Jesteś w

Czy wiesz, że...

Najdluzsza lada barowa ma dlugosc 123,7 metra. Znajduje sie w Beer Barrel Saloon w Put-im-Bay w South Bass w Ohio. Bar otwarty w 1989 roku wyposazony jest w 56 kranow z piwem.

Najnowsze komentarze

Žatecký 0,0%awatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Žatecký 0,0%
Barwa Ciemnej Słomki Klarowne.

Aromat Wyraźnie Słodowy Czuć Akcenty Chmielowe Brzeczka Niewielka Majaczy Gdzieś Tam w Tle.

W Smaku Głównie Słodowe Dość Wodniste Lekko Brzeczkowe Wyczuwalne Także Klimaty Chmielowe Dzięki Dodaniu Olejku Chmielowego Goryczka Niewielka Wysycenie Średnie.

Całkiem Niezły Bez Alkoholowy Lager z Brzeskiego Browaru Ma Delikatną Goryczkę oraz Akcenty Chmielowe Nie Jest Aż Tak Bardzo Wadliwe 5 To w Moim Przekonaniu Sprawiedliwa Ocena.
2020-03-31 01:29:31
Pilsner Urquellawatar
Davoess
star
Pilsner Urquell
Po otwarciu piwa czuć delikatny, wspaniały zapach, w moim odczuciu gorzki, ale przyjemny. Nasycenie CO2 określiłbym jako przeciętne. Piana niezbyt doża, utrzymuje się stosunkowo długo. Po pierwszym łyku czuć umiarkowaną gorycz, oraz piękny, intensywny chmiel. Mogło mi się wydawać, jednak podczas spożywania tego piwa czułem delikatny, na granicy czucia aromat diacetylu. Piwo ma bardzo dużą pijalność, nie jest ciężkie, świetnie orzeźwia. Polecam z czystym sumiemiem.
2020-03-31 01:24:52
Okocim Ciemny Radler 0,0% Wiśniaawatar
MateoKrk_
starstarstarstarstar
Okocim Ciemny Radler 0,0% Wiśnia
Barwa Ciemno-Rubinowa w Miarę Klarowne i Przejrzyste.

Aromat Słodko Wiśniowy Akcentów Ciemnego Piwa Brak.

W Smaku Słodycz Wiśniowa Lekka Kwaskowość Goryczki Brak Wysycenie Średnie.

Tak Jak Pisali Przedmówcy Piwnych Akcentów Tutaj Brakuje Niemniej Jednak Raz Na Jakiś Czas w Letnie Dni Mocno Schłodzone Można Wypić.
2020-03-31 00:13:32
Sarajevsko Pivoawatar
Gość
Sarajevsko Pivo
Piłam w browarze i smakuje wyśmienicie nigdy później już takiego dobrego piwa nie spotkałam mimo wielu wypraw w świat
2020-03-30 23:56:54
Karlsquell Niepasteryzowaneawatar
Gość
Karlsquell Niepasteryzowane
Smakuje i zalatuje moczem, jeden łyk i musiałem wylać.
2020-03-30 22:54:31
Perła Jasne Rześkieawatar
Gość
Perła Jasne Rześkie
Jest to piwo jeszcze w sprzedaży?
2020-03-30 22:18:43
Cubanisto awatar
SkieryMonster
starstarstarstarstar
Cubanisto
Słaby zapach, kolor bursztynowy klarowny. Piana niska, szybko opadła. Piwo mało gazowane. W smaku raczej słabo wyczuwalne nuty rumu. Jakby rozwodniony desperados.
2020-03-30 21:34:39
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hopsawatar
Gość
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hops
Nepomucen & Maltgarden Proof of Hops (DDH Hazy Double IPA)_10.10.2020
Aromat atakuje swoją intensywnością. Sporo cytrusów i białych owoców. W smaku półsłodkie, grejpfrutowa goryczka, gładkie, soczyste, alko niewyczuwalne. Nie jest źle, ale aromat obiecuję więcej niż jest w smaku.
2020-03-30 21:17:17
Na Jurze Słodki Drwalawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Na Jurze Słodki Drwal
Piwo z etykietą na drwala w stylu Top Model. Dobra inicjatywa smakowa. Ciekawe połączenie cytryny ze smacznym miodem. Szkoda, że sosna stłumiona trochę, ale wyczuwalna. W zapachu miód,słody. Średnio nasycone. Bardzo przyjemne w odbiorze.
2020-03-30 20:48:51
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Żywiec Wiedeński Lager
Warka do 20.11.20
Do wypicia. Barwa ciemne złoto. Piana nawet jakaś jest.Nie jest puste, są akcenty słodu i karmelu. Nawet jakaś izuloryczna goryczka się pojawia i co najważniejsze czysto, bez dziwnych smaczków i zapaszków. Tylko że tak powinno smakować każde jasne pełne z tego browaru, a nie tylko "piwny specjał".
2020-03-30 20:28:41
Argus Porter Wielosłodowyawatar
Gość
Argus Porter Wielosłodowy
Nie znam się na piwie, ale jakoś dobre w smaku.Smak 9/10.Trochę droższe, ale warto dołożyć.Nawaliłem się i jedno wypadło mi z ręki i nie czuć smrodu, po wyczyszczeniu podłogi.Mogłoby mieć większy woltarz.Kiedyś było chyba 9 procent, ale nie jestem pewien.Fajnie jakby było czuć takie alko jak się pije, wtedy byłoby 10/10.
2020-03-30 19:48:19
Raduga Martian Whiskey Barrel Agedawatar
Barcelonismo
moderatorstarstarstarstarstar
Raduga Martian Whiskey Barrel Aged
Kiedyś już dodałem to piwo do bazy. Razem z wersją w beczce po winie. Teraz znikneło i wstawia je ktoś inny. Spoko, że baza uzupełniona. Mam tylko pytanie: jakim cudem moja wstawka zniknęła? Inny moderator życzliwie mi ją usunął? Jeśli tak to niech się teraz łaskawie przyzna. Błąd systemu? Jestem po prostu ciekaw, bo każde wstawianie zajmuje prywatny czas, a teraz został on jakby zmarnowany.
2020-03-30 19:48:13
Hoppy Beaver Essence of Hoppiness No.1awatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Hoppy Beaver Essence of Hoppiness No.1
Piana nie do końca biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, dość szybko dziurawiąca się i opadająca, nie pozostawiająca trwałego lacingu na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza słomkowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, lekko zmętnione, na powierzchni unoszą się drobinki drożdżowe. W zapachu nuty suszonych owoców, wytrawne winne klimaty, karmel i lekki alkoholowy akcent, miód i baza słodowa. W mocne i wyraziste, niestety po ogrzaniu ujawnia się wyraźna alkoholowa woń, piwo przyjemnie rozgrzewa przełyk, występuje dość znaczna kontra kwaskowa, suszone owoce i karmel są tylko tłem, wytrawny finisz, sporo ciała, goryczka adekwatna do stylu, lekko gęsta faktura, dawka słodyczy, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel zalakowany woskiem, ciężko otworzyć butelkę, tyle tego naładowali, etykieta całkiem ładnie wykonana graficznie, w miarę dobrze choć nie wyczerpująco opisana. Warka 30.03.2020. Ciężkie... zbyt ciężkie, leżakowane około roku, a alkohol nadal nie ułożony tak jak można było się tego spodziewać. Niby są suszone owoce, doza wytrawności, słodowy profil...ale brakuje większej pijalności. Wiadomo jest to piwo wybitnie degustacyjne, jednak po okresie leżakowania można było spodziewać się ciut więcej. Ode mnie 7 niestety nic więcej.
2020-03-30 19:37:42
Fischer Traditionawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Fischer Tradition
Całkiem dobry francuski lager. Mocno nagazowane słodowo goryczkowe piwo w pięknej butelce.
2020-03-30 19:07:24
Obolon Białeawatar
Gość
Obolon Białe
Potwierdzam - wyborne. Nie żałowali kolendry. Super Witbier.
2020-03-30 18:58:12
Raduga Martian Whiskey Barrel Agedawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Raduga Martian Whiskey Barrel Aged
Smoliste, bez piany, oleista faktura. Bardzo bogaty, deserowy, słodki aromat ze szlachetnymi nutami alkoholowymi, praliny. W smaku także bardzo deserowo, dużo czekolady, paloność, rozgrzewający alkohol, kawa. Moja sensoryka jest ułomna, a podstawy nie piłem, jednak dużego udziału beczki tutaj nie wyczuwam. Wysycenie bardzo niskie, co jest na miejscu. Pijalność stosowna do gatunku, czyli powolne dozowanie przyjemności. Pozostawia fajny, goryczkowo-kwaskowy posmak u ustach. Udane.
2020-03-30 18:23:21
Benediktiner Weissbier Dunkelawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Benediktiner Weissbier Dunkel
Bursztynowe. Mętne. Piana i krążkowanie wzorowe.
Mocny banan i średni goździk w aromacie.
Pełne. Optymalnie wysycone. Delikatnie kwaskowe.
W smaku też goździk z bananem. Leciutka goryczka.
Porządna niemiecka pszenica.
2020-03-30 17:51:34
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Jak dla mnie za kwaśne i w ogóle blee
2020-03-30 17:49:09
Cieszyńska Lekka Brytaniaawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Cieszyńska Lekka Brytania
Piwo zdecydowanie najlepiej wygląda.Piękny mahoniowy,klarowny kolor z beżową ,niską i drobno pęcherzykową pianą.Gęste z niskim wysyceniem świetnie wygląda w szkle.Aromat zdecydowanie słodowy,zbożowy ,ciasteczkowy z nutką karmelową.Brak alko w zapachu. niestety w smaku najsłabsze. Podbudowa słodowa,ale bardzo wodniste z minimalną goryczką.Kontra chmielowa niewielka.Lekki diacetyl.Wszystko to wpisane w styl piwa,ale nudno i bez charakteru.
2020-03-30 17:46:51
Kormoran Świeże Niepasteryzowaneawatar
Zabrzanin
starstarstarstarstar
Kormoran Świeże Niepasteryzowane
Świetne prawdziwe piwo!
2020-03-30 17:10:01
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010