Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
% alk. 12.0
Blg 24.7
5905331026673addbarcode
ulubione: 3

Uwarzone przez Browar Pinta.
Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy. W efekcie pierwsze szkrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo-owocowym. Na drugim planie kombinacja akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego ,,funky wspartego przez posmaki drewna dębowego, wanilii i tanin.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Monachijski typ I, Diastatyczny, Chocolate, Pale Chocolate, Crystal, Dark Crystal, Carafa® typ II, palony jęczmień; chmiele: Zeus (USA), Fuggles (UK); sok z polskich kwaśnych wiśni; drożdże Fermentis Safale™ US-05; blend bakterii kwasu mlekowego: L. Plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay Amalgamation.
Polecane potrawy: chowder, grillowane kanapki, naleśniki z syropem klonowym.
Polecana temperatura serwowania 9-11°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]
Dodał: Barcelonismo - 2019-04-02 12:12:00

oceny Oceny

Użytkownicy 8,77 / ilość: 13
Goście 0 / ilość: 0
średnia 8,77/10 / ilość: 13

Oceń piwo

Wygląd:
Zapach:
Smak:
Ogólna ocena:

Komentarze:

awatar
Jeśli chcesz aby komentarz był skojarzony
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny

awatar
David_Haye
starstarstarstarstar

2019-10-22 22:42:35
Długo czekałem na tę degustację. Mam nadzieję, że już "dorosłem" do tego piwa. Na pierwszym planie nuty "funky", takie lekkie w stylu skórzanym. Na drugim planie mamy paloność. Jest też czekolada. Gdzieś tam mamy nuty wiśni. Piana delikatna, beżowa i drobnopęcherzykowa. Czarne, nieprzejrzyste. Po przelaniu do szkła zmienił się aromat. Jest bardziej wiśniowy. No najważniejsze jest bardzo fajnie wyczuwalna beczka. Wanilia jest bardzo wyraźna. Oczywiście czekolada, czekolada. Dużo czekolady. Bardzo ładny lacing. Piwo jest gęste, treściwe. Pierwsze skrzypce gra tu kwaśność. Coś dla sourheadów, zdecydowanie. Bardzo fajna owocowość pochodząca od wiśni. Jak dla mnie to takim lekkim kriekiem podchodzi. Oczywiście dzikość w piwie bardzo fajnie wkomponowana w tą kwaśność-owocową. Troszkę w tym wszystkim brakuje mi RISa. Jest czekolada, ale mogłaby być bardziej wyrazista. Piwo ma charakter stricte degustacyjny. Piwo jest sztosem, ale nie jest to coś co sprawiło, że brakło mi słów z zachwytu. Alkohol jest lekko wyczuwalny, więc dalszy leżak nie zaszkodzi. Jest to oczywiście najlepsze piwo z serii Kwasów od Pinty, ale wincyj RISa Pany, wincyj RISa!!!
oceny Oceny użytkownika:
8 ( smak: 8, zapach: 8, wygląd: 10 )
awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar

2019-07-14 16:19:42
Piana niska, brązowa, drobnopęcherzykowa, szybko opada praktycznie do zera.
Barwa nieprzejrzysta, bardzo ciemny brąz / brunatne.
Zapach wiśnie, lekko kwaśny, czekolada, trochę beczki.
Smak: zdecydowanie kwaśne i bardzo wiśniowe, później wchodzą typowe dla RISów nuty palone, gorzka czekolada, trochę kawy, do tego dochodzi lekki "beczkowy" posmak; wysycenie średnie-, goryczka i słodycz lekkie, wchodzące po kwaskowej fali, alkohol prawie nie wyczuwalny
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 8, wygląd: 8 )
awatar
Gandalfino
starstarstarstarstar

2019-07-14 05:27:53
Brunatne. Nieprzejrzyste. Obrączka jasno brązowej piany.
Aromat dość ciekawy. Dominują wiśnie. Czuć też nuty dzikie. Co razem nasuwa skojarzenie owoców przeleżałych, nadpsutych, które już zaczęły fermentować. Do tego akcenty typowo ris?owe. Czekolada, praliny, te klimaty.
Najogólniejsze skojarzenie smakowe to wiśnie w czekoladzie. Tylko że kwasowość (jogurt+wiśnie) przewyższa słodycz, a innych pobocznych akcentów jest co niemiara. Cała słodka paleta ris?owa (paloność, gorzka czekolada, ?). Są i nutki dzikie. Bakterie mlekowe we współpracy z kwaskiem wiśniowym też dają ?popalić? temu risu.
W posmaku jest cos drewnianego ? albo pestka, albo beczka. A może jedno i drugie.
Ledwo pobieżnie zarysowałem co dzieje się w tym piwie, a już tyle literek się uzbierało. Gdyby się rzetelnie o każdym aspekcie chciało napisać, to niezły elaborat by powstał.
Jedno jest pewne: tak ?odsłodzonego?, z tak wielką kontrą dla słodyczy, tak kwaśnego (a nie zepsutego ;) ) risa to jeszcze nie piłem.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 10, zapach: 8, wygląd: 6 )
awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar

2019-05-16 21:34:58
Zapach kwasowy, wiśniowy. Pierwszy łyki czuć wiśnie a potem paloność. Kolejne łyki już bardziej kwasowość. W sumie zasłużona nazwa. RIS trochę ginie tutaj, ale nie gra pierwszej roli w tym przypadku.Jest wyczuwalny co ważne. Wyczuwalna słodkość RISa. Zgrabna etykieta.
oceny Oceny użytkownika:
9 ( smak: 9, zapach: 9, wygląd: 8 )
starsze »
Zobacz także:
wykonanie choruzy.pl © 2010