Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Bartekn
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Kampinoskie Pszenneawatar
Gulek
starstarstarstarstar
Kampinoskie Pszenne
Bardzo dobre piwo pszeniczne. W aromacie wyczuwalne nuty bananów i goździków, w smaku tak samo. Goryczka na niskim poziomie ale tak ma tutaj być. Piana drobnoziarnista i dość długo utrzymująca się. Wysycenie średnie. Bardzo udany pszeniczniak. Ode mnie 8/10.
2022-10-01 07:32:29
Brokreacja The Knifemakerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Brokreacja The Knifemaker
Lekko mętny rubin. Piana szybko i z sykiem odeszła w niebyt. Aromat słodko torfowo wędzony.
Dużo gazu. Mocna torfowość. Ale i spora słodycz. Czerwone owoce: głóg, jarzębina, te klimaty. Chlebowość. Mocne rozgrzewanie od alkoholu. Jest i szczypta goryczki. Wszystko kompleksowe, zbalansowane.
Sporo się w tym piwie dzieje. I to sporo dobrego.
2022-10-01 05:53:48
Dream bigawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Dream big
Wygląd: ciemno brunatne, nieprzejrzyste, pewnie była jakaś piana, ale zniknęła zbyt szybko, korona ciemno beżowa
Zapach: kanalizacja. O ile delikatna nuta może się każdemu zdarzyć, to piwa Węgrzec chyba tylko tak pachną. Kiedyś królem kanalizy były dla mnie Głubczyce, ale to mały Miki przy Węgrzcach. Kanaliza, aldehyd octowy, farba emulsyjna, warzywa i może melanoidynowość, to jest RIS?
Smak: Piwo kwaśne, zielono jabłkowe, obierkowe, do tego lekka nuta karmelu i melanoidyn. Obsolutne niepijalne gowno. Ostatni raz piłem piwo z Węgrzec jakieś 5/6 lat temu, to był zepsuty, zainfekowany kwasiżur, jeden z kilku wypuszczonych w krótkim czasie zepsutych piw i okazuje się, że Węgrzce Wielkie dalej się w tym specjalizują, to w zasadzie szambo, które gazuje kał i je butelkuje.
2022-10-01 04:12:20
Artezan Preparatawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Artezan Preparat
Wygląd: piwo eksplodowało przy otwieraniu, na ecie informacja, żeby przechowywać w temperaturze 1-8 stopni, więc chyba od początku wiedzieli, co się będzie działo. Na 4 sklepy specjalistyczne z piwem, w którym widziałem to piwo (a w jednym z nich wczoraj kupiłem), w żadnym nie było w lodówce i pewnie nikt normalny nie pomyślałby, żeby barleywine trzymać w lodówce, chyba że od browaru, który ma problem z zachowaniem higieny, a do takich dotychczas Artezan nie należał
Zapach: G***o tu jest a nie nawet mgnienie cienia jakiejś wędzonki, pachnie piwnicznie, alkoholowo, karmelem, miodem i czerwonym jabłkiem.
Smak: Piwo ma terminu jeszcze miesiąc, ale nawet nie wiem jaki słód wędzony tu poszedł, może jakby napisali to autosugestia by odnalazła jakieś niewielkie ślady. Torf, Buk? Ani jednego, ani drugiego nie czuć nawet w ilościach homeopatycznych. Nie wiem, kiedy ono było rozlewane, czy było refermentowane, czy zakażone. Obstawiam jednak refermentację, która nie poszła, piwo ma wysycenie niemal szampana, podczas gdy jest słodkim karmelowym ulepem. Może miało krótki termin, to by tłumaczyło tę alkoholowość. To nie jest jakiś tam ekonomiczny barlewine, tylko przez producenta sprzedawany jako premium. Otóż niczego tu nie ma premium, poza fajną graficznie etykietą nawiązującą do denaturatu, która nomen omen idealnie oddaje samo piwo. Piwo smakuje po prostu jak alkoholowy tani mózgotrzep, jeżeli było zakażone, to poza gushingiem nic takiego się tu nie wydarzyło, nie ma (jeszcze) nut dzikich, kwaśnych, jest czerwone jabłko bardzo mocne. Jedyne co to piwo mi przypomina to Krajan Porter, karmelowego, alkoholowego, obrzydliwego mózgoj3bca.
2022-10-01 03:24:21
Połczyn Koźlakawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Połczyn Koźlak
Piwo w dodatku jest przegazowane, wysycenie jak w jakimś pilsie
2022-10-01 02:45:45
Połczyn Koźlakawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Połczyn Koźlak
W sprzedaży jest już kolejna odsłona tego piwa, nazywa się Połczyńskie Koźlak, ma 14blg i 6% alko, może być lepsze, ale to wciąż nie koźlak
2022-10-01 02:44:54
Połczyn Koźlakawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Połczyn Koźlak
Wygląd: kawa parzona lura, takie niby brunatne, ale mocno zmętnione, jasne refleksy, piana była licha i szybko zniknęła
Zapach: ciut karmelowy i melanoidynowy, jakieś czerwone owoce, może i śliwka (piwo jest rok po terminie)
Smak: piwo nie jest żadnym koźlakiem, tylko ciemnawym pełniejszym lagerem, 13,5blg to większe robienie sobie jaj od Ambera, który ma koźlaka 15blg. Ekstrakt początkowy koźlaka to minimum 16 blg, koniec, kropka. Jak ktoś popatrzy na skład, to może pomyśleć, że to będzie mega wytrawne piwo, bo jak użyli cukru do uzyskania tych 13,5 blg to po takim odfermentowaniu została woda. Nic bardziej mylnego. Cukru nie wliczali do ekstraktu, użyli go do dosłodzenia piwa przed rozlewem do butelek. Piwo smakuje jak taki półciemny zwykły lager, do którego ktoś dolał syropu cukrowego. Słabe jako piwo, jako koźlak to żart.
2022-10-01 02:43:50
Markowy Puszczyk Białowieskiawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Markowy Puszczyk Białowieski
Wygląd: brunatne, bardzo mętne, piana brzydka, grubopęcherzykowa w kilka sekund redukuje się do zera
Zapach: kawy zbożowej i laktozy i czegoś nieprzyjemnego, jakiejś naftaliny
SMak: bardzo toporne, płaskie, kwaskowe, trochę kawy zbożowej, ale najwięcej jest tu słodyczy, takiej pustej cukrowości od laktozy. Nie czuję tej kawy z mlekiem, bo laktoza nie dała tu mleczności, bardziej przypomina colę.
2022-10-01 01:28:05
Primátor Weizenbierawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Primátor Weizenbier
Warka 18.05.23 r. Piana obfita, puszysta. Piwo mętne, barwy soku pomarańczowego, średnio wysycone. W aromacie akcenty fenolowe i estrowe w postaci banana i goździka. W smaku dominuje banan i w tle delikatna przyprawowa korzenność. Dość delikatne, zbilansowane i pijalne.
2022-09-30 23:41:33
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
Gość
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
Raczej piast okocimski wstyd dla wroclawia porazka piwo nedza .sprzedaje sie tylko chyba ze tanie
2022-09-30 23:15:56
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
Gość
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
CY to jest piwo.watpie raczej woda proszek
2022-09-30 23:10:52
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)awatar
Gość
Piast Wrocławski (Jasne Pełne)
Piwo dla biedy ludzi bez kasy
2022-09-30 23:05:56
Stary Browar Kościerzyna Red Lagerawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Stary Browar Kościerzyna Red Lager
Warka 31.08.23. Piana niska. Wysycenie niskie. Piwo koloru herbaty czarnej. Występuje opalizacja. W aromacie delikatnie słodowe i karmelowe akcenty. W smaku słody, karmel, nuty melanoidynowe ale na zasadzie autosugestii. Taki średniak.
2022-09-30 22:58:46
Pinta De Pilsawatar
Gość
Pinta De Pils
Słabe. Mało pijalne. Zniechęca
2022-09-30 22:42:47
Peroni Nastro Azzurroawatar
TlatoaniChili
starstar
Peroni Nastro Azzurro
Subtelna goryczka, ale niesamowicie puste/wodniste. Kiepskie piwo (kupione na promocji w Biedronce za 2,99), nadaje się chyba tylko na włoskie upały, ja niestety piję w zimny wrześniowy wieczór w Polsce.
2022-09-30 22:13:33
Tyskie Pilznerawatar
Gość
Tyskie Pilzner
dla mnie taki sikacz do napicia , piwa mało w nim , choć lekką goryczkę czuć
2022-09-30 22:05:44
Błonie Hulaj Dusza Piwo Konopne awatar
Gość
Błonie Hulaj Dusza Piwo Konopne
W polomarkecie tez mają
2022-09-30 21:56:38
ReCraft Święty Patrykawatar
Novy80
starstarstarstarstar
ReCraft Święty Patryk
Rzeczywiści mocno Cream Stout. Po wlaniu odrobiny piana urosła na całą szklankę. Wolno opadała zostawiając duży lacing. Laktoza, kawa zbożowa w aromacie. Smak czekoladowo-kawowy w wersji słodkiej.
2022-09-30 21:46:18
Gontyniec Noteckie Bursztynoweawatar
edin.dzeko
starstarstarstarstar
Gontyniec Noteckie Bursztynowe
I po co ten barwnik? Żeby wyglądało, jak w nazwie? Myślałem, że nazwę dopasowuje się do piwa, a nie odwrotnie. W smaku średnio, zapach bez szału, wygląd kaszana. Rubin a nie bursztyn, bardziej jak porter jakiś lub koźlak, sam nie wiem. Może warka z d*py trafiła...
2022-09-30 21:36:42
Inne Beczki Jungle IPAawatar
Coolerss
starstar
Inne Beczki Jungle IPA
Nic specjalnego, na tle innych piw tego typu to baaardzo cieniutko. Nie polecam.
2022-09-30 21:18:55
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.