Piwo w stylu Milk Coffee Light Ale uwarzone przez Browar Pracownia Piwa z miejscowości Modlniczka (niedaleko Krakowa). Jego premiera odbyła się 18 marca 2016 roku.
Krakowskie Śniadanie – jasne piwo, do którego dodaliśmy laktozy oraz kawy, którą dostarczyli nam nasi przyjaciele z krakowskiej palarni kawy Pożegnanie z Afryką. Użyta kawa to Tanzania Tanga czyli średnio palona odmiana arabiki pochodząca z rejonu jeziora Tanganika. Smak jest kremowy, delikatny z nutą jabłek oraz cytrusów. Niska kwasowość tej odmiany pozwala wyczuć słodycz pochodzącą od użytej laktozy. (opis producenta)
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,33l.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brodzisław
Aromat z butelki cytrusy i słody. W szkle wyraźna czarna porzeczka, potem cytrusowo-owocowe nuty i baza słodowa. Na finiszu majaczy nuta mleczno-kawowa.
Od pierwszego łyku wyczuwalne jest przegazowanie piwa. W samu dominują słody z nutą zbożową. Goryczka chmielowa narasta z kolejnymi łykami do poziomu w okolicach średniego, jest przyjemna ? ziołowo-cytrusowa. Po ogrzaniu i odgazowaniu wyczuwalna jest nuta kawy z mlekiem.
Pracownia Piwa znów zaskoczyła i gdyby nie to nagazowanie, to piwo bym uznał za wybitne.
Marianek
Zapach: z butelki uderza deserowa kawa z mlekiem, leciutki aromat chmielowy. Ze szkła dochodzi bardziej ?do głosu? chmielowa nuta, ale nadal bardzo nikła. Aromat intensywny.
Smak: Bardzo niskie wysycenie, silny smak kawy z laktozą. Wodniste, nie ma praktycznie ciała. ciekawa wariacja ? piwo jasne ale przypomina ciemne, bez akcentów kwaskowych i palonych słodów. Jednak każdy milk stout będzie lepszy.
Black_Beauty
MateoKrk_