Czy wiesz, że...

Wedle kodeksu Hammurabiego (ok. 1750 r.p.n.e.), niesolidny karczmarz, któremu udowodniono dolewanie wody do piwa, był karany śmiercią. Przywiązywano mu kamień młyński u szyi i wrzucano do rzeki.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Tropical Punchawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Deer Bear Tropical Punch
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, powoli dziurawiąca się i opadająca, całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza piaskowa, mocno zmętnione, nieprzejrzyste i nieklarowne. W zapachu przyjemne nuty egzotyczne, owocowe i tropikalne aromaty, przede wszystkim mango, marakuja i ananas, pojawia się również dziwna woń waniliowa... W smaku również bardzo owocowo, słodko, goryczka iluzoryczna, tropiki i wymienione wcześniej owoce dają o sobie znać, pojawia się trochę żywicy, słabsza kontra kwaskowa, sporo ciała, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Deer Bear, etykieta w zielonej kolorystyce, humorystycznie wykonana graficznie,w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 06.06.2020. Z początku bardzo przyjemne, gładkie, egzotyczne, owocowe... z czasem zabrakło mi trochę takiego pazura w postaci goryczki czy kwaskowości żeby efekt orzeźwienia był lepszy. Wiadomo piwo udane, świeże, tropikalne, mega pijalne, ale... może marudzę jednak z czystym sumieniem mogę zaproponować maksymalnie 7.
2020-02-20 22:43:01
Jagiełło Nałęczowskie Piwo Ciemneawatar
Gość
Jagiełło Nałęczowskie Piwo Ciemne
nie wiem dlaczego to Piwo zniknęło ze sklepów w Zgorzelcu? może mały zbyt.lepiej żłopać puszkowe pomyje pseudo piwko. ludzie opamiętajcie się nie przeliczajcie wszystkiego na ,,,,
2020-02-20 22:20:46
Trzech Kumpli Ivarawatar
Gość
Trzech Kumpli Ivar
Piwo kupiłem przypadkowo,od razu rozpoznałem Laphroage która uwielbiam,naturalnie równiez piwo przypadło mi do gustu
2020-02-20 22:14:44
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2019awatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged 2019
Czekolada i bourbon. Beczka świetnie oddana. Też paloność. Piwo pozbawione piany. Piwo nalewa się jak jakiś gęsty, czarny syrop. Piwo jest czarne, nieprzejrzyste. W szkle mamy bourbon głównie. Piwo prawie bez wysycenia. Bardzo konkretne ciało. Piwo jest gęste i bardzo gładkie. Jest zdecydowanie wytrawne. Fajna taka czekolada, taka w typie deserowym. Jest likierowość. No i beczka tu robi robotę. Bardzo waniliowo. Bardzo bourbonowo. Goryczka taka średnia bym powiedział, ale taka w popiołowym stylu. Alkohol dobrze ułożony, choć trochę wyczuwalny. Lekko szczypie i rozgrzewa w przełyku. Powiem tak, bardzo dobry RIS, ale czy jest wart swojej ceny? Ja myślę, że nie. Jest to sztos, ale nie piwo wybitne. Na aftertaste jest taki fajny akcent kawowy. Przyjemne, ale mogło być jeszcze bardziej ;)
2020-02-20 21:45:58
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Niesmaczne. Zapach wódki.
2020-02-20 21:23:49
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Zawiodłem się bardzo. Sztuczyzna z alkoholem. Nie polecam. Nie dałem rady dopić do końca.
2020-02-20 21:22:21
Artezan Za Witraża Dziwnym Szkłemawatar
luke123
starstarstarstarstar
Artezan Za Witraża Dziwnym Szkłem
Warka z datą 20.05.2020. "Wypij, póki świeże", data degustacji: 08.02.2020.

Wygląd: Barwa złota. Zmętnione. Dość obfita drobno i średnio pęcherzykowa piana, z ładnym lacingiem i bardzo trwała.

Aromat: Chmiel! Chmiel! Chmiel! Kwiatowy, kwiaty po deszczu i nafta (czysta i przyjemna), dalej cytrusy, marakuja, mandarynka, grejfrut, liczi, melon. Bucha tym aromatem. Jak w amazońskiej dżungli. I bardzo świeżo.

Smak: Pyszna nafta i bardzo wyraźny olej słonecznikowy. W tle cytrusy. Z czasem trochę dojrzałych owoców. Jest średnia goryczka, delikatnie zalegająca w przyjemny sposób. Wysycenie spore. Dość wytrwane. Bardzo pijalne. W odczuciu lekkie i sesyjne jak na swoje parametry.

Hazy, chmielowość, wytrawność i goryczka... Nooo przypadło mi do gustu. Świetna IPA!
2020-02-20 20:43:55
Alternatywa 6#5.1 Russian Imperial Stout Leżakowany w Beczkach Po Bourbonieawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Alternatywa 6#5.1 Russian Imperial Stout Leżakowany w Beczkach Po Bourbonie
Piana średnio-wysoka, jasnobrązowa, drobnopęcherzykowa.
Barwa czarna.
Zapach bardzo intensywny. Wypełnia całe pomieszczenie w chwilę po otworzeniu butelki. Wyraźny bourbon, karmel, drewno i wanilia, dość słodko, ale w tle kręcą się nuty ciemnych owoców. Robi wrażenie.
Smak: wysycenie średnie+/wysokie-, goryczka średnia-, rozgrzewa od samego początku. Bardzo wyraźna dębina, która z nutami bourbonu staje na pierwszym planie. Jest dość słodkawe, ale po chwili jakieś ciemne owoce lekko kwaskowo kontrują całość, wanilia i toffi i praliny(?) łagodzą intensywność dębiny. Raz jeszcze podkreślę - mocno rozgrzewa, czuć moc, natomiast alkohol ani przez moment nie wychodzi na pierwszy plan, który jest zarezerwowany dla nut bourbonowych i dębiny
2020-02-20 20:26:01
Fortuna Miodowe Ciemneawatar
WaldemarS
starstarstarstar
Fortuna Miodowe Ciemne
Piwo od razu po wlaniu w odpowiednie szkło w odpowiedniej temperaturze wyzwala bardzo przyjemną piwno-miodową ( miód lipowy ) woń. Piana bardzo trwała co lubię. Po kilku pierwszych łykach nie mdli i jest pijalne. Łącząc walory wizualne tj. barwę i trwałą pianą oraz smak czyni to piwo bardzo smacznym do którego z pewnością powrócę. 9/10. Cena 3.49 zł w Lidl to dobra cena.
2020-02-20 20:17:21
Gościszewo Pestka w Piwieawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Gościszewo Pestka w Piwie
Aromat no niezbyt ciekawy. Moje pierwsze skojarzenie to "jabol". Wiśnia w takim winnym wydaniu, no coś słabego. Piana średnio obfita, drobnopęcherzykowa. Rubinowy kolor, klarowne. Piwo niby fajnie się prezentuje, ale odcień tej czerwieni jest jakiś taki sztuczny. W szkle aromat dalej słaby. Jest lekka kefirowość, ale wiśni praktycznie nie czuć. No smakuje lepiej niż pachnie. Wysycenie dość niskie. Jak na 9 Plato to piwo nie jest wcale wodniste. Owocowość jakaś jest, ale niestety nie jest to jakaś fajna wiśniowość. Taka kojarząca się bardziej z oranżadką. Miałbym problem z określeniem, że tutaj z owoców jest dodana wiśnia. Paradoksalnie najbardziej wiśniowego charakteru nadaje nam aftertaste, gdzie mamy do czynienia z fajną pestkowością. No i kwestia chyba najważniejsza w tym stylu, czyli kwaśność. Zdecydowanie za niska. Brakuje złożoności.
2020-02-20 20:15:19
Tatra Mocneawatar
Gość
Tatra Mocne
chujeeeeeee oddajcie %chujeeeeeee ,teraz w puszcze je tylko 7 volta chujeeeeeeeee
2020-02-20 19:45:31
Pinta Mini Maxi IPAawatar
Gość
Pinta Mini Maxi IPA
Pinta Mini Maxi IPA Non-alcohlic Session IPA_26.08.2020

Aromat średnio intensywny, cytrusy, słodowość, owoce, nuty herbaciane i ziołowe. W smaku leciutka słodycz (miód), gładkie i nisko nasycone, lekko wodniste, zielona herbata, cytrusy. Goryczka zaznaczona. Nic specjalnego, ale udane.
2020-02-20 18:24:36
Brokreacja The Dealerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Brokreacja The Dealer
Złocisty klar z czystą pianą. Drobną, sporą, gęstą.
Aromat cytrusowo owocowy. Jak na apę trochę mało intensywny. Ale przyjemny.
Piwo gładkie, raczej pełne.
Bardziej słodowe niż owocowe. Wyraźna, jednak umiarkowana goryczka cytrusowa.
Tak trochę nijako.
2020-02-20 18:00:29
Krynica Klasyczneawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Krynica Klasyczne
Brakuje dobrej jakości zdjęcia
2020-02-20 17:55:47
Krynica Klasyczneawatar
napioor
starstarstarstarstar
Krynica Klasyczne
Czemu to jeszcze nie wyszło z poczekalni?
2020-02-20 17:34:00
Desperadosawatar
Gość
Desperados
Damskie piwo taka moja opinia
2020-02-20 17:11:18
Pinta Simply The Bestawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Pinta Simply The Best
Piana wysoka, drobnoziarnista, kremowa.
Barwa zmętniona, trochę opalizująca, złocista.
Zapach wyraźny, owocowo-ziołowy, cytrusy i owoce tropikalne, sporo mango, brzoskwinia.
Smak: wysycenie średnie ale bardzo wyraźnie i przyjemnie wygładzone, od początku można poczuć że jest to piwo mocne, alkohol delikatnie przebija się pomiędzy smakami, goryczka porządna - średnia+/wysoka-, delikatnie zalega, jednocześnie daje znać o sobie ziołowością, grejfrutowym albedo, mniej iglakami; wyraźne cytrusy(grejfrut przede wszystkim), mango, trochę brzoskwini, karmelu i nafty na samym końcu. Dla fanów wyraźnej goryczki, pełnych, treściwych i mocnych piw. 8,5/10
2020-02-20 17:02:22
Służba Zdrowia ADHDawatar
Gość
Służba Zdrowia ADHD
Zapach sympatyczny. Goryczka farmaceutycznie odrzucająca.
2020-02-20 16:45:26
Hermann Mullerawatar
Gość
Hermann Muller
Szkoda nawet to zbytnio oceniać. Wiadomo, że jeśli to kosztuje mniej niż 2 zł, to nie ma opcji, żeby wybornie smakowało. Wolę dołożyć 1 zł i kupić Perłę lub Zwierzynieckie.
2020-02-20 15:02:54
Pinta & Strange Brew  Hazy Disco - Athensawatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Pinta & Strange Brew Hazy Disco - Athens
Piana niska, średnio i grubopęcherzykowa, szybko znika.
Barwa soczkowa, całkowicie zmętniona, żółta/multiwitamina.
Zapach mocno owocowy, tropikalny, kokos, lekka marakujowa kwaśność, morela również przyjemnie wyczuwalna.
Smak: wysycenie średnie+, lekka goryczka cytrusowo-ziołowa, bardzo fajne połączenie sweet & sour, kokos z morelą daje początkową, nieprzesadzoną słodycz, do tego dochodzi orzeźwiająca, bardzo wyraźna marakuja. W tle przez cały czas towarzyszy połączenie wanilii i "mlecznej" nuty. Wydaje się być delikatnie wodniste, chmiele trochę przykryte przez wszystkie dodatki, aczkolwiek jakieś cytrusy tam są, natomiast jest bardzo pijalne 7.5/10
2020-02-20 14:09:29
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010