Uwarzone przez Pracownie Piwa z Modlniczki. Jest to piwo górnej fermentacji w stylu American India Pale Ale, niepasteryzowane i niefiltrowane. Huncwot to piwo pełne aromatów owoców tropikalnych, mango, grejpfrutów oraz liczi a w tle pojawia się żywiczność amerykańskich chmieli. Miedziana barwa, średnie wysycenie oraz biała, drobno-pęcherzykowa piana oblepiająca szkło. W smaku pojawia się słodowa podbudowa oraz karmelowość. Przy kolejnym łyku wyczuwasz smak owoców tropikalnych, który przechodzi w delikatną żywiczność. Goryczka jest solidna, lecz balans między słodami a chmielem sprawia, że nie jest ona męcząca. To świetny przykład dobrze uwarzonej AIPY.Nazwa piwa to zapomniane już słowo, które oznacza łobuziaka, urwisa, hultaja. W języku niemieckim słowo Hundsfott miało dużo bardziej wulgarne
znaczenie.
Składniki: woda; słód jęczmienny; chmiele: Citra, Amarillo, Centenial, Columbus, Cascade; drożdże.
Barwa miedziana, wyraźnie zmętniona, nieprzejrzysta. Sporo drobinek drożdżowych na dnie. Piana biała, wysoka na ponad centymetr po nalaniu, z różnymi pęcherzykami. Opada do nierównej, lekko porwanej warstwy z grubszym pierścieniem. Obwódka zostawia umiarkowanie wyraźne, trwałe, lecz niespecjalnie równe firanki na ściankach. Aromat wyraźny, dominuje słód wraz ze słodkimi owocami tropikalnymi i odrobiną karmelu. W smaku słodowo-karmelowe z umiarkowanymi akcentami owoców tropikalnych i lekką słodyczą. Goryczka nieprzesadnie wyrazista i niezbyt długa. Nasycenie dość niskie, prawidłowe.
Dodał:
Esteban - 2014-12-18 10:22:27
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brodzisław
Aromat amerykańskich chmieli: cytrusy, skórka ich owoców, słodsze owoce tropiku, odrobina sosny i żywicy. Nikła baza słodowa.
W smaku najpierw baza słodowa z karmelkiem i owoce tropiku. Goryczka powyżej średniej : cytrusowo-grejpfrutowo-żywiczna. Piwo po stronie wytrawnej ale jest odrobina słodyczy.
Wysycenie powyżej średniego ? bardzo pijalne piwo.
Bob
Bob
nocą_po