Uwarzone przez Browar Pinta.
Tym razem sięgamy po Catharina Sour - nowofalowy styl kwaśny rodem z Brazylii - o krótkiej ale pełnej sukcesów historii. Catharina Sour to nieco mocniejsza wersja Berliner Weisse - koniecznie z dodatkiem soku z tropikalnego owocu. Nazwa pochodzi od brazylijskiego stanu Santa Catarina - to tam w 2015 roku piwowarzy domowi i rzemieślnicy uwarzyli pierwsze piwa w tym stylu, poszukając czegoś orzeźwiającego na gorące dni. Wkrótce moda na lekki, owocowy kwas opanowała większość Brazyliii. Catharina Sour jako nowy styl piwa znalazł się też niedawno w katalogu BJCP (Beer Judge Certification Program).
PINTA Kwas Xy - do naszej interpretacji użyliśmy 15% dodatku przecieru z marakui, a całość wcześniej zakwasiliśmy bakterią kwasu mlekowego do poziomu 3,4 pH. Kwas Xy - Copacabana nad Wisłą.
Składniki: woda; słód jęczmienny pilzneński; słód pszeniczny; chmiel Palisade (USA); przecier z marakui; bakteria kwasu mlekowego L. Delbrueckii; drożdże Fermentis SafAle™ US-05.
[opis producenta, fb]
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
edd665
Gość
Sracjusz
Gość