zamknij Zostań patronem na patronite

Czy wiesz, że...

W Niemczech każdego dnia przez 15 lat można pić inne piwo. 1352 niemieckie browary warzą około 5500 różnych piw.

Najnowsze komentarze

Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
A ja bardzo lubię taterkę, proszę się z niej nie śmiać, że niedobra :(. Możę Wy się nie znacie a TATRA JEST SUPER.
2019-01-17 00:26:18
ReCraft Milkołak (dawny Reden)awatar
paka1285
starstarstarstarstar
ReCraft Milkołak (dawny Reden)
Generalnie spoko, w stylu. Jedyne do czego można się przyczepić to przegazowanie. Wysycenie tak duże, że gdybym nie pił go słodzonego do ok. 5 stopni to na pewno by wyjebało w sufit.
2019-01-16 23:17:07
Miłosław Witbierawatar
paka1285
starstarstarstarstar
Miłosław Witbier
Szału nie ma. W tej cenie można kupić o wiele lepszego Weizena np. Stephans Brau z Kaufa. Raczej nie polecam tego piwa.
2019-01-16 23:12:40
Manufaktura Piwna Belfastawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Manufaktura Piwna Belfast
Piana beżowa, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza rubinowa, w miarę klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty karmelowe, palone aromaty, kawowe oraz czekoladowe akcenty, subtelne suszone owoce, ciasteczka, podbudowa słodowa. W smaku słodkie, deserowe, karmel dominuje na podniebieniu, przyjemny palony aftertaste, goryczka adekwatna do stylu, słabsza kontra kwaskowa, ciasteczka i biszkopty, wysycenie na średnim poziomie. Kapsel od browaru Jabłonowo, etykieta w beżowej kolorystyce, znośnie wykonana graficznie, choć ubogo opisana. Warka 23.05.2019. Jak na polskie warunki i prawie że koncernowy charakter to nie jest tragicznie. Wiadomo, trochę za dużo słodyczy, którą nieznacznie wynagradza subtelna paloność, w tle ciasteczka i czekolada dodają ciut więcej doznań smakowych. Podsumowując mogę dać 6 z plusem gdyż na tyle pozwala pijalność, nieco zbyt mdłe jak na mój gust.
2019-01-16 22:25:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
Niestety masz rację, przeczytałem etykietkę na ich stronie (bo sam bym tego nie kupił, tfu) no i oprócz wzmacniacza mocy w postaci syropu glukozowego tam jest też syrop glukozowo-fruktozowy który tak jak mówisz dosładza i przy okazji nam SZKODZI...
2019-01-16 21:26:13
Amber Złote Lwyawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Amber Złote Lwy
Piana naprawdę ładna, biała drobnoziarnista, gęsta i puszysta, wysoka na około centymetr, powoli dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła , duży plus za nią. Barwa ciemniejsza słomkowa, ładnie klarowne i przejrzyste, brak widocznych śladów zmętnienia. W zapachu nuty słodowe, zbożowe aromaty, subtelna kwiatowość oraz owocowość, drożdżowe akcenty. W smaku słodowość zdecydowanie dominuje na podniebieniu, po ogrzaniu wyczuwalna minimalnie alkoholowa woń, goryczka lekko zalegająca o profilu ziołowym, lekka kontra kwaskowa, zboże w tle, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel fajny, bo unikalny tylko dla tego piwa. Nowa etykieta, elegancko wykonana graficznie, podoba mi się ten styl, w miarę dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 07.06.2019. Jasny, pełny lager o półkę lepszy niż nasze rodzime koncernówki, jednak tylko o półkę gdyż oprócz udanej słodowości i jakiejś tam goryczki piwo nie ma zbyt wiele do zaoferowania. Dający się wypić lager bez większych wad, o tak opisałbym to piwo. Za taką jakość mogę zaproponować maksymalnie 6.
2019-01-16 21:01:46
Manufaktura Piwna Pivoawatar
Gość
Manufaktura Piwna Pivo
nie zgadzam się
2019-01-16 21:01:43
Stern Extra Strongawatar
Gość
Stern Extra Strong
Piwo nie najlepsze, lecz całkiem dobre w smaku i też dobrze kobza w łepetyne dla dobrej bani i leciutkiego smaku piwa polecam ;)
2019-01-16 20:57:28
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
To nie jest to Piwo co było kiedyś, to nie ten smak, teraz to spapraliscie to piwo, niema takiego koloru jak miało kiedyś i smaku.
2019-01-16 20:54:12
Heinekenawatar
Gość
Heineken
Bohemian Rhapsody????????
2019-01-16 20:53:59
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Przecież jest od dawna na naszym rynku...
2019-01-16 20:23:19
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
A no i kiedyś puszka 1L była po 4.99 zeta w tesco.
2019-01-16 20:22:38
Faxe 10% Extra Strongawatar
Gość
Faxe 10% Extra Strong
Bardzo pijalne mocne piwo :) Żadnych fajerwerków, po prostu dobry "najebywacz" na imprezy.
2019-01-16 20:21:17
Rohozec Dvanáctka Světlý Ležák Premiumawatar
K1
starstarstarstarstar
Rohozec Dvanáctka Světlý Ležák Premium
Smaczne, dobrze pijalne piwko.
Smak pełny, średnia goryczka, przyjemnie dlugo utrzymujaca sie.
2019-01-16 20:18:14
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Piernik ze Śliwkąawatar
piwolog
patronitemoderatorstarstarstarstarstar
Staropolski BestBir Piwo z Sokiem Piernik ze Śliwką
Podpisuje się pod tym. Best of the bestbir i chyba najlepsze z Browaru Staropolskiego w ogóle.
2019-01-16 20:15:43
Heinekenawatar
K1
starstarstarstarstar
Heineken
Chyba cos w tym jest. To 'pure malt lager' jest chyba lepsze.
2019-01-16 20:04:45
Amber Remusawatar
Gość
Amber Remus
Tylko zdejmij kapsel przed aplikacją
2019-01-16 19:57:20
Miller Genuine Draftawatar
Gość
Miller Genuine Draft
Ty porównujesz Desperados do czegokolwiek?
2019-01-16 19:56:33
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Najlepsze !
2019-01-16 19:37:00
Amber Grand Imperial Porter Chiliawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Amber Grand Imperial Porter Chili
Aromat kiepski trochę karmelu, nuty palone. W smaku już lepiej, słodko, suszone owoce, trochę czekolady i dominacja chilli na finiszu, która trochę zalega ale nie tak żeby męczyć. Cena 4,49 adekwatna do jakości. Wersja bez chilli była ciut lepsza.
2019-01-16 19:25:36
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010