W tym piwie połączyliśmy dwa rodzaje piwa – New England IPA i lagera. Zasyp jest podobny jak w NEIPA natomiast fermentacja jest zbliżona do tej w piwach lagerowych (trochę wyższe temperatury fermentacji). Fermentacja drożdżami lagerowymi nie zostawia w piwie praktycznie żadnych estrów. Więc słody i chmiele grają tutaj główne skrzypce. Nasza Cold Neipa uderza aromatem intensywnych chmieli i relatywnie niskiej goryczce, spina to wszystko średnia słodowa słodycz a kończy się rześko i czysto, przez co chce się wziąć kolejny łyk.
Wodę zmodyfikowaliśmy aby piwo było gładkie, delikatnie słodsze a zarazem treściwsze. Przejdź z nami na zimną stronę NEIPA
Słody: słód pilzneński, płatki owsiane, słód pszeniczny, słód dekstrynowy, słód owsiany, słód karmelowy jasny. Mash Hop: Ahtanum. Whirlpool: Amarillo, Cryo Pop. Chmielenie na zimno: Azacca, Cryo Pop, HBC 630, Pink Boots, Talus. Chmielenie jest na poziomie 19 g/l. Piwo zawiera drogocenny CO2.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gandalfino
Niskie, musujące wysycenie. Bardzo owocowo cytrusowe. Kompatybilna z tym goryczka. Sprawia, że po wstępnej słodyczy dominuje jednak wytrawność. Bardzo przyjemne piwo.