zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite

Czy wiesz, że...

Opakowania są tak drogie, że w przeciętnym sześciopaku koszt wytworzenia piwa to zaledwie 20% nakładów produkcji.

Najnowsze komentarze

Pernštejn Klasik Polotmavé Výčepní 10°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pernštejn Klasik Polotmavé Výčepní 10°
Wygląd: barwa miedziano-rubinowa, klarowne, ok piana, lecing niemak żaden
Zapach: karmelowy i chmielowy
Smak: gdybym nie spojrzał na etykietę, to bym nie przypuszczał, że to 10, piwo jest tak gładkie i kremowe, w dodatku maślane, że oszukuje na pełni, w smaku wiele nie oferuje, jak to desitka, trochę karmelu i herbatników oraz dosyć przyzwoite nachmielenie
2019-06-21 00:25:40
Cieszyński Czeski Pilsawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Cieszyński Czeski Pils
Typowy klasyczny pils z wyraźna goryczką , jedno z lepszych piw z cieszyna. Jak przystało niestety na ten browar , cena wyssana z palca.
2019-06-20 23:50:48
Okocim 0,0%awatar
Gość
Okocim 0,0%
Nie umiem nazwac tego posmaku. Troche jakby ktos tam juz narzygal do srodka. Inni pisza ze smakuje jak Ludwik. Nie wiem jak smakuje Ludwik, ale nie watpie ze moze to byc cos podobnego. Zerzygany Ludwik z nutka miodu z uszu. Naprawde probowalem, ale nie dalem rady tego przelknac
2019-06-20 23:33:46
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°awatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Pardubický Taxis Světlý Speciál 14°
Wygląd: kolor ciemny burszyn, klarowne, ładna piana i lacing
Zapach: słodowy, maślany, melanoidynowy, chmielowy - bardzo intensywny
Smak: Piwo na granicy marcowego a maibocka, z szalą przechylającą się jednak w stronę jaśnego koźlaka, bardzo słodowe, wyklejające, z nutami pszenicznymi, spieczony tost pszeniczny, melanoidynowość jak kajzerki, weki, jakaś nuta miodowa i karmelowa, do tego fajna aromatyczna chmielowość i delikatna goryczka, bardzo udane piwo.
2019-06-20 23:19:46
Desperados Mojitoawatar
Gość
Desperados Mojito
Piwo? Buehehehehe
2019-06-20 22:36:02
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialneawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Grodzisk & Live Oak Grodziskie Imperialne
Nie ma "problemów" z nalewaniem, tak jak w podstawowym Grodziskim. Barwa od miedzianej do jasnego biszkopta, mętne, piana zaskakująco niewielka i trwałości przeciętnej. A w aromacie czuć więcej treści i dymu. W smaku mocno dymione, wysycenie nie szczypie w język. Z tyłu czai się trochę kwasku i ziemistej goryczki, bardziej zaznaczonej niż w podstawce. Bardzo pijalne jak na 7%, wchodzi momentalnie.
2019-06-20 22:18:05
Chodovar Skalní Ležákawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Chodovar Skalní Ležák
Wygląd: kolor miedziany, mętne, spora piana, choć niezbyt trwała, ładny lacing
Zapach: czerwone jabłko miesza się z aromatami korzennymi z żateckiego, po ostaniu w miejsce jabłka wchodzi miód
Smak: W smaku podobnie, dużo owoców , tylko czy ja ich oczekuję od czeskiego lagera? Na szczęście to nie tylko jabłko, ale i też śliwka, świeża. Trochę karmelu, a raczej tofii, miodu, wyraźna i fajna chmielowość (choć goryczki prawie nie posiada), jest tu wyraźna nuta orzechowa, jest też taka herbacianość i idąca z nią w parze cierpkość. Piwo raczej słodkawe, można by rzec, że w klimaciwe deserowym. Sporo się tu dzieje, ale za cholerę nie potrafię zrozumieć tego piwa, czym miało być. 6 to max, właśnie za bogactwo smaków, z drugiej strony on jest bogate, ale bez wyrazu, nie wiadomo czym miało być.
2019-06-20 22:05:24
Lancaster Bomberawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lancaster Bomber
Barwa jasna miedz , piana obfita , drobna i spoko lacing. Pachnie trochę inaczej niż zwykłe angliki , mało karmelu , bardziej daje tytoniem , jak określił kolega angielskim pubem. Mieszkał tam to mu wierzę. W smaku niska goryczka , mało gazu , mało karmelu , sesyjne , jedno z lepszych z tych piw z tego kartonu z Lidla. Ciekawe zdecydowanie i polecam :)
2019-06-20 21:20:54
Wychwood Hobgoblinawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Wychwood Hobgoblin
Barwa miedziana ,lekko zmętniona , delikatnie czerwonawa. Piana ładna , w miarę drobna , w miarę trwała i zostawia słaby lacing. W aromacie karmel , przypieczone nuty typowe dla ESB. Trochę tytoniowy i ziołowy. W smaku niska goryczka , lekkie , sesyjne , choć to jeden z mocniejszych piw w tym stylu. Niskie nagazowanie , piwo smaczne , choć były lepsze w tym kartonie z Lidla który teraz był. Niezły angol , choć wolałbym wyższą goryczkę i pod koniec picia było trochę męczące jednak. Nie najgorsze , nie najlepsze , raz na jakiś czas chętnie wypiję. Takie 6,5 na 10 zdecydowanie.
2019-06-20 21:14:06
Ringwood Razorbackawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Ringwood Razorback
Barwa czerwona , rubinowa. Piana biała , w miarę drobna i trwała. Zostawiła ładny lacing. W aromacie przypieczony karmel , toffi , tosty. a na drugim planie trochę owoców. W smaku niezła goryczka , niskie nagazowanie , jest karmel , podobnie jak w aromacie. Szybko znika , sesyjne , średnia pełnia. Piwo smaczne , klasyka gatunku. z delikatną maślaną nutą tostową na końcu. Dobre , lepsze niż poprzednik którego piłem. Warka do 31.01.2020
2019-06-20 21:06:38
Primator Pumpaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Primator Pumpa
Wygląd: lekkie zmętnienie, kolor słomka, ok piana i lacing
Zapach: ładny, multiwitaminowy, czuć nowofalowe chmiele, głównie manifestujące się owocami tropikalnymi, ale i jakimś geranium, winogronem.
Smak: West Coast Session Lager, fajna zagrywka marketingowa, bo to desitka muśnięta amerykańskimi chmielami, o ile te czuć było w zapachu, to w smaku już nie bardzo, szczerze powiedziawszy, to już by wolał, żeby je uczciwie nachmielili żateckim. Samo piwo wyjątkowo wodniste nawet jak na 10, tylko do gaszenia pragnienia.
2019-06-20 20:47:25
Żywiec Sesyjne IPAawatar
Gość
Żywiec Sesyjne IPA
To nie IPA.
To LIPA!
2019-06-20 20:47:25
Rockmill New Dimensionawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Rockmill New Dimension
Barwa bursztynowa, mętne. Piana gęsta i trwała. W zapachu owocowa bomba. W smaku bardzo owocowe, ale również wyraźnie cebulowe, co trochę przeszkadza. Goryczka niewielka. Alkohol niewyczuwalny. Nastawiłem się na nieco lepsze doznania. Warka 28.09.2019. Kupione w sklepie z kraftami za 12,20 zł.
2019-06-20 20:35:18
Żubrawatar
Gość
Żubr
Dla mnie śmierdzi denaturatem
2019-06-20 19:46:33
Lech Free 0,0% Granat i Acaiawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Granat i Acai
Barwa Jasno-Różowa Klarowne.

W Aromacie Dominuje Zdecydowanie Owoc Granatu Acai Nie Wyczuwam.

W Smaku Także Główną Rolę Gra Granat Delikatne Akcenty Brzeczkowe Acai Nie Wyczuwalna Poza Tym Jest Słodko Minimalna Kwaskowość Wysycenie Średnie w Kierunku Niskiego.

Ciekawy Bezalkoholowy Napój Piwny Efekt Orzeźwienia Taki Sobie Ale Da Się Wypić Bez Skrzywienia.
2019-06-20 19:44:58
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Redd’s Jabłko i Trawa Cytrynowa
Klarowne złoto. Piana trochę szamponowa.
Aromat jabłkowy. Nieco sztuczny.
Gazowany sok jabłkowy. Coś jak kiepski cydr. Trawy nie czuję. Mizerne jakieś elementy piwne.
2019-06-20 19:32:46
Heineken 0.0awatar
Gość
Heineken 0.0
Najlepsze piwo bezalkoholowe, i nawet jeśli mogę pić alkoholowe to i tak wybieram to bezalkoholowe. Po prostu najlepsze ????
2019-06-20 19:28:51
Lobkowicz Premium awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Lobkowicz Premium
Super piwo .Polecam szczególnie Platana z tego browaru . Piwa treściwe zrównoważone i z dobrych składników ważone.
2019-06-20 19:16:48
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrutawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Lech Free 0,0% Pomelo i Grejpfrut
Barwa Jasno-Słomkowa Zamglona.

Aromat Całkiem Niezły Grejpfrutowo-Cytrusowy.

W Smaku To Samo co w Aromacie Słodkie Ale Jest Też Przyjemna Kontra Kwaskowa
Wysycenie Średnie.

Przyjemny Radler Smakuje Mi Pomimo To Że Niezbyt Przepadam za Grejpfrutem.
2019-06-20 18:49:15
DAB Exportawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
DAB Export
Czyste złoto. Piana na 2 palce. Biała, stabilna.
Aromat słodowy.
Smak podobnie. Akcenty mineralne. Symboliczna goryczka.
Ujdzie w tłoku.
2019-06-20 17:33:37
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
Piwo jest od wieków cennym składnikiem wielu potraw. Wprowadzili go do kuchni zakonnicy. Było również podstawą wielu potraw kuchni staropolskiej, jak klasycznej zupy piwnej z pieprzem i kwaśną śmietaną. Piwo poprawia smak pieczeni, można go użyć do marynowania mięsa. Jest niezastąpionym środkiem do polewania mięsa na grillu, nadając mu stosowną kruchość.
Potrawy z piwem cieszą się coraz większym zainteresowaniem. Zaczynają zdobywać uznanie zarówno kucharzy jak i smakoszy. Piwo ma nie tylko niezastąpiony smak, ale również działa pozytywnie na nasze zdrowie - orzeźwia i pomaga w dolegliwościach przewodu pokarmowego. 
Poniżej prezentujemy kilka przepisów na znakomite dania z dodatkiem piwa.
Utrzyj na kremową, puszystą masę żółtka z cukrem. Powoli, stale ucierając, wlewaj do żółtkowej masy gorące piwo. Przykryj i podgrzewaj na malutkim ogniu...
Publikacja 2012-06-05 15:43:07
Wydrąż jabłka, usuwając gniazda nasienne, ale nie rozcinając owoców. Do środka każdego jabłka wsyp łyżeczkę brązowego cukru...
Publikacja 2012-06-05 15:41:30
Karkówkę należy opłukać i osuszyć. Do miseczki wsypujemy przyprawy: słodką papryką w proszku, majeranek, oregano, pieprz ziołowy...
Publikacja 2012-04-12 17:04:57
Kawę zmieszać z ekstraktem, piwem odparować do uzyskania syropu. Żółtka ubić, wlewać małym strumieniem syrop, dodać namoczoną wcześniej...
Publikacja 2011-09-13 14:08:56
Obrać grejpfruty, skórkę pokroić w kostkę. Miąższ posypać cukrem i wstawić do lodówki. Zebrać sok i zachować...
Publikacja 2011-09-13 14:05:42
Mięso pokroić w plastry, rozbić, natrzeć solą, pieprzem, obsmażyć na tłuszczu na złoty kolor. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę...
Publikacja 2011-09-13 13:59:48
Wątróbkę namoczyć w mleku, osączyć i pokroić w paseczki.
Cebulę pokroić w piórka, na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i 1 łyżkę oleju...
Publikacja 2011-09-13 13:54:15
Żeberka umyć,osuszyć, podzielić na małe porcje i posypać solą i pieprzem.
Przygotować marynatę z podanych wyżej składników, żeberka włożyć do miski...
Publikacja 2011-09-13 13:50:50
Dzień wcześniej ugotować do miękkości w osolonej wodzie z włoszczyzną , zielem angielskim, liściem laurowym dobrze oczyszczone golonki...
Publikacja 2011-04-18 09:11:33
Cebulę i marchew pokroić w plasterki, mięso w kawałki. Mięso posypać solą, pieprzem, skropić masłem, podsmażyć, dodać marchew i cebulę...
Publikacja 2011-04-18 09:07:11
Mięso pokroić w kostkę. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę podsmażyć na oleju, dodać mięso smażyć ok 10 min. Posypać kminkiem, wlać połowę piwa...
Publikacja 2011-04-18 09:02:35
Por posiekać, podsmażyć na maśle razem z pokrojoną w plasterki marchewką i selerem. Dodać czosnek...
Publikacja 2011-02-21 10:42:01
Wołowinę pokroić na kawałki, oprószyć mąką i podsmażyć na maśle i oliwie, najlepiej dużym rondlu. Dorzucić świeży tymianek, lekko rozgnieciony ząbek czosnku...
Publikacja 2011-02-21 10:31:55
Mięso umyć, osuszyć, oczyścić z resztek błon, ścięgien. Czosnek obrać, każdy ząbek przekroić na połowę i naszpikować nim mięso....
Publikacja 2011-01-11 11:58:56
Oddzielić mięso od kości z królika i kurczaka, pokroić w kostkę. Z piwa, tymianku, liścia laurowego, jałowca, czosnku...
Publikacja 2011-01-11 11:48:53
Kalafior podzielić, cukinię obrać pokroić w kostkę, wrzucić wszystko na 3 min do osolonej wrzącej wody...
Publikacja 2011-01-11 11:39:58
Tak przygotowany kurczak to prawdziwa poezja, to niebo w buzi. Jest prosty w przygotowaniu, efektywny i smaczny.
Publikacja 2011-01-03 10:30:50
Znakomity, prosty i szybki sposób na rybę z piekarnika. Dzięki chmielowi mięso nabiera wyjątkowego posmaku, staje się miękkie i delikatne. Bardzo łatwo oddziela się od ości.
Publikacja 2011-01-03 09:20:52
Kriek - Piwo wiśniowe. Powstaje przez dodanie niesłodzonego świeżego soku wiśniowego do piwa Lambic, w większości rocznego, choć w składzie znajduje się Lambic dojrzewający w drewnianych beczkach przez 3 lata.
Publikacja 2011-01-03 08:47:12
wykonanie choruzy.pl © 2010