zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

W październiku 1814 roku, na skutek uszkodzenia zabezpieczającej obręczy z kadzi, wypłynęła rzeka portera, która zniszczyła okoliczne zabudowania. Osiem osób zmarło na skutek utonięcia, odniesionych obrażeń lub zatrucia alkoholem.

Najnowsze komentarze

Bernard Bohemian Ale 16°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Bernard Bohemian Ale 16°
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, klarowne, śliczna piana, jak puch, ecru, ładny lacing
Zapach: owocowy (czerwone owoce), słodowy, chmielowy ? żatecki rzecz jasna
Smak: Piwo pełne, bardzo owocowe ( w smaku białe i czerwone owoce), lekko przyprawowe, alkohol dobrze ukryty, herbatniki, biszkopty, lekkie masełko. Jest już znacznie lepiej.
2019-03-26 00:21:48
Kormoran Krzepkieawatar
Gość
Kormoran Krzepkie
Piwo mocne bardzo smaczne jedno z lepszych piw mocnych
2019-03-26 00:09:47
Pinta Kwas Xyawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Pinta Kwas Xy
Mętne i jasne, właściwie pozbawione piany. W aromacie dominują tropikalne owoce. W smaku bardzo ciekawy miks kwasowości od zakwaszenia bakteriami i kwaskowatością owocową. Wytrawne, nisko wysycone, wysoko pijalnie. Bardzo udany kolejny kwas od Pinty.
2019-03-25 23:01:18
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Zlatá Jedenáctka 11°
Wygląd: kolor złocisty, jak nazwa wskazuje, ładna piana, lacing jak camo
Zapach: zapach chmielu, ewidentnie suszu, słodowy, herbatnikowy
Smak: piwo lekkie, choć na tle naszych koncerniaków to poezja pełni ;) ostre, pieprzne, może nawet trochę siarkowe, piwniczne, lekko słodowe, herbatnikowe, delikatnie chmielowe, ale goryczka nieznaczna. Całkiem ok., a jak na piwo za 3 zł to na tle naszych poezja ;)
2019-03-25 22:57:01
Funky Fluid Gonna Be Lateawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
Funky Fluid Gonna Be Late
Aromat... Zaskakujący. I to niestety w złym tego słowa znaczeniu. West COAST IPA, takie chmiele, a tutaj co? Ewidentny, intensywny DMS - gotowane warzywa, ziemniaki, jakiś cebulowy aromat... Pod spodem czuć lekką karmelkowość i nuty żywiczne pochodzące od chmielu. Ale DMS przyćmił wszystko, totalnie wszystko.

Klarowne, ciemnozłote, z obfitą, gęstą, białą pianą ktora powoli opada i ładnie zdobi szkło. Piwo prezentuje się wzorcowo jak na styl. I to największy jego atut, bowiem smak...

Smak to powtórka z aromatu. Warzywo, łodygowa wysoka gorycz, średnie wysycenie. Posmaki iglasto sosnowe.

Ja pierdole, takiej kupy się nie spodziewałem... Nie wiem o co chodzi, ale takiego natężenia DMSu nie widziałem dawno. Chmielu garstka, piwo w ciekawym, mocno chmielowym stylu i tego w ogole nie czuć!
2019-03-25 22:44:56
Książęce Weizenawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Książęce Weizen
Smak bananów, trochę ziół. W zapachu wyczuwalny chleb. Generalnie nuta pszeniczna mniejsza niż w innych, ale nie aż tak mocno. Niska goryczka i duża lekkość to atuty dla zwolenników tego typu piw.
2019-03-25 22:01:13
Żubrawatar
Gość
Żubr
obskurny
2019-03-25 21:52:00
Łomża Radler 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Łomża Radler 0,0%
Piana praktycznie żadna, biała, gruboziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią, brak lacingu. Barwa jaśniejsza słomkowa, przechodząca w biel, stosunkowo mocno zmętnione, nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu nie do końca naturalne nuty grapefruitowe, brak akcentów piwnych, lekka landrynka. W smaku słodki ulepek o profilu grapefruitowym, czuć subtelne ryżowe akcenty pochodzące od piwa bezalkoholowego, zerowa goryczka, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Łomża, etykieta całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 04.10.2019. Kolejny radler 0% w postaci słodkiego ulepka, praktycznie bez efektu orzeźwienia. Nie czuć za mocno chemicznej landrynki i to w sumie jedyny plus, przeciętny bezalkoholowy radler zasługujący na przeciętną 5.
2019-03-25 21:41:02
Pilsweizer Grybówawatar
Gość
Pilsweizer Grybów
słuchajcie piłem PILSVAR Góralskie Krzepkie 15,1blg 7,6 % - Kurcze genialne, nie czuć stronga, goryczka wyrazista. Jeste wersja Góralskie ale ma 4,5 % , góralskie krzepkie ma 7,6% . Cena 4,5 zł a wrażenia :))))
2019-03-25 21:21:42
Gloger Gorzkie Żaleawatar
Student
starstarstarstar
Gloger Gorzkie Żale
Piwo rozczarowanie... Praktycznie niewysycone, piwo bursztynowe mentne. Aromat mizerny, amerykański chmiel, lekkie cytrusy... generalnie słabo. W smaku gorzkie i to tyle. W tej cenie można kupić dużo lepsze APA. Generalnie słabo
2019-03-25 20:48:33
Kormoran Krzepkieawatar
matiwi
starstarstarstarstar
Kormoran Krzepkie
Nie jestem zwolennikiem mocnych piw za sprawą często słodkiego o chemicznego posmak. W przypadku tego Kormorana jest zupełnie inaczej. Ładny świeży zapach w połączeniu z miłym dla oka kolorem zachęca do degustacji. W smaku mocne, czuc procenty ale nie nachalnie. Słodkawy z znikoma goryczka. W połowie degustacji przypomniał mi się smak starej Warki Strong, która kiedyś bardzo lubiłem.
2019-03-25 20:34:56
Podborze Pilsawatar
Gość
Podborze Pils
Zapach jest okropny. I to nie tylko moja opinia...
2019-03-25 19:59:10
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Bardzo nie dobre !!!!
2019-03-25 19:46:27
Trzech Kumpli Tauraawatar
wilq.bb
starstarstar
Trzech Kumpli Taura
Zacznę od końca - super pijalne.
Zapach jak wspomniane zostało - mandarynka z cytrusem.
W smaku żywicy akurat nie czuję, ale kokosik jest w tle, po czasie.
Jak na 18,5 plato mega ułożone - bardzo przyjemnie. Jak dla mnie nowe smaki i to bardzo przyjemne....
2019-03-25 19:33:08
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
O widzę, że nie ja jeden, potwierdzam, po 9,2% syf nie da się pić
2019-03-25 19:28:16
Za Miastem Długi Weekendawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Za Miastem Długi Weekend
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wątpliwej jakości, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione. W zapachu przede wszystkim nuty chmielowe i kwiatowe, mokra szmata w pozytywnym tego słowa znaczeniu, ponadto drożdżowe oraz drzewne akcenty, subtelna zbożowość i ziołowość, podbudowa słodowa. W smaku dominuje ziołowy aromat uzupełniany drzewnym i drożdżowym klimatem, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, niezła kontra kwaskowa, kwiaty oraz owoce w tle, dobra treściwość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Za Miastem, etykieta w białej kolorystyce z zielonym akcentem, graficznie minimalizm, w miarę dobrze opisana. Warka 28.06.2019. Solidny przedstawiciel stylu Bohemian Pilsner, całkiem aromatyczny, nie wychodzący poza przyjęte ramy. Ziołowa lekko zalegająca goryczka daje efekt orzeźwienia, słodowość natomiast wygładza piwo. Fajerwerków nie ma, ale jest niezła jakość za cenę do zniesienia, korelacyjnie mogę wystawić 6 z plusem.
2019-03-25 19:06:47
Warka Classicawatar
Gość
Warka Classic
numerem partii oczywiście warzone i rozlewane patrz po dacie przydatności :W:Browar Warka E:Browar Elbląg
L:Browar Leżajsk Z:Browar Żywiec teraz to piwo ma 5,2% obj. alkocholu co tylko wyszło mu na dobre pozdrowienia dla fanów tego złocistego trunku.
2019-03-25 18:58:31
Ciemne Okocimskieawatar
Gość
Ciemne Okocimskie
bardzo dobre piwo o
2019-03-25 18:04:45
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler Jabłko z Czereśnią 0,0%
Piana praktycznie zerowa, dziurawi się momentalnie po przelaniu piwa z butelki do szkła i nie pozostaje pod żadną postacią, o lacingu można tylko pomarzyć. Barwa jaśniejsza czerwona, lub ciemniejsza różowa, w miarę klarowne i przejrzyste, nieznacznie tylko zmętnione. W zapachu pachnie jak Tymbark jabłko wiśnia, brak wyczuwalnych akcentów piwnych. W smaku również podobne do wcześniej wspomnianego napoju, słodkie wręcz ulepkowate czereśnia minimalnie przed jabłkiem, brak jakiejkolwiek goryczki, kontra kwaskowa jest iluzoryczna, piwa w tym napoju nie zaznamy, wysycenie na średnim poziomie. Pite w wersji puszkowej, która całkiem ładnie prezentuje się graficznie i jest logicznie opisana. Warka 15.02.2020. Zdecydowanie bardziej smakował mi nowy radler Okocimia z sycylijską pomarańczą... Ten natomiast jest zbyt słodki, landrynkowy, przez co efekt orzeźwienia jest praktycznie zerowy. Dosłownie jest to gazowana wersja Tymbarka Jabłko Wiśnia. Chyba nie o to chodzi w radlerze żeby zamulić swoją słodyczą... Mogę dać góra 5 z minusem.
2019-03-25 17:36:42
Tenczynek Fest Lagerawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Tenczynek Fest Lager
Piana nie do końca biała, z elementem beżu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, w miarę gęsta i puszysta, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza bursztynowa, klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, chlebowe i ciasteczkowe akcenty, lekki alkoholowy akcent, zbożowość, podbudowa słodowa. W smaku karmel na pierwszym planie fajne klimaty chlebowe połączone z biszkoptem, niestety ujawnia się mocniejsza alkoholowa woń, która zaburza pozytywne doznania smakowe, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, nienajgorsza kontra kwaskowa, żelazne posmaki w tle, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Tenczynek, etykieta w biało-pomarańczowej kolorystyce, ładnie wykonana graficznie, lecz bardzo ubogo opisana. Warka 07.06.2019. Pseudo marcowe piwo, jak na Tenczynka i fakt, że zakupiłem je za niecałe 2 złote jakość nie jest zła. Dość pełny w smaku lager z karmelową i chlebowa wstawką, efekt psuje wyczuwalna alkoholowość i subtelne doznanie żelaza. Za całokształt jestem w stanie dać 6 z minusem.
2019-03-25 17:26:12
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010