Jesteś w

Czy wiesz, że...

Najstarszym pubem z własnym browarem jest U Flekft w Pradze. Już w piętnastym stuleciu warzono tu piwo - najstarsze bowiem wzmianki pochodzą z 1499 roku.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
doktor_piwo
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Trzech Kumpli Oatyawatar
Gość
Trzech Kumpli Oaty
Ekstra piwo, duuuużo kawy, czekolady, kakao, słodkie dosyć, jak naleje się do szkła energicznie, tak jak napisane na butelce, to piana jest przyzwoita.
2021-10-18 11:16:59
Szantowe mocne 7,2%awatar
Gość
Szantowe mocne 7,2%
Czyli test jest zdany pozytywnie
2021-10-18 09:27:02
Zakładowy & Pinta Kolektywawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Zakładowy & Pinta Kolektyw
WYgląd: barwa słomkowa, mocno zmętnione, piana ok, ładny lacing
Zapach: zaraz po otwarciu słodkimi cytrusami, a później, cedrem, marzanką, może nawet kokosem, jakby tu było Sabro, owoce tropikalne, jakaś sosna
Smak: Dosyć wodniste jak na 14, po piwie sesyjnym nie spodziewałem się dużego nachmielenia, a jest całkiem spoko, te same aromaty co w zapachu, trochę mączne, chlebowe, zbożowe, płatków ryżowych nie czuję za bardzo. Jest ok.
2021-10-18 03:05:54
Peroni Nastro Azzurroawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Peroni Nastro Azzurro
Obecnie na etykiecie jest samo Nastro Azzurro, bez Peroni, nie wiecz czemu.
Wygląd: barwa słomkowa, klarowne, piana drobna, ale nietrwała, jak w koncerniaku
Zapach: nawet posiada i to delikatnie chmielowy, zielisty, kwiatowy
Smak: Pamiętam jak byłem w Rzymie, to w ścisłym centrum było albo to albo Heineken to wolałem Heinekena, bo miał jakiś smak i zapamiętałem to piwo jako wodę, a tu smak jest. Nie jest to wybitny lager, ale ma więcej smaku niż Calsberg czy Heineken, nawet minimalna goryczka i chmielowość tu jest. Czyściutkie, bez wad. Szału nie ma, ale nie jest to na szczęście taka woda jak Angelo Poretti 4 Luppoli pite ostatnio.
2021-10-18 02:39:25
Pinta Psst... Its Your Tuesday IPAawatar
Orzelek
starstar
Pinta Psst... Its Your Tuesday IPA
Wygląd: barwa słomkowa, klarowne. Piana biała, szybkoopadająca.

Aromat: owoce tropikalne, kwiaty, miód. Po nalaniu do szkła dochodzi intensywna żywica.

Smak: mocna żywica, mix skórek z cytryn i grejpfrutów. Wytrawne. Goryczka wysoka, średniozalegająca.
2021-10-17 23:12:51
Pinta Psst... Its Your Monday IPAawatar
Orzelek
starstar
Pinta Psst... Its Your Monday IPA
Wygląd: jasnożółte, mętne. Piana biała, wysoka z dużymi oczkami.

Aromat: słodkie owoce cytrusowe, nafta, kwiaty. Spora intensywność.

Smak: owoce cytrusowe, w tle żywica. Goryczka kojarząca się z pestkami grejpfruta, na wysokim poziomie. Po kilku pierwszych łykach pod odczekaniu kilku minut pojawia się nieprzyjemne odczucie granulatu. W dalszej fazie picia już tego nie ma.
2021-10-17 23:07:29
Trzech Kumpli Lager Niemieckiawatar
Orzelek
starstar
Trzech Kumpli Lager Niemiecki
Aromat słodowy, kwiatowy.
W smaku ziołowe, ziemiste. Goryczka mocna i zalegająca. Bardzo solidny lager.
2021-10-17 23:00:16
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
W smaku dzieję się więcej niż w Okocim, ale co z tego, skoro wyraźnie czuć gotowane warzywka, aż się rzygać chcę, ale jakoś przełknąć się da...
2021-10-17 22:59:47
Okocim Jasne Okocimskieawatar
Gość
Okocim Jasne Okocimskie
Znaczy to piwo zawsze było nijakie, ale porównanie do piwa Tyskie trafne. Wodnisty szajs.
2021-10-17 22:58:29
Tyskie Gronieawatar
Gość
Tyskie Gronie
W smaku woda i lekka nuta zielonego jebłka. Dno i 200 metrów mułu.
2021-10-17 22:56:57
Pilsvar Grybów (dawniej Pilsweizer)awatar
K1
starstarstarstarstar
Pilsvar Grybów (dawniej Pilsweizer)
Bardzo dobre.
Smak dość pełny, wyraźna goryczka, do tego dobra moc (5,7%).
2021-10-17 21:55:05
Manufaktura Piwna Banana Beerawatar
Gość
Manufaktura Piwna Banana Beer
Strasznie sztuczne. Cornelius gurom
2021-10-17 21:05:18
Hopito Chilloutawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Hopito Chillout
Piwko, bardzo mętne o barwie żółto - pomarańczowej. Piana umiarkowanie wysoka, powoli opada, po czym całkiem znika. W zapachu jest zbożowo i owocowo. W smaku bardzo wytrawne z solidną zbożową podstawą, lekkimi nutami owoców tropikalnych i lekko albedową goryczką. Warka 31/08/2022. Kupione w sklepie z kraftami za 14,50 zł (puszka).
2021-10-17 21:03:01
Brok Exportawatar
Gość
Brok Export
W Polo jest cały czas, natomiast Sambor to już ciężko poza regionem znaleźć. U nas tylko w jednym sklepie jest. Osobiście wolę tego Premium, jedyny minus to butelka bezzwrotna.
Za to stosunek ceny do smaku to największy plus tego dobrego i niedrogiego piwa. A w dodatku 100% polskie jest.
2021-10-17 20:32:04
Maltgarden Underneath The Towerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maltgarden Underneath The Tower
Cytrynowość w odmętach mętności. Mega piana. Drobniutka, bielutka. Powoli redukująca się. Aromat nowofalowy, antypodowy. Cytrusy, wino, białe owoce.
Gładkie i musujące zarazem. Bardzo owocowe. Gruszka, melon, liczi w smaku. Goryczka niska, przyjemna, albedowa. Bardzo pijalne piwo.
2021-10-17 20:25:08
Kingpin Porter Bałtyckiawatar
StefekPijakos
starstarstarstarstar
Kingpin Porter Bałtycki
Szara oprawa etykiety pasuje do piwa. Wg mnie smakowo bardziej zbliżony do stout niż do portera bałtyckiego, który jest mocniejszy odbiorze. Jest kawowy, lekko laktozowy. Niższa zawartość alkoholu 7.5% (to niedużo jak na portera, nawet powiedziałbym ze to za mało jak na portera) dodatkowo łagodzi smak i zbliża do stout.
2021-10-17 20:09:55
Bojan Melonoweawatar
ekoman69
starstarstarstarstar
Bojan Melonowe
Piwo jest mętne i ma ciemno bursztynową barwę. Piana umiarkowanie wysoka, ale dość szybko redukuje się do kożuszka na powierzchni. I na tym się kończy to, co można dobrego napisać o tym piwie (?). W zapachu coś dziwnego - mieszanka aromatu słodkiego dżemu z aromatem stęchłej szmaty. Jest słabo. W smaku absolutna porażka. Woda z cukrem i dziwnym landrynkowych posmakiem. Jestem w trakcie picia, ale piwo najprawdopodobniej skończy w zlewie. Dawno nie piłem czegoś tak niesmacznego. Warka 04.10.2022. Kupione w Lidlu za 4,99 zł.
2021-10-17 19:26:43
Jabłonowo Miodowe Mocneawatar
Gość
Jabłonowo Miodowe Mocne
Nie ma się co dziwić w sumie jak piwo kosztuje coś około 2,69zł ale jest tragiczne. Ci co lubią midowe to lepiej piwo na gryczanym
2021-10-17 18:43:35
Pinta Psst... Its Your Tuesday IPAawatar
Marianek
starstarstarstarstar
Pinta Psst... Its Your Tuesday IPA
Znakomity przykład stylu. Wytrawne, goryczkowe. dominacja nut żywicznych, sosnowych i cytrusów. W ustach pełne. Goryczka znakomita, długa, przyjemna (albedo skórek cytrusów i żywica). Można się jedynie doczepić do niskiej intensywności zapachu i wysokiej klarowności płynu. Ogólnie, bardzo dobre piwo.
2021-10-17 18:43:20
Brok Exportawatar
Gość
Brok Export
No mosze bycz
2021-10-17 18:34:47
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.