Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.

Jesteś w

Czy wiesz, że...

Koźlak (niem. Bock) - rodzaj mocnego piwa warzonego ze słodu jęczmiennego, najczęściej przy użyciu drożdży dolnej fermentacji. Zawiera min. 16% ekstraktu oraz min. 6% alkoholu. Fermentuje i leżakuje dłużej niż inne piwa, nawet do 18 tygodni. Koźlak warzony jest w kilku odmianach przygotowywanych na różne okresy: maj (koźlak majowy), jesień (od października, koźlak tradycyjny), Boże Narodzenie (koźlak pszeniczny, koźlak dubeltowy).

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
lukas85
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Jabłonowo Super Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Super Mocne
Ja go ostatnio widziałem w sklepie ok roku 2013 może 2014. Taki typowy żulerski monopolowy. Potem nawet stamtąd zniknął.
2021-05-12 12:43:54
Marzycielka Malinoweawatar
Gość
Marzycielka Malinowe
W:8.21 3 zł eclerc
A:malinowe, aromat?

S:kwaśność, malina średnio intensywna, aromat czy naturalne? Ciężko powiedzieć. Słodycz niska. Jest goryczka

P:może być, reedsy przy tym jak i wcześniej próbowanym Pniewskim Malinowym to straszne okrutniki.
2021-05-12 11:46:54
Amber Classicawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Amber Classic
Wygląd: złociste, klarowne, ładna piana, ładny lacing
Zapach: ciężko tu coś wyczuć, prawie nie pachnie, odrobina może chmielu i warzyw
Smak: NIe widziałem tego piwa z kilkanaście lat, pamiętam, że kiedyś było w puszce i było tanimi szczynami (kosztowało z 2 zł albo mniej), no więc... Nic się nie zmieniło.
Po przyzwoitym 7 km spacerze, przy tej pogodzie, zajglądnąłem do Żabki, a tam stoi na półce z nowościami. W takiej okoliczności każde piwo, nawet Tyskie czy Żywiec powinno wejść jak złoto, a to nie wchodzi. Bączek 0,33 kosztuje 4 zeta, a smakuje to jak piwo z dyskontu takie a'la Głubczyce, pustka, trochę chmielu, trochę nut kanalizacyjnych i warzywnych.
2021-05-12 00:12:42
Okocim Radler 0,0% Mango z Marakująawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Okocim Radler 0,0% Mango z Marakują
Piana praktycznie żadna, biała drobnoziarnista, dziurawiąca się momentalnie po przelaniu piwa z puszki do szkła i nie pozostająca pod zupełnie żadną postacią. Barwa jaśniejsza piaskowa idąca w stronę białego, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W słodkie tropikalne klimaty mango i marakui, jest tak intensywnie że wręcz nienaturalnie, na plus brak brzeczkowych akcentów charakterystycznych dla piw bezalkoholowych. W smaku oczywiście słodki ulepek mango i marakuja na pierwszym planie, subtelna kontra kwaskowa, całkowicie bez goryczki, duża wodnistość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Pite w wersji puszkowej, puszka całkiem przyjemnie dla oka wykonana graficznie, dobrze opisana. Warka 06.01.2022. Taki o soczek, trochę ulepek, mocno wchodzi marakuja z mango dając kubkom smakowym sporo słodyczy. Efekt orzeźwienia żaden, ode mnie 5.
2021-05-11 23:54:55
Komes Barley Wineawatar
Gość
Komes Barley Wine
Rewelacja, po prostu petarda !
2021-05-11 23:47:35
Hopkultura Fan Technoawatar
windxore
starstarstarstar
Hopkultura Fan Techno
Aromat:
Z butelki przyjemne owoce, jakieś tropiki, czuć także winogrona i cytryny

Faktura / odczucie w ustach:
Wytrawne, wysokie wysycenie, przyjemne ciało, wyraźna goryczka

Smak:
Na początku kwaśno i owocowo, czuć ananasa, nektarynki, trochę cytryny. W środkowej fazie pojawiają się takie nuty 'pełności', możliwe że przez płatki owsiane, które łączą się nieźle z elementami słodowymi. Finisz kwaśny i goryczkowy, piwo ładnie skomponowane i ułożone.
2021-05-11 23:35:31
Žatecký 0,0%awatar
Gość
Žatecký 0,0%
Polska. Polacy lubią czeskie piwa, więc Carlsberg postanowił robić piwo z "czeską" etykietą
2021-05-11 23:33:08
Grodziski Tropical Wheatawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Grodziski Tropical Wheat
Piana biała, drobnoziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca szczątkową formę lacingu na ściankach. Barwa jaśniejsza piaskowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu subtelne nuty egzotyczne, są tropiki, choć w stopniu niezbyt intensywnym, pszenicznych klimatów brak, minimalna wędzonka grodziska obecna. W smaku duża wodnistość, pustka, minimalny profil egzotyczny, mango, marakuja te klimaty, finisz wyraźnie grodziski i to się chwali, goryczka adekwatna do stylu, lekka kontra kwaskowa, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel od browaru Grodzisk, etykieta w letniej, ciepłej kolorystyce, elegancko wykonana graficznie, dobrze i wyczerpująco opisana. Warka 10.04.2022. Jednak trochę pusto... te pulpy owocowe to chyba naparstkiem do tanka dolewane, a pszenicznego profilu mógłbym się nie domyślić. Dobrze chociaż że grodziskie drożdże dają radę i wędzoneczka jest na podniebieniu. Korelację ceny do jakości oceniam na 6.
2021-05-11 23:28:32
Hopfe Pilsnerawatar
Gość
Hopfe Pilsner
Jak jestem w biedronce to zazwyczaj je biore ,z*******e piwko polecam każdemu, bo zwykly szajs yypu harnas czy zubr nie ma do niego podjazdu
2021-05-11 23:22:03
Przyjazne Państwo BUH PILSawatar
Gość
Przyjazne Państwo BUH PILS
To jest całkiem dobre
2021-05-11 23:07:37
Przyjazne Państwo BUHawatar
Gość
Przyjazne Państwo BUH
#JanuszDetected
2021-05-11 23:04:58
Raciborski Pilsawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Raciborski Pils
dobry pils
jest dobra goryczka
odpowiednia ilość ciała
pijalne
2021-05-11 22:32:50
Captain Jack Cuba Libreawatar
Gość
Captain Jack Cuba Libre
smakuje jak piwo cola, nie wiem skąd komentarze o pierniku czy cynamonu. Zastanawiam się jak ludzie mogą tam czuć piernik czy cynamon.
2021-05-11 22:23:21
Przystanek Tleń Sour Wild Ale Barrel Agedawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Przystanek Tleń Sour Wild Ale Barrel Aged
Wygląd: kolor ciemno bursztynowy, lekko mętne, piany brak
Zapach: dzikie drożdże, ocet, wino, beczki się nie wyczuwa.
Smak: dość kwaśne, owocowe, wino, minimalna goryczka.
2021-05-11 22:14:18
Artezan IPA Stories #02 Instrybutor awatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Artezan IPA Stories #02 Instrybutor
Ciemnobrunatne, piana lekko beżowa, drobnoziarnista, zbita i solidna, trwałość też ok. Zapach zgodny z oczekiwaniami - palone miesza się z cytrusami.
Smakowo fajnie zbalansowane z ukrytym alkoholem i wysoką pijalnością szczególnie jak na parametry, pomaga nieprzegazowanie. Palony słód, czekolada, a na kontrze odpowiednio wysoka goryczka, żywica.
2021-05-11 22:07:17
Książęce Cherry Aleawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Książęce Cherry Ale
Warka 31.10.21 r. Piana trwała, średniopęcherzykowa. Piwo z somiem koloru wiśniowego. W zachu jakieś słody, karmel, owocowość. W smaku typowe piwo z sokiem ani dobre ani złe. Piłem w upalny wieczór po długim spacerze więc nawet mi smakowało ale nie dorabiałbym tu ideologii ani nie doszukiwał się jakiejś głębi że to piwo górnej fermentacji w stylu angielskim.
2021-05-11 21:59:02
Perła Chmielowaawatar
DoscGosc
starstarstarstarstar
Perła Chmielowa
spodziewałem się więcej chmielu
nie ma go wcale
dziwie się nazwie
to jest pustawe piwo
wodniste
szkoda
2021-05-11 21:58:54
Piwne Podziemie Amnesia Incognitoawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Piwne Podziemie Amnesia Incognito
Wygląd: kolor złotożółty, lekko mętne (sad opadł na dno, nie wstrząsałem go), piana niewielka, nasycenie niskie
Zapach: mandarynka, brzoskwinia, słodowy
Smak: lekko słodkie, goryczka niewielka, szybko zanika, żółte owoce, pełne w smaku, alkohol mało wyczuwalny.

Cena: 15,0 zł/puszka 500 ml.
2021-05-11 21:51:39
Funky Fluid & Nook Moderne French IPAawatar
Gość
Funky Fluid & Nook Moderne French IPA
Podtrzymuję swoją opinię o Funky Fluid i NEIPA - w chwili obecnej robią najlepsza na rynku (tym razem w kooperacji z Nook). Chmielem wiodącym główny prym jest francuski Barbe Rouge. Piwo ma pomarańczowy kolor, ale w smaku i zapachu faktycznie czuć czerwony (różowy) grejpfrut i jakby truskawki (?). Pełne, gęste, wybitnie pijalne. Delikatnie landrynkowe, ale absolutnie do przeżycia. No i goryczka jest na poziomie! Piątka z plusem.
2021-05-11 21:47:35
Komes Russian Impe­rial Stoutawatar
SlawekT
starstarstarstarstar
Komes Russian Impe­rial Stout
Wygląd: barwa bardzo ciemna barwa, prawie czarna, nieprzejrzyste, . piana niska, szybko opada i zanika.
Zapach: pumpernikiel, kawa zbożowa, palone słody.
Smak słodkawy, lekko kwaskowy. Sporo palonych nut, zbożowa kawa, gorzka czekolada.
2021-05-11 21:39:18
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010