Czy wiesz, że...

Piwo jest ważne dla wegetarian! Butelka piwa uzupełnia około 50% dziennego zapotrzebowania na witaminę B12. Witamina ta jest dostępna głównie w produktach pochodzenia zwierzęcego.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Esteban
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Lech Free Arbuz z Miętąawatar
kk98
starstar
Lech Free Arbuz z Miętą
Wgl nie czuć ani mięty ani arbuza, nawet orzeźwiające ale smak taki bezpłciowy.
2021-09-24 14:35:47
Boorg Mocneawatar
Gość
Boorg Mocne
Dla mnie jest dość dobre, piję je codziennie nawet 4 sztuki dziennie.
2021-09-24 11:53:35
Harnaś Jasne Pełneawatar
jankot
Harnaś Jasne Pełne
smacznego
2021-09-24 11:17:00
Harnaś Jasne Pełneawatar
jankot
Harnaś Jasne Pełne
c***a sie znasz
2021-09-24 11:15:42
Bojan Porter Karaibskiawatar
piast
starstarstar
Bojan Porter Karaibski
Warka 08.09.2022/N
2021-09-24 10:33:08
Bojan Porter Karaibskiawatar
piast
starstarstar
Bojan Porter Karaibski
W lidlu z etykietą " KARIBSKI" ;) no cóż Bojan to bojan,
Samo piwo zaskoczyło miło, brak wyczuwalnego alkoholu.
Dość aksamitne, wiele przyjemnych zapachów .. i tu się boję bo aż za bardzo bliżej mu do fortuny czarne niz do portera
Ogólnie calkiem fajny wynalazek
2021-09-24 10:24:44
Spaten Oktoberfest Ur-Märzenawatar
Gość
Spaten Oktoberfest Ur-Märzen
To jest wersja na Europę, konfekcjonowana w butelkach 0,5, a tutaj na USA/Kanadę i dodatkowo jest ciemniejsze mimo tych samych parametrów.
2021-09-24 08:39:45
Westmalle Extraawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Westmalle Extra
Piwa w tym stylu lepiej smakują w mocniejszych wersjach. Te jest nie co rozczarowujące.

Cena: 8 zł/butelka 330 ml
2021-09-24 06:48:28
Raduga Desertawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Raduga Desert
Nienajgorsze, mogłoby być lepsze
2021-09-24 06:40:24
Nepomucen MA-NOI IIawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Nepomucen MA-NOI II
Bardzo dobre kwaśne deserowe piwo
2021-09-24 06:37:35
Lubelskie Pilsawatar
Gość
Lubelskie Pils
dobre bo zimne
2021-09-24 03:04:32
Zirndorfer Kellerbierawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Zirndorfer Kellerbier
Mega gładkie, mega ułożone, , tym razem wyraźna melanoidynowość w smaku, ciemna skórka chleba, orzech włoski, owocowość jak niegdyś, lekki banan w smaku, nie zapachu. Piwnica, pleśniowość w zapachu. Albo wciąż jest tak dobre albo SHark był taki xujowy, a tak serio, to tańsza wersja kellera tuchera, a i tak lepsza od Kellerskiego
2021-09-24 02:14:16
Kopyra & Widawa Sharkawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kopyra & Widawa Shark
Wygląd: barwa słomkowa, zmętnione, piana niewielka, lacing nieznaczny
Zapach:lekki chmielowy, cytrusy, głównie grejpfrut i cytryna, jakieś zielsko i żywice, pachnie tak na alibi.
Smak: Nie jest tak wodniste, jak się spodziewałem, ma sporą gładkość, która oszukuje, ma też posmak maślanego tosta, który je uwypukla, czy taka maślana melanoidynowa kajzerka pasuje do Summer Ale, no nie bardzo, ale bez niej to piwo było całkowicie puste. Czy ono jest ekstemalnie nachmielone? Raczej symbolicznie. Przypomina nowofalowe piwa warzone przez regionalniaki, tam też tak oszczędnie operują chmielem.Goryczka przyzwoita, trochę zalegająca, że ma 100 IBU to bym nie powiedział, 50 max. Wiadomo, że "Extremely Hopped" to określenie z 2012. Shark z tego co pamiętam miał wtedy hoprate na poziomie 7g/l, gdzie dziś 24g/l nie robi wrażenia, ale szczerze, dziś ono nie ma 7g/l. Nachmielenie jest tu żenujące, to zwykłe odcinanie kuponów od niegdyś kultowego piwa, dziś robionego byle jak, na o*******l. Piwo okrutnie jednowymiarowe i nudne.
2021-09-24 02:07:56
Spaten Oktoberfest Ur-Märzenawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Spaten Oktoberfest Ur-Märzen
To piwo już jest w katalogu https://ocen-piwo.pl/spaten-oktoberfestbier-s1-n1460
Nazywa się Spaten Oktoberfestbier
2021-09-24 01:25:16
Kopyra & Widawa Sharkawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kopyra & Widawa Shark
dobrze pijalne, ale nachmielenie jest żenujące
2021-09-24 01:02:59
Zlatý Pramenawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Zlatý Pramen
>Na ile jest to piwo czeskie, nie wiadomo.
Na froncie informacja "Original brewed and bottled in Czech.
EAN zaczyna się od 859, czyli oznaczenia produktów czeskich, wyprodukowanych w Czechach.
Z tyłu oznaczenie "Český ráj - regionalni produkt" (Czeski raj to region turystyczny północnych Czechach.
Powtórzona informacja, że wyprodukowano w Czech republic, nawet dodano flagę Czech.
Jest podany również browar, który go uwarzył, czyli Nová Paka z miejscowości o tej samej nazwie, która leży w Czecha.
Kto wie, może to piwo bułgarskie lub serbskie.
2021-09-24 00:55:01
Perła Chmielowaawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Perła Chmielowa
Lepsza od wersji export. Ale nadal można kupić lepsze piwa w podobnej cenie
2021-09-24 00:05:03
Perła Exportawatar
Seeshay
starstarstarstarstar
Perła Export
Słabe. Połowa wylana do zlewu bo nie dałem rady
2021-09-24 00:02:52
Pilsner Urquellawatar
Gość
Pilsner Urquell
Nie znam sie na wszystkich rodzajach piwa. nie piłem każdego, ale to piwo jest jak każdy inny sikacz. więcej goryczki, chmiel pachnie jak konopie. no i 4,4%. nie ma wgl porównania do innego rodzaju piwa. Koźlak bock beer, do tej pory dla mnie najlepszym piwem
2021-09-23 23:27:50
Łomża Jasneawatar
mateuszpiw
starstarstar
Łomża Jasne
Dobre piwo, niestety źle mi się kojarzy, bo dawno temu jak kiedyś chciałem kupić takie cztery, a na dowodzie jeszcze 5 miesięcy mi brakowało do osiemnastki to kasjerka się spruła, wyrwała mi dowód z ręki i zadzwoniła na policje...? Wiec uważam że piwo dobre ale niesmak pozostał.
2021-09-23 22:56:30
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.