Pinta Kwas Xy
Pinta Kwas Xy
Pinta Kwas Xy
% alk. 4.5
Blg 11.5
brak koduaddbarcode
ulubione: 6

Uwarzone przez Browar Pinta.
Tym razem sięgamy po Catharina Sour - nowofalowy styl kwaśny rodem z Brazylii - o krótkiej ale pełnej sukcesów historii. Catharina Sour to nieco mocniejsza wersja Berliner Weisse - koniecznie z dodatkiem soku z tropikalnego owocu. Nazwa pochodzi od brazylijskiego stanu Santa Catarina - to tam w 2015 roku piwowarzy domowi i rzemieślnicy uwarzyli pierwsze piwa w tym stylu, poszukając czegoś orzeźwiającego na gorące dni. Wkrótce moda na lekki, owocowy kwas opanowała większość Brazyliii. Catharina Sour jako nowy styl piwa znalazł się też niedawno w katalogu BJCP (Beer Judge Certification Program).
PINTA Kwas Xy - do naszej interpretacji użyliśmy 15% dodatku przecieru z marakui, a całość wcześniej zakwasiliśmy bakterią kwasu mlekowego do poziomu 3,4 pH. Kwas Xy - Copacabana nad Wisłą.
Składniki: woda; słód jęczmienny pilzneński; słód pszeniczny; chmiel Palisade (USA); przecier z marakui; bakteria kwasu mlekowego L. Delbrueckii; drożdże Fermentis SafAle™ US-05.
[opis producenta, fb]
Dodał: Barcelonismo - 2019-03-05 14:01:25

oceny Oceny

Użytkownicy 8,32 / ilość: 19
Goście 8,5 / ilość: 2
średnia 8,33/10 / ilość: 21

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar

2019-06-09 05:15:20
Barwa mętnej pomarańczy. Czapa śnieżnej piany. Jednak zanikającej szybko.
Mocny aromat jogurtu / kefiru z marakują.
Gładkie, średnio nasycone.
Kwaśno owocowe. Raczej bez goryczki. Kwasek owocu ekstra się komponuje z tym pochodzącym od bakterii.
Jest wrażenie cytryny w ustach. Nie ma tu wodnistości, która jest obecna w wielu berlinerach. Robotę robią też bąbelki.
Catharina jest sexy w upalne dni.
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 9, zapach: 7, wygląd: 7 )
awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar

2019-05-22 22:20:37
Wysoka, drobnoziarnista piana, szybko opada, ładny lacing.
Barwa słoneczno-żółta, mętne.
Zapach kwaśny, ale nie bardzo, wyraźna marakuja, trochę jakiejś "mleczności".
Smak: na początku bardzo kwaśne, łagodnieje na końcu, mocno wyczuwalna marakuja, trochę cytryny, delikatna pszenica, troszkę owocowej słodyczy. Wysycenie średnie+, ale piwo dość pijalne(fla lubiących kwasy) przez wykończenie marakuji, mocno orzeźwiające
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 7, wygląd: 8 )
awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2019-05-15 17:49:12
W aromacie to czysty sok multiwitamina. Sama marakuja. Na drugim planie gdzieś wyczuwalne kefirowe nuty.
Piana delikatna, szybko zniknęła. Kolor jasnożółty. Piwo jest mętne. W snifterze aromat bardziej
kefirowy i kwaśny. Wysycenie niskie. Jest mega owocowo i słodko na początku. Potem jest przełamanie
kwasu mlekowego. Balans nie jest do końca zachowany, bo jednak kwaśność wyraźnie dominuje
nad słodyczą. Piwo bardzo rześkie. Niemniej piwo mi smakuje, bo wszystkie smaki są bardzo
wyraźnie zaznaczone.
oceny Oceny użytkownika:
7 ( smak: 7, zapach: 7, wygląd: 6 )
awatar
Gość
awatar
Gość

2019-04-22 12:43:39
Fajny aromat buchającej po otwarciu marakui, owoców tropikalnych- jest dobrze. W smaku się zawiodłem, kwaśne w stronę bardziej cytryn,lekko męczące, jednowymiarowe nie oferujące nic nowego a porównując to do aromatu, słabe. Zawsze cieszę się z nowych kwasów od Pinty, ale XY jest gorszy od poprzedników.
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010