Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najnowsze komentarze

Porter Łódzkiawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Porter Łódzki
Piłem to piwo jakieś 5 lat temu, specjalnie dla mnie przywiezione z Łodzi, i mnie nie zachwyciło - nastawiłem się na sztos, zapoznając się z wieloma komentarzami i miejskimi legendami. Teraz, po kilku latach i w nowej szacie graficznej, kolejne starcie. Dodam, że piwo kupione w dyskoncie na A z datą do 19.12.21.

Wygląd - ciemne na tyle, że trudno zerknąć, czy są bąbelki, piana brązowa i bardzo ładna, ale znika całkiem szybko, zostawiając lacing. Aromat - wyraźny - nuty ciemnego chleba (bliskie pumperniklowi), trochę czekolady - czysty przyjemny. Smak - delikatny kwasek i do tego pumpernikiel, dojrzałe wiśnie, nieco gorzkiej kawy i trochę goryczki - rozgrzewa.

Reasumując - oceniam je na 8+. może dałbym więcej, ale preferuję lżejsze portery bałtyckie; tutaj naprawdę solidna robota; jak będzie chęć na wypicie portera, co się nie zawsze zdarza i Aldi będzie w pobliżu, kupię z pewnością. Może i też, w końcu, skuszę się na leżakowanie porterów.
2020-02-19 01:29:44
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)awatar
Gość
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)
słodko-kwaśny to jest sos do sajgonek (i dobrze im z tym) ale żeby piwo?! Smakuje jak zlewki po 3 dniach. OK orginal "Lwówek" zawsze był nieco jak kwas chlebowy ale 6.2% to mi la'patik zajeżdża.
2020-02-19 00:51:43
Łomża Chmieloweawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Łomża Chmielowe
Parametry (stosunek ekstraktu do woltażu) wskazują, że można by oczekiwać piwa choć trochę przypominającego pilsy niemieckie; tak samo jest z prawilnym składem.

Wygląd - kolor jasnozłoty, piana całkiem ładna (średnie pęcherzyki), ale znika dość szybko, wysycenie raczej średnie, całkiem klarowne. Aromat - słód, nieco chlebowej skórki, trochę dojrzałych jabłek - bez większych wad, ale też nie urzeka choć trochę. Smak - na początku słód i nieco dojrzałych jabłek, ale po chwili pojawiają się nuty (nie nutki) chmielowe (trawiasto-kwiatowo-ziołowe - klasyczne wręcz); goryczka też wyczuwalna, choć nie dominuje, ale jest przyjemna (nieco pieprzowa).

Całość oceniam na plus, czyli na 6-. Dodam, że oceniam piwo butelkowe z datą do 22.01.2020, kupione w dyskoncie. Myślę, że czasem będę je kupować na niezobowiązujące spotkania, chociażby na ognisko czy grill. Co jeszcze - nie jest to pils w niemieckim stylu, ale też to coś ponad eurolagery. Nazwa nie jest więc myląca, o ile nie oczekuje się cudów.
2020-02-19 00:02:14
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Do wypicia ale pilsem nie jest i nigdy nie było. Ot tak, z ciekawości...
2020-02-18 22:56:50
Desperados Whisky Sourawatar
Gość
Desperados Whisky Sour
Piwo smakuje jak becon i tak pachnie
2020-02-18 22:13:25
Doctor Brew American IPAawatar
edin.dzeko
starstarstarstarstar
Doctor Brew American IPA
coś się stało, że się zes...psuło
2020-02-18 22:07:57
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Bardzo niedobre piwo. Smakowo i zapachowo conajwyżej jakość Tatry. Duży zawód (warka 10.10.20).
2020-02-18 21:48:32
Tyskie Pilzneawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Tyskie Pilzne
W tej cenie można kupić dużo lepsze piwa nawet np. Miłosław Pilzner
2020-02-18 21:29:58
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Badziewie,wylądowało w zlewie.
2020-02-18 21:24:16
Harnaś Mocne 14.1°awatar
Gość
Harnaś Mocne 14.1°
Tego g ó w n a nie da się pić
2020-02-18 21:13:49
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Ananasawatar
Gość
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Ananas
gdzie go mozna kupic?
2020-02-18 20:55:31
Nook Faza Wstępnaawatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Nook Faza Wstępna
Wyśmienita AIPA. Wyrazista, aromatyczna, a przede wszystkim cudowna w smaku. Polecam
2020-02-18 20:50:32
Miłosław Pilznerawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Miłosław Pilzner
Tak wiem że Fortuna że nie koncern :) Przepraszam za błąd od niedawna zacząłem przygodę, już teraz wiem. źle to ująłem wiedziałem że Polski duży browar i napisałem z rozpędu że koncern. Pozdrawiam.
2020-02-18 20:47:27
Karpackie Mocneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Karpackie Mocne
2020-02-18 Po 4 latach nadal tak to widzę.
2020-02-18 20:31:41
Czarna Owca Porter Noster Bourbon Barrel Agedawatar
Gość
Czarna Owca Porter Noster Bourbon Barrel Aged
Harnas jest dużo lepszy niż te jszczyny
2020-02-18 20:28:00
Inne Beczki Pilznerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Inne Beczki Pilzner
Słomkowe. Przymglone. Sporo białej, szamponowej piany.
Aromat chmielowy z nutką marihuany.
Mało gazu i wodniście.
Słodowo i chmielowo. Chmielowość przykra w typie żółty ser. Dobrze że chocaż trochę goryczki jest.
Ogólnie słabo
2020-02-18 19:58:28
Trybunalskie Miodoweawatar
WaldemarS
starstarstarstar
Trybunalskie Miodowe
Piwo dobrze schłodziłem, dobrałem odpowiednie szkło i pozytywnie się nastawiłem :) po wlaniu do szklanki piana utrzymywała się stosunkowo długo więc już na wstępie walory wzrokowe były pozytywne. Po kilku łykach piwo smakuje normalnie, ani za mało ani za dużo słodkie, pachnie piwem i miodem. Czuć piwo to najważniejsze, w sumie powracając do niego nie doznałem rozczarowania stąd moja średnia ocena 7/10.
2020-02-18 19:53:27
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)awatar
Gość
Lwówek Ratuszowy (Piastowski)
Smakuje jak kozie g****o na wiosnę
2020-02-18 19:24:30
Beczkowe Mocneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Beczkowe Mocne
Solidny Polish Strong Lager z Piotrkowa. Czuć moc, jest nieco goryczki. Czasem mam ochotę na takie wynalazki.
2020-02-18 19:19:33
Pinta & AleBrowar B-Day 7.0 The Big Pigawatar
Gość
Pinta & AleBrowar B-Day 7.0 The Big Pig
Pinta & AleBrowar B-Day 7.0 The Big Pig_09.10.2020

To piwo nie zaskoczyło mnie niczym innym jak kolorem. Aromat jest mało wyrazisty, w smaku puste. Smakuje jak piwo z sokiem. Niewiele tu się dzieje.
2020-02-18 18:52:54
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010