Piwo rzemieślnicze warzone i rozlewane w Kujawski Browar Regionalny Osowa Góra w Bydgoszczy.
Tradycyjne belgijskie piwo pszeniczne, jasne naturalnie mętne orzeźwiające z nutą kolendry oraz egzotycznej skórki curacao.
Składniki: woda; słód Pilzneński; płatki pszeniczne; płatki owsiane; słód Melanoidowy; drożdże: FM20; chmiele: Hersbrucker, Saaz, Citra.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Zalecana temperatura serwowania 8-12°C.
Butelka bezzwrotna o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Shinodin
Bartekn
oranjefan
Mimo wszystko w aromacie da się wyczuć nieco nut charakterystycznych dla witbiera, jednak jest coś jeszcze co burzy ten zapach, coś co sprawia że nie jest on przyjemny. W każdym razie jest lekko, orzeźwiająco i delikatnie cytrusowo. Dominuje jednak taka charakterystyczna nuta pszeniczno-słodowa, wsparta o dziwo, aromatem kolendry. No nie jest źle, serio. Myślałem że będzie o wiele gorzej. W szkle aromat kolendry potęguje się, ale nie jest domiunujący, nachalny. Jest na prawdę dobrze!
Piwo o przeciętnej prezencji jak na styl. O ile barwa w porządku - jasna, słomkowa, delikatnie zmętniona i opalizująca. O tyle piana pozostawia wiele do życzenia - średnio wysoka warstewka, opada szybko wraz z syczącym dźwiękiem. Początkowo jej biała warstwa zbudowana ze średnich bąbelków redukuje się szybko do bardzo cieniutkiej warstewki.
W smaku wytrawne, lekkie i orzeźwiające. Chętnie sięga się po kolejne, głębokie łyki. Słodowości i słodyczy tutaj nie wiele, żeby nie powiedzieć że wcale. Piwo cytrusowo kwaskowate, z posmakiem kolendry i lekko cierpkawym, gorzkim finishem (goździki?). Aftertaste krótki, lekko goryczkowy, nieco trawiasty.
Dobry wit. Byłem sceptycznie nastawiony, a jestem na prawdę zaskoczony przyzwoitym piwkiem z Bydgoszczy.