Ilość piw w katalogu

11132

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze

Staropolski Kultowe Pilsawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Staropolski Kultowe Pils
Raczej słabe. W "tle" jakby dawało przyprawą Maggi.
2018-11-21 02:20:27
Roch Baliosawatar
Barbarossa
starstarstarstarstar
Roch Balios
Poprawa, nowa warka jest już jak najbardziej pijalna i nie tak gryząca, teraz można polecić
2018-11-21 00:49:01
10,5 (Dziesięć i pół)awatar
Bob
starstarstarstarstar
10,5 (Dziesięć i pół)
Zapach: Kukurydza, bardzo lekkie warzywa, ogólnie słodowy, przyjemny.
Smak: Słodowy, lekko kukurydziany. Pustawe i słodkie.
Ogólnie mnie zaskakuje pozytywnie, jest w w miare dobrze pijalne, nie ma specjalnych wad (W tym posmaku koncerniaka). Goryczka subtelna, ale jakaś tam jest... No no, moim zdaniem bije tyskie na głowe.
2018-11-20 23:20:29
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
Piwo o intensywnie owocowym aromacie. Mnóstwo owoców tropikalnych oraz cytrusów. Mango, papaja, marakuja, ananas. Obłęd.

Piwo zmętnione, pomarańczowe, o trwałej, niezbyt obfitej jednak pianie ale bardzo gęstej, kremowej i długo pozostającej na powierzchni piwa. Biała, drobno i średnio bąbelkowa.

W smaku powtórka z aromatu - intensywnie, bardzo mocno owocowo w podobnym charakterze. Piwo jest gładkie, nisko nasycone CO2, pomimo ekstraktu - sprawiające wrażenie lekkiego. Słodowość i pełnia co najwyżej średnia. Prym wiedzie chmiel. Goryczka - średnio intensywna. Leciutko drapiące w gardło od chmielu i pozostawiające łodygowo, roślinny, "zielony" aftertaste.

Wspaniałe piwo. Najlepsze Double IPA w Polsce oraz najlepsze Double Vermont IPA w Polsce jeśli o takim stylu mówić można. Zaryzykuje stwierdzenie że jest to też najlepsze piwo Ale Browaru. Mega owocowe, soczyste, gładkie, soczkowe, o średnio intensywnej goryczce i perfekcyjnie ukrytym alkoholu i zdradzieckiej pijalności. Wad brak. Bardzo dobrze smakowało troszkę świeższe na WFP, równie dobrze smakuje z butelki.
2018-11-20 23:16:08
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Barwa ciemniejsza miodowa , delikatnie zmętniona , piana obfita zbudowana głównie z drobnych i średnich oczek. Ładny lacing , piana trwała. W aromacie ładnie czuć chmiel Vic Secret , aromaty moreli , brzoskwini i mandarynek wg mnie jest tak jak piszą. Czuć też akcenty kwiatowe i trochę karmelu. W smaku jest podobnie jak w aromacie , goryczka mogła by być wyższa , w końcu to IPA. Nagazowanie średnie , w miarę pełne w smaku. Jest trochę żywicy , karmelu. Zdecydowanie czuć słodycz , nie za wysoką ale czuć wyraźne. Ogólnie smaczne piwo , jak dla mnie takie 7 z minusem jeśli chodzi o smak. Warka 07,2019
2018-11-20 23:01:51
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzieawatar
mrpapatko
star
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzie
piwo idealne dla kobiet, wiśniowo czekoladowy smak nie przesycony słodyczą długo pozostaje na języku.
Pianka o dziiwo długo utrzymująca się. Polecam
2018-11-20 22:26:57
Wrężel Vermont American IPAawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Wrężel Vermont American IPA
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty soczkowe, owocowe klimaty, egzotyka i żywica, subtelne zbożowe aromaty, spora dawka karmelu, podbudowa słodowa. W smaku dominuje karmel i soczkowość, goryczka bardzo lekko zalegająca o profilu owocowym, słabsza kontra kwaskowa, dużo zboża, średnia ilość ciała, gładka tekstura dzięki płatkom owsianym, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Wrężel, etykieta w niebieskiej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie. Warka 18.10.2019. Generalnie po komentarzach chyba spodziewałem się czegoś więcej. Słodka, dość soczkowa wersja Vermonta, jak dla mnie za mało goryczkowa przez co efekt orzeźwienia nie jest taki jak być powinien. Nie można odmówić mu walorów smakowych idących w stronę karmelu i żywicy, ale brakuje mi takiego efektu wow. Solidne New England IPA i nic ponadto, ode mnie 7 ze sporym minusem.
2018-11-20 22:06:13
Steam Brew Imperial IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Steam Brew Imperial IPA
Gęsta piana wysoka na 2-3 cm zostawia drobny lacing na szklance. Klarowne w kolorze bursztynu. W smaku wyczuwalna brytyjsko-amerykańska goryczka. Fajne piwo, ale brakuje mi konkretu - solidnej, zalegającej w przełyku goryczy. Piwo jest zbyt pijalne jak na Imperialne IPA, może zbyt wodniste. Producent informuje, że ma sporo alkoholu, ale nie czuć go w smaku, co przy tym stylu nie jest zaletą. Zaletą jest natomiast cena, niższa o 2-4 zł od innych piw IPA, co działa na korzyść produktu z maszyny parowej i na ogólną ocenę końcową.
2018-11-20 21:19:52
Tyskieawatar
Gontownik
star
Tyskie
Ponieważ ludzie trollowali to piwo jak i Kuflowe, Mocne itd.... nowy na serwisie ?
2018-11-20 21:15:30
Żubrawatar
Gość
Żubr
szajs a nie serwis -kazde piwo mozna skrytykować ale nie HARNASIA -juz wiecie kto sponsoruje ten www szajs
2018-11-20 21:09:05
EB Premium (nowe) 2015awatar
Gość
EB Premium (nowe) 2015
ten sewris to szajs wykupiony przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac w temacie tego piwa -ZABLOKOWANE
2018-11-20 21:06:02
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
ten sewis to DNO totalne wykupione przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac na ten temat ZBLOKOWANE
2018-11-20 21:02:21
Funky Fluid Fulltimeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Fulltime
Wygląd: kolor słomkowy z pomarańczowymi refleksami, mętne, piana taka se, niezbyt trwała, lacing jakiś jest
Zapach: Żywice, cebula, cytrusy, winogrono ? może i jakies tropikalne też są, zapach intensywny i przyzwoity.
Smak: Piwo gładkie, treściwe, chmiele dały dokładnie takimi smakami jak w zapachu i w takiej samej kolejności, jest intensywnie chmielowe, trochę czuć alko i za to minus, ale jest lepsze np. od DDH IPA ze Stu Mostów, a chmielone pewnie raz, bardziej intensywne chmielowo, przy takim zestawie musiała wyjść cebula, pytanie: czy aby na pewno taki zestaw jest najlepszy do NE? Słodowość fajnie chlebkowa, grama karmelu tu nie ma. Bardzo przyzwoita DIPA, niekoniecznie NE, ale fest nachmielona.
2018-11-20 21:01:26
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
dlaczego tyskie i inne piwa w tym nedznym serwisie mozna oceniac natomiast HARNASIA nie ? ile wam harnas zapłacił ?
2018-11-20 21:00:07
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Gość
The Crafty Brewing Company Irish IPA
serwis OCEN PIWO to www kupiona przez harnasia ,spróbujcie cos napisac na harnasia BLOKADA - OK żegnam ten nędzny sewis
2018-11-20 20:55:57
Lubuskie Celtyckieawatar
Gość
Lubuskie Celtyckie
Bardzo słodkie, bardzo karmelowe... delikatna kawowość, nasycenie niskie, zarówno piana, jak i goryczka śladowa (może jakby było mniej słodkie, to goryczka byłaby trochę bardziej wyraźna). Bardzo schłodzone da się wypić (piłem 0,3, a nie wiem czy 0,5 takiego ulepu dałbym radę przełknąć).
2018-11-20 20:54:30
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, dosyć nieklarowne, ładna drobna piana i lacing
Zapach: mandarynki I swojskie pestkowce: renkloda, brzoskwinia oraz mirabelka, po ociepleniu cebula do bólu
Smak: Raczej APA, piwo stosunkowo lekkie, fajnie gładkie, czuć citrusy, swojskie śliwkowce jak w zapachu, ale cebula to jest do oblędu, jak sok z cebuli, mi ona nie przeszkadza. Mało karmelu, to plus.
2018-11-20 20:49:21
Staropolskie Koźlakawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Staropolskie Koźlak
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:49:05
Koźlak Staropolskiawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Koźlak Staropolski
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:48:37
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
w tej kategorii to jest to bardzo dobre pijalne piwo
2018-11-20 20:42:58
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010