Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Berliner Kindl Bock Hellawatar
Gość
Berliner Kindl Bock Hell
Bardzo smaczne piwko tylko szkoda że bez pianki
2019-12-14 10:03:31
EB Premium (nowe) 2015awatar
Gość
EB Premium (nowe) 2015
Obecnie jedno z najsmaczniejszych piw w swoim przedziale cenowym.... Miało lekką,, zniżkę formy,, ale znów jest OK.... Osobiście piję tylko EB butelkowe o ile mam w zasięgu...
Niestety nie wszędzie jest...
Polecam i daje 5,5 do 6
2019-12-14 09:15:28
Golem No Visaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Golem No Visa
Brunatne. Bez prześwitów.
Obfita, jasno brązowa piana. Drobne i średnio oczka. Stabilna. Koronkuje.
W aromacie kawa, cytrusy, paloność.
Gładkie, pełne, nie przegazowane.
Troszeczkę czekolady, więcej kawy. Nie za słodko.
Całkiem spora paloność dobrze łączy się z cytrusową goryczką.
Konkretny, zbalansowany smak. Gdzie fani stylu znajdą sporo dla siebie.
Nawet odrobinkę słodyczy. Ale przede wszystkim paloność.
2019-12-14 06:43:26
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
Tani i dobry
2019-12-13 23:57:33
Deer Bear Jackie Chunawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Deer Bear Jackie Chun
W aromacie jak i smaku brzoskwioniowe Danio. Tzn czuć mleczność, soczystosc owoców tropikalnych a całość jest słodka, gładka, lekka w odbiorze. Leciutko jogurtowe piwo jak kolwiek by to nie zabrzmialo ale takie budzi wlasnie skojarzenia. Nie wiem jak pachnie guava ale jest to cos pomiędzy brzoskwinia, mango a mirabelka. Piwo bardzo gładkie, lekkie no i jak na milkshake ipa slodkie z lekko kontrujaca całość goryczka. Soczek w postaci piwa tak bym to określił. Jedno z lepszych piw od dear beer jakir mialem okazje pic do tej pory. Wszystko fajnie sie komponuje, całość jest przyjemna i przystepna. Czuc dodatek owoców oraz laktozy. Bardzo dobre
2019-12-13 23:47:48
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pilsawatar
Gość
Pracownia Piwa Biała Gwiazda Pils
Pracownia piwa chyba kibicuje Cracovii bo w przeciwnym razie nie wypuścili by tak okropnego, śmierdzącego piwa.
2019-12-13 23:13:00
Funky Fluid Everydayawatar
stresS
starstarstarstarstar
Funky Fluid Everyday
Zapach mógłby być bardziej intensywny, wygląd mi odpowiada bo kocham taką jasno żółtą barwę i delikatną piankę. W smaku w porządku, chociaż zawsze może być lepiej. Podsumowując - bardzo solidne piwko.
2019-12-13 23:02:57
Komes Porter Bałtyckiawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Porter Bałtycki
Mocno nasycona piana, która znika równie szybko jak sie pojawia. W kolorze ciemnej czekolady. Czuć wyraźnie słody palone, lekko wytrawne, dymione. Dobrze ułożone i posiadające ciało. Alkohol znakomicie ukryty. W kolejnych łykach słabo wyczuwalne nuty śliwki, piernika, nagazowane.
2019-12-13 22:33:27
Pinta Mini Maxi IPAawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi IPA
Piwo bezalkoholowe browaru Pinta w stylistycznej etykiecie. Faktycznie smakuje dobrze, tak jak piwo z alkoholem, tylko pozbawione skutków alkoholu. Styl IPA dobrze wyszczuwany, mocno goryczkowa, chmielowa. Średnio nasycone gazem o chmielowym zapachu.
2019-12-13 22:18:57
Konstancin IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Konstancin IPA
Drugie podejście po ponad roku. Cena w Żabie 7,60 zł. Przesada. Kupiłem, bo w ofercie sklepu nie było niczego ciekawszego. Dobry reprezentant gatunku ze wstrętną etykietą.
2019-12-13 22:11:39
Brok Samborawatar
inkub1986
star
Brok Sambor
Pierwsze pół puszki jakoś wchodzi, ale później pijesz Sambora na siłę, jakby zamienił się magicznie w szczyny. Pachnie dość zachęcająco, ale smakuje z każdym następnym łykiem coraz mniej.
2019-12-13 21:59:33
Nepomucen Pelicanawatar
jover
starstarstarstarstar
Nepomucen Pelican
zapach banan, owoce, wysycenie średnie+, w smaku słodkie owoce, banan, fajna kwasowość, pełne, gładkie, soczkowe, gorycz niska, ogólnie bardzo dobre, duży plus za porządną kontrę kwasowa, cena 6,99zł
2019-12-13 21:52:10
Solipiwko Baltic Abyssawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Solipiwko Baltic Abyss
Piana beżowa, drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty palone, kawowe oraz czekoladowe klimaty, beczkowe akcenty whisky, pojawia się doza wytrawności, w tle wanilia i lukrecja, subtelna wiśnia z kokosem. W smaku nuty whisky uwydatniają się jeszcze bardziej i długo utrzymują się na podniebieniu, beczkowy klimat, kawa i gorzka czekolada na miejscu, świetnie zamaskowany alkohol jedynie delikatnie rozgrzewający przełyk, gęsta i oleista faktura, dużo porterowego ciała, goryczka adekwatna do stylu, ciekawa kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Butelka dostępna w eleganckim tekturowym opakowaniu, świetnie wykonana graficznie, w miarę i wyczerpująco opisana. Warka 07.12.2019. Leżakowane około dwóch lat, degustowane parę dni po terminie przydatności. Bardzo ułożony imperialny bałtycki porter, alkohol zupełnie niewyczuwalny, jest natomiast uczucie przyjemnego rozgrzania przełyku. Beczkowe nuty whisky z elementem wędzonki dobrze komponują się z gorzką czekoladą, kawą i palonością tego stylu. Pełny i treściwy wyrób, dobry materiał na leżak, co tu się rozpisywać... Na zimowy wieczór do powolnej degustacji, z ogrzewaniem ujawnia kolejne aromaty. 8 z dużym plusem ode mnie i obowiązek dodania do ulubionych.
2019-12-13 21:23:01
Komes Barley Wineawatar
Ekterion
starstarstar
Komes Barley Wine
Piękna, bursztynowo -miedziana barwa. Mocno nasycona piana. Zapach sera camembert, słodów, nieco coca coli. Słodkie, czuć niestety alkohol, goryczkę. Mocne jak siekiera i mało pijalne. Mocne, słodkie barley wine, niestety nie wyczuwam tu za wiele.
2019-12-13 21:20:58
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miódawatar
Luxeer
starstar
Kormoran 1 na 100 Pigwowiec i Miód
Miodowy ale nienarzucający się smak, piana doskonała, bardzo fajne i orzeźwiające piwo godne polecenia
2019-12-13 21:19:34
Brok Samborawatar
Gość
Brok Sambor
Dodam jeszcze że dziś pierwszy raz pije broka w kuflu. Ma piękny kolor a piana opada delikatnie zostawiając poswiate na szklance. To piwko to fantastyczna sprawa
2019-12-13 20:49:07
Golem Little Blue Penguinawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Golem Little Blue Penguin
Banger
2019-12-13 20:33:57
Podróże Kormorana American IPAawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Podróże Kormorana American IPA
Kormoran obniżył ostatnio loty czego to piwo jest wyraźnym dowodem .
2019-12-13 20:09:47
Perlenbacher 0.0%awatar
KrzychuPiwko
starstarstarstar
Perlenbacher 0.0%
Jak na bezalkoholowe da się wypić, ale lekko kwiatowe i jakiś nieprzyjemny aromat, lekka goryczka ale coś tam jest. 3+/10
2019-12-13 20:02:44
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Aleawatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Gościszewo Gwiazdor Świąteczne Jasne Ale
Bardzo dobre jakościowo . Lubię chmiel nawet w nadmiarze może dlatego taka wysoka ocena . Nie ma się do czego doczepić . Najlepsze ALE jakie piłem w tym roku .Kupione w lidlu za 5,99 i moim zdaniem jak najbardziej warte tej ceny . Jeszcze jeden plus za doskonale ukryty alkohol .
2019-12-13 19:45:46
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Po czym poznać naturalne piwo?

Od pewnego czasu Polskę zalała nowa piwna moda. Wszyscy pragną pić piwa niepasteryzowane. Chociaż początkowo takie trunki były domeną małych, regionalnych browarów, także i większe koncerny widząc rosnącą popularność, jaką zaczęły się one cieszyć, postanowiły wypuścić na rynek piwa tego rodzaju. 
Nie jest tajemnicą, że w większości przypadków, "niepasteryzowane" piwa wypuszczone przez duże koncerny nie mają nic wspólnego, poza nazwą, z klasycznym brakiem pasteryzacji. Owszem, nie są poddawane obróbce termicznej, ale bakterie i mikroelementy są usuwane w inny sposób - poprzez filtrację i mikrofiltrację. 
Oburzenie zrozumiałe, jednak tylko do pewnego stopnia. Jak przekonuje Andrzej Olkowski, prezes stowarzyszenia Browarów Regionalnych w Polsce - Piwo musi być przede wszystkim dobre. Właściwie uwarzone piwo pasteryzowane może być równie smaczne, jak niepasteryzowane. Pasteryzacja ma przede wszystkim na celu utrwalenie piwa za pomocą temperatury i nie powinna mieć znaczenia dla smaku piwa. 

Niepasteryzowane, czy niefiltrowane? 
Więc co zatem wpływa na smak piwa? Głównie filtracja. 
- Inną metodą utrwalania piwa, stosowaną zwłaszcza przez duże browary przemysłowe jest mikrofiltracja. Znacznie wydłuża ona termin przydatności piwa niepasteryzowanego. Piwo to za pomocą szczegółowej filtracji jest wyjaławiane i pozbawiane drożdży. Przez niektórych proces ten nazywany jest umownie "Pasteryzacją na zimno". Nie jest to termin bardzo precyzyjny, ale obrazowo wyjaśnia podobieństwo do pasteryzacji - stwierdza Olkowski. 
I właśnie filtracja zasadniczo zmienia smak piwa. Jeżeli zatem chcemy wypić naturalne, smaczne piwo, powinniśmy szukać takiego, które na etykiecie ma napisane "niefiltrowane", nie zaś "niepasteryzowane". I tu zaczynają się schody. Z racji na krótki okres przydatności do spożycia - ok. 3 tygodni od daty produkcji - piwa niefiltrowane rzadko trafiają na sklepowe półki, szczególnie te w hipermarketach. Owszem, możemy je kupić w specjalistycznych sklepach, dostać w większości dobrych piwiarni, czy w firmowych sklepikach zlokalizowanych przy konkretnym browarze. 

Po czym poznać piwo niefiltrowane? 
Najprostszą odpowiedzią, jest oczywiście: "po smaku". Piwa niefiltrowane rzeczywiście smakują inaczej niż ich filtrowane odpowiedniki. Smak drożdży i chmielu jest wyraźniej wyczuwalny, po rozlaniu takiego piwa do kufla lub pokala, w większości przypadków możemy poczuć charakterystyczny zapach skoszonej trawy. Jest ono także zupełnie inaczej gazowane - bąbelki są delikatniejsze i bardziej kwaskowe. Piwo wydaje się gęstsze. Inaczej też wygląda - jest mętne i można zaobserwować wyraźny osad. Jednak pierwszą rzeczą, na która powinniście zwrócić uwagę po sięgnięciu po butelkę "niepasteryzowanego" piwa, jest jego data ważności. Zazwyczaj nie jest ona dłuższa niż trzy, cztery tygodnie od momentu produkcji. Jeżeli na butelce "niepasteryzowanego", kupionej w grudniu, widnieje termin spożycia: kwiecień przyszłego roku, możecie być niemal pewni, że piwo, które trzymacie w ręku, nie ma nic wspólnego z oczekiwaną przez was "naturalnością". 

Dlaczego piwo niefiltrowane ? 
Chciałoby się napisać: "- dlaczego piwo niefiltrowane jest dobre?" "- bo jest dobre i tanie". Jednak to nieprawda. Piwo niepasteryzowane i niefiltrowane, ze względu na spore straty fazowe podczas jego produkcji oraz stosunkowo krótki termin ważności i związane z nim duże ryzyko sprzedażowe, jest sporo droższe niż zwykłe. Jednak trzeba przyznać, że nie ma mowy o przepłacaniu. Oprócz niewątpliwych walorów smakowych (są jednak też tacy, którzy nie lubią takiego piwa), istotna jest także kwestia ilości mikroelementów. Tego typu piwo jest bogate w naturalną witaminę C, zestaw witamin B, a także naturalne bakterie i sole mineralne. Takie piwo jest także o wiele bardziej moczopędne, stąd niektórzy dietetycy zalecają jego konsumpcję przy kamicy nerkowej. 

Nie zapominajmy jednak o jednym. Przy wszystkich pozytywnych walorach smakowych i witaminowych, to każde piwo, nawet niefiltrowane, jest przecież napojem alkoholowym. Należy zatem spożywać je z umiarem i okazjonalnie. 

PFi/BL 
źródło wp.pl
wykonanie choruzy.pl © 2010