Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najnowsze komentarze

Książęce IPAawatar
KrzychuPiwko
star
Książęce IPA
Piwo poprawne, lecz nic specjalnego aromaty owocowe mało wyczuwalne, goryczka nie wybitna, Takie 6+/10
2019-08-24 07:51:45
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whiskyawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maryensztadt Projekt Barrel Aged Barley Wine Laphroaig Whisky
Mocna herbata, miedź. Taka tonacja. Piany tylko przy ściankach kółeczko.
W aromacie rządzi torf. Ale są i typowe nutki dla barleya.
Nisko wysycone i gładkie.
W smaku też torf dominuje. Słodkości ledwo dają radę go równoważyć. Są suszone owoce, melasa, ciasteczkowość
i mnóstwo innych niuansów. Jednak torf gra główną rolę. No i ten przyjemny, gorzkawy posmak.
No nie jest to typowe piwo. Ale czy złe? No nie.
2019-08-24 06:31:57
Kociewski Lagerawatar
inf-blazej
starstar
Kociewski Lager
Próbowałem tego piwa na weselu, odbywającym się w tym hotelu. Z kufla uniósł się obrzydliwy aromat kukurydzianego DMSu. Mimo to, posmakowałem tego piwa. W smaku DMS przykrył wszystko, poza dosyć wysoką ziołową goryczką, całkiem przyjemną.

Zdecydowałem się jednak na zakup kartonika czterech piw z tego browaru do spróbowania w domu.

Na start muszę skrytykować etykietę. Na rewersie etykiety pokazano zdjęcia wybranych miast Kociewia. Jak dla mnie żałosne, sytuacja taka sama jak Kaszebsko Koruna. Mało o piwie, czy też nawet o lokalnym piwowarstwie. Przechodząc do samego piwa.
Świeżo po nalaniu, ze szkła ulatniał się dosyć intensywny aromat DMSu. Po chwili jednak dało się wyczuć lekką słodowość i owocowość. Nadal jednak przebijał się lekki, acz nieprzeszkadzający DMS. W smaku również słód i przyjemna ziołowa goryczka, która mogłaby być większa. Generalnie DMS jest na akceptowalnym poziomie i na swój sposób dodaje piwu charakteru. Poprawny lager.
2019-08-24 00:17:58
Funky Fluid Cloudyawatar
luke123
starstarstarstar
Funky Fluid Cloudy
Super, że etykieta posiada dużo informacji - wymienione odmiany chmielu, podane ile tego chmielu, nie tylko ekstrakt, choć i jego wartość oczywiście też. I ładna ta etykieta, brak firmowego kapsla.
Wygląda jak sok pomarańczowy z pianą. Piękne.
Nisko-średnie wysycenie.
W aromacie mnóstwo owoców, białych, egzotycznych i cytrusów.
Gładkie.
Goryczka jest. I jest bardzo przyjemna. Etykieta ocenia ją 3/5 i chyba taka właśnie jest. I owoce, owoce, owoce. Nafta, iglaki i chlebkowość delikatnie i w tle, super się komponując.
Lekko piecze.
Bardzo pijalne.
Jak dla mnie absolutny SZTOS.
2019-08-23 23:09:58
Książęce Porterawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Książęce Porter
Piana beżowa, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, następstwem czego brak lacingu. Barwa ciemniejsza rubinowa wręcz czarna, nieklarowne i nieprzejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu nuty karmelowe, suszona śliwka, palone klimaty, kawa wraz z czekoladą, lukrecja. W smaku słodziutkie, czekolada deserowa, dużo karmelu, subtelny palony finisz, goryczka adekwatna do stylu, ciekawa kontra kwaskowa, piwo rozgrzewa przełyk, aczkolwiek alkohol jest nieźle zamaskowany, niska treściwość i głębia smaku, na drugim planie rodzynki, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel z serii Książęce, etykieta w czarnej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, w miarę dobrze, choć nie wyczerpująco opisana. Warka 13.05.2021. Pite świeże prosto z półki sklepowej, drugi egzemplarz leżakuje już ponad pół roku, zobaczymy efekty... A co do świeżaka, jest karmelowy, słodki, mało treściwy. Portera bałtyckiego tu nie wyczuwam... bardziej mocne, ciemne piwo o deserowym profilu. Bardzo jestem ciekaw czy dłuższy leżak coś pomoże... Świeża wersja dość ubogo smakowa, nie ma podjazdu do innych koncernowych porterów... Proponuję 4 i zobaczymy co przyniesie leżak.
2019-08-23 23:00:28
Darłowskie Zamkowe Jasneawatar
wojtaswb2
starstarstarstarstar
Darłowskie Zamkowe Jasne
Bardzo specyficzne, słodkie, drożdżowe. Średnia goryczka.
2019-08-23 22:33:18
Beerlab Discoveries Saison Moro Siciliaawatar
szab12
starstarstarstarstar
Beerlab Discoveries Saison Moro Sicilia
Może kwestia warki. Nie wyczułem specjalnie różnicy między ich kwasami a saisonem, piza tym, że saison nie był wodnisty
2019-08-23 22:28:32
BroKreacja Pig Differenceawatar
Soket
starstarstarstarstar
BroKreacja Pig Difference
Piwko z fajna goryczka (wysoka) oraz wędzonka ale tak to nic więcej w tym piwe dobrego nie ma
2019-08-23 22:26:35
Beerlab Discoveries Saison Moro Siciliaawatar
bezi2612
starstarstarstarstar
Beerlab Discoveries Saison Moro Sicilia
A ja wyczuwam w nim drożdże belgijskie lekko banana natomiast żadnej pomarańczy nie uświadczyłem. Jak na saisona nie jest źle.
2019-08-23 22:00:05
Piwne Podziemie Hop Trilogy IIawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Hop Trilogy II
Niemalże idealne New England. Intrnsywny owocowy aromat w typie słodkich żółtych owoców tropikalnych. W smaku piwo jest słodkie, soczkowe, owocowe z niską ale wyczuwalną goryczką w typie albedo. Brakuje troszkę pełni i gładkości, poza tym wszystko jest na swoim miejscu a całość jest intensywna zarówno w aromacie jak i smaku. Bardzo dobre.
2019-08-23 21:57:09
Okocim 0,0%awatar
andrewxxx5555
starstar
Okocim 0,0%
Jak na piwko 0 to jest wyjątkowe dobre! Trochę owocowe. Takie inne niż wszystkie zerówki.
2019-08-23 21:20:50
BroKreacja The Lumberjackawatar
jover
starstarstarstarstar
BroKreacja The Lumberjack
zapach paloność, kawa, kawa zbożowa, czekolada, żytnie akcenty, wysycenie niskie, kłujące w język, w smaku lekko oleiste, puste, w kierunku wytrawnego, kawa, cytrusy, chlebowe tematy, gorycz średnia, skórka od chleba, długo zalegająca w przełyku, lekko nieprzyjemny popiołowy aftertase, ogólnie to po ballingu spodziewałem się czegoś pełniejszego i gładszego, wodnisty finisz bardziej przypomina dry stouta, jakbym miał oceniać balling w ciemno to powiedział bym że to 11 max, cena 9,20zł
2019-08-23 20:53:47
Warka Strongawatar
ŁukaszPiworz
starstar
Warka Strong
Z roku na rok coraz gorsze , ale z sentymentu czasem łykne.
2019-08-23 20:30:13
Corona Extraawatar
ŁukaszPiworz
starstar
Corona Extra
Piwo delikatne i w sam raz do wypicia przy jakimś grillu czy imprezie. Po wypiciu kilku nie ma się uczucia ciężkości w przeciwieństwie do koncerniaków w puszkach. Dla mnie jak najbardziej na plus. Często u mnie gości
2019-08-23 20:26:04
Łąkomin Dziki Dzik na Torfowiskuawatar
Krwawy
starstarstarstarstar
Łąkomin Dziki Dzik na Torfowisku
Wow to jest to !!
2019-08-23 20:02:15
Bosman Specjalawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Bosman Specjal
(pita z butelki, ocena za wygląd jest powtórzeniem oceny ogólnej)
Aromat mocno słodowy, bardzo przypomina czarnego Specjala.
W smaku z kolei to niemal klon Harnasia, co w sumie nie dziwi, gdyż to ten sam koncern. Słabe 5 to absolutny max.
2019-08-23 19:39:37
Gościszewo Hipisawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Gościszewo Hipis
Słomkowe. Opalizujące. Spora biała piana. Krążkuje.
Pachnie chmielami nowofalowymi, słodem, i taką .. kwaśnością?
Śedno nasycone, lekkie. Wodniste nawet. Kwaśno wytrawne. Goryczka ziołowa, zalegająca. Trochę nieprzyjemna.
W smaku rządzi słodowość. W tle delikatne cytrusy.
Niezłe piwo, jednak goryczka do poprawy.
2019-08-23 19:39:24
Beerlab Discoveries Saison Moro Siciliaawatar
szab12
starstarstarstarstar
Beerlab Discoveries Saison Moro Sicilia
Kolor pomarańczowy, piana znikoma. W smaku pomarańcza, ale i kwas. Bardziej smakuje jak orange sour, niz saison. Nie ma tzw. nafty. Raczej nieudany projekt w cenie 6,99 zł w Biedronce. Duży minus, bo to nie saison, który raczej taki słodki i delikatesowy jest. Mało pijalne, szkoda. Raczej nie wrócę prędko do Beeelabu po przeciętnych kwasach, tylko dark lager i pils trzymały poziom. Nawet Żywiec był o niebo lepszy..
2019-08-23 19:32:52
Bergquell Erdbeer Porterawatar
szab12
starstarstarstarstar
Bergquell Erdbeer Porter
Kolor ciemnobrązowy, rubinowy. Piana lekka, zapach truskawkowy. W smaku słodycz, truskawki, deserowy. Smaczne, trochę jak lody truskawkowe. Cena 4,8 zł plus kaucja w Drink Hali we Wrocławiu. Pierwszy niemiecki porter, zupełnie inny niż nasz Bałtycki, ale ok.
2019-08-23 19:01:59
Lemberger IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Lemberger IPA
Pomyliłem się w opisie (który pierwotnie należał do Dark Lagera warzonego dla UDH), ale niewiele, to lager półciemny :3
2019-08-22 23:56:56
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010