Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
nocą_po
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kormoran Podpiwek Warmińskiawatar
dart
starstarstarstarstar
Kormoran Podpiwek Warmiński

Okropna, słodka ciecz. Już patrząc na skład i wartości odżywcze, wiedziałem że będzie kiepsko. Kupione z ciekawości. Ciekawość zaspokojona, musiałem to rozcieńczać wodą mineralną. Dla wielbicieli Karmi i temu podobnych.
2024-07-22 19:46:27
Łebskie Pszeniczneawatar
Hambercios
starstarstarstar
Łebskie Pszeniczne

Jak na piwo pszeniczne, jest zdecydowanie za goryczkowe, a za mało czuć bananów.
Ma dziwny posmak taniego piwska.
Meh
2024-07-22 19:37:28
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export

Może przestań się ośmieszać publicznie i nawoływać do picia substancji niebezpiecznej dla człowieka
2024-07-22 19:27:11
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa

Ale ty zazdrościsz temu typowi widać to że jesteś smutnym i zawistnym człowiekiem ? Co cię boli jego żubr i że mu smakuje? Żenada
2024-07-22 19:25:55
Żubr Szlachetny Mocnyawatar
Gość
Żubr Szlachetny Mocny

Bardzo pijalne piwko. Może trochę za drogie. W biedrze 4.49. Gdyby te 50 groszy było tańsze, myślę że więcej osób by się zdecydowało.
2024-07-22 19:08:53
AleBrowar Baile de Rosasawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
AleBrowar Baile de Rosas

Płatków róży zero, przeciętnej jakości ziołowa Ipka...AleBrowar takimi wypustami leci łeb na szyję w moim rankingu polskich browarów...a kiedyś warzyli naprawdę porządnie...ode mnie 4.
2024-07-22 19:05:21
Łomża Wyboroweawatar
Gość
Łomża Wyborowe

Łomża miodowe mi osobiście bardzo smakuje. Lepsza od Perły miodowej. Czuć smak miodu, czuć że nie jest to sztuczne.
2024-07-22 18:51:40
De Klokawatar
Gość
De Klok

Już 0,77 i lekko wyżej. Szkoda,że dodają syrop glukozowy.
2024-07-22 18:28:20
Żywiec Bezalkoholoweawatar
dart
starstarstarstarstar
Żywiec Bezalkoholowe

Przeciętniak, ale i tak lepszy niż alkoholowy odpowiednik. Po 50 km na rowerze jako tako ugasił pragnienie.
2024-07-22 18:25:00
Inne Beczki Jungle IPAawatar
dart
starstarstarstarstar
Inne Beczki Jungle IPA

Powietrze trwające w bezruchu. To z opisu browaru. I tak jest: piwo jest mocne, męczące. Co z tego, że ładnie pachnie? Po wypiciu wielu ipek kategorycznie twierdzę, że są lepsze, bardziej pijalne, o większej kwasowości
2024-07-22 18:22:35
Funky Fluid Selfishawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Funky Fluid Selfish

Żółte, mętne i spora biel piany. Aromat cytrusowo iglasty.
W smaku cytrusy i żółte owoce. Delikatna słodycz. Kontrowana przez garbnikową jakby goryczką. Umiarkowaną.
Soczyste, przyjemne piwo.
2024-07-22 18:08:41
Browarny Remakeawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Browarny Remake

Aromat cytrusowy, winogrono. W smaku wytrawnie ale za to piekna, zalegająca goryczka. Oto chodzi w West Coast.
2024-07-22 16:51:01
Żubrawatar
Vrk
starstar
Żubr

Jedno z wielu polskich piw które największa popularność cieszy na budowach czy w busach pracowniczych wracając z rusztowań smakuje najlepiej w połączeniu z ciepłą wodą ognista godne polecenia jeżeli już sam nie masz jakiejkolwiek godności czy ambicji na wypicie czegoś lepszego
2024-07-22 16:33:33
Zakładowy Wniosek Urlopowyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Zakładowy Wniosek Urlopowy

Jest egzotyka, solidna goryczka, gęsta faktura. Może nie jest to tropikalna bomba, ale naprawdę solidna Ipka, w mojej ocenie na mocną 7.
2024-07-22 16:29:25
Kustosz Mocneawatar
Vrk
starstar
Kustosz Mocne

Idealne piwo na grzyby ze szwagrem po wypiciu 100ml czystej piekącej i zapiciu trzema kustoszami mocnymi borowik sam wpada do koszyka
2024-07-22 16:28:46
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export

W takim razie napij się randapu, może wyjdzie więcej a taniej ? Podobny smak. Próbowałeś ? Tak, próbowałem.
2024-07-22 16:07:54
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa

Jeśli to jest najlepsze piwo na terenie kraju to cieszę się, że mieszkam przy Niemieckiej granicy i mogę jechać tam do sklepu. Jeśli Polacy mają takie zdanie, to znaczy, że w kwestii jakości Polskich koncerniaków nie zmieni się nic. Amber, Pinta, Miłosław, pewnie, po co je kupić. Ostatnio widziałem jak typ wychodził z żabki z żubrem i zrobił "aaaaah" po łyku. Musiało być takiee dobre, że aż mu zazdroszczę.
2024-07-22 16:06:06
Perłał Ciemny Lekkiawatar
saliko
starstarstar
Perłał Ciemny Lekki

Bardzo przyjemne, lekkie, przypomina guinessa
2024-07-22 15:45:50
Pilsvar Cytryna Limonkaawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Pilsvar Cytryna Limonka

Przyjemnie cytrusowe w aromacie, w smaku lekko, orzeźwiająco i cytrusowo. Smaczne i mega pijalne bezalko.
2024-07-22 15:41:23
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne

z przykrością informuję że cena z dziś za 4 paka to 9 zł ... warto było kiedyś jak było po 6-7 zł teraz wolę dorzucić 3 zł i pić koncerniaka.
2024-07-22 15:34:24
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.