Piwo w stylu Funky Wild Fruit Agrest uwarzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego. Jest to kolejne piwo z serii Piotrek z Bagien. Po 518 latach Jan Olbracht ponownie zawitał do Piotrkowa Trybunalskiego. Tym razem przybył by zbudować swój drugi browar warzący piwo na większą skalę, by zaspokoić potrzeby swojego królestwa. Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy to naturalna kontynuacja projektu zapoczątkowanego w 2012 roku w Toruniu. To tam w XV wiecznej kamienicy, w sercu starówki, rozpoczął działalność Jan Olbracht Browar Staromiejski - lokal restauracyjny, z warzelnią o wybiciu 10hl i leżakownią o pojemności 100 hl. Wg opinii środowiska piwowarskiego jeden z kilku projektów browarniczych ostatnich lat które miały istotny wpływ na rozwój browarnictwa rzemieślniczego. Jego wyjątkowość polega m. in. na aktywnej współpracy z piwowarami domowymi, warzeniu na ich recepturach co pewien czas limitowanej i niepowtarzalnej partii piwa. Obranie tego właśnie kierunku zaskutkowało uruchomieniem w 2014 roku Browaru Rzemieślniczego Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim. W okresie 1 roku powstał tu od podstaw browar z warzelnią o wybiciu 20 hl. i leżakownią o łącznej pojemności 400 hl. Browar wyposażony jest w nowoczesną linię rozlewniczą o wydajności do 2 tys. but./godz. Piwo w browarze rozlewane jest w butelki i kegi. Seria piw z Piotrek z Bagien liczy już sobie kilkanaście piw. Ciekawe gatunki i częste premiery nowych piw sprawiły, iż seria Piotrek z Bagien zyskała wielu fanów. Patrząc na piwa warzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy, większość nowości to właśnie piwa należące do tej serii. Jeśli szukasz w świecie piwa nowych doznań, dobrze trafiłeś. Piwo Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest pojawiło się w sklepach w drugiej połowie marca 2016 roku, wraz z inną nowością - Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Jeżyna.
Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit to piwo spontanicznej fermentacji z dodatkiem dzikich drożdży Brettanomyces bruxellenis. Unikalna propozycja na polskim rynku, która charakteryzuje się aromatem końskiej derki (od wyselekcjonowanego szczepu dzikich drożdży), podwyższoną kwasowością oraz wyraźną nutą owocową - w co zamieszany jest agrest. (opis producenta)
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane. Składniki: woda; słody jęczmienne - pilzneński, pszeniczny, carapils; granulaty chmielowe - Hallertau Tradition; drożdże piwowarskie; owoce agrestu.
Piwo dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Odwiedź nas na www.browarolbracht.pl
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Stacher93
Gogo
Bartekn