Ilość piw w katalogu

9385

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze


Gość
Łomża Miodowe
bardzo mnie to dziwi że barlinek nie pozwał jeszcze łomży o kradziesz ich gówna z szamb to tworzenia tego scierwa ale jednak browar nie jest taki zły bo przypomina mi dzieciństwo jak tata pokazywał magiczne sztuczki i zamieniał pół litra na przemoc domową ogólnie 21/37
2018-07-18 19:38:40

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Z kultowy EB z lat 90-tych nie ma nic wspólnego :(
2018-07-18 19:12:22

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Gówno, tyle mam do powiedzenia!
2018-07-18 19:11:32

Gość
Stary Browar Kościerzyna Kraken India Pale Ale
Zamglony bursztyn. Piana spora i trwała. Trzyma się ściany.
Aromat chmielowy, raczej klasyczny niż nowofalowy. Chociaż kilka akcentów tych ostatnich chyba jest.
Treściwe. Po słodowym wstępie owocowa słodycz i goryczkowy finisz. Te owoce to jakby żółta śliwka, melon, gruszka ? takie słodko mdłe i łagodne. Ta słodycz może być odrobinę muląca, na szczęście nie jest dominantą w tym piwie. Goryczka to kontruje. Długa, ziołowa, ale umiarkowana. Jak ktoś ma przesyt ?perfumowanych? ip to powinien tego piwa spróbować.
2018-07-18 19:05:27

Marianek
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Oko: kolor ciemno-herbaciany lekko zamglony. Piana ciemne ecru, lekko wpadające w żółty, piana niska, średnio gęsta, szybko znika.
Nos: zarówno z butelki jak i szkła głównie przyprawy, przypomina to piernik świąteczny, generalnie zapowiada się słodko.
Smak: świąteczny piernik z marmoladowym wkładem w płynie. Sporo słodyczy karmelowej, masa przypraw, na finiszu lekka kwaskowość i bardzo minimalna goryczka chmielowa typu ziołowego.
2018-07-18 18:46:28

Gość
Perła Chmielowa
Wolałbym pić wodę gazowaną ze spirytusem niż ten i inne jemu podobne wynalazki. Ty bardziej, że znośnego pilsa z goryczką i chmielem można kupić już za 2.29 w Lidlu (Perlenbacher), nie mówiąc już o bardzo dobrym Miłosław Pilzner za 3 zeta w każdej Żabce. Trybunały (export i pils także po 2 zł z czymś - kładą na łopatki Perły).
2018-07-18 18:42:23

Gość
Namysłów Pils
Gdzie Ty kurde wynalazłeś w tym czymś goryczkę i smak chmielowy? xD Słód, słód, słodkość i gaz + gotowane warzywa. Nic ponadto. Zlew.
2018-07-18 18:36:36

Gość
Obolon Premium
Po prostu sikacz!!!
2018-07-18 18:31:13

Gość
Amber Kopernik
Jak to brak goryczki? Chyba opisujecie zupełnie inne piwo niż własnie ja piję.
2018-07-18 18:21:34

BRYNIU
Jan Olbracht Rzemieślniczy Mistrzowskie Piwo
Piana o różnej strukturze pęcherzykowej w odcieniu kremowym. Średnio opadająca. Lacing szczątkowy. Barwa żółta - zmętniona. W aromacie zbożowe akcenty. W smaku rześkie, orzeźwiające bardzo jak i dobrze pijalne. Klasyczny dobry poprawny Pils. Z idealnie dobraną goryczką pod styl Pilsa/Pilznera...
Wysycenie: średnie
Warka do: 14.11.2018r
2018-07-18 17:50:24

Bryla123321
Pilsner Urquell
Tradycyjny smak, lekko orzeźwiające, idealne na lato. Polecam
2018-07-18 17:01:04

Nitrish
Artezan Pacific Pale Ale
Wygląd: Ładna i duża piana, wolno opadająca i zostawiająca ślady na szkle, barwa miodowa, zmętnione
Aromat: Mango, żywica i cytrusy
Smak: Cytrusy ze słodową kontrą, intensywna grejpfrutowa goryczka, średnie wysycenie

Super piwo, egzotyczne i orzeźwiające, każdy może w nim znaleźć coś dla siebie.
2018-07-18 16:55:48

Gość
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Taka niezawodna pszenica. Zawsze smakuje dobrze i tak samo. Piłem lepszą (weihenstephaner), ale dostępność sprawia, że jak mam ochotę na pszenicę, wybieram zazwyczaj właśnie Franka.
2018-07-18 16:45:30

Gość
Perła Chmielowa
A Szczecin to koniec świata według kolegi? Nieładnie. Pewnie ze stolicy - stołeczny cwaniaczek. O co myślisz, że jesteś lepszy przeprowadzając się z wioski do Warszawy? Pozdrawiam. Mirosławice pl
2018-07-18 16:43:03

Gość
Spaten München
to nie jest Pils.
2018-07-18 16:42:51

Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bo p.r.ó.b.o.w.a.ł
2018-07-18 16:42:36

Gość
Perła Chmielowa
A Namysłowa kolega/koleżanka pił/a?
2018-07-18 16:37:34

Gość
Perła Chmielowa
Dobre piwo jak pić się chce. Lepsze Namysłów Pils. Ale te też daje radę. Nie kusi mnie częsta wygrana spod kapsli Bosmana. Mirosławice pl
2018-07-18 16:34:40

metro.stalker
Okocim Klasyczna Pszenica
Bardzo przyjemny pszeniczniak... mi smakuje.
2018-07-18 16:32:23

Gość
Pinta Atak Chmielu
Komuś może nie smakować,ale 2/10?
2018-07-18 16:31:05
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010