Jesteś w

Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
Luki1968
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Bojan Mangoawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Bojan Mango
Złote z mgiełką. I skromną pianą. Przyjemny aromat mango miesza się z czymś nieciekawym od piwa.
W smaku lepiej. Jednak wciąż za słodko. Dobrze że jest jakaś goryczka. Nie polecam.
2021-03-08 19:41:54
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
Kupione w znanej sieci handlowej w promocji i jako fan tego piwa muszę powiedzieć że to już nie to co kiedyś. Wyraźnie rozwodnione i już nie tak dobre jak za czasów swojej świetności.
2021-03-08 19:21:21
Kustosz Mocneawatar
Gość
Kustosz Mocne
kocham ten komentarz
2021-03-08 18:40:52
Kustosz Malinaawatar
Gość
Kustosz Malina
Ale mnie irytują ludzie co oczekują kraftowego piwa z biedronki za 2,50 zł. Jak za swoją cenę to na prawdę dobre piwo w smaku i zapachu. Jedyny minus który został przeze mnie dostrzeżony to bardzo nierównomierne rozkładanie się smaku, zwykle słodycz jest na wierzchu a im dłużej pijemy tym bardziej czuć wzmagającą się gorycz, nieodczuwalnej w żadnym innym pitym przeze mnie piwie. Jak jesteście studentami i lubicie tanio wypić to to jest najlepszy wybór, polecam, 8/10.
2021-03-08 18:36:29
Browar NOOK Belgian Waffleawatar
Kindi
starstarstarstarstar
Browar NOOK Belgian Waffle
No są te obiecane wafelki ale masło orzechowe wyraźniejsze. Straszny słodziak (ale w tym przypadku tak ma być). Goryczka jeśli jest to tylko w opisie piwa :-)
Efekt końcowy nadspodziewanie pijalny.
2021-03-08 18:25:56
Nepomucen Roadawatar
Gość
Nepomucen Road
Może kiedyś. Dzisiaj przeciętniaczek.
2021-03-08 18:24:50
Bojan Toporekawatar
Gość
Bojan Toporek
Nic specjalnego! Jak dla mnie przegrywa z cuglach chociażby z Rohozec 12
2021-03-08 17:48:39
Fortuna Mirabelka Bezalkoholoweawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Fortuna Mirabelka Bezalkoholowe
Miedziane, zmętnione, piana drobnoziarnista i wygląda dobrze, trwałość też w porządku. Zapach bardzo słodki, owocowy. Może muszki owocowe byłyby zachwycone, ale dla mnie to już przesada. W smaku analogicznie okrutnie słodkie, ale tak typowo w cukier, kompot. Gładkie i gęste w fakturze jak na zerówkę, ale nie ma się co dziwić - węglowodany 10.8g, cukry 6.2g. Pijalność taka sobie, wysycenie za niskie.
2021-03-08 17:13:59
Skovlyst Gylden Hvedeolawatar
Mistrz9972
starstarstar
Skovlyst Gylden Hvedeol
Piękna piana, mętne, ogolnie dobre, po pierwszym lyku od razu wiaodomo ze przeniczniak
2021-03-08 16:45:48
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Agedawatar
Gość
Okocim Mistrzowski Porter Sherry Oloroso Barrel Aged
W tej cenie są 3 portery imperialne z Browaru Profesja Pirat. Rozjadą porter Okocim leżakowany w beczkach po sherry jak walec drogowy biedronkę. Z najtańszych porterów koncernowych żadne beczki nie są w stanie zrobić sztosów. Carlsberg próbuje walczyć z kraftemm Niestety tylko kartonikiem i butelką....
2021-03-08 15:43:40
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecanaawatar
Gość
Nepomucen & Ziemia Obiecana: Meet Our Friends Episode 5: Ziemia Obiecana
Dobre, mętne, owocowe piwko.
Piana rzeczywiście słaba i krótko się utrzymuje.
OK.
8/10
2021-03-08 15:43:13
Miłosław Pilznerawatar
Gość
Miłosław Pilzner
08-10. 03 w Żabce cena 2,99 za 3 sztuki, bez butelki, do wyboru Pilzner, Marcowe i Niefiltrowane. Nie żebym robił reklamę, ale okazja jak za to świetne piwo.
2021-03-08 14:18:51
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2awatar
zbieraczek
starstarstarstarstar
Gwarek Cztery Strony Świata Volume 2
Piana średnio-niska, drobnopęcherzykowa.
Barwa mętna, żółto-pomarańczowa, pływające pojedyncze drobinki osadowe.
Zapach - przewaga owoców, tropiki, dojrzałe białe, lekka żywica i trochę herbaty.
Smak: wysycenie średnie-, lekko wygładzone, puszyste piwko. W smaku już więcej herbaty niż w zapachu, bergamotka ładnie wchodzi, natomiast nie dominuje całości jak w niektórych herbacianych piwkach oraz nie zabija słodyczą, co czasami również się zdarza, wręcz powiedziałbym, że wytrawność jest w tym piwie dominująca. Jest trochę owoców, lekka żywica, natomiast nie wydaje mi się żeby coś konkretnego zdecydowanie dominowało pozostałe smaki, dodatkowo niezła pijalność. No i goryczka - bardzo dobra, porządna, jak w każdym piwie Gwarka które miałem okazję próbować. Tutaj średnia+, lekko zalegająca. Standardowo bardzo ładna pucha.
2021-03-08 13:34:28
Bojan AIPAawatar
Gość
Bojan AIPA
Piwo smakuje jak płyn do mycia naczyń.
2021-03-08 13:00:30
 Hoppy Grodziskawatar
tam
starstarstarstarstar
Hoppy Grodzisk
Wywar z brudnych skarpetek, ale oczywiście co kto lubi. Piana jak po otwarciu kega - palec płynu pięć palców piany.
2021-03-08 11:06:22
Żywiec Jasne Pełneawatar
MM1990
starstarstarstar
Żywiec Jasne Pełne
Napiłem się po kilku latach przerwy. Już wówczas było beznadziejne, ale jak widać może być jeszcze gorzej... To już dokładnie ta sama półka co Tatra i Harnaś.
2021-03-08 09:45:59
Trybunał Export Podwójnie Chmieloneawatar
Gość
Trybunał Export Podwójnie Chmielone
Piłem wczoraj i nic się nie pogorszyło nie opowiadaj
2021-03-08 08:45:09
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Dobra sraczka nie jest zła
2021-03-08 07:33:44
Łomża Jasneawatar
Gość
Łomża Jasne
Zostań abstynentem bocie
2021-03-08 07:32:59
Jasne że Pełne awatar
Gość
Jasne że Pełne
zamkowego nie było a mózgotrzepów już nie pije bo 2 wyroki miałem przez alko to wziąłem te i powiem że dobre 5/5 na zdrowie !
2021-03-08 06:45:05
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010