Piwo w stylu Jopejskie. Pierwsze komercyjne piwo w tym stylu. Bardzo esencjonalne i aromatyczne. W aromacie sporo miodu pitnego, nuty winne i delikatny ocet balsamiczny. W smaku sporo pumpernikla i odrobina powideł śliwkowych.
Dostępne w specjalnych butelkach o pojemności 100ml. Dodatkowo sprzedawane też z kolekcjonerskim kartonikiem.
Piwo jopejskie (Jopenbier) (45-55 °Blg lub według innych źródeł 19 °Blg) to gdański specjał produkowany przynajmniej od 1449, de facto był to pożywny gęsty syrop piwny, który ówcześnie ceniony był za swoje właściwości lecznicze. Wyróżniało się wśród piw jęczmiennych i czerwonych.
Nazwa piwa wywodzi się od drewnianego czerpaka jopy (niem. Schöpfkelle), używanego w procesie warzenia piwa do zalewania słodu gorącą wodą.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
zbieraczek
Piana w postaci brązowego obrąbka.
Barwa czarna.
Zapach - powidła śliwkowe, suszona śliwka, nuty palone, miód pitny. Intensywnie i różnorodnie, świetny zapach.
Smak: wow, to jest rzeczywiście coś zupełnie innego. Brak wysycenia, lekko syropowy płyn o niesamowicie intensywnym smaku, rozgrzewający w przełyku i w piersi, natomiast samo alko nie jest wyczuwalne. Dużo nut palonych, dalej powidła śliwkowe, drewno, palony karmel, jest umami, niby słodkie ale jednocześnie wytrawne i kwaskowe(natomiast bardzo wyklejające, aż delikatnie skleja kąciki ust). Bardzo specyficzne, szalenie intensywne, mnie smak odpowiada, natomiast przy tej cenie to oczywiście ciekawostka, jednak warta spróbowania. 9 z minusem(nie biorę pod uwagę ceny).
Shinodin
Barbarossa
nietzsche