Ekologiczne piwo orkiszowe ze znakiem BioLand, warzone w oparciu o starożytne receptury opackie i czyste ekologiczne zboże z przyklasztornych upraw. Powstaje we współpracy piwowarów z Riedenburger Brauhaus z opactwem benedyktyńskim Plankstetten. Skład: woda, 50% słód orkiszowy, 50% słód jęczmienny, chmiel.Orkisz (niem. Dinkel) to odmiana pszenicy, szczególnie popularna w średniowieczu, ciesząca się dużym powodzeniem ze względu na wartości odżywcze oraz odporność klimatyczną. Dawniej orkisz często używany był jako surowiec do produkcji piwa, dziś stanowi raczej ciekawostkę w ramach technologii ekologicznych. Piwo posiada ciemnozłoty, miodowy kolor, jest lekko mętne. Zdobi je drobna i zwarta piana, która redukuje się do centymetrowej kołderki, a po pewnym czasie znika do zera. Zapach - charakterystyczny dla tego typu piw: słodowo-drożdżowy. Przyjemny, łagodny smak, podobny do piw pszenicznych, nieco bardziej winny, chlebowy, jęczmienny. Dużo delikatnych słodowych akcentów jednak zupełnie innych niż w piwach jęczmiennych. Piwo jest bardziej lekkie, świeże. Ciekawy smak tylko delikatnie podkreślony słabą chmielową goryczką.
Dodał:
admin - 2014-09-30 14:41:10
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość