Jesteś w

Czy wiesz, że...

11 marca 2007 roku, z okazji otwarcia Starego Browaru w Poznaniu, 10625 osób napiło się piwa z odlanego z brązu kufla, który mierzył ponad 5 metrów wysokości! Pojemność kufla to około 6000 litrów.

Najnowsze komentarze

Kingpin Pantomimaawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Kingpin Pantomima
No aromat jak młody Lambik! Wyraźne winne nuty. Delikatna nuta funky. Przyprawowość gdzieś w tle.No jakbym miał zgadywać po aromacie co to za piwo to powiedziałbym, że Lambik a nie Saison. Piana niska, drobna. Jest złociste, z żółto-miodowymi refleksami, klarowne. W szkle aromat już inny, bardziej jak Saison. Sporo fenoli, nuty przyprawowe i delikatna owocowość. Jest to być może ta skórka pomarańczy, choć winogron nie wykluczam. No chapeau-bas dla Kingpina za to piwo. Jest smaczniutkie. Lekkie wysycenie. Co za ciało tego piwa! Piwo jest niezwykle delikatne. Ta lekkość! Ta zwiewność! Winny charakter jest z nami od początku do końca. Piwo do powolnej degustacji, by napawać się tą delikatnością i niuansami winnymi i przyprawowymi. Niesamowite połączenie winności, która tu nadaje taką miodową cechę z przyprawowością saisona. Ta miodowość w tym piwie to coś zupełnie innego niż, gdy mówię o miodowych nutach w innych piwach. Ta miodowość kojarzy się z takim płynnym miodem, jednocześnie lekkim i nie za słodkim. Piwo pomimo wysokiego odfermentowania ma lekką nutę słodyczy w sobie. Przełamana jest delikatną kwaśnością na aftertaste. Takim małym malutkim minusikiem jest delikatnie wyczuwalny alkohol. No generalnie piwo pyszne. Bardzo eleganckie, bardzo ułożone. Czuć, że jest takie dopracowane. Moje pierwsze piwo leżakowane w beczce po Tokaju i jestem pod wielkim wrażeniem. Oby więcej takich piw na polskim rynku. Tokajowy Saison naprawdę warto spróbować.
2020-12-01 18:51:57
Guinness Draughtawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Guinness Draught
Ciemny rubin. Potężna piana z efektem kaskadowym. Kolor ni to kremowy, ni to bezowy. W trakcie picia trzyma się szkła niczym śmietana.
Aromat ciemnego piwa. Lekko palony.
Wspaniała kremowość piany. Nie czuć gazu.
Kawowość. Paloność. Wytrawność. Na finiszu nawet goryczka.
Zacny klasyk.
2020-12-01 18:27:44
Perun Sabat Czarownicawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Perun Sabat Czarownic
Ja również przychylę się do chóru malkontentów.Oczekiwałem nade wszystko więcej "ciała" w Sabacie.Gdzieś z tej 13-tki niewiele zostało.Piwo jest dosyć wodniste i dziwnie skomponowane w smaku.Lekko kwaskowe,wędzone?Całość mocno słodowa i odrobinę fenolowa.Aromat zbudowany podobnie ale tu dochodzi lekko bananowy zapach.Najmocniejszym punktem piwa jest wygląd.Lałem dość intensywnie,więc ten ciemno brązowy kolor i ładna beżowa piana robi fajne wrażenie.Na pewno można kupić i wspomagać Perun ale to trudny styl i nie każdemu przypadnie do gustu.
2020-12-01 17:54:30
Cieszyński Porterawatar
GENzo
starstarstarstarstar
Cieszyński Porter
Na ta chwile za bardzo czuc alkohol , przydałby mu się leżak.
2020-12-01 16:41:18
Gościszewo Czarownicaawatar
MJK
starstarstarstarstar
Gościszewo Czarownica
Wygląda doskonale, bursztynowe, prawie klarowne, z wysoką drobnopęcherzykową pianą, o wyraźnym lacingu. Pachnie ładnie cytrusami ale i trawą cytrynową, może też trochę torfem co jednak nie psuje zapachu. Smakuje podwójnym chmielem i trochę - jak by to określić - chropowato (może to alkohol przebija się spod chmieli) co powoduje, że jest ciut, ciut za bardzo goryczkowe. All in all to Gościszewo nie musi się tego piwa wstydzić.
2020-12-01 16:31:05
Tatra Jasne Pełneawatar
eferha
starstarstar
Tatra Jasne Pełne
Oczywiście, że tak. Żubr i Wojak to syrop glukozowy. Harnaś i niektóre Kasztelany to syrop z jęczmienia/pszenicy (tzn prawdopodobnie syrop glukozowy). Niektóre inne jeszcze mają jęczmień browarniczy. Czeskie czasami dodają cukier, t.j. tak jak domowi browarnicy.
2020-12-01 16:17:09
Królewskie Jasne Pełneawatar
Gość
Królewskie Jasne Pełne
Rzeczywiście,coś w tym jest
2020-12-01 16:02:06
Goldbrayner Strongawatar
Gość
Goldbrayner Strong
zamknij p***e lamusie obsrany
2020-12-01 13:47:51
Edelmeister Pilsener 4,5%awatar
Gość
Edelmeister Pilsener 4,5%
Miłe zaskoczenie. Bardzo dobry alkohol za grosze.
2020-12-01 13:30:37
Funky Fluid & Maltgarden Funky Garden Vol.6awatar
Gość
Funky Fluid & Maltgarden Funky Garden Vol.6
Piwo bardzo czekoladowe. Intensywny zapach esencji kakaowej. gęsta konsystencja i ciemna utrzymująca się pianka. Smak budzi skojarzenie z czekoladą Lindor gorzka z chilli
2020-12-01 12:33:19
Auroraawatar
tam
starstarstarstarstar
Aurora
Hazy, jak hazy. Moim zdaniem bliżej mu do "klar" ;) z wyglądu całkiem jasny lager, niemniej piwo bardzo smaczne. Cytrusy+ale i lekka słodowość na pograniczu IPA i lagera. Te cytrusy to takie bardziej gorzkie niż słodkie. Czyli bardziej w kierunku grapefruitów i skórki cytrynowej niż pomarańczy. Piana symboliczna, zapach nienarzucający się, ale to mi akurat nie przeszkadza.
2020-12-01 12:26:20
AleBrowar Smoky Joeawatar
Elænis
starstarstarstarstar
AleBrowar Smoky Joe
- Szyjka: jest wyraźna, ogniskowo-oscypkowa wędzonka, jak i czekolada
- Barwa: ciemnie, nieprzejrzyste
- Piana: drobno-pęcherzykowa, na cztery palce, beżowa; ogólnie bardzo ładna czapa, która jednakże redukuje się do minimum
- Aromat: wędzona czekolada
- Nasycenie: wysokie
- Smak: konkretna palona goryczka; delikatna wędzoność (ale mniejsza, niż można byłoby się spodziewać po aromacie); czekolada 50-60%; taka 'asfaltowość' jak w tanich a dobrych kawach; 60/40 wytrawność/pełnia; aksamitne w fakturze

Ocena: 8+/10

Bardzo dobry, a do tego oryginalny stout, który na szczęście nie przytłacza wędzonością.
2020-12-01 09:03:45
Komes Porter Bałtycki Płatki Dęboweawatar
Elænis
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki Płatki Dębowe
- Szyjka: przede wszystkim czekolada, ale też nuty palone oraz pumpernikiel
- Barwa: ciemnobrunatne, wpadające w czerń; nieprzejrzyste
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa, na dwa palce, beżowa, szybko redukująca się do minimum
- Aromat: słód, czekolada podbita pumperniklem; delikatnie czuć też drewniany parkiet
- Nasycenie: niskie
- Smak: na pierwszym planie wyraźna 'parkietowość', potem pumpernikiel, a na finiszu palona goryczka; lekka kwaskowość

Ocena: 7/10

W porównaniu do 'podstawki' - trochę jednak rozczarowanie. Chociaż może to kwestia braku wyleżakowania, ponieważ piwo wydaje się zbyt ostre - ta drewniana 'parkietowość' jest na początku interesująca, ale potem zaczyna męczyć; w dodatku poszczególnie smaki za mało współgrają ze sobą - albo jest parkiet, albo ciemny chleb, albo paloność.
2020-12-01 08:57:51
Brokreacja Strawberry Milkshake IPAawatar
nocą_po
starstarstarstarstar
Brokreacja Strawberry Milkshake IPA
To nie jest komercyjny kasztan w którym piwo wymieszano z sokiem truskawkowym. To jest prawdziwy majstersztyk gdzie zachowano lekki aromat truskawki i nie narzucający się smak. Pojawia się owocowość ale nie jest w żadnym wypadku przesłodzone. Piwo pozostało piwem a nie napojem piwnym. Wysztkiego tu jest w sam raz. Świetnie to wyszło i jeszcze do tego piwa wrócę.
2020-12-01 08:29:35
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Dry Stoutawatar
nocą_po
starstarstarstarstar
Waszczukowe Klasyka Waszczuków Dry Stout
Mocno przypomina Grodziskie i fanom tego stylu przypadnie do gustu. Dym, wędzarnia, kiełbasa i palarnia.
2020-12-01 08:20:25
Waszczukowe Klasyka Waszczuków American Pilsawatar
nocą_po
starstarstarstarstar
Waszczukowe Klasyka Waszczuków American Pils
Przyjemne. Tak sobie wyobrażałem ten Amerykański pils, lekkie, pijalne, nienachalnie słodowe. Myślę że do grilla mógłbym tego wypić z siedem. I daje też 7.
2020-12-01 08:14:05
Pinta Mini Maxi Mango 7°awatar
luke123
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi Mango 7°
Bardzo smaczny soczek mango - marakuja
2020-12-01 07:46:08
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils
Piłem ostatnio i wogole nie zajeżdża koncerniakami, skąd ten pomysł? Jaka warka?, czyżby zapomnieli dodać chmielu?
2020-12-01 00:45:35
Pinta IIPPAAawatar
rewo
starstarstarstarstar
Pinta IIPPAA
Świetny West Coast, cytrusowo, żywicznie, wytrawnie, goryczka solidna, rozgrzewające, ale szlachetnie.
2020-12-01 00:44:10
Maryensztadt New Blackawatar
Januszek
starstarstarstarstar
Maryensztadt New Black
31.12.2020. Czuć aromat pomarańczowy (nie prawdziwa pomarańcz), ale jest to przyjemne. Oprócz tego sporo czekolady co daje efekt słodkiego ciasta czekoladowo pomarańczowego. Ciemne, piana duże pecherze i szybko znika. W smaku jest podobnie, ale mniej słodko, bardziej wodniscie. Aromat pomaranczy jest trochę za nachalny ale dodaje dość fajnej rzeskosci.
2020-11-30 23:24:30
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010