Czy wiesz, że...

10 lipca 1999 r. w Wiśle pobito rekord świata w ilości wypitego piwa przez 5 osób w ciągu 15 minut. Drużyna z Wisły wypiła 18 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Namysłów Pilsawatar
pabulons
starstarstar
Namysłów Pils
Piwo, po przejęciu, nie smakuje już takim Namysłowem, jaki pamięta się sprzed paru lat. Kolejny browar został zmarnowany po przejęciu przez komercję... Szkoda, bo piwo było dobre, dzisiaj to już tylko piwo, które stoi na półce obok innych, niewyróżniających się niczym, ,,piw".
2019-12-08 14:39:27
Warka Strongawatar
Gość
Warka Strong
To jest dramat. Kiedyś pyszne, teraz nie da się pić
2019-12-08 13:25:13
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
W przypadku Tatry trzeba patrzeć w którym browarze jest produkowana.Żywiec robi dobre partie,Leżajsk też,najgorsze partie pochodzą z browaru w Warce i bardzo mocno zalatują alkoholem przez co są ciężkie do wypicia.Nie pamiętam natomiast jaki smak miała tatra produkowana w browarze w Elblągu.
2019-12-08 13:22:43
Pinta Hazy Discoawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Pinta Hazy Disco
Kolor pomarańczowy. Mętne.
Piana biała, drobna. W średnich ilościach. Dobrze firankuje.
W aromacie białe owoce, nafta, iglaki. Przyjemnie.
Nisko nasycone. Gładkie.
Jest słodowo i owocowo. Trochę słodko nawet. Smaki podobne jak w aromacie. Plus odrobina cebulki.
Nie za mocna, taka fajna, cytrusowa goryczka.
Porządne ddh.
2019-12-08 13:11:19
Corona Extraawatar
Gość
Corona Extra
Fatalna jakość - woda nie piwo, dziwi mnie że koncern tak daleko posunął się w oszukiwaniu klientów.
2019-12-08 11:21:51
Maryensztadt New Blackawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maryensztadt New Black
Brąz mętny nieprzezroczysty. Przy dnie tylko przebłyski.
Piana tylko przy ściance.
Aromat zbożowo drożdżowy. Odrobina pomarańczy.
Aksamitne, puszyste. Słodkie i palone.
W pierwszej chwili typowy dobry stout. Później czuć trochę klimatów żytnich, owsianych.
Nadchodzi słodycz i umiarkowana paloność z mini goryczką. Dopiero w posmaku pomarańcza wychodzi z konspiracji. Szacun za oszczędne gospodarowanie aromatem.
Piwo zatrzymało się szczęśliwie w pół drogi pomiędzy deserowością a pijalnością.
2019-12-08 08:50:23
Braniewo Jasne Pełneawatar
Gość
Braniewo Jasne Pełne
Bardzo dobre piwko. Nie dajcie się wykupić żywcowi, bo zepsują jak Elbląski specjal , czy EB.
2019-12-08 04:44:42
Dziki Wschód King Kong Imperialawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Dziki Wschód King Kong Imperial
Wygląd: kolor brunatny dosyć przejrzyste, ładna piana i lacing
Zapach: kwaśne owoce, na przedzie brzoskwinia, może i jakaś pomarańcza, lekka skarpeta, ale tak się ma przetrzymywanie piw na amerykańskich chmielach, kawa (fusiara) i czekolada
Smak: dużo mlecznej słodkości, ale ciała to to piwo nie ma, rozumiem, że spora część blg to laktoza, szczątkowe chmiele amerykanskie idące w mandarynkowe rzygowiny, ale brzoskwinia wciąz na przedzie ;), odrobina czekolady i kawy, spora kwaśność. Trza było pić jak było świeże, leżak nic mu nie dodał tylko odjął ;)
2019-12-08 01:06:55
Dwóch Braci Why E.T.?awatar
Gość
Dwóch Braci Why E.T.?
Świetne piwo, aromat bardzo intensywny. Alkoholu pomimo 8% w zasadzie nie sposób wyczuć. Ekstrakt 18,5 bardzo mylny - strasznie dużo egzotycznych owoców sprawia że piwo jest bardzo lekkie w odbiorze i pijalne.
2019-12-08 00:58:21
Komes Barley Wineawatar
Kensaj
starstarstarstar
Komes Barley Wine
Barwa ciemno bursztynowa, piana drobna mała.
W zapachu na pierwszym planie słodycz, śliwka, białe owoce. W tle pojawia się szlachetny alkohol, karmel, mokry biszkopt i czerwona porzeczka.
Piwo gęste, wyklejające. W smaku słodowość, lekka paloność, kwaśność wina i na koniec spora zalegająca i wykręcająca gorycz.
Piwo wytrawne idealne na jesień i zimę, alko nie czuć a jest aż 12%, idealne do delektowania się.
2019-12-08 00:15:22
Koshihikari Echigo Beerawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Koshihikari Echigo Beer
Piwko z Kraju Kwitnącej Wiśni wjeżdża do degustacji. Pite z butelki 500ml. Etykieta naprawdę bardzo ładnie zaprojektowana, grafiki wyglądają jakby namalowane, znaki kanji/katakana (aż tak się nie znam Xd) bardzo ładnie wkomponowane, oddaje to w jakiś sposób klimat Dalekiego Wschodu. Co do zapachu, przyjemny słód, lekka kwaśność, zdaje się, że pochodząca od ryżu. Po odstaniu wychodzi minimalna nuta chemii, ale może mi się tylko wydaje. W smaku kwaśne, trochę za bardzo rozwodnione z nutą alkoholową. Jest jednak gładkie i nawet przyjemne do picia, ten alkohol nie męczy tak bardzo jak w piwach pokroju Tatry czy Piasta. Ciekawe doświadczenie z japońskim kraftem. Ma to bardzo duży potencjał, mi jednak do końca nie podeszło. Polecam każdemu do spróbowania, jeśli nadarzy się ku temu okazja.
2019-12-08 00:13:05
Amber Po Godzinach Russian Imperial Stoutawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Amber Po Godzinach Russian Imperial Stout
Wygląd: ciemno brunatne, nieprzejrzyste, piana ciemno brunatna, ok, jakiś punktowy lacing
Zapach: mocno kawowe, czuć chmiel, więc go nie żałowano, a piwo ma pół roku po terminie, bardzo fajna rodzynka, szery i lukrecja, ale sądzę, że utlenienie, jakaś mleczność
Smak: Piłem to piwo jak było świeże i wylałem do kibla, bo było tak potwornie alkoholowe, alkohol już się jako tako ułożył, choć nie powiem, żeby ono było jakoś wybitnie pełne (a powinno przy stosunku alko do blg). Piecze w przełyk tak punktowo, jakby mialo chilli, ale może to alko. Niemniej okazuje się, że było to piwo z potencjałem na leżak. Ale z potencjałem wzgledem swojej wersji świeżej, bo cudów tu nie ma i nie po prostu nie było warte swojej ceny, kosztowało tyle co byle kraftowy RIS bez dodatków. Po prostu leżakowanie wniosło nutę rodzynkową, sherry, lukrecji, ale i sporo umami, więc dobrze, że nie trzymałem go dłużej. Jest fest palone, więc pod tym względem wyszło Amberowi, to nie jest kolejny bałtyk nazwany RISem. Dużo takiej pustej cukrowej słodkości. Jako wyleżakowane jest ok, świeże było gównem.
2019-12-08 00:06:42
Somersby Pear 0.0%awatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Somersby Pear 0.0%
Lepsze od ocenianego przeze mnie kiedyś Somersby Mango&Lime. Tamto było chemiczne, to wręcz odwrotnie. Aromat naturalnej, soczystej gruszki, bardzo przyjemny. Smakuje jak gazowany sok gruszkowy, pozostawia ciekawy posmak tego owocu w ustach po każdym łyku. Trochę za słodkie, po połowie butelki męczy, ale najważniejsze chyba jest to, że nie czuć aż tak mocno chemii, a użyty sok chociaż sprawia wrażenie naturalnego. Schłodzone na pewno orzeźwi w lato. Do tego wygląd bardzo ładny, etykieta na pewno przyciągnie wzrok klienta.

[Dodaj komentarz na stronie ocen-sok.pl]

A, nie ma takiej strony, przynajmniej ja nie wiem o jej istnieniu. Czyli oceniam to na stronie ocen-PIWO.pl w kategorii PIWA? Komizm. To ma 0 (ZERO) piwa w smaku. Sam sok. Chyba komuś się coś pomyliło, pisząc na etykiecie "Piwo bezalkoholowe".
2019-12-08 00:03:01
Łomża Miodoweawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Łomża Miodowe
Mnie powaliło.
2019-12-08 00:02:11
Łomża Miodoweawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Łomża Miodowe
jak sie czujesz i gdzie święta spędzasz?
2019-12-08 00:00:46
Łomża Miodoweawatar
Amciakpiwosz
starstarstarstarstar
Łomża Miodowe
Co ty piłeś i do czego pijesz?! Nie ma lepszego piwa miodowego. Nie robi się spacji przed kropką . Znowu się nayebauessie.
2019-12-07 23:59:17
Karmi Classicawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Karmi Classic
Zero piwa, sama przesłodzona, zimna kawa w smaku. Nie jest aż tak rozwodnione na szczęście. Pachnie słodyczą, taką pochodzącą z karmelu i wyżej wspomnianej kawy. Nawet ładna etykieta. Co z tego wszystkiego, jeśli to nie jest piwo tylko kawa na zimno? Zero słodu, już nie mówiąc o jakimkolwiek chmielu. 4/10, no nie zrównam tego z piwami koncernowymi, które pomimo licznych wad, przynajmniej mają ten słód. Aż mnie dziwi, że chce im się płacić akcyzę zaliczając to do piwa a nie jakiegoś napoju kawopodobnego. Bo niczym innym to nie jest.
2019-12-07 23:53:03
Heineken 0.0awatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Heineken 0.0
Gorsze od Heinekena Lagera. Tam przynajmniej lekki alkohol maskuje kwach, który w przypadku wersji bezalkoholowej jest wręcz ordynarny. Do tego w smaku pojawia się minimalny posmak słodowy i na tym koniec, bo jest ono tak rozwodnione jakby piło się wodę. Obecne jakieś złudzenie goryczki. W aromacie nic oprócz gotowanych warzyw. Wygląda tak samo jak Heineken Lager, tylko z niebieskimi wstawkami na etykiecie, w końcu jest ono bezalkoholowe. Szkoda, że kwach jest aż tak mocny. Da się dopić całe, ale w tej klasie cenowej lepiej poszukać czegoś zdecydowanie lepszego.
2019-12-07 23:48:35
Okocim Mocne Dubeltoweawatar
aboubakar
starstarstarstarstar
Okocim Mocne Dubeltowe
Pierwsze piwo od Okocima, które jest patologią. Jebane szczyny pachnące stęchłymi, spleśniałymi warzywami i starym obrzydliwym słodem. W smaku nic oprócz potężnej spirytusowej brzeczki i alkoholowej goryczy długo męczącej kubki smakowe. Ratuje je tylko wygląd puszki, od razu widać, że te grafiki robi ktoś, kto zna się na rzeczy, bo w każdym Okocimiu są one niczego sobie. Ale czemu zawartość jest tak mierna? Szkoda, liczyłem, że będzie to najlepsze mocne piwo po które sięgnę w przyszłości. No raczej nie. Alkoholowym szczochom należy mówić "siema".
2019-12-07 23:43:18
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Wydaje mi się że ktoś powinien tym się zainteresować bo część tyskich po otwarciu poprostu samo od siebie zaczyna się pienić i wylewać z butelki, traci cały gaz w ciągu 5 min a tym samym smak jest ochydny.... Nie robi tego każda butelka tylko co któraś więc coś jest nie tak
2019-12-07 23:40:39
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010