Trzeci owoc współpracy Pracowni Piwa i Browaru Szałpiw. Uwarzone zostało w Browarach Regionalnych Wąsosz, tam wszystkie swoje piwa warzy Szałpiw. Pierwszym piwem z wyżej wymienionej współpracy był Saison, drugim Belgian
Stout. Piwo oznaczone numerem trzy to Dubbel IPA. Jest to piwo pasteryzowane i niefiltrowane. Brak konkretnych informacji na temat składu: słód, woda, drożdże, chmiel.
Barwa ciemno-miedziana, wpadająca w brąz z wiśniowymi refleksami, opalizująca. Piana ciemno-kremowa, z drobnymi oraz średnimi pęcherzami. Na górze dużo grubych, pękatych bąbli, które znikają i powodują dziurawienie się piany od środka. Po nalaniu wysokość piany wynosi około 1,5 centymetra. Szybko zostaje średniej wielkości obręcz i gruboziarnista wyspa przytwierdzona do niej. Pierścień koronkuje w sposób w miarę równomierny, ślady częściowo szybko opadają. Aromat wyraźny, dominuje słodowość z subtelnym tłem czekoladowo-palonym i z sporą porcją dzikich aromatów, tj. fermentowane owoce, cierpkość i nuty kwaśne. Aromat jest przyjemny, dobrze skomponowany. W smaku raczej słodkie, czego nie można spodziewać się po aromacie. Jest ponownie mocno zaznaczona podbudowa słodowa. Przyjemna słodycz, spotyka się z owocową kwaśnością i fermentowanymi owocami. W tle subtelna nuta palona, na którą po czasie nachodzi goryczka, która jest umiarkowanie intensywna, lecz utrzymuje się długo. W piwie dużo się dzieje, jest treściwe i posiada średnie nasycenie.
Dodał:
lukas85 - 2015-04-17 09:49:45
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Bartekn
Gość
Stacher93