Jasne, niefiltrowane piwo - delikatniejsza w odbiorze, bardziej soczysta w smaku i bardziej chmielowa w aromacie wersją klasycznego American IPA.
Oryginalnie warzone w stanie Vermont, w północno-wschodniej części USA zwanej Nową Anglią. IPA z Vermont miała być odpowiedzią na ciężkie i delikatnie chmielone East Coast IPA.
Obfite chmielenie amerykańskimi odmianami chmielu na aromat w kotle oraz „na zimno” wnosi intensywne nuty owoców tropikalnych, melona i cytryny. Fermentacja angielskim szczepem drożdży pozwala wzbogacić chmielowy profil piwa o aromaty owocowych estrów tj. morele, gruszki czy brzoskwinie. Wszystko to wsparte intensywną goryczką i przyjemną, zbożową słodowością. Krótki okres leżakowania oraz kilkukrotne chmielenie na zimno sprawiają, że gotowe piwo jest mętne, pełniejsze w odbiorze, ewidentnie owocowe i bardziej zbalansowane.
Składniki: woda; słody: Weyermann®, Pilzneński Premium, Pale Ale; dodatki: cukier; chmiele: Citra®, Centennial, Mosaic®, Columbus; drożdże: Safale S-04.
Dodał:
ark00 - 2016-08-14 21:08:16
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
matiwi
ekoman69
Jacelinho