Produkt kontraktowego browaru Olimp, który swoje piwa warzy w browarze Zodikak, z miejscowości Bierzwienna Długa Kolonia. Kentauros to piwo w stylu Double Weizenbock. Kentauros, przodek wszystkich Centaurów. Mocarny, dziki i porywczy. Treściwe piwo w klasycznym niemieckim stylu. Pełne smaków i aromatów pochodzących zarówno od użytych słodów, jak i pracy drożdży.
Składniki: woda, słody: Pszeniczny Ciemny, Pilzneński, Monachijski, Melanoidynowy, Pszeniczny Jasny, Carafa Special typ III; jasny suchy ekstrakt słodowy; chmiel: Sybilla; drożdże: Safbrew Wb-06.
Polecana temperatura spożywania to 12°C.
Barwa czarna, przy zwężeniu szkła ukazują się nieliczne brązowe przebłyski. Piana obfita i gęsta, w kolorze kremowym. Składa się z drobnych pęcherzy i po nalaniu ma ponad dwa centymetry wysokości. Opada dość szybko do zwartego, około pół centymetrowego kożucha. Pozostawia bardzo ładne, równomierne, grube i trwałe ślady na szkle. Zapach delikatny, przyjemna nuta słodu pszenicznego w połączeniu z lekką kawą i gorzką, ciemną czekoladą. W smaku aksamitne i gładkie, dobrze połączenie obecnych w aromacie nut czekoladowych, kawowych i słodu pszenicznego. Wszystko to wzbogacone o lekką słodycz, wraz z którą ujawnia się dość wyraźny rozgrzewający posmak alkoholu. Na finiszu minimalna goryczka o kawowym profilu. Wysycenie dosyć niskie, mimo, iż to piwo pszeniczne, to takie niskie nasycenie pasuje do tak treściwego gatunku jakim jest podwójny koźlak pszeniczny.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Browariusz
Stacher93
Stacher93