PINTA miesiąca - grudzień 2016 - Kwas Theta 24,7° - kwaśny, dziki i owocowy Russian Imperial Stout.
Najpierw uwarzyliśmy solidnego, czekoladowo-palonego RISa i przefermentowaliśmy go kombinacyjnie - szczepem drożdży piwnych i drożdży do whiskey. Dodatkowo, część brzeczki została zakwaszona świeżym blendem bakterii kwasu mlekowego i połączona z piwem. W drugim etapie, do kwaśnego Stoutu dodaliśmy 1000 litrów świeżo tłoczonego soku z polskich kwaśnych wiśni dla podbicia kwaśności i nadania posmaków owocowych. Trzeci etap, to 6-miesięczne wykańczanie RISa przez dzikie drożdże Brettanomyces. W Kwasie Theta pierwsze skrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo - owocowym. Na drugim planie znajdziemy kombinację akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego funky. Finisz piwa jest słodkawy z zaznaczoną goryczką i wiśniowym posmakiem.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Weyermann®: Pale Ale, palony jęczmień; Thomas Fawcett: Crystal, Red Crystal, Pale Chocolate, Chocolate; chmiele: Admiral, East Kent Golding, Fuggles; ekstrakt chmielowy CTZ (USA); dodatki: sok z polskich, kwaśnych wiśni, cukier; drożdże: Safale US-05, Safspirit American Whiskey; inne dodatki: blend bakterii kwasu mlekowego: L. plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay Amalgamation.
Dodał:
ark00 - 2016-12-08 08:40:05
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Lukasz
Gość
Shinodin
nietzsche
Zapach: jest trochę czekolady, kawowej paloności, ale z tyłu, na przedzie kwas, dzikość, stajnia, czerwone owoce, głównie wiśnia
Smak: Na moją ocenę będzie miał wpływ fakt, że nastawiłem się na RISa, tego tutaj jak na lekarstwo, kwas całkiem zdominował to piwo, jest tu czekolada i trochę kawy zbożowej, to wszystko, przede wszystkim jest dzikie, kwaśne, owocowe, wiśniowe. Gdyby choć fakturę miało RISa, a na ten ekstrakt jest wyjątkowo wodniste. Szkoda była RISa, bo nawet jako kwas nie jest wybitne, jednowymiarowe głównie wiśniowe, od soku z wiśni.