Pracownia Piwa& Szałpiw 5
Pracownia Piwa& Szałpiw 5
Pracownia Piwa& Szałpiw 5
% alk. 5.6
Blg 14.0
brak koduaddbarcode

Piąte piwo kooperacyjne Pracowni Piwa z miejscowości Modlniczka, niedaleko Krakowa oraz kontraktowego browaru Szał Piw z Poznania. Oba browary już od jakiegoś czasu współpracują ze sobą, efektem tej współpracy są ciekawe piwa takie jak: 1. Saison, 2. Belgian Stout, 3. Dubbel IPA, 4. Coffe Nelson Belgian Blonde. Wszystkie z wyżej wymienionych piw włącznie z prezentowaną piątką uwarzone zostały w Browarach Regionalnych Wąsosz, tam gdzie na co dzień warzy kontraktowy browar Szałpiw. Piwo niefiltrowane, pasteryzowane w stylu Pepper Stout. Ciekawostkami w tym piwie są dodatki w postaci indonezyjskiego, czarnego oraz czerwonego pieprzu. W aromacie można wyczuć ziołowość długiego pieprzu oraz klasyczne dla stoutów nuty czekoladowe oraz palone. W smaku wyraźna czekolada przechodzi w nuty palone. Delikatne rozgrzewanie przełyku jest zasługą dodatku pieprzu. Skład: woda, słód pilzneński, słód żytni, słód czekoladowy, słód special B, słód palony, chmiel Marynka, pieprz: indonezyjski, czarny czerwony.
Dodał: stacher93 - 2015-06-13 10:46:39

oceny Oceny

Użytkownicy 6,55 / ilość: 22
Goście 7,67 / ilość: 3
średnia6,68 / ilość: 25

Twoja ocena

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

Na razie brak komentarzy. Twój może być pierwszy.
awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Brodzisław
starstarstarstarstar

2015-08-23 22:38:20
Kolor czarny, zmętniony. Piana beżowa, opadła szybko do krążka na powierzchni.
Aromat wybitnie palony (kawa/czekolada), podkreślony przez dodatkowe przyprawy. W smaku niemal podobnie, gdzie pieprz jest jeszcze bardziej zaakcentowany. Brakuje niestety ciała, co przy 14% ekstraktu ? dziwi. Goryczka niska, ledwie wyczuwalna, ?zakryta? została pieprzem. Jest też lekka wodnistość na finiszu.
Chyba źle wybrałem porę degustacji. Zapewne przy ultra-upałach by mi bardziej smakowało.
PS. Od połowy butelki do degustacji dołączyłem kostki czarnej, gorzkiej czekolady. Przy tym piwie, wydała mi się ? słodka.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 6, zapach: 7, wygląd: 8 )
awatar
kolekcjoner
starstarstarstarstar

2015-05-30 08:28:07
Barwa czarna nie przeźroczysta. Pina z bardzo drobnymi bąbelkami, wysoka, brązowa. Zapach bardzo delikatny wodnisto-czekoladowy. Smak o drobnej nucie czekoladowej. Fajny Stout.
awatar
Gogo
starstarstarstarstar

2015-05-29 09:12:07
W tym piwie podobała mi się wyraźnie zaznaczona, ale nie za mocna \"pieprzność\" która pojawiała się dopiero jakiś czas po przełknięciu. Po kilkunastu sekundach pojawiało się palenie w gardło i przełyk, miało to przyjemny charakter. Jeśli chodzi o pozostałe walory stout'u, piana gęsta i kremowa, ale nie utrzymywała się długo, kolor czarny nieprzejrzysty, w smaku palność, kawa, troszkę kwaskowości. Gdyby nie pieprz, piwo było by kolejnym zwyczajnym stoutem do którego pewnie bym nie wrócił. Tak czy siak raczej nie wrócę, bo nie jestem fanem pikantności.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 6, wygląd: 7 )
awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar

2015-05-05 12:50:48
Barwa: Ciemno-brązowa wpadająca w czerń, nieprzejrzysta.

Piana: Beżowa, uformowana z średnich i drobnych pęcherzyków. Ma około dwóch centymetrów wysokości. W miarę szybko zredukowała się , do grubej obwódki i pojedynczych, wątłych wysepek luźno pływających po tafli piwa. Piana równo oblepiała szkło, jednak ślady były zbyt grube, za to trzymały się przez dłuższy czas.

Aromat: Średnio-wyraźny, lekkie akcenty kawowe mieszające się z palonością i wyraźnym pieprzowym tłem. W piwie da się wyczuć też sporą kwaskowość. Nie brakuje pieprznej ostrości i pikanterii.

Smak: Na pierwszym planie kwaskowość, następnie lekkie akcenty palono-kawowe. Po czasie zjawia się zdecydowany posmak pieprzu, któremu towarzyszy lekkie pieczenie. Goryczka bardzo niska, i krótka, o palonym profilu. Smak jest mało wyrazisty, gdyby nie ciekawy dodatek w postaci kilku rodzajów pieprzu, piwo byłoby bardzo słabe.

Nasycenie: Niskie, prawidłowe.

Komentarz: Nic nadzwyczajnego, jakoś nie leży mi połączenie stouta z pieprzem. W jasnym piwie - Opat Pepper, komponowało się to dużo lepiej. W tym wypadku pieprz obecny jest w smaku i aromacie, lecz oprócz tego pojawiają się tak nielubiane przeze mnie: ostrość i pieczenie w przełyku. Chwilami miałem podobne wrażenia jak podczas picia piw z dodatkiem chili. Mimo wszystko odejmując od tego piwa pieprz dostajemy bardzo przeciętnego, mało wyrazistego i nieciekawego stouta. Nie kupiłbym tego piwa po raz drugi.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 5, zapach: 5, wygląd: 7 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.