Jesteś w

Ilość piw w katalogu

11132

Informacje o producentach

Browar Zamkowy Sp. z o.o.
Browar Zamkowy Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najnowsze komentarze

Staropolski Kultowe Pilsawatar
Rob_Rock
starstarstarstarstar
Staropolski Kultowe Pils
Raczej słabe. W "tle" jakby dawało przyprawą Maggi.
2018-11-21 02:20:27
Roch Baliosawatar
Barbarossa
starstarstarstarstar
Roch Balios
Poprawa, nowa warka jest już jak najbardziej pijalna i nie tak gryząca, teraz można polecić
2018-11-21 00:49:01
10,5 (Dziesięć i pół)awatar
Bob
starstarstarstarstar
10,5 (Dziesięć i pół)
Zapach: Kukurydza, bardzo lekkie warzywa, ogólnie słodowy, przyjemny.
Smak: Słodowy, lekko kukurydziany. Pustawe i słodkie.
Ogólnie mnie zaskakuje pozytywnie, jest w w miare dobrze pijalne, nie ma specjalnych wad (W tym posmaku koncerniaka). Goryczka subtelna, ale jakaś tam jest... No no, moim zdaniem bije tyskie na głowe.
2018-11-20 23:20:29
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxyawatar
oranjefan
starstarstarstarstar
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
Piwo o intensywnie owocowym aromacie. Mnóstwo owoców tropikalnych oraz cytrusów. Mango, papaja, marakuja, ananas. Obłęd.

Piwo zmętnione, pomarańczowe, o trwałej, niezbyt obfitej jednak pianie ale bardzo gęstej, kremowej i długo pozostającej na powierzchni piwa. Biała, drobno i średnio bąbelkowa.

W smaku powtórka z aromatu - intensywnie, bardzo mocno owocowo w podobnym charakterze. Piwo jest gładkie, nisko nasycone CO2, pomimo ekstraktu - sprawiające wrażenie lekkiego. Słodowość i pełnia co najwyżej średnia. Prym wiedzie chmiel. Goryczka - średnio intensywna. Leciutko drapiące w gardło od chmielu i pozostawiające łodygowo, roślinny, "zielony" aftertaste.

Wspaniałe piwo. Najlepsze Double IPA w Polsce oraz najlepsze Double Vermont IPA w Polsce jeśli o takim stylu mówić można. Zaryzykuje stwierdzenie że jest to też najlepsze piwo Ale Browaru. Mega owocowe, soczyste, gładkie, soczkowe, o średnio intensywnej goryczce i perfekcyjnie ukrytym alkoholu i zdradzieckiej pijalności. Wad brak. Bardzo dobrze smakowało troszkę świeższe na WFP, równie dobrze smakuje z butelki.
2018-11-20 23:16:08
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Jacelinho
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Barwa ciemniejsza miodowa , delikatnie zmętniona , piana obfita zbudowana głównie z drobnych i średnich oczek. Ładny lacing , piana trwała. W aromacie ładnie czuć chmiel Vic Secret , aromaty moreli , brzoskwini i mandarynek wg mnie jest tak jak piszą. Czuć też akcenty kwiatowe i trochę karmelu. W smaku jest podobnie jak w aromacie , goryczka mogła by być wyższa , w końcu to IPA. Nagazowanie średnie , w miarę pełne w smaku. Jest trochę żywicy , karmelu. Zdecydowanie czuć słodycz , nie za wysoką ale czuć wyraźne. Ogólnie smaczne piwo , jak dla mnie takie 7 z minusem jeśli chodzi o smak. Warka 07,2019
2018-11-20 23:01:51
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzieawatar
mrpapatko
star
Na Jurze Wiśnia w Czekoladzie
piwo idealne dla kobiet, wiśniowo czekoladowy smak nie przesycony słodyczą długo pozostaje na języku.
Pianka o dziiwo długo utrzymująca się. Polecam
2018-11-20 22:26:57
Wrężel Vermont American IPAawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Wrężel Vermont American IPA
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa jaśniejsza miodowa, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu nuty soczkowe, owocowe klimaty, egzotyka i żywica, subtelne zbożowe aromaty, spora dawka karmelu, podbudowa słodowa. W smaku dominuje karmel i soczkowość, goryczka bardzo lekko zalegająca o profilu owocowym, słabsza kontra kwaskowa, dużo zboża, średnia ilość ciała, gładka tekstura dzięki płatkom owsianym, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od browaru Wrężel, etykieta w niebieskiej kolorystyce, ciekawie wykonana graficznie. Warka 18.10.2019. Generalnie po komentarzach chyba spodziewałem się czegoś więcej. Słodka, dość soczkowa wersja Vermonta, jak dla mnie za mało goryczkowa przez co efekt orzeźwienia nie jest taki jak być powinien. Nie można odmówić mu walorów smakowych idących w stronę karmelu i żywicy, ale brakuje mi takiego efektu wow. Solidne New England IPA i nic ponadto, ode mnie 7 ze sporym minusem.
2018-11-20 22:06:13
Steam Brew Imperial IPAawatar
SoupDog
starstarstarstarstar
Steam Brew Imperial IPA
Gęsta piana wysoka na 2-3 cm zostawia drobny lacing na szklance. Klarowne w kolorze bursztynu. W smaku wyczuwalna brytyjsko-amerykańska goryczka. Fajne piwo, ale brakuje mi konkretu - solidnej, zalegającej w przełyku goryczy. Piwo jest zbyt pijalne jak na Imperialne IPA, może zbyt wodniste. Producent informuje, że ma sporo alkoholu, ale nie czuć go w smaku, co przy tym stylu nie jest zaletą. Zaletą jest natomiast cena, niższa o 2-4 zł od innych piw IPA, co działa na korzyść produktu z maszyny parowej i na ogólną ocenę końcową.
2018-11-20 21:19:52
Tyskieawatar
Gontownik
star
Tyskie
Ponieważ ludzie trollowali to piwo jak i Kuflowe, Mocne itd.... nowy na serwisie ?
2018-11-20 21:15:30
Żubrawatar
Gość
Żubr
szajs a nie serwis -kazde piwo mozna skrytykować ale nie HARNASIA -juz wiecie kto sponsoruje ten www szajs
2018-11-20 21:09:05
EB Premium (nowe) 2015awatar
Gość
EB Premium (nowe) 2015
ten sewris to szajs wykupiony przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac w temacie tego piwa -ZABLOKOWANE
2018-11-20 21:06:02
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
ten sewis to DNO totalne wykupione przez HARNASIA -spróbujcie cos napisac na ten temat ZBLOKOWANE
2018-11-20 21:02:21
Funky Fluid Fulltimeawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Funky Fluid Fulltime
Wygląd: kolor słomkowy z pomarańczowymi refleksami, mętne, piana taka se, niezbyt trwała, lacing jakiś jest
Zapach: Żywice, cebula, cytrusy, winogrono ? może i jakies tropikalne też są, zapach intensywny i przyzwoity.
Smak: Piwo gładkie, treściwe, chmiele dały dokładnie takimi smakami jak w zapachu i w takiej samej kolejności, jest intensywnie chmielowe, trochę czuć alko i za to minus, ale jest lepsze np. od DDH IPA ze Stu Mostów, a chmielone pewnie raz, bardziej intensywne chmielowo, przy takim zestawie musiała wyjść cebula, pytanie: czy aby na pewno taki zestaw jest najlepszy do NE? Słodowość fajnie chlebkowa, grama karmelu tu nie ma. Bardzo przyzwoita DIPA, niekoniecznie NE, ale fest nachmielona.
2018-11-20 21:01:26
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
dlaczego tyskie i inne piwa w tym nedznym serwisie mozna oceniac natomiast HARNASIA nie ? ile wam harnas zapłacił ?
2018-11-20 21:00:07
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
Gość
The Crafty Brewing Company Irish IPA
serwis OCEN PIWO to www kupiona przez harnasia ,spróbujcie cos napisac na harnasia BLOKADA - OK żegnam ten nędzny sewis
2018-11-20 20:55:57
Lubuskie Celtyckieawatar
Gość
Lubuskie Celtyckie
Bardzo słodkie, bardzo karmelowe... delikatna kawowość, nasycenie niskie, zarówno piana, jak i goryczka śladowa (może jakby było mniej słodkie, to goryczka byłaby trochę bardziej wyraźna). Bardzo schłodzone da się wypić (piłem 0,3, a nie wiem czy 0,5 takiego ulepu dałbym radę przełknąć).
2018-11-20 20:54:30
The Crafty Brewing Company Irish IPAawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
The Crafty Brewing Company Irish IPA
Wygląd: kolor ciemny bursztyn, dosyć nieklarowne, ładna drobna piana i lacing
Zapach: mandarynki I swojskie pestkowce: renkloda, brzoskwinia oraz mirabelka, po ociepleniu cebula do bólu
Smak: Raczej APA, piwo stosunkowo lekkie, fajnie gładkie, czuć citrusy, swojskie śliwkowce jak w zapachu, ale cebula to jest do oblędu, jak sok z cebuli, mi ona nie przeszkadza. Mało karmelu, to plus.
2018-11-20 20:49:21
Staropolskie Koźlakawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Staropolskie Koźlak
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:49:05
Koźlak Staropolskiawatar
BRYNIU
starstarstarstarstar
Koźlak Staropolski
Beżowa piana o drobnej strukturze z dosłownie kilkoma średnimi przebiciami. Utrzymujące się nieco dłużej. Brak efektu lacingu. Barwa czarna - nie przejrzysta (brak oznak refleksów). W aromacie głównie nuty chlebowe (skórki chlebowej dobrze przypieczonej). Deserowa czekolada wraz z lekką nutką zboża (kawą zbożową). Smak słodkiej, delikatnej kawki przeplata się wraz z nutami chlebowymi. Rodzynki oraz delikatne pierniki w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 15.08.2018
2018-11-20 20:48:37
Steam Brew Imperial Stoutawatar
Gość
Steam Brew Imperial Stout
w tej kategorii to jest to bardzo dobre pijalne piwo
2018-11-20 20:42:58
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010