Roggenbier to po niemiecku “piwo żytnie”. Styl ten ma korzenie w Średniowieczu, a za kolebkę Roggena uznawany jest Regensburg. Współcześnie klasyczny Roggen warzony jest rzadko, głównie w Bawarii. "Apetyt na Życie" jest wyraźnie mętny, ma oleistą, gęstą konsystencję. W smaku zbożowy, żytni, przyprawowy. A także wyraźnie słodowy, choć delikatna goryczka i aromat chmielowy również występują tutaj. Skojarzenia z piwem pszenicznym (Hefeweizen) jak najbardziej na miejscu - banan, goździk i delikatny cytrus w aromacie to cechy Roggena. Lekka kwaskowatość od żyta i drożdży to również standard. Wysycenie wysokie.
Składniki: słody: Weyermann® Pilsen, Żytni, Wiedeński, Karmelowy żytni Cararye®, palony Carafa® I; chmiele: Tettnanger, Spalt Select; drożdże: Fermentis WB-06.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 9-11°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Kiszkor2
Gulek
Damcio88
W aromacie nuty owocowo-przyprawowe
Smak zbożowy, żytni, banan.
Piwo mocno nagazowane,
Treściwe, orzeźwiające, smaczne.