Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze

Usteckieawatar
GPTK
starstarstar
Usteckie
goryczka wyższa niż w Kasztelanie, jednak smak dużo gorszy. Nie polecam!!!
2020-08-14 23:53:07
Połczyńskie Bezglutenowe awatar
Gość
Połczyńskie Bezglutenowe
Z piw bezglutenowych które piłem broka, cechowe, kormoran i oczywiście Połczyn. Wg mnie najlepsze jest Kormoran. Niestety żaden browar nie zrobi dobrego piwa bezglutenowego bo sie nie opłaca.
2020-08-14 23:37:19
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)awatar
Gość
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)
Bardzo dobry Vermont. Soczyście owocowa, goryczka na odpowiednim poziomie. Warka do 21.07.2021. Na pewno będę wracał częściej.
2020-08-14 23:28:50
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hopsawatar
stresS
starstarstarstarstar
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hops
Niby niskie IBU zaznaczone na puszce, ale jednak trochę zalega i dałbył spokojnie koło 30-40%. Niestety, ale czuć alkohol i psuje to odbiór piwka.
2020-08-14 23:19:27
Kormoran Jasnyawatar
Gość
Kormoran Jasny
Widziałem to piwo w Świecie Alkoholi w Puławach.
2020-08-14 23:11:05
Revolta Earl Grey AIPA Lemon Editionawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Revolta Earl Grey AIPA Lemon Edition
Nie jestem fanem Earl Grey, i ogólnie nie pije herbaty. Ale to piwo jest dobre, co prawda wolałbym wersje wytrawną, bo cytryna bardziej by mi wtedy tu pasowała, ale to moje zdanie tylko.
2020-08-14 22:41:08
Leżajsk Chmielowe Pilsawatar
Gość
Leżajsk Chmielowe Pils
Bardzo dobre i niedocenione piwo.
2020-08-14 22:20:53
Funky Fluid & Maltgarden Funky Garden Vol.2awatar
stresS
starstarstarstarstar
Funky Fluid & Maltgarden Funky Garden Vol.2
Świetne są te polskie collaby, bardzo dobre piwko. Jak najbardziej w stylu jeśli chodzi o wygląd, smak i zapach.
2020-08-14 22:11:44
Raduga Apacheawatar
GPTK
starstarstar
Raduga Apache
- w smaku biała czekolada z kwiatami,
- umiarkowanie słodkie, owocowe, z wyraźną, wysoką goryczką,
- idealne wysycenie,
- piana wysoka,
podsumowując super piwko!
2020-08-14 22:05:28
Bojan Someroawatar
TomAS
starstarstarstarstar
Bojan Somero
Smak ujdzie, ale nie ma szału. Wygląd byłaby wyższa ocena, ale gdzie jest piana?!! Zapach to tragedia, skarpety, jakaś metaliczność, chociaż żelaza w aromacie nie wyczuwam. Słabo słabo...
2020-08-14 22:01:08
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)awatar
ArdianK
starstarstarstarstar
Wrężel Cardinal (dawniej Vermont American IPA)
Warki nierówne. Tym razem poprawny Vermont z niezłą goryczką.
2020-08-14 21:56:50
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Dziwię się, że ktoś to jeszcze kupuje. Sama chemia ?
2020-08-14 21:56:14
Okocim 0,0%awatar
Gość
Okocim 0,0%
Powiem ,że piwo ma dobry smak jest bez alkoholu ,na pewno jest lepsze od tych wszystkich piw smakowych ,moim zdaniem warto sobie od czasu do czasu wypić zimnego prosto z lodówki OKOCIMA -0,00 ALKOHOLU polecam.
2020-08-14 21:49:05
Staropolski Kultowe Bez Glutenuawatar
GPTK
starstarstar
Staropolski Kultowe Bez Glutenu
moje pierwsze piwo bezglutenowe- przyjemna goryczka, słodkie, czuć w tym piwie PRL; piana gęsta lecz szybko znikła.
2020-08-14 21:26:44
Amber Po Godzinach Apple Wheatawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Apple Wheat
Jak mętny sok jabłkowy. Gargantuiczne ilości piany. Za to niezłej.
Może mam haluny, ale pachnie goździkiem.
Mocno nasycone. Kwaskowe. Dobry balans jabłka z pszenicą. Nie ma wątpliwości co do składowych.
Niezłe na lato.
2020-08-14 21:26:06
Piwo z Grodziskaawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Piwo z Grodziska
Bardzo przyjemna wędzonka. Taka kojarząca się z ogniskiem. Nuty chmielu też są wyczuwalne. Piękna, gęsta piana. Piwo delikatnie zamglone, jasnożółte. Po przelaniu do szkła dalej przyjemna wędzoność. Powiem tak, piwo nie urywa bóg wie czego, ale jest solidne i naprawdę stylowe. Wysokie wysycenie. Ciało takie sobie, ale czego się spodziewać po 7,7 Plato :P Bardzo fajna wędzoność. Właśnie tego mi brakowało w Sausage Party z FF. Tutaj bardzo przyjemna wędzonka, typowo dębowa. Jest to w zgodzie ze stylem, a często spotykana wędzonka bukowa już taka w stylu nie jest. Piwo jest oczywiście lekkie, pijalne. No bardzo orzeźwiające. Ikona stylu, choć ja wolę wersję Imperialną. Jedyny polski styl, co należy chwalić. Piwo dobre, choć bez zachwytów.
2020-08-14 21:21:03
Karpackie Super Mocne 9%awatar
Gość
Karpackie Super Mocne 9%
Szczyny dla meneli.
2020-08-14 21:15:01
Bojan AIPAawatar
Gość
Bojan AIPA
Bardzo szkoda browaru Bojan. Odkad został on sprzedany przez kandydata na prezydenta Marka Jakubiaka wszystkie piwa są jak opozycja. Fee! Szkoda każdego grosza. w smaku mydło,a nawet posmak cebuli.Szkoda, nigdy wiecej Bojana:(
2020-08-14 21:10:51
Konstancin Pszeniczneawatar
GPTK
starstarstar
Konstancin Pszeniczne
mętne, piana zgodna, brak goryczki, gładkie, smukłe w smaku smoothie bananowe. Ekstremalnie pijalne.
2020-08-14 21:01:23
Pinta Atak Chmieluawatar
Gość
Pinta Atak Chmielu
No to ewidentnie bardziej "wódeczka" Cię zaatakowała niż ten chmiel ;p Akurat osobiście nie spróbuję ale dzięki i pozdrawiam ;)
2020-08-14 20:54:06
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010