Czy wiesz, że...
Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.Najaktywniejsi Użytkownicy
Najnowsze komentarze
![]() | ![]() czerstwabulka ![]() ![]() ![]() ![]() | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gandalfino ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | PINTA #CraftBeerHere Foggy IPA Jasny mglisty bursztyn. Przeciętna piana. Przybrudzona taka. W aromacie cytrus i ananas. W smaku słodko kwaśne. Trochę mdłe. Sytuację ratuje goryczka i kokosowy posmak. Szału nie ma. 2023-12-11 13:40:16 |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | Perła Biała Pszeniczna 2 zl eclerc W 18.12.23 but bezzwr. 0,5 L K:jasny,biały, mocno niefiltrowany A:srednio intensywny, kolendra, cytrusy S:srednio intensywny, kolendra cytrusy, fermentacja. Jest goryczka, chmielu na aromat raczej nie ma. P:bardzo dobry witbier, w 3 dni wszystko w cenie 2 zl zeszlo, teraz pytanie...po co Perla robi bezplciowy Perłał? zalega to nawet za 2 zł, mimo ze w puszcze, Wibier nie jest drogi w produkcji wiec czemu nie robic 4paku puszki w promce za 10 zeta? Idac dalej, moze wart zrobic weizena ala kauflandowy stephans brau, tez koszty produkcji małe. 2023-12-11 12:33:42 |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gandalfino ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Cloudwater Dusk Brunatne. Nieprzejrzyste. Olbrzymia piana koloru brązowego opadła do skromnej wysokości. Aromat raczej kwaśny i słodowy. I w smaku też tak jest. Kakao ledwo co wyczuwalne, a wanilia prawie wcale. No nie zachwyca. 2023-12-11 11:12:58 |
![]() | ![]() Gość | |
![]() | ![]() Gość | Lech Premium właśnie zakupiłem puszkę 4 pak w niemieckiej czerwonej sieci sklepów ;) o dziwo trafiła się partia z Browaru Tychy a nie Browar Poznań co mnie dosyć mocno zaskoczyło bo zawsze jednak trafiałem czy to czy to ze stolicy wielkopolski. super piwko, jest bdb i tyle to nie jest fizyka kwantowa tutaj nie ma się nad czym rozwodzić - po pracy jako "relaks" idealne 2023-12-11 06:56:21 |
![]() | ![]() Gość | Kozel Lezak 11 piję teraz lecha wcześniej piłem kozla, jeśli nie widzisz różnic i twierdzisz, że to jest to samo piwo tylko jedno słabsze to masakra z Tobą gościu naprawdę 2023-12-11 06:53:50 |
![]() | ![]() Gandalfino ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | Funky Fluid Winter Cake Brunatne. Nie przepuszcza światła. Spora piana. Stabilny, jasny brąz. Aromat piernikowy, umiarkowany. Odrobinę wodniste. Stonowane. Konglomerat przypraw na niskim poziomie. Ogólnie piwo z warki na warkę idzie bardziej w stronę dry niż xmas. Trochę szkoda. 2023-12-11 06:28:30 |
![]() | ![]() Marcinowaty ![]() ![]() ![]() ![]() | Cieszyn RAUCHBOCK Grand Champion 2022 Bukowa wędzonka w smaku. Przyjemne do degustacji. W Aldi tego w opór. Trzeba bedzie kupić kilka na leżak. Może leżeć do 2030.. 2023-12-11 05:22:19 |
![]() | ![]() nietzsche ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() | ReCraft Polish Hazy IPA Płotowy & Zibi Jest równie wodniste jak Płotowy & Książęcy, tylko tu aromat chmielu jest niewielki i go nie ratuje 2023-12-11 03:58:03 |
![]() | ![]() ezavv ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |
© ocen-piwo.pl 2017
WYGLĄD: złoto, klarowne, piana nienajgorsza
ZAPACH: tylko trochę słodu średnio przyjemnego
SMAK: wodniste, lekko słodowe, goryczka jakaś jest, kwaśnawy trochę posmak niefajny, nagazowanie średnie
PODSUMOWANIE: Ze wszystkich niemieckich pilsów robionych dla dyskontów, to ten Maternus z Aldi wypada moim zdaniem najsłabiej. Przy czym jest z nich wszystkich chyba najdroższy (około 4zł obecnie). Ogólnie jest zdatne do spożycia, ale wolałbym więcej tego nie kupować jednak. Jest na rynku w podobnej cenie sporo przyjemniejszych piw. Od Perlenbachera i Hopfe zdecydowanie gorsze, a do Stephans Brau to w ogóle nie ma podjazdu.