Jesteś w

Ilość piw w katalogu

9385

Informacje o producentach

Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.
Browar Miejski Gloger Sp. z o.o.

Czy wiesz, że...

Chmiel, który jest podstawową przyprawą stosowaną do produkcji piwa, potrafi rosnąć nawet ponad pół metra na dobę.

Najnowsze komentarze


Gość
Łomża Miodowe
bardzo mnie to dziwi że barlinek nie pozwał jeszcze łomży o kradziesz ich gówna z szamb to tworzenia tego scierwa ale jednak browar nie jest taki zły bo przypomina mi dzieciństwo jak tata pokazywał magiczne sztuczki i zamieniał pół litra na przemoc domową ogólnie 21/37
2018-07-18 19:38:40

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Z kultowy EB z lat 90-tych nie ma nic wspólnego :(
2018-07-18 19:12:22

Gość
EB Premium (nowe) 2015
Gówno, tyle mam do powiedzenia!
2018-07-18 19:11:32

Gość
Stary Browar Kościerzyna Kraken India Pale Ale
Zamglony bursztyn. Piana spora i trwała. Trzyma się ściany.
Aromat chmielowy, raczej klasyczny niż nowofalowy. Chociaż kilka akcentów tych ostatnich chyba jest.
Treściwe. Po słodowym wstępie owocowa słodycz i goryczkowy finisz. Te owoce to jakby żółta śliwka, melon, gruszka ? takie słodko mdłe i łagodne. Ta słodycz może być odrobinę muląca, na szczęście nie jest dominantą w tym piwie. Goryczka to kontruje. Długa, ziołowa, ale umiarkowana. Jak ktoś ma przesyt ?perfumowanych? ip to powinien tego piwa spróbować.
2018-07-18 19:05:27

Marianek
Tradycynis Ciemny z Ziołami
Oko: kolor ciemno-herbaciany lekko zamglony. Piana ciemne ecru, lekko wpadające w żółty, piana niska, średnio gęsta, szybko znika.
Nos: zarówno z butelki jak i szkła głównie przyprawy, przypomina to piernik świąteczny, generalnie zapowiada się słodko.
Smak: świąteczny piernik z marmoladowym wkładem w płynie. Sporo słodyczy karmelowej, masa przypraw, na finiszu lekka kwaskowość i bardzo minimalna goryczka chmielowa typu ziołowego.
2018-07-18 18:46:28

Gość
Perła Chmielowa
Wolałbym pić wodę gazowaną ze spirytusem niż ten i inne jemu podobne wynalazki. Ty bardziej, że znośnego pilsa z goryczką i chmielem można kupić już za 2.29 w Lidlu (Perlenbacher), nie mówiąc już o bardzo dobrym Miłosław Pilzner za 3 zeta w każdej Żabce. Trybunały (export i pils także po 2 zł z czymś - kładą na łopatki Perły).
2018-07-18 18:42:23

Gość
Namysłów Pils
Gdzie Ty kurde wynalazłeś w tym czymś goryczkę i smak chmielowy? xD Słód, słód, słodkość i gaz + gotowane warzywa. Nic ponadto. Zlew.
2018-07-18 18:36:36

Gość
Obolon Premium
Po prostu sikacz!!!
2018-07-18 18:31:13

Gość
Amber Kopernik
Jak to brak goryczki? Chyba opisujecie zupełnie inne piwo niż własnie ja piję.
2018-07-18 18:21:34

BRYNIU
Jan Olbracht Rzemieślniczy Mistrzowskie Piwo
Piana o różnej strukturze pęcherzykowej w odcieniu kremowym. Średnio opadająca. Lacing szczątkowy. Barwa żółta - zmętniona. W aromacie zbożowe akcenty. W smaku rześkie, orzeźwiające bardzo jak i dobrze pijalne. Klasyczny dobry poprawny Pils. Z idealnie dobraną goryczką pod styl Pilsa/Pilznera...
Wysycenie: średnie
Warka do: 14.11.2018r
2018-07-18 17:50:24

Bryla123321
Pilsner Urquell
Tradycyjny smak, lekko orzeźwiające, idealne na lato. Polecam
2018-07-18 17:01:04

Nitrish
Artezan Pacific Pale Ale
Wygląd: Ładna i duża piana, wolno opadająca i zostawiająca ślady na szkle, barwa miodowa, zmętnione
Aromat: Mango, żywica i cytrusy
Smak: Cytrusy ze słodową kontrą, intensywna grejpfrutowa goryczka, średnie wysycenie

Super piwo, egzotyczne i orzeźwiające, każdy może w nim znaleźć coś dla siebie.
2018-07-18 16:55:48

Gość
Franziskaner Hefe-Weissbier Naturtrüb
Taka niezawodna pszenica. Zawsze smakuje dobrze i tak samo. Piłem lepszą (weihenstephaner), ale dostępność sprawia, że jak mam ochotę na pszenicę, wybieram zazwyczaj właśnie Franka.
2018-07-18 16:45:30

Gość
Perła Chmielowa
A Szczecin to koniec świata według kolegi? Nieładnie. Pewnie ze stolicy - stołeczny cwaniaczek. O co myślisz, że jesteś lepszy przeprowadzając się z wioski do Warszawy? Pozdrawiam. Mirosławice pl
2018-07-18 16:43:03

Gość
Spaten München
to nie jest Pils.
2018-07-18 16:42:51

Gość
Žatecký Světlý Ležák
Bo p.r.ó.b.o.w.a.ł
2018-07-18 16:42:36

Gość
Perła Chmielowa
A Namysłowa kolega/koleżanka pił/a?
2018-07-18 16:37:34

Gość
Perła Chmielowa
Dobre piwo jak pić się chce. Lepsze Namysłów Pils. Ale te też daje radę. Nie kusi mnie częsta wygrana spod kapsli Bosmana. Mirosławice pl
2018-07-18 16:34:40

metro.stalker
Okocim Klasyczna Pszenica
Bardzo przyjemny pszeniczniak... mi smakuje.
2018-07-18 16:32:23

Gość
Pinta Atak Chmielu
Komuś może nie smakować,ale 2/10?
2018-07-18 16:31:05
© ocen-piwo.pl 2017 | Polityka prywatności | Mapa strony

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010