Warzone przez belgijski, rodzinny browar Bosteels, z miasta Buggenhout. Jest to pasteryzowane i filtrowane piwo górnej fermentacji, warzone od 1791 roku, w stylu Belgian Special Ale. Samo piwo znane jest przede wszystkim z bardzo nietypowej oryginalnej szklanki, która nawet widnieje w herbie zamieszczonym na butelce. Szklanka ta przypomina klepsydrę z okrągłym dnem, która umieszczona jest na ładnym, zdobionym, drewnianym stojaku. Nazwa piwa to imię i nazwisko jego twórcy - Pauwela Kwaka. Miał on swoją gospodę i warzył piwo, wymyślił też właśnie kształt wyżej opisanego szkła, które pozwalało z łatwością pić piwo bez zsiadania z konia.
Skład: woda mineralna, słody jęczmienne, słód pszeniczny, chmiele i cukier.
Piwo dostępne w butelkach o pojemności 330 ml oraz 750 ml (zamykane korkiem).
Polecana temperatura serwowania to przedział 6-7°C.
Barwa jasno-miedziana, klarowna z delikatnym ciemno-czerwonym odcieniem. Piana w kolorze łamanej bieli, złożona z różnej wielkości pęcherzy. Po nalaniu wysoka na centymetr, dosyć szybko osiadła, pozostały wyspy z niedużym pierścieniem, który zostawiał równe, aczkolwiek niezbyt grube koronki na szkle. Aromat wyraźny i ciężki, suszone owoce w połączeniu z kwaskowymi nutami szampańskimi, do tego akcenty alkoholowe. W smaku na początku słód, następnie słodycz i mocno wyczuwalne czerwone owoce z odrobiną suszu. Jest też odrobina krótkiej goryczki, którą można wyłapać na końcu oraz subtelna nuta alkoholowa. Piwo jest mocno wysycone dwutlenkiem węgla. W smaku alkohol jest tylko lekko zaznaczony, aczkolwiek
bardzo mocno czuć rozgrzewanie w gardle, tuż po przełknięciu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
SlawekT
Kolor brązowy, nagazowanie niewielkie, piana mała
Zapach: wanilia, rodzynki, suszone owoce
Smak: lekko słodkie, goryczki niemal brak.
Całkiem nie złe, ale piłem lepsze kwaki.
Gość
Gość
SoupDog