe, ciasteczkowe, owocowe w typie cytrusów, albedo, grejpfruta, a także z nutami żywiczno świerkowymi. Goryczka fantastyczna. Mam wrażenie że to zasługa chmielu Magnum którego od pewnego czasu polskie browary nie używają ale daje on charakterystyczną goryczkę. Tępą, wyrazistą, długą, taką która klasyczna IPA mieć powinno. Mam problem w ocenie tego piwa, ale chyba wynika on z mojego błędnego (mam wrażenie) postrzegania stylu East Coast IPA, który nomen omen bardzo lubię. Otóż nie mamy tutaj do czynienia z piwem mulącym, karmelowym, mocno chmielonym amerykańskim chmielem, a piwem po prostu wyraźnie słodowym w typie biszkopów, herbatników, ciasteczek - w połączeniu z owocowo żywicznym aromatem i smakiem chmielu, zwieńczonym wyraźną, długą, charakterystyczną dla Magnuma, goryczką. Jak dla mnie jest to współczesne American India Pale Ale. 2021-03-04 16:14:55 |
![]() | ![]() Gość | Argus Porter Wielosłodowy D**y nie ukrywa, ale jak za taką cenę i moc nie jest złe 2021-03-04 14:06:14 |
![]() | ![]() Gość | Perła Chmielowa Perłę chmielową piję niemalże od dziecka, zaraz po mleku matki drugi napój życia. Piłem Perełkę przy -15*C, przy +35*C, całe życie. Perła Chmielowa to nasza Królowa! Lubelak, lat38 2021-03-04 14:00:58 |
![]() | ![]() Gość | Halne Mega Mocne Piwo aromatyczne, jasne smaczne tylko trochę klepie. Na minus smak puchy wyczuwalny jakbym lizał posadzki w czarnobylu. 2021-03-04 13:54:59 |
![]() | ![]() Gość | Tyskie Ale we wczesnych latach 90ych piło się 2/3 mniej piwa. Ludzie alkoholizowali się wódką. Teraz piwo przejęło te brzemię na siebie. Jeśli spojrzeć na historię piwa to dłużej było warzone bez chmielu niż z. Więc tutaj nie do końca można argumentować że chmiel jest potrzebny. Ja osobiście mam mocne preferencje do mocno nachmielonego, aromatycznego i gorzkiego piwa, ale jestem świadom że nie każdy tak ma i potrafię z tym żyć. Sheggorath: Tyle że rynek piw kratowych to mniej niż 10% całości. A z tymi Czechami i Niemcami to niezbyt trafione. Oni może mają dużo małych i średnich browarów, ale rzadko są to hipsterskie rzemieślnicze przedsięwzięcia, najczęściej robią ich tradycyjne style których również się konsumuje dużo dużo więcej. Krafty paradoksalnie dominują w mniej piwnych krajach jak Szwecja lub północne Włochy gdzie duży procent spożycia to piwo rzemieślnicze, bardzo wysokiej jakości i często innowacyjne. 2021-03-04 12:50:18 |
![]() | ![]() ArdianK ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Stary Browar Kościerzyna Pszeniczne Perfumowane, mocno aromatyczne, lecz jak dla mnie zbyt dużo perfum i bananowych akcentów. Generalnie liczyłem na coś lepszego, aczkolwiek typowe weizeny już dawno mnie się przepiły. American Wheat to o wiele ciekawszy gatunek. 2021-03-04 12:30:53 |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() tam ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | One more time Bardzo dobre, rześkie, bardzo owocowy charakter bez owocowych dodatków. Przy tym zachowany piwny charakter, bo czuć też słodowość i goryczkę. 2021-03-04 11:06:02 |
![]() | ![]() Gość | Kustosz Specjał Ogólnie to wstyd kupować ale lekki mem. Ładna butelka ale nie wiem czy bezpieczna bo kaca dostałem zanim to piwo wypiłem do końca i mam go dalej i boli. Dużo piwa za cene. Zimne jest całkiem dobre a w temperaturze pokojowej jak każde inne w sumie a nawet jest dużo gorszych. Pod koniec takie mniej znośne w smaku ale wchodzi mocno. Powiem tak. Raz w życiu powinno się spróbować ale dla mnie tylko raz bo jeszcze tak nie miałem że mam kaca zanim skończe jedno piwo. 2021-03-04 09:59:56 |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() spiritus_PL ![]() | |
![]() | ![]() spiritus_PL ![]() | |
![]() | ![]() Gość |

© ocen-piwo.pl 2017
Dane producenta / importera
Kompania Piwowarska S.A.
Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.
Dane kontaktowe niedostępne.
Jesli jesteś zainteresowany(a) publikacją wizytówki tego producenta / importera napisz do nas za pomocą formularza kontaktowego.
Oczywiście, że krafty to mniej niż 10%. Ale spójrzmy jaki wybór oferują rzemieślnicze browary lub nawet regionalne, a jaki koncerny. Koncerny teraz mają już trochę więcej styli, bo gdzieniegdzie pojawia się jakaś APA, IPA lub Porter, ale to bardziej na zasadzie doganiania kraftów - żebyśmy nie odstawali. Wcześniej oferowały jedynie eurolager, ewentualnie porter lub pils. I przede wszystkim jak to wszystko wypada pod względem jakości warzonego piwa. Tutaj raczej nie ma wątpliwości.
Napisałem Niemcy i Czechy, bo to lepiej niż Rosja lub Białoruś pod tym względem. Najlepiej byłoby porównać do USA, ale jednak Polsce w kulturze piwnej jeszcze daleko nam do USA.