zamknij Przeglądaj bez reklam! patronite
Jesteś w

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Deer Bear Let’s Cook - Mango Goseawatar
Chrisrks
starstarstarstarstar
Deer Bear Let’s Cook - Mango Gose
Bardzo ciekawe owocowe Gose. Barwa i wygląd piwa przypomina sok z tego owocu.Piwo całkowicie zamglone o minimalnej,beżowej pianie. Znika ona bezpośrednio po nalaniu do szkła.Aromat dojrzałego owocu mango,lekko cytrusowy,soczysty.W smaku mamy mieszankę kwasowości,słodyczy i lekko słonego finiszu.Piwo o małym wysyceniu,minimalnej goryczce. Orzeźwiające,nieźle pijalne.Całość zdominowana przez owocowość mango.
2019-06-19 18:01:53
Brokreacja The Actorawatar
szab12
starstarstarstarstar
Brokreacja The Actor
Kolor złocisty bursztyn. Zapach źywica, cytrus. Piana szybko opadająca. W smaku leciutka, sesyjna goryczka i słodycz. Przyjemne w odbiorze, cena 6,29 zł w Tesco.
2019-06-19 17:29:19
Kormoran Porter Warmińskiawatar
Gość
Kormoran Porter Warmiński
Mi zdecydowanie bardziej podoba się etykieta Komes'a - mimo swej siermiężności. Bardziej pasuje do stylu. Jeśli dodatkowo wyleżakujesz piwo kilka lat, to etykieta nabiera coraz więcej sensu : )
2019-06-19 17:13:46
Kormoran Porter Warmińskiawatar
Gość
Kormoran Porter Warmiński
Legendarny już porter. Gdyby nie bezsensowna etykieta, taki wyleżakowany 3 lata egzemplarz byłby świetnym prezentem.
Już bardziej podoba mi się siermiężna etykieta Komes'a, która pasuje do tego stylu idealnie.
2019-06-19 17:11:11
Komes Porter Bałtyckiawatar
Gość
Komes Porter Bałtycki
Zawsze polecam Komesa, jeśli ktoś pyta mnie o dobrą alternatywę dla coraz gorszego Żywca.
Piwo aż prosi się o leżakowanie. Sklepy przeceniają piwa, kiedy zbliża się koniec daty przydatności. Wtedy kupuję z 10 sztuk w śmiesznie niskiej cenie (np 3.99 zł) i do piwnicy : )
2019-06-19 17:06:08
Komes Porter Bałtyckiawatar
Gość
Komes Porter Bałtycki
Ja mam w piwnicy wersję już ponad 3 lata po terminie (Warmiński w sumie też coś koło tego).

Nie piłem jeszcze leżakowanego Warmińskiego, ale Komes faktycznie jest pyszny po kilku latach.
2019-06-19 17:03:58
Gulden Draakawatar
Gość
Gulden Draak
Mam 4 pak zakupiony właśnie jakoś rok temu. Mówisz zatem, że jest dobrze? : )

Nie piłem tuż po zakupie. A Pierwszy i jedyny raz Draakiem wspominam doskonale.
2019-06-19 17:00:35
Hoegaardenawatar
Gość
Hoegaarden
Co to znaczy wersję na eksport?
2019-06-19 16:58:03
Wrężel Paradise Pale Aleawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Wrężel Paradise Pale Ale
Pomarańczowe, mętne. Z pianą słabo.
Aromat bomba: egzotyka, cytrus, żywica.
W smaku to samo co w aromacie.
A na kontrze całkiem spora albedowa goryczka.
Ambrozja
2019-06-19 16:53:09
Hoegaardenawatar
Gość
Hoegaarden
Kupiłem ostatnio wersję na export i ... wali zgniłym jajem czyli siarkowodór. Taki browar, powiem nawet że legendarny, nie powinien robić takich praktyk i tak traktować klienta. Tragedia, już więcej tego nie kupię.
2019-06-19 16:51:33
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
AAahaha no no.
2019-06-19 16:46:38
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Czy Perła była kiedyś w ogóle pijalna?
2019-06-19 16:44:30
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Kupiłem w lidlu 2 butelki 0,66. Miłe zaskoczenie. Lekkie z miłą nutką rześkiej minimalnej goryczki. Nie przegazowane. W lato z lodówki nic dodać nic ująĆ.
2019-06-19 16:44:05
Perła Exportawatar
Gość
Perła Export
Fakt. harnaś patrzy z góry.
2019-06-19 16:41:54
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
Bardzo niedobre. Było słabe, ale sie pogorszyło. Myślałem, że sie nadziałem na kupe i kupiłem innym razem w innym sklepie inną partie - zadziwiająco identyczny. Dno.
2019-06-19 16:40:45
Bojan Pszeniczneawatar
Maximus
starstarstarstarstar
Bojan Pszeniczne
Wczoraj testowałem i polecam :) Nie wyczułem wad, pianka dosyć fajnie oblepia szkło - smakowita pszeniczka :)
2019-06-19 16:36:06
Stern Strongawatar
Gość
Stern Strong
Zajebiste piwko,przyzwoity woltaż no i cena nie zwala z nóg.Chociaż mogło by (i mocniejszy brat też) być mniej słodkie.
2019-06-19 16:15:42
Funky Fluid Hop Riderawatar
David_Haye
starstarstarstarstar
Funky Fluid Hop Rider
Aromat jest piękny. Bogaty i złożony. Nuty cytrusowe i tropikalne przeplatają się z nutami ziołowymi.
Piana średnioobfita, drobnopęcherzykowa. Jest hazy, ale nie jakoś przesadnie. Ciemnożółty kolor,
wpadający w lekki pomarańczowy. W szkle wspaniały aromat marakuji i słodkiego grejpfruta.
Odbiór w ustach jest niesamowity. Piwo jest bardzo gładkie i kremowe. Średnie wysycenie.
Piwo jest na początku owocowo-słodkie, następnie jest przejście w lekko wytrawny ziołowy finisz.
Piwo jest kozacko pijalne. Niestety niska goryczka to dla mnie spory minus. No brawo, kolejne piwo
z Funky Fluid, które mi smakuje.
2019-06-19 13:32:11
Jurajskie Pilsawatar
Anglik66
starstarstarstarstar
Jurajskie Pils
Wygląd się broni w tym piwie, bo to nie jest pils. Kolor złoty, klarowne, niskie wysycenie, piana lipna. Aromat: mokry karton z początku, szmata, miód, bardzo słodowe, landrynki, lekko czuć chmiel.
Smak: bardzo lekka goryczka, słodowe, miód - tyle. Bliżej mu do Perły niż do kraftu...
2019-06-19 11:01:51
Pinta takAHaka 2018awatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Pinta takAHaka 2018
Piwo ciekawe, bo bardzo aromatyczne jak na BlackIPA. Dodatek owoców robi swoje,chociaż trudno poznać konkretny smak. Trochę paloności i intensywna goryczka jak w BPIA. Zapach owocowy trochę do wina podobny jak dla mnie. Chmiele nowozelandzkie na plus jako nowość. Piana duża.
2019-06-19 09:06:32
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010