Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest
Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest
Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest
% alk. 5.6
Blg 12.5
IBU 15
brak koduaddbarcode
ulubione: 1

Piwo w stylu Funky Wild Fruit Agrest uwarzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy z Piotrkowa Trybunalskiego. Jest to kolejne piwo z serii Piotrek z Bagien. Po 518 latach Jan Olbracht ponownie zawitał do Piotrkowa Trybunalskiego. Tym razem przybył by zbudować swój drugi browar warzący piwo na większą skalę, by zaspokoić potrzeby swojego królestwa. Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy to naturalna kontynuacja projektu zapoczątkowanego w 2012 roku w Toruniu. To tam w XV wiecznej kamienicy, w sercu starówki, rozpoczął działalność Jan Olbracht Browar Staromiejski - lokal restauracyjny, z warzelnią o wybiciu 10hl i leżakownią o pojemności 100 hl. Wg opinii środowiska piwowarskiego jeden z kilku projektów browarniczych ostatnich lat które miały istotny wpływ na rozwój browarnictwa rzemieślniczego. Jego wyjątkowość polega m. in. na aktywnej współpracy z piwowarami domowymi, warzeniu na ich recepturach co pewien czas limitowanej i niepowtarzalnej partii piwa. Obranie tego właśnie kierunku zaskutkowało uruchomieniem w 2014 roku Browaru Rzemieślniczego Jan Olbracht w Piotrkowie Trybunalskim. W okresie 1 roku powstał tu od podstaw browar z warzelnią o wybiciu 20 hl. i leżakownią o łącznej pojemności 400 hl. Browar wyposażony jest w nowoczesną linię rozlewniczą o wydajności do 2 tys. but./godz. Piwo w browarze rozlewane jest w butelki i kegi. Seria piw z Piotrek z Bagien liczy już sobie kilkanaście piw. Ciekawe gatunki i częste premiery nowych piw sprawiły, iż seria Piotrek z Bagien zyskała wielu fanów. Patrząc na piwa warzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy, większość nowości to właśnie piwa należące do tej serii. Jeśli szukasz w świecie piwa nowych doznań, dobrze trafiłeś. Piwo Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Agrest pojawiło się w sklepach w drugiej połowie marca 2016 roku, wraz z inną nowością - Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit Jeżyna.
Piotrek z Bagien Funky Wild Fruit to piwo spontanicznej fermentacji z dodatkiem dzikich drożdży Brettanomyces bruxellenis. Unikalna propozycja na polskim rynku, która charakteryzuje się aromatem końskiej derki (od wyselekcjonowanego szczepu dzikich drożdży), podwyższoną kwasowością oraz wyraźną nutą owocową - w co zamieszany jest agrest. (opis producenta)
Piwo jasne, pasteryzowane, niefiltrowane. Składniki: woda; słody jęczmienne - pilzneński, pszeniczny, carapils; granulaty chmielowe - Hallertau Tradition; drożdże piwowarskie; owoce agrestu.
Piwo dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 0,5l.
Odwiedź nas na www.browarolbracht.pl
Dodał: piwosz92 - 2016-03-24 23:23:44

oceny Oceny

Użytkownicy 6,67 / ilość: 9
Goście 6,25 / ilość: 8
średnia 6,47/10 / ilość: 17

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Stacher93
moderatorstarstarstarstarstar

2016-04-14 20:11:54
Warka: 14 / 08 / 16 Piwo degustowane w lany poniedziałek, dopiero dziś dodaję krótką notkę, ponieważ mam spore zaległości z ocenami. Dziki Agrest degustowałem wraz z Bratem, chociaż proponując to piwo wiedziałem jaka może być Jego reakcja. Mnie osobiście dzikus z agrestem bardzo przypadł do gustu, mocno kwaśne, ze stajennymi i bagiennymi aromatami i posmakami. Sam agrest nie dominował w smaku i aromacie był raczej dodatkiem wyczuwalnym gdzieś dalej w tle. Mój brat stwierdził, że jest to zepsute piwo i nie da się go pić, w sumie takiej reakcji mogłem się spodziewać. Chętnie spróbowałbym również wersji z jeżyną, lecz niestety nigdzie nie mogę spotkać tego piwa. Seria Piotrków to różne piwa, niektóre udane, niektóre mniej. Jak dla mnie dziki agrest jest jedynym z najlepszych piw tej serii. Warte polecenia, dla osób, które siedzą w temacie.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Gogo
starstarstarstarstar

2016-04-12 22:44:51
Moja pierwsza przygoda z piwem fermentowanym dzikimi drożdżami no i stwierdzam że jest fajnie. Aromat derki przyjemny, bardzo oryginalny, ale nie mam niestety żadnych porównań. Piwo owocowe, dzikie, z wyraźną i orzeźwiającą kwasowością. Na minus brak piany. Fajne piwo, oryginalne, ale tylko dla osób poszukujących nowych smaków. Tradycjonaliści raczej potraktują to piwo jako śmierdzące i zepsute.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 5 )
awatar
Bartekn
starstarstarstarstar

2016-04-02 22:59:02
Nie jestem przekonany. Wygląda jak szarawy witbier, z tym, że bez piany. Specyficzne wysycenie, podobne do coli - po przelaniu piwo mocno i dość głośno się wygazowuje. Bardzo silny aromat końskiej derki, obory i owocowy, trochę jak w winie. W smaku czuć wyraźną kwaśność i posmaki wokół wspomnianej końskiej derki. Niestety z agrestu dostajemy tylko posmak bliżej nieokreślenych, sfermentowanych owoców. Słabo mi to wszystko gra, zbyt dużo stajni, zbyt mało owoców i rześkości. Lubię różne wersje kwasów, ale ta mi wyjątkowo nie podpasowała.
oceny Oceny użytkownika:
6 ( smak: 6, zapach: 5, wygląd: 5 )
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010