Uwarzone przez Browar Pinta.
PINTA Masterbar Rum & Bourbon BA with Vanilla and Cocoa - Barley Wine leżakowane 12 miesięcy w beczkach po rumie oraz Bourbonie. Infuzowane wanilią oraz kakao. Złożony smak i aromat będący efektem użycia najlepszych odmian słodu, wielomiesięcznego kontaktu z beczką dębową oraz smakowitych dodatków.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda; słody jęczmienne: pale ale, monachijski typ I, diastatyczny, Caramunich® typ II, Crystal; chmiele (USA): Columbus, Palisade; wanilia; kakao; drożdże SafAle™ US-05.
Receptura: Paweł Masłowski & Bartek Ociesa & Ziemowit Fałat
Polecana temperatura serwowania to 13-14*C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
prisoner
kwic
Smak: dość mocne, czuć trochę alkohol, ale nie jest nachalny.
Jakaś kwaskowość się przebija, ale również wanilia.
Aftertaste: w sumie nie utrzymuje się na języku, szkoda.
Goryczka: jakaś jest.
Ogólna ocena: bardzo dobre piwo ;) Kopyra mówi, że do Risfaktorów raczej
nie ma startu, ciekawe. Ostatni Risfaktor, który piłem mnie jakoś nie powalił na kolana. Był dobry, ale bez efektu wow o którym mówił Kopyr (że niby brakuje tutaj w masterbarze go)
zbieraczek
Barwa rubin, brąz + czerwone akcenty.
Zapach intensywny, słodowy, suszone czerwone owoce, trochę wanilii.
Smak: wysycenie średnie+, aczkolwiek jakaś gładkość i większa gęstość jest, mocno słodowe, dużo suszonych owoców, alkohol delikatnie szczypie na języku(ale jak na 12% to naprawdę delikatnie), beczka po bourbonie chyba oddała więcej aromatów, wanilia całkiem przyjemna w posmaku, karmel, orzechy, goryczka niska, pełne, dość słodkie, ale bardzo przyjemne w odbiorze, lekko rozgrzewa. 8,5/10