Uwarzone przez Pracownię Piwa z podkrakowskiej Modlniczki. Jest to piwo typu Mild, z rodowodem wywodzącym się z Wysp Brytyjskich. Wszystkie aromaty i smaki: słodowe, karmelowe, orzechowe, czekoladowe, kawowe, palone, winne, owocowe, lukrecji, melasy, śliwki, rodzynek są mocno zbalansowane i ułożone, żaden z nich nie powinien dominować, a ich subtelność decyduje o ogromnej pijalności tego piwa. Jego delikatność ma
źródło również w niskim ekstrakcie początkowym oraz niskim odfermentowaniu, co ma niebagatelny wpływ na niewielką zawartość alkoholu.
Barwa ciemno-miedziana, wpadająca w brąz, lekko opalizująca. Piana kremowa, po nalaniu wysoka na około dwa centymetry. Składa się z drobnych pęcherzy. Bardzo ładnie i równo oblepia szkło. Powoli redukuje się do podziurawionego kożucha z grubą obwódką. Posiada delikatny aromat, w którym dominuje karmel. Ciężko wyłapać jakiekolwiek inne aromaty. W smaku bardzo lekkie i pijalne. Przez niewysokie nasycenie piwo sprawia wrażenie aksamitnego i gładkiego. Pijąc je głównie wyczujemy karmel z lekką nutą paloną i odrobiną akcentów skórki chlebowej. Na końcu ujawnia się delikatna goryczka, która dobrze ukryta jest pod karmelowym profilem piwa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gogo
Brajan36
root-theory
Stacher93