Ilość piw w katalogu

10133

Informacje o producentach

Browar Amber
Browar Amber

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze


Shinodin
Karpat Mustang APA
Piana zadziwiająco gęsta i puszysta, wysoka czapa unosi się na powierzchni piwa, nie do końca biała, drobnoziarnista, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty wyraźnie kwiatowe i owocowe, żywiczne klimaty, jest nietypowo słodko, brak cytrusowych aromatów. W smaku kwiaty zdecydowanie dominują na podniebieniu, goryczka iluzoryczna, nie zalegająca, nienajgorsza kontra kwaskowa, sporo żywicy, ewidentny brak cytrusów, które zastępuje słodki karmel, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciemnej kolorystyce, bez zarzutu wykonana graficznie. Warka 26.10.2018. Ciekaw jestem jakiego chmielu użyto do produkcji tego piwa, kwiatowość jest przygniatająca. Nietypowe wydanie APY, bez cytrusów ze sporą dozą kwiatowej słodyczy hmmm... Na pewno nie jest to wadliwy wyrób, ale nie do końca mieszczący się w ramach stylu. Nie każdemu zasmakuje, mi podeszło średnio, 6 z minusem to wszystko co mogę zaoferować.
2018-09-19 19:53:26

seba1970
Namysłów Pils
bardzo zmienne czasem zdecydowanie zbyt slodkie innym razem troche biszkoptowe ale chmiel ledwo wyczuwalny troche w aromacie ale goryczy brak piana ok do pilsa to jednak troche daleko ale generalnie wypic mozna i to nawet z przyjemnoscia ale jednak za slodkie jak dla mnie
2018-09-19 19:25:22

Gość
Chmielologia Bezpieczne Zero Zero
Rynek piw bezalkoholowych zaczyna przeżywać rewolucje, niegdyś tylko 1 na 100 z kormorana, teraz bezpieczne zero zero. Wyraźnie czuć chmiel w smaku są cytrusy, lżejsze niewątpliwie od 1 na 100 ale z niezłą goryczka piwo mętne z niezłą pianą cytrusami w zapachu i dobra goryczka nie jest woldnste puste tylko niestety cena wygórowana ponad 4 zł i butelka 0,33. Jednak jeśli z jakiś powodów nie możecie napić się apa z alkoholem wybór prosty szukajcie zero zero na półce ????
2018-09-19 19:11:53

urbannul
Zlatý Pilsner
moje było wyraźnie prze gazowane, lecz w smaku nawet niezłe
2018-09-19 19:03:03

oryszczyszyn
Miłosław Marcowe
Pełny, wyrazisty lager. Ładna, lekko ciemnawa barwa, adekwatna do smaku. Zapach może zbyt mało wyrazisty. W smaku bardzo fajnie. Nieodczuwalny w ogóle alkohol, zrównoważona goryczka. Może być dobre do codziennej konsumpcji.
2018-09-19 18:48:06

MateoKrk_
Rockmill CaliforniCATion
Barwa Bursztynowa Zamglone.

W Aromacie Na Pierwszym Planie Brzoskwinie Owocowe Cytrusowe i Tropikalne (Ananas) Nafta Trochę Karmelu Intensywny Bardzo Słodki Aromat.

W Smaku Solidna Podbudowa Słodowa Mnóstwo Karmelu Do Tego Owoce Tropikalne Cytrusy Goryczka Grejpfrutowo-Żywiczna Średnia Lekko Zalegająca Wysycenie Średnio-Niskie.

Jak Na West Coast IPA Jest Troszkę Za Słodkie Zbyt Mało Wytrawne Nie Pogardziłbym Też Trochę Wyższą Goryczką Poza Tym Piwo Całkiem Niezłe Ale Bez Fajerwerków.
2018-09-19 18:41:01

Shinodin
HedgeHog Cherry Sour
Piana biała z elementami różu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu kwaśne nuty wiśniowe, mocny wpływ waniliowych akcentów, wyczuwalny dodatek laktozy pod postacią mlecznych aromatów. W smaku elegancko kwaskowe, wiśnia tak jak powinno być jest głównym tematem, aftertaste natomiast wyraźnie waniliowy, lekko mleczny, o goryczce nie ma co wspominać, gdyż jest to sour, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciekawej kolorystyce, solidnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 1.03.2019. Pozytywne zaskoczenie od Hedgehoga, udany sour wiśniowy z wanilią w tle. Przyjemnie orzeźwiający i treściwy pomimo niskiego woltażu, osobiście jestem zadowolony z zakupu. Mocna 7 to moja propozycja, dla fanów kwaśnych klimatów jak znalazł.
2018-09-19 18:08:53

tomucho77
UAB Birzu Alus Legenda Niefitruotas
Piwo strasznie nagazowane przy otwieraniu butelki wyrwało krachlę z mocowania ! samo piwo - średniak bez większych zachwytów.
2018-09-19 16:55:24

Gość
Warka Jasne Pełne
Dobre piwo średniej klasy,słaba pianka.
2018-09-19 16:22:38

Gość
Carlsberg Non Alcoholic
Najsmaczniejsze piwo z bezalkoholowych.
2018-09-19 16:10:21

Aure
Za Miastem Pogoda Ducha
"Smak (...) ciasteczkowy, suszonych owoców."
Uh?
Wyczuwam słód, ale mam przede wszystkim uczucie chleba razowego.
2018-09-19 14:38:50

Gość
Tyskie Gronie
Pije tyskie juz 5 lat i jest najlepsze!!!
2018-09-19 14:23:31

BRYNIU
Szałpiw & Niechanowo Powidz
Drobno-pęcherzykowa piana w kolorze écru. Średnio opadająca. Lacing bardzo obfity w postaci grubego oblepienia ścianek z nieregularnymi przebiciami. Barwa ciemno słomkowa, żółta - zmętniona. W aromacie orzechy oraz nutka alkoholowa. W tle przebija się akcent banana jak i woń chlebowa. W smaku wyraźne słodkawo-orzechowe z bananem w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 22.10.2018r
6+ /czegoś mi tu brakuje a coś nie pasuje...
2018-09-19 14:14:00

Aure
Opat Pepper
Zapach nie jest daleki od zwykłych Krakonoszy, niemniej smakuje znacznie lepiej. Dobry smak słodu.
2018-09-19 14:09:19

Aure
Olimp Panakeja
Chciałbym, by każda herbata earl grey, jaką parzę, smakowała jak to. A earl greye uwielbiam.
2018-09-19 13:38:21

Gość
Litovel Medový Speciál 14%
No to ja może bez snobizmu. Wygląda jak piwo, pachnie jak piwo, smakuje mi. Jest wręcz idealne, nie ma mało słodkie, nie za dużo, moim skromnym zdaniem jest znacznie lepsze od polskich piw miodowych
2018-09-19 13:09:45

Gość
Komes Potrójny Złoty
Szambo w butekce smacznego smakuje jak przeniczniak z posmakiem etylenu mimo to zero kopa
dziekuje cydr lepiej klepie
2018-09-19 12:54:29

Gość
Pilsner Urquell
Piwo Pilsner Urquell dobre tylko z beczki/kegi/,puszkowe czy butelkowe gorzej smakują.
2018-09-19 12:34:46

Gość
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018
juz niedlugo waginalny sledzik w sam raz pod wodeczke
2018-09-19 10:45:09

Gość
Książęce IPA
Takie se nic szczegolnego typowa aromatycznie mieszana ipa zero drozdzy w butelce oznaka filtracji zero harakteru 3 na 5 po prostu hipermarketowy przedmiot
2018-09-19 10:18:15
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010