Piwo uwarzone przez Browar Pinta z Żywca w Browarze na Jurze z Zawiercia. Jest to piwo uwarzone w ramach akcji Pinta Miesiąca - Marzec 2016. Początkowo było dostępne tylko w wersji lanej, ale po pewnym czasie pojawiło się również w wersji butelkowej. Premiera Kwasu Epsilon odbyła się 17 marca 2016 roku.
PINTA Kwas Epsilon 18° - jasne, treściwe piwo górnej fermentacji, zakwaszane blendem 3 szczepów bakterii Lactobacillus oraz chmielone w kotle i na zimno aromatycznymi, cytrusowymi chmielami amerykańskimi. Połączenie smaków kwaśnego, słodkiego i gorzkiego z posmakami owoców tropikalnych, dojrzałej pomarańczy i zielonego grejpfruta. W zapachu cytrusy (cytryna, grejpfrut, limonka) oraz aromaty bakterii kwasu mlekowego Kwas Epsilon 18° - spodziewaj się niespodziewanego.
Piwo górnej fermentacji, pasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słody (Weyermann®: pale ale, wiedeński, diastatyczny, pszeniczny jasny), chmiele (Citra®, Mosaic™, Warrior®, Cascade, ekstrakt chmielowy z odmiany Columbus), blend bakterii (l. plantarum, l. brevis, l. delbrueckii), drożdże (Fermentis Safale US-05)
Zalecana temperatura serwowania: 9-10°C
Zalecane szkło: Snifter
Polecane kulinaria: kandyzowane cytrusy
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gulek
Gandalfino
W aromacie nuty kefirowe i cytrusy.
W smaku kwaśno. To samo co a aromacie i mocna wytrawność.
I zestowa goryczka. Najmniej słodka warka z tych co piłem. Niemniej nadal godne polecenia.
RisingSon
Gandalfino
W aromacie nuty jogurtowo cytrusowe.
Gładkie. Kwaśno słodko gorzkie. Przeważa kwaśność. Mało gazu.
Smakuje owocowo z nutkami mlecznymi i niezłą cytrusową goryczką.
Tak więc warka do 18.02.2021 zawiedzie słodkolubnych.
Porządny kwas z goryczką.