Jesteś w

Czy wiesz, że...

Eksperci szacują, że w Belgii krajobraz piwny jest najbardziej różnorodny na świecie. Można tam wyróżnić ok. 800 styli piwnych. W żadnym innym kraju piwa nie podaje się także w tak wielu różnych rodzajach szkła. Właściwie dla każdego stylu piwnego przeznaczone jest inne, by wydobyć wyjątkowe smaki i aromaty.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
doktor_piwo
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Komes Porter Bałtycki Amburanaawatar
Grisza44
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki Amburana

Po czasie czuje mocno w aromacie nuty korzenne, ciasteczka, może rzeczywiście piernik, ale w smaku nic z tych rzeczy. To piwo robi efekt wow przy wąchaniu, a nie przy smakowaniu. Co nie zmienia faktu, że jest bardzo dobre
2024-05-22 00:35:33
Komes Porter Bałtycki Amburanaawatar
Grisza44
starstarstarstarstar
Komes Porter Bałtycki Amburana

Piwerko z datą 05.11.26, z zestawu ze szklanką i trzema innymi piwerkami.
Wygląd: brunatny kolor, ciemnowiśniowy, ciemnorubinowy. Klarowne, piany w zasadzie brak, pojawia się przy nalewaniu, ale od razu znika. Lejsingu brak.
Aromat: największy mój problem z tym piwem polega na tym, że nie wiem jak pachnie amburana... Ale przyznać się piwosze, który z was to wie?
Czuć paloność, nieco alkoholowość może. Dobrze czuć wanilie, czuć cynamon. Czuć też syrop klonowy, także nie kłamali na etykiecie. Alkoholowość mi uciekła, musiało to być takie pierwsze wrażenie. Na pierwszym planie jest wanilia, po zamieszaniu wychodzi syrop klonowy, z palonością i może rzeczywiście z jakąś alkoholowością. Bardzo przyjemny, słodki zapach od syropu klonowego, w połączeniu też z cynamonem. Bardzo przyjemny zapach, wytrawno-słodki. Wanilia właśnie fajnie akcentuje wytrawność tego piwa, syrop klonowy daje słodycz, ale dobrze się też akcentuje z palonością. Jest też troszkę tej czekolady deserowej, tego już poszukałem gdy poczułem smak piwerka.
Smak: wysycenie niskie, w pierwszym łyku czuć paloność, pojawia się gorzka czekolada. Pierwsze wrażenie jest dość słodkie, kojarzy się właśnie z wanilią, przechodzi w fajną, ale wysublimowaną paloność i właśnie tą czekoladę deserową. Ona nie jest jakaś niesamowicie głęboka, raczej taka na poziomie kakao 70-80%. Czekolada gorzka, ciemny razowy chleb, pumpernikiel. Po czasie nie wyczuwam tego syropu ani wanilii, głównie ciemna czekolada, w zasadzie coraz ciemniejsza, tak samo chleb. Może gdzieś majaczy ta wanilia z syropem, ale czekolada z chlebem są mega intensywne i intensywne. Alkoholowości nie czuć, lekko rozgrzewa przełyk, ale w smaku bardzo dobrze schowany. Chociaż w aromacie dalej czuć mocno wanilię i również czuć alkohol. Może gdzieś w którymś tle też jest dalej ten syrop. Ogółem smakuje jak typowy, udany porterek komesik, który jak wiadomo jest świetnym piwem. Przy wlewaniu piwa do ust czuć taką słodycz od syropu klonowego i wanilii, ale ona jest szybko przykrywana czekoladą i pumperniklem. Czuć też paloność, ale nie jest ona jakoś niesamowicie intensywna. Na pierwszym tle jest gorzka czekolada połączona z palonością i ciemnym chlebem. Pierwsze odczucia są umiarkowanie słodkie, ale nie za słodkie, czuć wtedy wanilię i syrop klonowy. Niestety, ale cynamonu w smaku nie czuje, ani też nie kojarzy mi się z ciasteczkami korzennymi czy piernikiem, raczej z murzynkiem.
Ogółem: biorąc pod uwagę jakieś cmokanie nad tym piwem pt. "oooo! amburana amurana!" to można się zawieść. W aromacie jest bardzo dobrze, czuć wyraźnie wanilię, czuć, jakby się doszukać, syrop klonowy, czuć cynamon, ale czuć też alkohol. Nie ułożone, mogłoby troszkę poleżakować. Czuć też gorzką czekoladę i pumpernikiel, jak w typowych, dobrych, wytrawnych porterkach. Ale w smaku już większych zachwytów nie ma. W ciele jest wanilia, jest syrop, ale bardzo przykrywa je posmak gorzkiej czekolady i pumpernikla, co nie jest wadą, ale jakoś, moim zdaniem, zabija wyjątkowość tego piwerka. Jest i tak świetnie, bardzo udany, smaczny, wytrawny porter. Nie jest słodki, jest wytrawny, dobrze palony, z głęboką gorzką czekoladą i bardzo ciekawym ciałem. Polecam piwerko. Zachwytu nie ma, ale jest i tak świetnie. Szkoda, że w zapachu jest alkohol, byłaby może lepsza ocena, ale ukryć alk przy 9% woltażu to też jest jakaś sztuka. Ważne, że w smaku jest świetnie, mimo że szczególnego zachwytu nie budzi. Na zdrowie
2024-05-22 00:06:39
Hermann Mullerawatar
napioor
starstarstarstarstar
Hermann Muller

Zapach i smak wody, wygląd moczu. Van Pur znowu mnie nabrał, bo myślałem, że kupuję niemieckie piwo.

Nie dam 1, bo chociaż nie jest obrzydliwe
2024-05-21 23:33:22
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter

Kiedyś mogłem to piwo pić a dziś rozcieńczone i wali alkoholem aż nieprzyjemnie. Moim zdaniem się zepsuło. Piłem w ciągu ostatnich miesięcy 3 butelki z różnych miejsc i za każdym razem te same odczucia - bez wyrazu i nieprzyjemny alkohol. Perła porter po żywcu to był stos. Jako poprawny wzór stosuje kormorana porter. Krafty to inna liga.
2024-05-21 23:06:25
Karpackie Jasneawatar
niemamnie
star
Karpackie Jasne

Obleśny syf
2024-05-21 22:56:14
Romper Extra Strong Cherryawatar
Przemo_320
starstar
Romper Extra Strong Cherry

Jest to tak zwane piwo "na dowalenie". Gustuje w nim przede wszystkim gawiedź tocząca swój żywot na ławkach. Kupiłem bardziej z ciekawości, a nie jest ono tanie. Ma dobry współczynnik procentów do ceny. A poza tym jest paskudne, a tani aromat wiśni trafia do przepalonych kubków smakowych. Nie bójmy się powiedzieć, że adresatem tego piwa są alkoholicy, którym nie zależy na smaku. Jest to wstyd dla właściciela browaru, bo świadomie wspiera społeczną patologię, wiedząc kto to piwo kupi, a jednak na tym się bogaci
2024-05-21 22:53:30
Svijany Svijanský Máz 11°awatar
ezavv
starstarstarstarstar
Svijany Svijanský Máz 11°

Pity Maz
2024-05-21 22:24:18
Żywiec Białe 0,0%awatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Żywiec Białe 0,0%

super piwko, orzeźwiające, idealne po bieganiu! :)
2024-05-21 22:21:55
Spezial Rauchbier Lagerawatar
weizenfan
starstarstarstarstar
Spezial Rauchbier Lager

Butelka: piękna, beżowa etykieta i krawatka, retro styl. Skład ogólny, ekstraktu brak. Beżowy kapsel z nazwą browaru, pisaną gotykiem.
Aromat: w butelce niesamowicie mocne ognisko, czysty, bukowy dym, lekka śliwka. W szkle już łagodniej, trochę słodowo, karmelowo, ładna śliwka w tle.
Kolor: miedziany. Piwo jest klarowne.
Piana: dość wysoka, raczej średniopęcherzykowa, opada raczej szybko. Lacingu brak.
Smak: niesamowicie rześkie od samego początku. Potwierdzam, co napisał nietzsche - piwo niemożliwie wręcz pijalne. W moim osobistym odczuciu to piwo spokojnie wygrywa ze Schlenkerlą, bo ja zawsze szukam słodowości, a tu jest jej co niemiara. Piwo jest bardzo pełne, podejrzewałbym jeszcze wyższy ekstrakt. Słodowość w bardzo szerokim bukiecie. Na języku ładnie zaznaczony biszkopt, karmel, jest słodkawo, ale nie oblepia języka. Przy przytrzymaniu na języku wychodzą bakalie, orzechy, taka szlachetność w kierunku koźlakowym. Goryczka bardzo lekka, ale wyczuwalna. Finisz krótki, dymny, nie zwraca uwagi, raczej zachęca do kolejnego łyka. Wysycenie średnioniskie. Pijalność bardzo wysoka. Bardzo orzeźwiające jest to piwo.
Ogólna ocena: no, przepyszny lager. Idealna proporcja między wędzonką, słodowością i goryczką. Szkoda tej piany, opadła prawie że od razu.
Kupione: 17.05.2024, OneMoreBeer, cena: 8.99zł, data ważności: 04.06.2024
2024-05-21 22:13:10
Mahoup 0,0awatar
czerstwabulka
starstarstarstarstar
Mahoup 0,0

WYGLĄD: ciemny bursztyn, klar, piana cienka
ZAPACH: praktycznie nic nie czuć
SMAK: dość wodniste, nieco pustawe, nagazowanie sporawe, goryczka niska, lekki posmak ciemnego słodu, dobra pijalność
PODSUMOWANIE: W sumie jedyną ciekawą rzeczą w tym piwie jest fakt, że jest to takie jakby polotmave tylko, że hiszpańskie. Ogólnie piwo bez wyrazu i na pewno da się w tej samej cenie znaleźć sporo lepsze piwa 0,0%. Aczkolwiek na upalne dni dla schłodzenia i nawodnienia zamiast np. jakiejś coli to się to powinno pić generalnie dobrze.
2024-05-21 21:20:05
Trzech Kumpli Unplugged Bezalkoholowe IPAawatar
Whteer
starstarstarstarstar
Trzech Kumpli Unplugged Bezalkoholowe IPA

Rześkie, owocowe, chmielowe.
2024-05-21 20:58:28
Wrężel Pure Mosaicawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Wrężel Pure Mosaic

Niby nachmielone, ale puste w smaku, karmel, słodowość, lekka ziołowa goryczka, masełko. Słabiutko...5 to zupełne maksimum za tej jakości wyrób.
2024-05-21 20:48:31
Flötzinger Hellawatar
Gość
Flötzinger Hell

Na prawdę dobre polecam
2024-05-21 20:31:17
Amber IPAawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Amber IPA

Złote, opalizujące. Przegazowane raczej. Piany do płynu jak 3:1. Nikły aromat cytrusów. W smaku nuty maślane. Goryczka łodygowa, długa, zalegająca. Duży gaz trochę ratuje sytuację. Ale tylko trochę.
2024-05-21 20:27:16
BroKreacja All Beers Matter - Rosankeawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
BroKreacja All Beers Matter - Rosanke

Brunatne i błotniste, praktycznie bez piany, ale ciężko się czepiać. Wyglądem nie zachęca, ale tutaj nawet ciężko o sztywną definicję stylu. Pachnie ziołowo, miodowo i...kapusta? Któreś z tych ziół chyba niekoniecznie tutaj pasuje. W ustach nie ma gazu. Jest pełne i słodowe. Miód na szczęście nieobecny poza aromatem. Goryczy stricte chmielowej niezbyt czuć, ale te zioła zostają na dłużej. Nawet gasi pragnienie, w czym też może pomagać lekka kwaskowość na przełamanie. Ciekawy wypust.
2024-05-21 19:57:56
Funky Fluid Properawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Funky Fluid Proper

Herbaciane, mętne z niską, luzną pianą. Zapach slodowo-karmelowy. W smaku pełne, ale lekkie, karmelowo-biszkoptowe. Jest też średnia goryczka, ziołowo-ziemista. Przyjemne, łatwe brytyjskie piwo. Dobrze się pije i o to chodzi.
2024-05-21 19:51:57
Hermann Mullerawatar
niemamnie
star
Hermann Muller

Dobre na kaca, zwłaszcza jeśli ma się blisko żabkę
2024-05-21 19:46:16
Amber Browarne Pilsawatar
Gość
Amber Browarne Pils

Teraz brudne butelki pod kapslem jakby rdzewiały albo pieron wie ostatni raz piłem.
2024-05-21 17:42:07
Nepomucen Lagerawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Nepomucen Lager

Złote, opalizujące. Piana słusznej ilości. Na wierzchu duże bąble. Aromat mocno słodowy. Czyste, słodowe. Kwaskowe w sam raz. Goryczka, jak na lagera, w punkt. Trochę mało chmielowości. Bardzo dobre piwo. Ale PLNa czy dwa nawet mogli by spuścić.
2024-05-21 17:38:13
Lucky Buddha Beerawatar
grand.porter
starstarstarstarstar
Lucky Buddha Beer

witam,mozna wiedziec gdzie zakupione? Pozdr
2024-05-21 17:17:04
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.