Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Kamil_93
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Książ Czarny Specjaławatar
Gość
Książ Czarny Specjał
Rewelacji nie ma, ale jest dobre jak na tą cenę i moc, na pewno się bardziej opłaca niż inne koncerniaki w podobnej cenie
2022-01-27 19:13:38
Funky Fluid Triple Falconers Flightawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Funky Fluid Triple Falconers Flight
Jedno z najlepszych piw typu triple IPA. Znakomity balans, piękny aromat i majestatyczny wygląd. Pijalne, nie czuć mocy. Rewelacja
2022-01-27 18:41:34
Łomża Jasneawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Łomża Jasne
Bez przesady. Koncernów unikam jak tylko mogę i ich wypusty to ostateczna ostateczność, ale jednak są piwa, które da się wypić, jak nie ma nic innego. Porter Żywca czy Okocimia, Pszeniczne IPA z Żywca może być, ewentualnie jakieś Hopfe Weissbier czy nawet ta nieszczęsna Łomża, chociaż kiepska. Zgoda, większość koncernówek to dno, ale zdarzają się piwa, które od biedy i z braku wyboru się nadadzą.
2022-01-27 18:00:53
Minister Hoppy Streetawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Minister Hoppy Street
kolor jasny bursztynowy, piana jasna średnie oczka, aromat - białe owoce, cytrusy, landrynki , w smaku cytrusy , wyczuwalna zalegająca żywiczna goryczka.
2022-01-27 17:49:42
Brokreacja All Beers Matter - Dubbelawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Brokreacja All Beers Matter - Dubbel
Mglisty bursztyn. Piana niezła. Na trzy, o drobnych i stabilnych oczkach. Zbita, mocno łapie szkło.
Aromat słodki. Tost, gruszka. Takie klimaty.
Piwo treściwe, słodowe. Z nutką karmelu. Minimalna, ale konieczna tu, goryczka jest całkiem niezła. Chyba lepsze od blonda.
2022-01-27 17:30:34
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
G***o perfumowane
2022-01-27 17:03:56
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Śiury, odkąd sprzedano browar
grupie Żywiec zniszczono dobre regionalne piwo
2022-01-27 17:00:56
Komes Porter Bałtycki Bourbon Oakawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki Bourbon Oak
Kolor ciemny nieprzejrzysty, piana beżowa drobnopęcherzykowa, w aromacie suszona śliwka, w smaku gorzka czekolada, suszone owoce, nuty burbonowe i delikatna palność, alkohol niewyczuwalny.
2022-01-27 16:58:33
Brewer Mocneawatar
Gość
Brewer Mocne
"menele piją w plastyku" - a ja skuszony opiniami smakoszy, sam spróbowałem, w końcu tak poznałem Zamkowe czy Browarne. nie wiem jak kolega niżej wypił 4, ale 2 do obiadku czy na spacerze "dla kuracji", jest ok. czuć, że robi to Połczyn. ciekawi mnie Mocne 1.5l - jak opinie?
2022-01-27 16:54:19
Fortuna Mirabelkaawatar
Gość
Fortuna Mirabelka
Pyszne. Piwne ale nie gorzkie, nie jest też słodkie ale jednocześnie nie jest mdłe. Piękny aromat, orzeźwiające, pyszne,pyszne,pyszne
2022-01-27 16:34:10
Browar Mikołajki Źdźbło Kłobukaawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Browar Mikołajki Źdźbło Kłobuka
Pachnie ładnie cytrusowo, lekka żywiczność. W smaku gładkie, ale bez jakiegoś szału. Mała goryczka. Do spróbowania. Pamiątka z Mazur od wujka. Plus za fajną etykietę.
2022-01-27 15:52:18
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
5,5% obj? A Teraz jest 5.2%?
2022-01-27 15:52:15
Birbant Imperial Citra IPAawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Birbant Imperial Citra IPA
Treściwa i dobrze nachmielona IPA. Żywica, cytrusy w aromacie i niezła goryczka długo się utrzymująca.
2022-01-27 15:41:21
Trzy Góry Originalawatar
Gość
Trzy Góry Original
Ale to piwo górnej fermentacji jak sama nazwa wskazuje.
2022-01-27 15:34:04
Perła Porter Bałtycki awatar
Gość
Perła Porter Bałtycki
Przyzwoity porter bałtycki. Ale słabszy niż Bojan i komes. Świeży smakuje jak dobrze wylezakowany żywiec porter. Z tym, że perła jest trochę słodsza.
2022-01-27 14:52:02
Komes Barley Wineawatar
Gość
Komes Barley Wine
Jaka niska?! Było za 4.99. Teraz po rozcieńczane za 6.99.
2022-01-27 14:43:08
Stephans Bräu Schwarzbierawatar
Gość
Stephans Bräu Schwarzbier
Jak dla mnie to to piwo jest lepsze od Warki strong
2022-01-27 14:28:17
Kasztelan Jasne Pełneawatar
Gość
Kasztelan Jasne Pełne
Sączę w tej chwili w lokalu, akurat dlatego że najtańsze tutaj, całe 8 Zet, przy cenach kraftowych rzędu piętnastaka. Jako nie-zwolennik koncerniakow mam mieszane uczucia tj. w porównaniu z Harnasiem jest dużo lepsze, ale do Kozela się nie umywa . Pierwsze zwilżenia wypadły pozytywnie, a z biegiem sączenia- czuję powszedniość koncernowej masówki. Uważam, że jednak lepsze niż przed 10 laty, to chyba jednak zasługa browarów regionalnych, bo dzięki temu i koncernowe wyroby zyskały na jakości.
2022-01-27 13:48:25
Słupskie Ciemneawatar
Gość
Słupskie Ciemne
TANIM KOSZTEM W KAUFLANDZIE DA SIE N*****C I SMIERDZI WYMOCINAMI A TO DOPIERO POCZATEK ZALET!!! POLECAM
2022-01-27 13:28:39
Tichauer Lagerawatar
Gość
Tichauer Lager
Z tego co mi wiadomo. Tichauer warzy na Czechach na dawnej recepturze. Wybór padł na Litovel ze względu na moc przerobową tego browaru oraz jakość. Natomiast błędnym stwierdzeniem jest, że w butelkach ląduje Litovel.
2022-01-27 13:03:06
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.