Jesteś w

Czy wiesz, że...

Pierwsze aluminiowe puszki do piwa wymyślono w 1959 roku. Wprowadziła je do sprzedaży firma Pittsburgh Brewing Co w 1962 roku. Puszki te przypominały współczesne puszki do tuńczyka - otwarcie wymagało zerwania całego wieczka.

Najnowsze komentarze

Okocim Mocne Dubeltoweawatar
Gość
Okocim Mocne Dubeltowe
Taki sam koncerniak jak reszta piw typu "Szczyn"skie czy "Szczyn"wiec. W smaku tylko syrop kukurydziany, zero goryczki.
2019-12-08 19:46:16
Zamkowy Cieszyn Noszakawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Zamkowy Cieszyn Noszak
Warka do 19.01.20
Solida, trwała piana, klarowne. W aromacie biszkopty z nutą kwiatową. Smak to solida baza słodowa, ziołowo- kwiatowy posmak i wyraźna pestkowa goryczka. Bardzo dobre i pijalne jasne pełne, oby takich więcej.
2019-12-08 19:22:57
Fortuna Czarne Whisky Woodawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fortuna Czarne Whisky Wood
8 grudnia 2019. Nadal genialne, a jeszcze mam skarpetki z kartoniku
2019-12-08 18:33:54
Miller Genuine Draftawatar
Whteer
starstarstarstar
Miller Genuine Draft
Dałem za to piwo 5zł na stacji benzynowej... masakra ,lepiej już pójść do biedry i kupić kustosza... smakowo nawet on lepiej wypada
2019-12-08 17:42:20
Jasne że Pełne awatar
lesiobe
starstarstarstarstar
Jasne że Pełne
Następnego dnia brak złowrogich objawów ubocznych spożycia .
2019-12-08 17:21:30
Craft Kingdom Brewery Tea Valleyawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Craft Kingdom Brewery Tea Valley
Piwo w ładnej etykiecie o dumnie brzmiącej nazwie jakby sama królowa Grejt Britan je piła. Ładna, ale nazwa trochę za mocna jak na krafta. Już lepiej Batory czy coś z naszego klimatu. W każdym razie piwo średnio nasycone. Wyczuwalna APA, ale herbata jakby gdzieś zboku. Nie jest źle. Pije się gładko. W zapachu cytrusy i słody. Nie odrzuca, ale też nie wybija się.
2019-12-08 17:16:54
Trybunał Exportawatar
Gość
Trybunał Export
No i ta żółć cielęca, wstrętne!!!
2019-12-08 17:01:35
PINTA & Trzech Kumpli Silver Starawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
PINTA & Trzech Kumpli Silver Star
Jeśli dwa takie Browary warzą wspólnie piwo, to mam prawo oczekiwać czegoś na wysokim poziomie. I tak jest. Piwo o barwie mocnej herbaty, świetnej ,gęstej,puszystej pianie. W aromacie mocno zbudowane słodami,owoce tropikalne wirują w szkle. W smaku łodygowa,trawiasta goryczka kontruje fajnie chmielowy charakter Aipa. Lekkie,pijalne dość dobrze nasycone.Ta kooperacja musiała się udać!
2019-12-08 17:00:58
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
kupiłem czteropak na test bo dawno nie piłem smakuje jak jebany zacier do bimbru ja podziekuje wole namysłów
2019-12-08 16:52:31
Perła Chmielowaawatar
Gość
Perła Chmielowa
mega dobre piwo
2019-12-08 16:46:37
Perun Noc Kupałyawatar
Lukaszndm
starstarstarstarstar
Perun Noc Kupały
Kolor smołowaty, piana beżowa w smaku połączenie stouta z IPA jak dla mnie ciekawe i trafne połączenie , bardzo dobre piwo .
2019-12-08 16:37:20
Fortuna Kwaśna Pigwaawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fortuna Kwaśna Pigwa
Nadal 7.12.2029
2019-12-08 16:19:38
BeerLab Piaseczyńskie APA Zeroawatar
GENzo
starstarstarstarstar
BeerLab Piaseczyńskie APA Zero
Piwo jest brzeczkowe , aż do przesady. Nie znajdziemy tu żadnych cytrusów i tego typu klimatów.
Nazwa jest idealnie trafiona , bo jest tu kompletne zero ze stylu APA.
2019-12-08 15:40:36
Nepomucen Driadaawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen Driada
Brunatne, beżowa piana jest skąpa w formie pierścienia, pozostawia za to delikatny lacing. Zapach kawy. W smaku palony, kwaśne owoce świetnie komponują się kontrą kwaskowo-goryczkową piwa. Pijalność dobram
2019-12-08 15:35:00
AleBrowar Crazy Mikeawatar
empe70
star
AleBrowar Crazy Mike
Krejzy Majk to klasyk. Bardzo równe Warki. Piwo słodowe, goryczkowe o wytrawnej końcówce.
No ite 20blg. Niezwykle pijalne. BrawoAleBrowar. Byleby tylko trzymali poziom.
2019-12-08 15:13:42
Specjal Jasny Pełnyawatar
pabulons
starstarstarstar
Specjal Jasny Pełny
Nieszczególne piwo, ot, zwykły lager. Trochę niewyraźny, nie pozostawia żadnych wrażeń smakowych. A szkoda...
2019-12-08 15:08:14
Cieszyn & Piwowarownia Angielski Lordawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Cieszyn & Piwowarownia Angielski Lord
Barwa ciemno bursztynowa, piana niewielka, właściwa dla stylu. W smaku typowy barley wine, nie ma nic do czego można by mieć uwagi ani do nic, co może zaskoczyć. Pełne, w ustach dobrze ukryty alkohol, choć oczywiście rozgrzewa. Gładki, jak na barley wine nie jest super oleisty.
2019-12-08 15:03:56
Fortuna Rabarbarawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fortuna Rabarbar
Pyszne.
2019-12-08 15:01:23
Birbant Imperial Citra IPAawatar
empe70
star
Birbant Imperial Citra IPA
Dla fanów chmielu citra do których się zaliczam. Genialnie pijalne, odpowiednio-goryczkowe, zbilansowane. Wszystko naj. 10/10.
2019-12-08 14:55:18
Funky Fluid & Piwoteka Funkotekaawatar
empe70
star
Funky Fluid & Piwoteka Funkoteka
Krótko: Genialny West. Goryczkowe, wytrawne plus prawdziwa eksplozja smaków. Dla fanów chmielu citra absolutny mus. Gdzieś z tylu majaczy mosaic.
Jestem Funky.
2019-12-08 14:41:28
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010