Popatrz na nią. To meksykańskie bóstwo, Santa Muerte, zwana też Niña Blanca. Obsypana kwiatami, obwieszona ozdobami i kolorowymi szatami... pod spodem to jednak nasza stara znajoma, kostucha. Uwarzyliśmy piwo dokładnie takie jak Biała Panienka - zachęcające zapachem limonki, opuncji i chmielu, ale skrywające w sobie wysoki ekstrakt, potężną goryczkę i ostrość trzech odmian papryczek.
Autorami receptury są Tomasz Kulig i Patryk Mamczur – blogerzy prowadzący blog Dzikie Drożdże.
Składniki: woda; słody: Jęczmienne, Pszeniczne; dodatki: sacharoza; chmiele: Columbus, Chinook, Simcoe, Centennial; drożdże: US-05; przyprawy: suszone kwiaty opuncji, zest ze świeżych limonek, papryki: Cayenne, Jalapeno, Habanero.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane z naturalnym osadem drożdżowym na dnie, może być mętne.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Niña Blanca to czwarte piwo uwarzone w ramach projektu Cracow Beer Academy.
Dodał:
dropi6 - 2017-01-12 21:39:36
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: słaby, odrobina kwasu izowalerianowego, może jakieś cytrusy na granicy autosugestii, odrobina żywic, jak ktoś powie, że ono w ogóle nie pachnie to też będzie prawda
Smak: słodkie, bardzo gęste, kisielowate, goryczka nie jest wysoka, ale jest bardzo zalegająca, więc w odbiorze może być mocno goryczkowe, jakiś karmel, odrobina kwaśnych cytrusów, ale naprawdę odrobina, nie jak piwo z zestem z limonek, aftertaste pikatny, czyli są te papryczki. Tylko w fakturze można poczuć, że to piwo ma 19 ekstraktu, na plus dobrze ukryty alkohol, ale ono z grubsza smakuje jak przeciętna AIPA, słodkawa, ciężka, karmelowa.
Shinodin
Brodzisław
Aromat początkowo cytrusowy, skórek owoców kwaskowych, następnie wyczuwalne są słody z karmelkiem na czele, przyprawy, ale nad wszystkim unosi się aromat cytrusów, a także kwiatowo-żywiczny.
W smaku mamy słodkie słody ze sztandarowym karmelkiem i biszkoptem. Następnie wchodzi goryczka ziołowo-żywiczna i nuty cytrusów oraz pikantność pieprzowa. Piwo jest pół-wytrawne, dobrze zbalansowane.
Wysycenie średnie do niskiego, alkohol ukryty.
Smaczne i przyjemne piwo. Odpycha jedynie nieprzyjemna dla oka zawiesina.