Warzone przez estoński browar rzemieślniczy Pohjala, który jest jednym z najbardziej znanych browarów warzących piwa craftowe/nowofalowe w Estonii. Imperial Stout warzony po najdłuższej nocy w roku. Jest najlepszym sposobem, aby cieszyć się najgłębszą zimę
Słody użyte do produkcji: pale, Monachium słód, specjalny B Crystal 300, 150 Kryształ Crystal 200, typ Carafa 2 specjalne, Chocolate Malt, Chocolate żyto, owies
Chmiele użyte do produkcji: Magnum, Northern Brewer
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Shinodin
berto
Gość
oranjefan
W szkle aromat podobny. Pojawiają się też akcenty kawowe a nuty palone i sojowe wzmagają się. Alkohol zarówno w butelce jak i w szkle niewyczuwalny.
Piwo delikatnie zmętnione, o głębokiej czarnej barwie. Pod światło nie puszcza żadnych przebłysków, a przy nóżce też delkatnie tylko mieni się w kolorze bardzo ciemnego brunatnego koloru. Piana niestety niezbyt obfita, za co odpowiedzialny jest pewnie dość spory woltaż. 13,5% alko mogło źle wpłynąć na pianę. Po agresywniejszym nalewaniu udało się uzyskać 1 centymetrową warstwę, brązowej piany, zbudowanej z drobnych i średnich bąbelków która mimo wszystko szybko opada do cieniutkiego pierścienia. Brak śladu na szkle. Poza piękną głęboką barwą aparycją to piwo jednak nie grzeszy...
W smaku niesamowicie gęste, pełne, słodkie, wyklejające jamę ustną. Odnosi się wrażenie, że piwo ma konsystencję płynnej czekolady. Co może być zrozumiałe bo smak jest zdominowany właśnie przez gorzką czekoladę oraz palone posmaki, które z kolei wnoszą dość wyraźną kwaskowatość przy finishu. Tak więc - czekolada, paloność, nieco kawy a po tym wszystkim pojawia się delikatnie alkoholowy posmak ogrzewający przełyk i dający do zrozumienia że mamy do czynienia z konkretnym, sesyjnym piwem. Po ogrzaniu pojawiają się też delikatne słodkie nuty wanilii. Wysycenie niskie - prawidłowo. Goryczka średnia - OK. Aftertaste długi, delikatnie alkoholowy, goryczkowy i czekoladowy.
Bardzo dobry RIS, z ogromnym potencjałem by wrzucić go na leżak na 2-3 latka.