Prezentujemy zwycięskiego Belgian Tripel with American hops, uwarzonego w Browarze PINTA i zainspirowanego recepturą Dariusza Witka – uczestnika II edycji konkursu dla piwowarów domowych. Jasne, mocne i wytrawne piwo górnej fermentacji o belgijskim rodowodzie nachmielone odmianą Amarillo® oraz blendem Falconer’s Flight®. Dzięki czemu pojawiły się w nim nuty owocowo-cytrusowe. Zwycięski Belgian Tripel with American hops zachwycił sędziów konkursu. Teraz przyszedł czas na świat.
woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski, zakwaszający; cukier; chmiele: do kotła: Flex; na whirlpool: Amarillo®, na zimno do tanku: Falconer’s Flight; drożdże SafAle™ BE-256 / Contains the allergen: malted barley
Piwo uwarzone w Browarze PINTA w Wieprzu
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
piotremon
Zapach raczej słodki. Dominują białe owoce, lekkie fenole i może naftowa nuta.
W ustach da się odczuć przyprawowość charakterystyczną dla belgii, całą feerię owoców (głównie białe owoce), lekką kwiatowość i całkiem solidną goryczkę kojarzącą się z oldschoolowymi IPA. Piwo jest dość pełne, nie przesłodzone - owoce i goryczka dość dobrze balansują słody a nawet wychodzą trochę ponad nie. Pijalność raczej niska, natomiast do dłuższego posiedzenia całkiem przyjemne. Ciekawa propozycja, chociaż nie jest to jakiś wybitny tripel.
WaldemarS
Lukaszndm
Sykcio
Wygląd: Piwo o barwie bursztynowej. Opalizujące. Obita i umiarkowanie trwała piana leciutko zabarwiona. Duże pęcherzyki. Pozostawia lacing.
Smak: Głównie wyczuwalna jest zbożowa słodowość oraz chmielowa cytrusowość - między słodowością i chmielowością zachowana jest równowaga. Wyczuwalne lekkie alkoholowe rozgrzewanie, które powinno nie występować w tym stylu. Wytrawny finisz.
Goryczka: Średnio-wysoka, przyprawowo-alkoholowa i zalegająca goryczka.
Odczucie w ustach: Średnia pełnia. Średnio-niskie wysycenie - za niskie jak na styl.
Podsumowanie: Piwo byłoby dobre, gdyby nie występujące w nim wady. W piwie występuje lekkie alkoholowe rozgrzewanie oraz cechuje je zbyt niskie nasycenie w porównaniu do wyznaczników tego stylu - aktualnie może być co najwyżej poprawne. Piwo wyróżnia pozytywnie wygląd oraz dobrze zbalansowana słodowość oraz chmielowość, choć brakuje więcej owocowych aromatów i smaków (wyczuwalne są głównie cytrusy, fenolowość oraz słodowość). Pijalność tego piwa uważam za niską, ale nie jest to wada.