Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Kamil_93
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Tatra Jasne Pełneawatar
PolskiPiwosz1
starstarstarstarstar
Tatra Jasne Pełne

W innej Biedronc byla warka z Elblaga
Data 2.25 puszka

Inne piwo niz z Warki
A:prawie zaden
S:i tu naprawde duze zdziwienie, jest lekko wyczuwalny chmiel lubelski,gorycz nizsza niz z Warki. Praktycznie brak wad. Jakby bylo duzo wyzsze ztezenie chmielu smakowalo by podbnie jak Cieszyn Pilsner.

P:inaczej smakuje niz z Warki
2024-02-26 11:49:25
Minister Are You Freaking Nuts?awatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Minister Are You Freaking Nuts?

Esencjonalne i treściwe, bardzo dobre na chłodne dni przy kominku.
2024-02-26 09:00:53
Bojan Mangoawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Bojan Mango

Nieco zbyt dużo słodyczy, ale ogólnie ok.
2024-02-26 08:54:37
Warka Classicawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Warka Classic

Zwykły standard. Dobre na spotkanie przy grillu.
2024-02-26 08:46:12
Trzech Kumpli Oatyawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Oaty

Przyzwoite, wyczuwalny kawowy posmak.
2024-02-26 08:42:27
Litovel Premium 12°awatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Litovel Premium 12°

Przyjemne, łagodne w smaku.
2024-02-26 08:37:42
Kronenbourg 1664 Roséawatar
Funky_Koval
star
Kronenbourg 1664 Rosé

Jak na piwo smakowe owocowe jest nieprzesadnie słodkie, da się wypić. Mętne. Zapach malinowy. Niezbyt intensywne w smaku. Skusiłem się w Biedrze za 1,99. Co ciekawe w niebieskiej butelce.
2024-02-26 02:12:03
Remeslo Tatooineawatar
ezavv
starstarstarstarstar
Remeslo Tatooine

Przyjemne; na głównej etykiecie triple ipa, na z tyłu info, że w stylu AIPA
2024-02-26 00:08:27
Hazy Leven Troebel in Paradiseawatar
Igos86
starstarstarstarstar
Hazy Leven Troebel in Paradise

Piękny żółty, słomkowy kolor, mocno mętny brak transparentności, piana duża i gęsta.
Aromat: cytrusowy, owoce tropikalne, chmielowy, słodkawy.
Smak: bardzo rześki, pełny , przyjemna goryczka jaka świetnie komponuje się z resztą owocowych smaków. Goryczka jakby dominuje, ale jest to na plus.
2024-02-25 23:40:26
Funky Fluid Real Talkawatar
osmoluch
starstarstarstar
Funky Fluid Real Talk

Im dłużej się pije tym lepsze, klasyczna aipa. Niczym się nie wyróżnia ale wad brak
2024-02-25 23:07:31
Gwarek - A Hundred Percent of Strataawatar
Gość
Gwarek - A Hundred Percent of Strata

niesamowite piwo, żółte w barwie, soczyste słodkie, ale ale nie za słodke bo jest goryczyka 7% niewyczuwalne, pije się jak by miało 5% ode mnie 10/10
2024-02-25 21:57:41
Nepomucen Birthday Edition Birthday Cakeawatar
BobiQ68
starstarstarstarstar
Nepomucen Birthday Edition Birthday Cake

Jeżeli ktoś pisze, że słaba piana i szybko znikająca to chyba nalewał je wprost po zakupieniu ;-)..mój styl i szkoda, że produkowane tylko okazjonalnie..szybko udam zatem się znowu do Lidla, choć bywam tam raz w roku i wykupię pozostałości :-P
2024-02-25 21:11:43
Maryensztadt  Aged & Blend Brett Gose & Brett Ale & Kveik Ale Rioja BAawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Maryensztadt Aged & Blend Brett Gose & Brett Ale & Kveik Ale Rioja BA

W aromacie mix owoców czerwonych, leśnych, winne nuty, kwaśne, brettowe, stajniane. W smaku przyjemnie kwaśne, owocowe, winne. Bardzo dobre.
2024-02-25 19:49:15
Moon Lark Goatawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Moon Lark Goat

Rubinowy klar. Mierna piana koloru jasny beż. W mig przeszła z tafli do wątłej obrączki. Aromat słodowo wędzony.
W smaku wszystko na swoim miejscu. Wędzonka konkret, akcenty koźlakowe obecne. Jest i słodycz, a nawet delikatna goryczka. Może wędzonka w aromacie i smaku nieco zawodzi, a może to tylko moje subiektywne odczucie. Niemniej piwo jest ok.
2024-02-25 18:16:03
Gryf Szczyrzyckie Bezalkoholoweawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Gryf Szczyrzyckie Bezalkoholowe

Jak na piwo bezalkoholowe to całkiem nieźle. Rok temu będąc u nich w lokalu firmowym (Restauracja Marysia) pytałem się czemu nie mają czegoś własnego dla kierowców tylko serwują jakieś Lechy??? No i się doczekałem .
2024-02-25 16:53:24
Kozel Svetly 10°awatar
Gość
Kozel Svetly 10°

Z puszki beznadziejne, ale lane jest smaczne, świeże i dobrze się pije sesyjnie.
2024-02-25 16:49:31
Heinekenawatar
Gość
Heineken

To coś nie jest warte nawet 1 pln. Szkoda żołądka i wątroby
2024-02-25 16:45:00
Zlatý Bažant Nova Recepturaawatar
Old_Chris
starstarstarstarstar
Zlatý Bažant Nova Receptura

Nie wiem czy jest sens dodawać nowy profil tego piwa. Piwa często zmieniają receptury. Po prostu jest tutaj na stronie funkcja dodania kolejny raz oceny, jak na przykład jest właśnie nowa receptura, przez co piwo jest lepsze/gorsze. Niestety częściej to drugie...
Natomiast akurat w przypadku tego Bażanta to jestem miło zaskoczony, przynajmniej jeśli chodzi o wersję na rynek słowacki.
2024-02-25 16:34:00
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong

Pyszne piwko wchodzi jak woda
2024-02-25 16:23:20
Kozel Bílý Lehkýawatar
kubaz
starstarstar
Kozel Bílý Lehký

Puszka wygląda ładnie, natomiast co do konkretów, to ma niesmaczny posmak - jakby jakaś żywica.
2024-02-25 15:58:36
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.