Czy wiesz, że...

26 lutego 1999 r. o godzinie 23.00 zebrały się jednocześnie w pubach, restauracjach i barach amerykańskich 197 843 osoby, żeby wznieść Wielki Toast Guinnessa.

Najnowsze komentarze

Pilsner Urquellawatar
Gość
Pilsner Urquell
Nie rozumiem jak to piwo może kosztować w Polsce 5-6 złotych. Przeciętny czeski pils. Kupiłem na promocji w Delikatesach Centrum za 2,49 i jest to przyzwoita cena dla tego produktu. 4,4% alk, bez wad, więc można śmiało wypić i 8 w ciągu nocy, bez żadnych nieprzyjemności po przebudzeniu.
2020-08-04 19:24:05
Bedok Piwo Garwolińskieawatar
Bartas
starstar
Bedok Piwo Garwolińskie
Piwo w nowej butelce 5.3%
2020-08-04 19:14:24
Bedok Piwo Garwolińskieawatar
Bartas
starstar
Bedok Piwo Garwolińskie
Barwa jasna słomkowa,mętne piana szybko opada zostawia ładnylancing.
Zapach i smak chmielowy ogolnie lekkie z wyrazistą goryczką
W mojej ocenie dobre
2020-08-04 19:11:58
Žatecký Světlý Ležákawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Žatecký Světlý Ležák
Pije dziś z puszki i jest spoko.
2020-08-04 19:01:11
Cieszyn Pszeniczne awatar
Gulek
starstarstarstarstar
Cieszyn Pszeniczne
Kolejne piwo od browaru Zamkowego i kolejny raz bardzo wysokie noty. Naprawdę dawno nie piłem tak dobrego pszenicznego piwa, nic mu nie brakuje. Ode mnie zdecydowanie 8/10.
2020-08-04 19:01:09
Canis Lupus Premium Beerawatar
Bartas
starstar
Canis Lupus Premium Beer
Barwa jasna, piana dość szybko opada.
Zapach jak i smak wyraźnie słodowo-zbożowy, ogolnie słodkie brak goryczki.
2020-08-04 17:55:09
Birra Moretti Ricetta Originaleawatar
Bartas
starstar
Birra Moretti Ricetta Originale
Piwo lekkie, mocno gazowane, orzeźwiające ze średnią goryczką.
2020-08-04 17:50:08
Bud King of Beersawatar
Bartas
starstar
Bud King of Beers
Smak wodnisty, lekko słodowo/kukurydziany. Brak goryczki
2020-08-04 17:45:53
Radeberger Pilsnerawatar
Bartas
starstar
Radeberger Pilsner
Barwa jasna, piana gęsta wysoka dość szybko opada.
Zapach zbożowy. W smaku wodniste lekko słodowe z wyczuwalną goryczką.
2020-08-04 17:41:42
Lwówek Książęcyawatar
Gość
Lwówek Książęcy
świetne delikatne piwo ! dla mnie 9/10
2020-08-04 17:36:23
Radovarawatar
Gość
Radovar
Barwa ciemno złota klarowna piana drobno pęcherzykowata. Zapach i smak słodowy, płytki z lekką goryczką ogolnie średnie
2020-08-04 17:31:50
Specjal Jasny Pełnyawatar
Gość
Specjal Jasny Pełny
Teraz dodają kukurydzę więc zrobili z dobrego piwa pospolitą tanioche
2020-08-04 16:31:59
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Tragiczny, spirytem wali na kilometr, trzeba być przeżartym denaturatem, żeby tego nie czuć
2020-08-04 16:28:28
Maredsous 6 Blondawatar
MJK
starstarstarstarstar
Maredsous 6 Blond
Porządne, klasyczne piwo klasztorne z nutami owocowo-miodowymi w zapachu, o lekko mętnym, miodowym kolorze, ze średnią, lecz zostawiającą piękny lacing pianą i o smaku Głównke słodkim jedank z lekką goryczką. Nie wiem czemu ale ja wyraźnie czuję w piwie kolendrę. W ogólnym odbiorze może trochę za ciężkie i wiele się go wypić nie da ale jedną butelkę wypić nie tylko można lecz nawet trzeba.
2020-08-04 13:14:34
Boon Oude Kriekawatar
Scypione
starstarstar
Boon Oude Kriek
Zapach wiśniowy, w smaku wytrawne i kwaskowe, typowo winny aftertaste. Świetne piwo.
2020-08-04 12:51:03
Głubczyce Sudeckieawatar
Gość
Głubczyce Sudeckie
Niezle7/10
2020-08-04 12:31:11
Tatra Jasne Pełneawatar
Haczyk
star
Tatra Jasne Pełne
Smak w miarę okej, pełny, słodowy, lekko gorzki. Aromat za to tragiczny. Śmierdzi grzybami, brudna woda ze stawu, mokrym psem. Nie kupię wiecej.
2020-08-04 10:24:21
Radovarawatar
2020
starstar
Radovar
Moim zdaniem warto
2020-08-04 09:20:32
Budweiser Budvar Originalawatar
Gość
Budweiser Budvar Original
Razem ze zmiana malowania pudelek oraz brakiem zlotka po kapslowaniu, piwo jest sikaczem.
2020-08-04 08:19:49
Połczyn Full Na Wodzie Zdrojowejawatar
Gość
Połczyn Full Na Wodzie Zdrojowej
Świetny lagerek, najlepszy z ogólnie dostępnych w sensownej cenie.
2020-08-04 07:07:50
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010