Jesteś w

Czy wiesz, że...

10 lipca 1999 r. w Wiśle pobito rekord świata w ilości wypitego piwa przez 5 osób w ciągu 15 minut. Drużyna z Wisły wypiła 18 litrów piwa.

Najnowsze komentarze

Beck’sawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Beck’s
Piłem to piwo kilka czy kilkanaście razy, ale jak dotąd nie notowałem wrażeń. Naście lat temu było czymś innym od polskich lagerów, do tego stanowiło ciekawą alternatywę dla piw zza południowej granicy (dodam, że wtedy niemieckie lagery wybijały się - nawet zwykły Veltins w butelce piło się przyjemnie).

Wygląd - barwa słomkowa, klarowne, spore wysycenie, piana średniej jakości (na początku wysoka, ale znika zbyt szybko, są ślady lacingu). Aromat - słód, lekka kwasowość, chmiel - pachnie jak na styl przystało - świeżo, delikatnie zbożowo i też o średniej intensywności - zgodny ze stylem. Smak - na pierwszym w smaku chmiel (klasyczny), do tego spora słodowa kontra, delikatna kwasowość w tle, czysty profil, całkiem pełne - przyjemny.

Reasumując - solidna koncernowa robota; czuć, że tutaj jest o 0,5 Blg więcej niż w innych popularnych pilsach z Niemiec - mnie smakuje i z pewnością czasem będę je kupować.
2020-01-23 21:04:43
Żywiec APAawatar
WaldemarS
starstarstarstar
Żywiec APA
Piwo z dobrym chmielowym smakiem, cytrusowym zapachem i trwałą pianą. Dobrze schłodzone smakuje idealnie w dobranej szklance. Cieszyn mimo iż sprzedany to trzyma markę i oto chodzi. W promocji to piwo warte jest ceny.
2020-01-23 20:38:06
Perun Dusza Widmo z Wiśniąawatar
piwolog
moderatorstarstarstarstarstar
Perun Dusza Widmo z Wiśnią
Tak, 7 to uczciwa ocena. Brawa za zamaskowanie alkoholu - w ogóle go nie czuć. Smak jednak zbyt cierpki i zdominowany przez wiśnię. Brakowało mi słodowej podbudowy. Aromat za to jak dla mnie zbyt delikatny.
2020-01-23 20:34:15
Beczkowe Mocne 9% Wiśniaawatar
Gość
Beczkowe Mocne 9% Wiśnia
mmm, piękny smak, czuć lekki posmak spyrolu, zapach barmańskiej wysniowej (jak ktos pil to wie).
Pierwszy łyk super ale im dalej tym gorzej
2020-01-23 19:59:06
Bytów Smaki Natury Korzenneawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Bytów Smaki Natury Korzenne
Jeśli jest coś dobrego w tym piwie,to wygląd.Fajna mocno brązowa,miodowa (spadź) barwa. Opalizujące,gęste. Piana biała do beżowej,trwała,puszysta z lejsingiem w szkle.Aromat podaje mocno miodowe,korzenne treści.Nie współgrają one jednak z całością. Przewija się zła apteczna,bandażowa nuta.W tle ziołowe,piernikowe ale niestety sztuczne zapachy. Coś poszło nie tak. Smak również nie przyniesie ukojenia.Kwaskowy,miodowy i znów apteczny posmak dominuje w całości.Piwo jest niespójne,chaotyczne.Mocno wyklejające z alkoholowym aftertastem. Sorry Bytów.
2020-01-23 19:25:33
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
W Dino i Biedronce w każdej ilości.
2020-01-23 18:19:34
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanymawatar
Gość
Manufaktura Piwna Piwo na Miodzie Gryczanym
Rewelacja! dostępna w Dino i Biedronce za około 4 zł
2020-01-23 18:19:08
Special Pils awatar
Gość
Special Pils
1.60zl Dino W 10.20

A:ruski+inne ciekawe dodatki, domniemam szybka fermentacja+być może skorodowane urządzenia w browarze?

S:to samo+chemiczne jabłuszko + lekkość lagera
Goryczki prawie brak, raczej kwaśne

P:po prostu można to piwo potraktować jako inny lager, trochę w kierunku kwasów. Pijać raczej gorzkie piwa, takie jedno daje odświeżenie. Coś innego. Nie ma też nic wspólnego z potwornym smrodem z niektórych koncernówek. Mimo wszystko warto. Jednemu podejdzie drugiemu nie.
2020-01-23 13:18:10
Tsingtaoawatar
Leśny_z_Lasu
star
Tsingtao
To będzie bardziej porównanie z piwem singha. Zapach trochę mocniejszy, podobnie wysokie zgazowanie, jest w tym więcej smaku. Czuć goryczkę, w ciekawy sposób gryzie podniebienie. Niestety od połowy zaczyna się robić bardziej słodkie niż gorzkie, pojawiło się zmętnienie przy końcówce. Jest to piwo na pewno bardziej warte ponownego sięgnięcia niż poprzednie z porównywanych.
2020-01-23 12:15:31
Pinta & The Flying Inn Hazy Disco - Pamplona awatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Pinta & The Flying Inn Hazy Disco - Pamplona
Barwa żółta, zmętniona , niczym sok. Widać przy nalewaniu że gęste. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie bardzo soczysto choć czuć że to mocarz. Wg mnie trochę zbyt mocno czuć alko w aromacie , zresztą w smaku też. Są owoce tropikalne , ananas , mango , delikatnie słodki , kojarzący się z najlepszymi vermontami na rynku. Egzotyczne owoce pełną gębą. W smaku czuć że to ma 20 blg i 7 wolt wg mnie trochę zbyt mocno wyczuwalne jak na takie piwo. Jest słodycz ale nie jest ulepem. Niezła goryczka , fajnie kontruje tą słodycz. Średnie nagazowanie , pełne ale sesyjne jednocześnie. Bardzo zdradliwe piwo choć piłem piwa które miały lepiej ukryte alko w takich parametrach. Jak dla mnie rewelacyjne piwo , najlepsze z całej serii. Gdyby było mniej alko to była by maksymalna ocena. Ale dla mnie niemal idealne. Warka do 18.09.2020 sztos i to za 10 zł kupione. Z*******e piwo :)
2020-01-23 11:56:48
Tyskie Pilzneawatar
Leśny_z_Lasu
star
Tyskie Pilzne
Chłodzony kilka godzin w lodówce, po odkapslowaniu nie wali jakoś mocno. W smaku przypomina mi trochę czerwonego lagera książęcego, chociaż jest bardziej łagodny. Trochę słodki, na końcu wyczuwalna goryczka. Gazowanie typowe jak to w koncerniakach.

Szczególnie pod względem proporcji cena/ilość i jakość jest to dla mnie dobra pozycja. Nie ma się co spodziewać cudów, ale na jakieś dłuższe posiedzenie nada się bez żenady.
2020-01-23 11:39:08
Corona Extraawatar
Leśny_z_Lasu
star
Corona Extra
Przed spróbowaniem kisiłem je kilka godzin w lodówce, więc można powiedzieć że dość schłodzone. Kolorem przypomina mi desperadosa. Wali jakimiś słodkawymi owocami. W smaku pojawia się taki kwasek jak cytryna ale poza tym słodkie. Nie ma w tym żadnej goryczki. Wydaje się mniej aromatyzowane od wyżej wymienionego produktu. Ślady po pianie zniknęły gdzieś w połowie butelki. Ma w sobie ten dziwny rodzaj zgazowania, trochę jakbym chlał gazówę z syfonu.

Fajna ciekawostka ale raczej na raz, biorąc pod uwagę bilans ceny do zawartości butelczyny i jakości.
2020-01-23 11:20:20
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Fajne lekkie piwko
2020-01-23 10:05:20
Berliner Kindl Jubilaums Pilsener Premiumawatar
Gość
Berliner Kindl Jubilaums Pilsener Premium
uwielbiam to piwo jak jeżdżę do teściów do Berlina i zawsze biorę do Polski troche do domu potem zawsza go brakuje pozdrawiam Romedi
2020-01-23 06:49:19
Kustosz Jasneawatar
Gość
Kustosz Jasne
szczera prawda.pozdrawiam.
2020-01-23 01:57:40
Bierhof Strongawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Bierhof Strong
Klarowne, jasny bursztyn. Piana szybko znika do zera lepiąc delikatnie szkło. Zapach iście odrażający. Nuty fermentacyjne, zgniłe jabłka, stary słód. W smaku przypomina pitego przed laty Rompera, zawartość alkoholu jest identyczna. W każdym razie w smaku wyczuwam ruskiego szampana, paskudną, zgniłą słodowość oraz tradycyjnie gwóźdź (hehe) programu - nuta żelazista. Goryczki zero, smaku który mógłby przypominać choćby słabe piwo także ciężko się doszukać. Dam dwójeczkę tylko dlatego, że piłem jeszcze gorsze piwa, tutaj piwnym masochistów polecę Wajda Velmistr Premium Pilsner dostępne w Auchan.
2020-01-23 00:29:21
Łomża Chmieloweawatar
Grzegorz_J
starstarstarstarstar
Łomża Chmielowe
Warka do 08.08.20
Aromat taki sobie. Nikły, trochę słodowy, ale i bez niechcianych zapaszków. W smaku, słodycz, a potem zaskoczenie, kwiatowo- trawiaste posmaki chmielu, co więcej na finiszu mota się słaba, bo słaba, ale goryczka. Zachwycać się nie ma czym, jednak wypić można z przyjemnością.
2020-01-23 00:12:44
Złotopolskie Mocneawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Złotopolskie Mocne
Z aspektów technicznych to mój egzemplarz ma 7.2% i obleśną szatę graficzną. Wizualnie prezentuje się dobrze. Klarowne, ciemno złoty kolor i gęsta, drobnoziarnista piana. Trwałość zaskakująca, czyli w porządku. Niestety aromat przeraża. Mocna słodowość, taka tania, alkoholowa. Aromat alkoholizmu i upodlenia.
Smak jest pełen, mocno słodowy, ale z wyraźnie zaznaczoną goryczą. Niestety gdy goryczka przemija wraca słodowość podbita landrynką. Piwo może jest mocno odfermentowane albo są jakieś surowce niesłodowane, niestety z etykiety dowiedzieć się tego nie sposób. Podsumowując, myślałem, że będzie gorzej. Jest tylko marnie, ale myślę że naciągane 5 biorąc pod uwagę niską cenę mogę wystawić...
2020-01-22 23:36:34
Żywiec 0,0%awatar
Gość
Żywiec 0,0%
Tragedia , w życiu nie piłem tak ochydnego piwa...
2020-01-22 23:28:26
Deer Bear Yam Yamawatar
Gość
Deer Bear Yam Yam
Solidnie wyważona ipa. Bardzo mi podeszła. Czuć cytrusowo-mangowy klimat, ale też lekką pszeniczną słodycz. Beretu nie zrywa, ale za cenę 6 zeta żal odmówić szklaneczki ;)
2020-01-22 23:16:09
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010