Czy wiesz, że...

22 czerwca 1997 roku Steven Petrosino wypil 1 litr piwa w 1,3 sekundy. Od tamtej pory ze wzgledow etycznych, w Ksiedze Rekordow Guinnessa nie sa zamieszczane rekordy dotyczace spozywania alkoholu.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
jamiecope
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Bytów Jasne Pełneawatar
Gość
Bytów Jasne Pełne

Super piwko.Polecam
2024-04-13 11:37:07
ReCraft Thai APAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
ReCraft Thai APA

Słomkowe. Opalizująco mętne. Dobrej jakości, średniej ilości piany biel. Przyjemny aromat cytrusów.
Dobry rześki ale. Do powtórzenia w upalne lato.
2024-04-13 11:17:19
Artezan Opowieści z Mchu i Paprociawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Artezan Opowieści z Mchu i Paproci

Bardzo ciemne bordo. Przepuszcza nieliczne rubinowe refleksy. Piana była przez sekundę. W aromacie likier, lukrecja, kawa.
Piwo słodkie, kawowe, czekoladowe. Minimalna paloność i goryczka. Za dużo gazu. Mocno rozgrzewa. Trochę zbyt deserowe.
2024-04-13 05:49:44
Jan Olbracht Legendy Polskie: Czartawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Jan Olbracht Legendy Polskie: Czart

Niezwykły, bardzo intensywny aromat. Trudno go z czymś porównać, bo czuć torf i zioła oraz lekką piwniczną stęchliznę pomieszaną z zapachem destylatu. Jest też goryczka. A może to zapachy piekła, w którym czuć siarką i stąd ten Czart? Jest też słodka kawa, suszone owoce i tofi. Co istotne, w smaku jest bardzo podobnie - mix różnych doznań i zapachów.
Czart to piwo deserowe, w zasadzie likier, ale jest tak złożone i oryginalne, że nieporównywalne z innymi. Udało się Olbrachtowi.
2024-04-13 01:59:16
Brauner Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Brauner Pils

A teraz inna warka, z 04.01 i jest słodka, za to chmielu niewiele. Netto wymaga jakichś standardów, czy Van Pur czasem jak nie ma, to butelkuje np. Górnośląskie?
2024-04-13 01:58:19
Brauner Premium Lagerawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Brauner Premium Lager

Piwo nie ma wad Głubczyc (nie wiem dlaczego ten browar nie został zamknięty przez Sanepid), ale jak piwo premium marketu to jest średnie. Van Pur produkuje dla dyskontów typu Biedra czy Lidl piwa po 2 zł, tu za 3,5 można by oczekiwać wyższej jakości, a tymczasem jest jałówka, fakt piwo jest bursztynowe, widać, że dodali jakiegoś ciemniejszego słodu, to nie Łomża jasne, ale niewiele z tego wynika.
2024-04-13 01:55:56
Brauner Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Brauner Pils

i sporo masła, co w czeskim pilsie byłoby ok, ale to raczej miał być niemiecki
2024-04-13 00:18:19
Brauner Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Brauner Pils

Dziwna jest tu ta podstawa, a raczej resztka, słodowa, taka ryżowa jak w piwach azjatyckich albo hiszpańskich
2024-04-13 00:17:40
Brauner Pilsawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Brauner Pils

Jak na netto to miało być takie piwo premium, bo netto do tanizny używa marki Boorg. No i ono nachmielone jest premium, żadnego swojego piwa Van Pur tak nie nachmielił, i nie chodzi tu o żadnego skuna, bo piję piwo z rozlewu 05.04. Co z tego jak podstawa piwna jest tu tak biedna. Marketowe niemieckie pilsy mają zwykle podniesione ciało, a lepsze, regionalne, mają charakterystyczny posmak słodu, a tu wyszło jałowo. Znając Van Pura to to 4,9 oni mogli uzyskać nawet z 10, ale nachmielenie chwalę, chciałbym, żeby np. Łomża Pils miało choć połowę z tego
2024-04-13 00:16:21
Amber Po Godzinach Woodside Imperial Porterawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Woodside Imperial Porter

Nakupywałem dużo tych piw bo raz że to mój ulubiony porter i jeszcze w podrasowanej formie. We wszystkich żabkach przecenione. To brałem hurtowo. Ale mam wrażenie że czas nie działa na korzyść trunku. Wszystko mniej wyczuwalne, tak jakby jakość słabła z czasem co w innych odmianach szczególnie tych lżejszych
2024-04-13 00:02:49
Pinta Atak Chmieluawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Pinta Atak Chmielu

Browary od kilku lat sprzedają rozgotowane płatki owsiane z różnymi kompozycjami słodów i rodzajów chmielu, oferując szczyny o smaku owocowym z dziwnymi nazwami, a hipsterzy jak barany kupują cały ten szajs i zachwycają się, jakby było czym. Mająć dość tych nietrafionych zakupów guana w kolorowych puszkach, sięgnąłem po Atak Chmielu. Jeju, jak dobrze, że Pinta wciąż to waży od 2011 r. Wreszcie przypomniałem sobie, czym jest prawdziwe, solidne, klasyczne IPA. Nie ma w tym płatków, tylko słody oraz amerykańskie chmiele w idealnym zestawieniu. Efektem tego prostego zabiegu powstało porządnie uwarzone ALE z orzeźwiającą goryczką. Rewelacja.
2024-04-12 23:58:46
Kasztelan Niepasteryzowaneawatar
Gość
Kasztelan Niepasteryzowane

Największą zaletą tego piwa to jest to, że nie ma cukru i jest takie słabe, że nie trzeba się przejmować iż za mocno zafyra (no chyba że ktoś w jednej chwili wypije czteropak). Co do smaku to czuć posmak charakterystyczny dla piw grupy Carlsberg, co należy uznać za zaletę, chociaż jest on bardzo słaby, słaby jak samo piwo. Wg mnie mogliby trochę mniej rozcieńczać z technologii HGB (ang. High Gravity Brewing), z pewnością piwo by zyskało na smaku ale nie na cenie. Skoro producent wybrał taki model biznesowy to chyba wie co robi?
2024-04-12 23:51:39
Browar Grodzisk Modern Grodziskieawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Browar Grodzisk Modern Grodziskie

Jako Grodziskie to super, po prostu klasyczne, wodniste, bo takie ma parametry, ale wciąż wiecej tu smaku niż w korpolagerze. Słabo tylko wyszło to chmielenie. W tak lekkim piwie nawet to 6g/l powinni dawać mocno chmielem, a tu jest bardzo delikatnie w zapachu i smaku, jakieś jabłko, limonka, kwiaty, daleka sosna, może i białe winogrono.
2024-04-12 23:40:55
Van Pur Dubbelawatar
Orzelek
starstarstarstarstar
Van Pur Dubbel

Wygląd: barwa ciemnobursztynowa; piana jasnobrązowa, drobnopęcherzykowa, opadająca do cienkiej tafli.

Aromat z butelki: karmel, wiśnie, śliwki, gruszki, przyprawy.

Aromat ze szkła: gruszki, morele, białe wino, drożdże, przyprawy.

Smak: gruszki, rodzynki, odrobina karmelu, drożdże; goryczka niska; wytrawność wysoka.

Dubbel od koncernu? Pierwsza myśl - to się może nie udać. A tutaj miła niespodzianka. Jest dokładnie to co lubię w Dubblach/Triplach, czyli mieszankę drożdży, owoców i przypraw.

Jeżeli piwo będzie w ciągłej sprzedaży, to z miłą chęcią sięgnę po nie ponownie.
2024-04-12 23:08:57
Pinta Solid Rockawatar
Novy80
starstarstarstarstar
Pinta Solid Rock

Piwo po otwarciu uderzyło mnie aromatem. Od razu czuć kolekcję wielu chmieli, też takich których w życiu wiele nie spotkałem. Po pewnym czasie mocno się stonował aromat. Wygląd prawilny czyli przejrzysty z niską białą pianą a smak to typowo WC lecz miałem wrażenie że te chmiele wnoszą dość sporo dodatkowych atrakcji. Goryczka jest ale umiarkowana jak na ten styl
2024-04-12 23:06:09
Miłosław & Makłowicz ArcyLagerawatar
Gość
Miłosław & Makłowicz ArcyLager

moze i masz racje ale w zyciu nie mialem w ustach japonskiego koncerniaka :) dla mnie mila odmiana
2024-04-12 23:02:14
Stu Mostów last minuteawatar
Gość
Stu Mostów last minute

Świetne piwo, świetliste, jasne, cytrusowe. Chmiel góruje nad zbożem, super zapach i smak.
2024-04-12 22:36:09
Miłosław & Makłowicz ArcyLagerawatar
jover
starstarstarstarstar
Miłosław & Makłowicz ArcyLager

zapach słodowy, wysycenie średnie+ w smaku słodkie, średniopełne, słodowe, masło/imbir, herbata w tle, gorycz niska+, ogólnie dość dobre, odpowiednio dobrane dodatki aby zamaskować braki jakie zwykle mają polskie lagery, trochę jak takie aromaty, mie moge zrobić masłowego lagera to dodam imbir aby smakowało podobnie
2024-04-12 22:17:55
Górnośląskie Jasne Pełneawatar
anishol
starstarstarstarstar
Górnośląskie Jasne Pełne

Aromat "piwny", niecharakterystyczny ale też bez wad.
W smaku dziwny posmak, trochę mdława słodowość i zaznaczona niska goryczka. Bardzo niskie nasycenie. Przez tą mdławość słabo pijalne.
Plus że all-malt i 12,5 blg a nie 11. I na tym praktycznie koniec plusów. Średniak.
2024-04-12 22:15:13
Argus Lagerawatar
Gość
Argus Lager

jak już to szatę graficzną puszki bo etykiety są na butelkach
2024-04-12 22:14:19
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.