Następne piwo z serii Piotrek z Bagien, browaru Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego. Jest to też ostatnie piwo uwarzone w ramach konkursu Kuźnia Piwowarów. Jest to Smoked Stout uwarzony według receptury piwowara domowego Krzysztofa ,,Kentaki,, Kulca. Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy istnieje od roku 2014. Głównym piwowarem w tym browarze jest Wiktor Saczuk. JEst to drugi browaru o tej nazwie, w 2012 roku w Toruniu otworzył się mały, restauracyjny Browar Jan Olbracht. Młodszy i o wiele większy browar w Piotrkowie Trybunalskim to naturalna kontynuacja projektu. Browar ten ma całkiem spore moce produkcyjne, gości u siebie kilka browarów kontraktowych oraz może pozwolić sobie na organizowanie konkursów, takich jak Kuźnia Piwowarów. Smoked Stout - Nasz wędzony Stout to konkretna propozycja - 100% podstawowych słodów to słody wędzone. Na aromat i smak tego piwa składają się nuty wędzonej śliwki i popiołu, skontrastowane nutami czekoladowymi i kawowymi. Bukiet tego trunku uzupełniają aromatyczne chmiele Willamette i Hallertau oraz leżakowanie z opiekanymi płatkami dębowymi. Składniki: woda; słody: - wędzony, czekoladowy, Chateau Cafe Light; granulaty chmielowe - Hallerteu Tradition, Hallertau Mittelfruh, Chinook, Willamette; drożdże Wyeast 1450 Denny-s Favorite. Piwo pasteryzowane i niefiltrowane. Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu. Odwiedź nas na www. browarolbracht. pl Dostępne w bezzwrotnej, brązowej butelce o pojemności 0,5l, z firmowym kapslem. Premiera piwa odbyła się 6 grudnia 2015 roku.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Marianek
Smak ? nadal wędzonka i to bardzo dobra, są palone nuty ? czekolada (niezbyt silna) i słabiej jeszcze czekolada. Stautowości niezbyt wiele, bo wędzonka przebija, ale jest kwaskowość i zaznaczona goryczka, nawet w stylu popiołowym.
Smakosz
Brajan36
Gogo