Uwarzone przez Piekarnia Piwa.
Ten wędzony pils to prawdziwy majstersztyk! Czegoś takiego nie spotkasz na co dzień. Udało nam się stworzyć piwo lekkie, jednak z wyraźną, przewodnią nutą wędzoną, w postaci aromatów szynki, wędzonego sera i spyrek, uzyskanych dzięki słodom wędzonym bukiem. Delikatna słodowość i przyjemna chmielowość dają odczuć, że to jednak pils. Efektem jest lekkie, a zarazem pełne w smaku piwo.
Skład: woda, słody (pilzeński, wędzony bukiem, karmelowy, zakwaszający), chmiele (Marynka, Saaz), drożdże (Fermentis Safale W34/70)
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: na przemian, raz chmiel, raz wędzonka, początkowo bardziej ogniskowa, ale po ogrzaniu wyłazi głównie ser i może jakaś wędlina
Smak: Przyznam otwarcie, że nie wierzyłem w to piwo, ?wędzony pils? brzmiał jak piwo z pasty o piwoszach-neofitach, a tu z********e wypośrodkowano chmielowość i wędzonkę i piwo wciąż jest lekkie, choć piwa na słodach wędzonych bukiem raczej kojarzą mi się z ponad pełnymi, piwo jest gładkie, aksamitne, świetnie ułożone, wyraźne nuty trawiasto korzenne z Marynki i Żateckiego idealnie współgrają z serowymi i szynkowymi, jak jakaś sałatka z wędzonką :D Może i trochę mnie w*****a taka nuta karmelowa, która tu średnio pasuje (polski pils musi być karmelowy ? dlaczego?), ale ją zniosę ;) Wysycenie ponad średnie do pilsa super. Ocena za innowację i zaskoczenie.