zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

200 - tyle gramów chmielu wystarczy, żeby nadać charakterystyczny smak aż 100 litrom piwa. Piwo to zatem nie "zupa chmielowa", a "zupa jęczmienna" chmielem przyprawiona.

Najnowsze komentarze

Chodovar Prezident 12°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Prezident 12°
Wygląd: kolro bursztynowy, po nalaniu piana ładna, ale tempo w jakim znikała do całkowitego zera zatrważające
Zapach: Ładny, chmielowy, korzenno-kwiatowy, słodowy, lekko opiekany
Smak: Słodowe, trochę diacetylowe, chmielowe w aromacie, ale goryczka niezbyt wysoka, smaczne, pełne, treściwe, może trochę przez to masło, całkiem ok. lager, ale trochę zbyt wysoka kwaskowatość. Fajne piwo, jak ktoś się chce napić zwykłego pilsa, ale jest zbyt dużo czeskich lepszych.
2019-01-21 23:19:43
Trzech Kumpli Mistyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Misty
Dobre IPA. Smak słodkawy, potem cytrusy. A na koniec gorzki posmak. Ciekawa kombinacja.
2019-01-21 23:14:00
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełneawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczyn Klasyczne Jasne Pełne
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu praktycznie nic się nie dzieje, może jakaś doza słodowości, kukurydza i landrynkowe klimaty. W smaku jest podobnie, mega wodnistość, zero charakteru, lekka słodowa nuta, trochę metalu i żelaza, jeszcze mniej kukurydzy i landrynki, goryczka zerowa, kontra kwaskowa zerowa, praktycznie sama woda, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły złoty, etykieta w białej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, ubogo opisana. Warka 27.04.2019. Piwo o niewiadomym składzie, bez jakiegokolwiek smaku. Ten wyrób to chyba najgorsze zlewki po innych wyrobach Tenczynka, bezpłciowe i przewodniste. Chyba dlatego zostało wydane pod inną nazwą, jedynym plusem wydaje mi się brak wadliwych aromatów, bo tutaj po prostu nie ma żadnych aromatów... Odradzam gorąco, ode mnie 2, nie jest to wadliwy wyrób, jedynie "piwo" bez smaku.
2019-01-21 22:28:52
Piwoteka & Internal Quiet Last Breathawatar
Brodzisław
starstarstarstarstar
Piwoteka & Internal Quiet Last Breath
Kolor złocisty, lekko zamglony, widoczne farfocle (chmielowe). Piana écru, początkowo obfita, opadła do minimalnej warstwy.
Aromat chmielowy, głównie cytrusy i owoce tropiku z dodatkiem nut zbożowych.
W smaku wytrawno-kwaskowe. Jest i nawet karmelek i biszkopt od słodów, ale wszystko to przykrywa narastająca z kolejnymi łykami goryczka ziołowo-cytrusowa. Alkohol ukryty. Wysycenie średnie podbija pijalność.
2019-01-21 21:31:51
Perlenbacher Premium Pilsawatar
K1
starstarstarstarstar
Perlenbacher Premium Pils
Smaczne piwko w dobrej cenie.
Smak łagodny, wyraźna goryczka.
2019-01-21 21:24:39
Amber APAawatar
Gość
Amber APA
Smaczne.
2019-01-21 21:22:45
Żywiec APAawatar
Gość
Żywiec APA
Do przełknięcia, ale szału nie ma.
2019-01-21 21:20:56
Łomża Exportawatar
Gość
Łomża Export
Witam chcialam powiedziec ze kupuje Łomże bez alkoholu i jedna partia o nr 1742LE148518292 jest zla piwo po otwarciu wylatuje z butelki tak sie burzy i jest gorzkie natomiast piwo z nr 1419LE157218311 jest slodkie i sie nie pieni zrobcie cos z tym
2019-01-21 21:00:56
Wrężel Tropical Black IIPAawatar
partacz
starstarstarstarstar
Wrężel Tropical Black IIPA
Black IPA to mój ulubiony rodzaj piwa, testuję każde jakie mi się uda kupić. To jest świetne, polecam.
2019-01-21 20:45:19
Edelmeister  Non-Alcoholicawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Edelmeister Non-Alcoholic
Wodniste, ryżowo-brzeczkowe. Bardzo jasne z niezłą pianą. Nie zaskoczyło na plus ani na minus.
2019-01-21 20:19:53
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
w dino po 4 zeta i bd
2019-01-21 20:13:03
Wexford Irish Cream Aleawatar
Gość
Wexford Irish Cream Ale
Kiedyś było w każdym dużym carrefourze. Niestety od jakiś 2 lat nie jestem w stanie go w żadnym sklepie w Warszawie znaleźć
2019-01-21 20:03:23
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Znajomi mówili spróbuj. Bardzo dobre. Albo trafiłem na stare bo kwaśne jak diabli. Zapach owszem super, goryczka lekka ok to lubię, tylko czemu takie kwaśne. Zna ktoś piwo podobne ale mniej kwaśne? Może być mocniej chmielowe.
2019-01-21 19:54:05
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Ja poproszę kufel jak w reklamie wtedy będzie smak i ocena.
2019-01-21 19:40:34
Tuborg Grøn (Tuborg Green)awatar
Gość
Tuborg Grøn (Tuborg Green)
W Norwegii piłem tuborga przy każdej okazji, teraz po dłuższej przerwie stwierdzam że w Polsce w wersji 33cl to ten sam smak. Bardzo dobre piwo, przypomina letnie dni.. Fajnie po nim z paszczy czuć browarem. Nie wiem jak komu ale mi to sprawia frajdę
2019-01-21 19:37:33
Doctor Brew Victoria American IPAawatar
Gość
Doctor Brew Victoria American IPA
Vynikající pivo, vřele doporučuji. Koupeno v Lidlu v Kudowa Zdrój. V českých supermarketech nelze tak dobrý india pale ale koupit.
2019-01-21 19:29:51
Brewera No i Pa!awatar
Gość
Brewera No i Pa!
Warka 04/05/2019 bardzo dobra
2019-01-21 18:45:08
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Dobre i niedrogie piwerko. Jest bardzo łagodne w piciu i ma to coś co powinno mieć dobre piwko.
2019-01-21 18:30:37
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bardzo słabe piwo jakościowo. To już polski lech jest lepszy w smaku.Zero goryczki aromat jak zwietrzały chmiel , koło Czeskiego piwa to nie stało...
2019-01-21 18:16:15
Captain Jackawatar
Gość
Captain Jack
Piwo dobre dla studenta do sesji
2019-01-21 17:24:54
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010