Jesteś w

Czy wiesz, że...

Lwówek to najstarszy browar w Polsce (Pierwsze piwo uwarzono w 1209 r.), który produkuje piwo według tradycyjnych metod, przy otwartych kadziach, co dziś już jest dużą rzadkością.

Najnowsze komentarze

Kampinoskie Pszenneawatar
Elænis
starstarstarstarstar
Kampinoskie Pszenne
- Szyjka: wyraźny goździk i banan; w tle drożdże
- Barwa: jasne, pszeniczne, nieprzejrzyste
- Piana: niezbyt obfita jak na pszeniczne; drobno- i średnio-pęcherzykowa; nietrwała, ale koronkuje
- Aromat: świeży, przyjemny, przede wszystkim goździkowy
- Nasycenie: średnie i zdecydowanie za niskie, jak na piwo pszeniczne
- Smak: całkiem gładkie, delikatnie kwaskowe, w pół drogi między pełnią a wytrawnością

Ocena: 7+/10

Byłaby 8, bo jeśli jednak można przeboleć nie najpiękniejszą pianę, to już piwu zdecydowanie brakuje nasycenia. Tym niemniej i tak wyróżnia się in plus na tle tak wielu mdląco słodkawych pszeniczniaków
2020-09-29 12:02:20
Nepomucen Forestawatar
Elænis
starstarstarstarstar
Nepomucen Forest
- Szyjka: cytrusy w kierunku pomarańczy, w tle igliwie i żywica; bardzo przyjemny, rześki, świeży aromat
- Barwa: zamglona słomka
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa; niezbyt obfita; raczej nietrwała
- Aromat: dalej żółte owoce, w tym i nuty mango, plus igliwie i żywica
- Nasycenie: nisko-średnie
- Smak: eksplozja żywicznej, sosnowo-świerkowej goryczki, którą czuć od pierwszego łyku i która długo utrzymuje się w ustach; w tle trochę taki ogród ziołowy/nieco cierpkie olejki eteryczne

Ocena: 9/10

Must-drink dla fanów lasów iglastych oraz bezkompromisowej goryczki, która chwyta za gardło i która długo nie puszcza nawet po skończonym piwie. Ciekawy kontrast pomiędzy owocowym aromatem a uderzeniem goryczki w ustach.

Piwo niełatwe, bezkompromisowe, może odrzucić nieprzygotowanych a lubiących bardziej ugładzone IPY czy APY.
2020-09-29 11:56:02
Staropolski PRL Piwo Pełne Filtrowaneawatar
Elænis
starstarstarstarstar
Staropolski PRL Piwo Pełne Filtrowane
- Szyjka: słodowy, świeży, przyjemny aromat
- Barwa: ciemne złoto
- Piana: drobno- i średnio-pęcherzykowa; niespecjalnie obfita
- Aromat: świeży, słodowy
- Nasycenie: średnie
- Smak: bardzo przyjemny balans pomiędzy słodową bazą a wyraźnie zaznaczoną goryczką; nuty czerwonego jabłka oraz pszczelego wosku

Ocena: 8+/10 - bardzo pijalny lager; okrągły, ale bez słodkiego ulepu; przyjemnie goryczkowy; z bardzo ciekawym aromatem dojrzałego, czerwonego jabłka i pszczelego wosku w ustach
2020-09-29 11:43:23
La Brasserie St-Feuillien Grisette Blanche Bioawatar
Warudnicz
starstarstarstarstar
La Brasserie St-Feuillien Grisette Blanche Bio
Niezłe i tylko niezłe. Po piwie z Belgii liczyłem na coś więcej.
2020-09-29 11:41:08
Doctor Brew Perfect Lagerawatar
tam
starstarstarstarstar
Doctor Brew Perfect Lager
Sorry, ale nie. Smakuje jak słabo zrobiony wodnisty lager, w którym liche rzemiosło ktoś próbował schować przez dosypanie citry albo czegoś podobnego (lekko zmienili skład w stosunku do opisu z lewej). A dodawanie słodu karmelowego do lagera to już w ogóle kojarzy mi się ze smakiem piw van pura. Ocena uwzględnia ponadprzeciętną cenę
2020-09-29 10:18:10
Stephans Bräu Premium Pilsenerawatar
tam
starstarstarstarstar
Stephans Bräu Premium Pilsener
Można wypić, ale bez entuzjazmu - Hoffe/Perlenbacher znacznie lepszy. Zbyt słodowy kosztem słabej chmielowości, co kojarzy mi się właśnie z tanimi pilsami.
2020-09-29 09:03:46
Lubusz Piwo Jasneawatar
Sheggorath
starstarstarstar
Lubusz Piwo Jasne
Piana w piwie pełni funkcję ozdobnika, jest jednym z doświadczeń sensorycznych. Oczywiście jej ocena nie ma raczej tak dużego wpływu na wynik finalny, jak w przypadku aromatu i smaku, jednak to też może być element pożądany. Wszystko zależy od stylu piwa. Ja, na przykład, nie wyobrażam sobie zamówić weizena w szkle bez piany. Ogólnie piwo bez piany wzbudziłoby we mnie jakąś niepewność w rodzaju "to na pewno piwo, czy raczej sok?". Nie każdy może to lubić, ale myślę, że piana jest integralną częścią piwa, bez której nie byłoby ono takie szczególne. Są tacy, którzy będą podziwiać strukturę piany lub lacing na ściankach szkła i są też tacy, którzy będą nalewać piwo jak najwolniej, po ściance lub w ogóle zdmuchną/wybiorą pianę z naczynia jako wadę. Taki świat.
2020-09-29 08:55:19
Fortuna Czarneawatar
tam
starstarstarstarstar
Fortuna Czarne
Słodziutkie :) Lody kawowe i karmelki. Może nie do końca mój klimat, ale doceniam.
2020-09-29 08:54:00
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
no.., no..Wrócili do dekokcji
2020-09-29 00:56:14
Hopfe Pilsnerawatar
Gość
Hopfe Pilsner
Jak to nie stała oferta? U mnie w biedrze póki co jest. Świetne piwko do kiełbaski, czy czegoś z grilla. Niby nic specjalnego, ale takiej goryczy nie znajdziemy w żadnym naszym szeroko dostępnym ścieko koncernie.
2020-09-29 00:30:01
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
WaldemarS
starstarstarstarstar
Żywiec Wiedeński Lager
Butelka i kapsel jak to bywa z Żywcem nawet ciekawe, ze wskazaniem na szatę graficzną butelki. Kolor od miedzianego po bursztynowy, klarowne. Piana gęsta, obfita długo utrzymuje się, dobry lacing. Czuć może trochę kwiatów, trochę korzeni i karmelu, ale bez chmielu :). W smaku bardziej wytrawny, słodowy oraz karmelowy i palony - co nie bardzo pasuje w tym piwie, dalej chmielu jednak nie czuć. Średnio wysycone i wciąż nie czuć chmielowej goryczki. Byłoby dobrze gdyby nie brak chmielu i za dużo palonego karmelu. Daję naciągane 7/10 i wrócę do niego.
2020-09-28 22:57:13
Lubusz Piwo Jasneawatar
Gość
Lubusz Piwo Jasne
Mi smakuje. Czuć chmiel i fajny smak.
Kupuje jeszcze nie raz. Przynajmniej w końcu czuć chmiel i nie wali spirytusem

Ps. Co wy z tą pianą.? Piwo się pije a nie ogląda pianę.
2020-09-28 22:45:47
Jazz Piwo Jasne o smaku Czarnej Porzeczkiawatar
Gość
Jazz Piwo Jasne o smaku Czarnej Porzeczki
Okropne, bardzo słodkie i mdlące.
2020-09-28 22:23:53
Lubicz American Pale Aleawatar
Jacelinho
moderatorstarstarstarstarstar
Lubicz American Pale Ale
Barwa ciemnozłota , zmętniona niemal całkowicie. Piana biała , drobna , trwała i zostawia ładny lacing. W aromacie czuć zarówno amerykański chmiel jak i trochę karmelu. Klasyczna APA. Lekko nafta mi się wydaje też wyczuwalna. Solidnie ale bez fajerwerków. W smaku podobnie , w miarę pełne , lekko cytrusy jak i strona karmelowa również wyczuwalna zdecydowanie. Nafta też tu jest. Niska goryczka , średni gaz , raczej wytrawne. Pierwsze APA jakie piłem tak smakowały. Niezłe ale trochę zbyt karmelowe i słodowe a za mało akcentów chmielowych. Warka do 29.10.2020
2020-09-28 22:12:22
Rychnovská Kněžna 12°awatar
Kopytko74
starstarstarstarstar
Rychnovská Kněžna 12°
Dobre piwo, raczej bez wad.
Piana prawie żadna, lacing bardzo malutki.
W aromacie nuty słodowe, trochę piwnicy, trochę chmielu.

W smaku fajna goryczka, ani duża ani mała, w sam raz dla stylu lager.

Ogólnie piwo dużo lepsze niż koncerniak.
2020-09-28 22:04:00
Minibrowar Kowal Latarnik rewalski pszeniczneawatar
Johnny_Beer_
starstarstarstarstar
Minibrowar Kowal Latarnik rewalski pszeniczne
Trunek bardziej w stylu "Amerykańskiej Pszenicy".
2020-09-28 22:01:20
Połczyn American Pale Ale APAawatar
edin.dzeko
starstarstarstarstar
Połczyn American Pale Ale APA
Ocenia ktoś przez pryzmat ceny? Za 4 zł w markecie trudno o coś lepszego. A za 50 dych za sztukę to i ja wam uwarzę 10/10.
2020-09-28 21:50:02
Perun Ziarno Prawdyawatar
jover
starstarstarstarstar
Perun Ziarno Prawdy
zapach cytrusy na drugim planie goździk, banan,, wysycenie średnie+, w smaku słodkie, pełne, gładkie, lekka kwaśność od owoców, pomarańcza, grejpfrut, drożdże, banan goździk, gorycz minimalna, ogólnie dobre, mogłoby być bardziej wysycone, cena 6,99 zł
2020-09-28 21:21:55
Żywiec Wiedeński Lagerawatar
Gość
Żywiec Wiedeński Lager
Karmel, zielone jabłko i białe winogrona z delikatną nutą cytrusów i kartonu. Takie trochę jak niedoszły Carlsberg Gold.
2020-09-28 21:17:27
Lubusz Piwo Jasneawatar
Gość
Lubusz Piwo Jasne
Na prawdę dobry jasny lager. Mocno nachmielony, porządnie gorzki ale brak wyraźniej słodowości. Jedno z nielicznych jasnych piw, które możnaby pomylić z pilsem a zarazem bije większość polskich pilsów na głowę.
2020-09-28 21:11:56
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010