Jesteś w

Ilość piw w katalogu

10133

Informacje o producentach

Trzy Korony
Trzy Korony

Czy wiesz, że...

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

Najnowsze komentarze


seba1970
Namysłów Pils
bardzo zmienne czasem zdecydowanie zbyt slodkie innym razem troche biszkoptowe ale chmiel ledwo wyczuwalny troche w aromacie ale goryczy brak piana ok do pilsa to jednak troche daleko ale generalnie wypic mozna i to nawet z przyjemnoscia ale jednak za slodkie jak dla mnie
2018-09-19 19:25:22

Gość
Chmielologia Bezpieczne Zero Zero
Rynek piw bezalkoholowych zaczyna przeżywać rewolucje, niegdyś tylko 1 na 100 z kormorana, teraz bezpieczne zero zero. Wyraźnie czuć chmiel w smaku są cytrusy, lżejsze niewątpliwie od 1 na 100 ale z niezłą goryczka piwo mętne z niezłą pianą cytrusami w zapachu i dobra goryczka nie jest woldnste puste tylko niestety cena wygórowana ponad 4 zł i butelka 0,33. Jednak jeśli z jakiś powodów nie możecie napić się apa z alkoholem wybór prosty szukajcie zero zero na półce ????
2018-09-19 19:11:53

urbannul
Zlatý Pilsner
moje było wyraźnie prze gazowane, lecz w smaku nawet niezłe
2018-09-19 19:03:03

oryszczyszyn
Miłosław Marcowe
Pełny, wyrazisty lager. Ładna, lekko ciemnawa barwa, adekwatna do smaku. Zapach może zbyt mało wyrazisty. W smaku bardzo fajnie. Nieodczuwalny w ogóle alkohol, zrównoważona goryczka. Może być dobre do codziennej konsumpcji.
2018-09-19 18:48:06

MateoKrk_
Rockmill CaliforniCATion
Barwa Bursztynowa Zamglone.

W Aromacie Na Pierwszym Planie Brzoskwinie Owocowe Cytrusowe i Tropikalne (Ananas) Nafta Trochę Karmelu Intensywny Bardzo Słodki Aromat.

W Smaku Solidna Podbudowa Słodowa Mnóstwo Karmelu Do Tego Owoce Tropikalne Cytrusy Goryczka Grejpfrutowo-Żywiczna Średnia Lekko Zalegająca Wysycenie Średnio-Niskie.

Jak Na West Coast IPA Jest Troszkę Za Słodkie Zbyt Mało Wytrawne Nie Pogardziłbym Też Trochę Wyższą Goryczką Poza Tym Piwo Całkiem Niezłe Ale Bez Fajerwerków.
2018-09-19 18:41:01

Shinodin
HedgeHog Cherry Sour
Piana biała z elementami różu, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa, mocno zmętnione, zupełnie nieklarowne i nieprzejrzyste. W zapachu kwaśne nuty wiśniowe, mocny wpływ waniliowych akcentów, wyczuwalny dodatek laktozy pod postacią mlecznych aromatów. W smaku elegancko kwaskowe, wiśnia tak jak powinno być jest głównym tematem, aftertaste natomiast wyraźnie waniliowy, lekko mleczny, o goryczce nie ma co wspominać, gdyż jest to sour, wysycenie na średnio-wysokim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta w ciekawej kolorystyce, solidnie wykonana graficznie, w miarę dobrze opisana. Warka 1.03.2019. Pozytywne zaskoczenie od Hedgehoga, udany sour wiśniowy z wanilią w tle. Przyjemnie orzeźwiający i treściwy pomimo niskiego woltażu, osobiście jestem zadowolony z zakupu. Mocna 7 to moja propozycja, dla fanów kwaśnych klimatów jak znalazł.
2018-09-19 18:08:53

tomucho77
UAB Birzu Alus Legenda Niefitruotas
Piwo strasznie nagazowane przy otwieraniu butelki wyrwało krachlę z mocowania ! samo piwo - średniak bez większych zachwytów.
2018-09-19 16:55:24

Gość
Warka Jasne Pełne
Dobre piwo średniej klasy,słaba pianka.
2018-09-19 16:22:38

Gość
Carlsberg Non Alcoholic
Najsmaczniejsze piwo z bezalkoholowych.
2018-09-19 16:10:21

Aure
Za Miastem Pogoda Ducha
"Smak (...) ciasteczkowy, suszonych owoców."
Uh?
Wyczuwam słód, ale mam przede wszystkim uczucie chleba razowego.
2018-09-19 14:38:50

Gość
Tyskie Gronie
Pije tyskie juz 5 lat i jest najlepsze!!!
2018-09-19 14:23:31

BRYNIU
Szałpiw & Niechanowo Powidz
Drobno-pęcherzykowa piana w kolorze écru. Średnio opadająca. Lacing bardzo obfity w postaci grubego oblepienia ścianek z nieregularnymi przebiciami. Barwa ciemno słomkowa, żółta - zmętniona. W aromacie orzechy oraz nutka alkoholowa. W tle przebija się akcent banana jak i woń chlebowa. W smaku wyraźne słodkawo-orzechowe z bananem w tle.
Wysycenie: średnie
Warka do: 22.10.2018r
6+ /czegoś mi tu brakuje a coś nie pasuje...
2018-09-19 14:14:00

Aure
Opat Pepper
Zapach nie jest daleki od zwykłych Krakonoszy, niemniej smakuje znacznie lepiej. Dobry smak słodu.
2018-09-19 14:09:19

Aure
Olimp Panakeja
Chciałbym, by każda herbata earl grey, jaką parzę, smakowała jak to. A earl greye uwielbiam.
2018-09-19 13:38:21

Gość
Litovel Medový Speciál 14%
No to ja może bez snobizmu. Wygląda jak piwo, pachnie jak piwo, smakuje mi. Jest wręcz idealne, nie ma mało słodkie, nie za dużo, moim skromnym zdaniem jest znacznie lepsze od polskich piw miodowych
2018-09-19 13:09:45

Gość
Komes Potrójny Złoty
Szambo w butekce smacznego smakuje jak przeniczniak z posmakiem etylenu mimo to zero kopa
dziekuje cydr lepiej klepie
2018-09-19 12:54:29

Gość
Pilsner Urquell
Piwo Pilsner Urquell dobre tylko z beczki/kegi/,puszkowe czy butelkowe gorzej smakują.
2018-09-19 12:34:46

Gość
The Order of Yoni Bottled Lust - Paulina 2018
juz niedlugo waginalny sledzik w sam raz pod wodeczke
2018-09-19 10:45:09

Gość
Książęce IPA
Takie se nic szczegolnego typowa aromatycznie mieszana ipa zero drozdzy w butelce oznaka filtracji zero harakteru 3 na 5 po prostu hipermarketowy przedmiot
2018-09-19 10:18:15

piast
Wrężel AIPA
wygląd jednak cieszy i pozytywnie nastraja do konsumpcji
2018-09-19 06:45:02
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010