Jesteś w

Czy wiesz, że...

Cerveceria Polar-Malterias Unidas z chilijskiego miasta Punta Arenas to browar położony najbliżej bieguna południowego. Natomiast najbliżej bieguna północnego działa browar Immiaq z Grenlandii.

Najaktywniejsi Użytkownicy

awatar
admin
starstarstarstarstar
zobacz więcej »

Najnowsze komentarze

Celtiaawatar
Gość
Celtia
Bardzo dobre i smaczne.
2023-09-21 10:55:52
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
A czego się spodziewacie po koncerniaku. Musi smakować jak g.no i kosztować najlepiej drogo. Wynagrodzić to mają konsumentowi kretyńskie, przekłamane reklamy,
2023-09-21 09:57:46
Paulaner Oktoberfest Bierawatar
Gość
Paulaner Oktoberfest Bier
Kupiłem to piwo pierwszy raz w zeszłym roku w Aldi i od tamtej pory stałem się jego fanem - teraz co roku będę go wypatrywać w okolicach Oktoberfestu. Po nalaniu do szklanki piana utrzymywała się całkiem długo, piwo miało ciemnobursztynowy kolor i smakowało naprawdę miło, miałem lekkie skojarzenie z naszym słodowo - konkretnym Zwierzyńcem. Polecam, WK
2023-09-21 09:03:47
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Ale jest racja. Wolny rynek i machlojki wykończyły fajne lokalne browary produkujace PIWO(np. Kujawiak, Browar Gdański, itp.). W ich miejsce Carlsberg i Haineken potworzyły swoje marki typu Żywiec, EB, likwidując właśnie konkurencję produkującą piwo. Dzięki temu powstał monopolizm i możliwość systematycznego zaniżania jakości. Dlatego polskie koncerniaki to synonim g...na.
2023-09-21 08:56:45
Żywiec Jasne Pełneawatar
Gość
Żywiec Jasne Pełne
Piszę o piwach z puchy. Gdy w wakacje pucha Żywca w Biedrze była za 3zł - to jest to dnia mnie cena jeszcze jakoś akceptowalna, choć żywiec z puchy to tekturowy badziew, jako tako jeszcze PIJALNY. Ale obecne 4 zł za Żywca z puchy to jakiś ŻART. Mało tego, jeszcze gorsze psudopiwo Tyskie jest jeszcze droższe! To ile mamy my-klienci bulić za te psudopiwne szczyny? Najlepiej po 10zl ? A potem słucham jakiegoś bidolenia, że spada spożycie piwa na osobę, ojej co za tragedia.
2023-09-21 08:53:20
Namysłów Pilsawatar
theli79
star
Namysłów Pils
Co się stało z tym piwem? Parę lat temu piłem często. Ostatnio kupiłem z braku laku i połowę wylałem do zlewu.
2023-09-21 08:22:13
Tatra Jasne Pełneawatar
Gość
Tatra Jasne Pełne
K***a wypiłem sobie łomże fajnie smacznie normalnie pozniej znalazłem w szafce tatre otworzyłem sprobowałem a tam sam smak kukurydzy mało sie nie zrzygałem
2023-09-20 23:17:24
ALCOPOWER SUPER STRONG 16 %awatar
Gość
ALCOPOWER SUPER STRONG 16 %
Wali słodyczą i alkoholem że jprdl
2023-09-20 22:48:17
Braniewo Jasne Pełneawatar
KrzychuPiwko
starstarstarstarstar
Braniewo Jasne Pełne
jak na koncerniaka całkiem dobre. 6+
2023-09-20 22:41:35
Spaten Oktoberfestbierawatar
Borsuk77
starstarstarstarstar
Spaten Oktoberfestbier
Piwo z datą do 25.07.2024 (data rozlewu 25.07.2023), kupione w Dino.

Wygląd - kolor złoty, spore wysycenie, piana średniej wysokości, zostawia ślady na szkle, klarowne. Zapach - przypomina spacer obok piekarni (przyjemna słodowość), do tego nieco nut ziołowych i delikatne melanoidyny. Smak - przyjemny balans między słodem a goryczką; czuć, że jest tu wyższy ekstrakt (w porównaniu do pilsów czy większości piw marcowych, jakie piłem); jeśli chodzi o chmiel - klasyczny, ziołowy, lekko gryzący pieprzem; co jeszcze - delikatna nuta kwasowa.

Całość oceniam pozytywnie; pijane, choć dość mocne, do tego sporo się dzieje. Zaskoczenie jak najbardziej na plus.
2023-09-20 22:29:52
Inne Beczki Lager Simple Yummawatar
theli79
star
Inne Beczki Lager Simple Yumm
Mętne, lekki posmak cytrusowy, ledwo wyczuwalna goryczka.
2023-09-20 22:20:00
Mariental Kamieńczykawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
Mariental Kamieńczyk
Piana biała, drobno i gruboziarnista, wysoka na około pół centymetra, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca jako taki lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza miodowa, nie do końca klarowne i przejrzyste, zmętnione. W zapachu karmel, żywica, ciasteczka, drożdze, biszkopty, zdecydowanie brakuje cytrusów. W smaku nadal karmelowo, dość płasko, goryczka iluzoryczna, słabsza kontra kwaskowa, finisz chlebowy, ciasteczkowy, doza żywicy, zboża, melanoidynowość, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel niestety zwykły czarny, etykieta elegancko wykonana graficznie, lecz ubogo opisana. Warka 01.12.2023. Wodnista, karmelowa APA, można powiedzieć oldschooolowa, ale nie do końca. Trochę jednak zabrakło tej jakości i ciała....przez co staje się nijaka, bezpłciowa, więcej niż 5 z plusem zgodnie z sumieniem nie mogę zaproponować.
2023-09-20 22:19:17
PINTA i Okrasa Oktoberfestawatar
lucalinvail
starstarstarstarstar
PINTA i Okrasa Oktoberfest
Bardzo ładny, "głęboki", słodowy aromat. Klar, bursztynowy kolor. Piana niespecjalnie atrakcyjna, ale za to pozostawia spory lacing na ściankach szkła.

Już w pierwszym łyku wyczuwam bardzo wyraźną sól - trwa to sekundę, ale wystarczy. Po niej wchodzi słodowy, razowo-karmelowy charakter piwa - pełny i wyraźny. Słodyczy jest niewiele, została bardzo ładnie zdozowana. Na finiszu goryczka faktycznie przypominająca gorycz po przegryzieniu przypalonego precla. Jak dla mnie - rewelacja!

Najprostsze i zarazem najlepsze piwo z serii z Okrasą.
2023-09-20 22:13:32
Karpackie Jasneawatar
Gość
Karpackie Jasne
Fuu Rzeźnia dobrze że mocno schłodziłem a jednak
czuć menelkiem i mokrym kartonem Ohyda 9% lepszy
2023-09-20 21:32:27
Tyskieawatar
Gość
Tyskie
Przestałem kupować po reklamie II debili
2023-09-20 21:24:01
Amber Pszeniczniakawatar
Gość
Amber Pszeniczniak
Nawet w smaku to piwo mogłoby być ale => no właśnie to ale. Jest za bardzo nagazowane. Należy odczekać jak ten CO2 uleci w powietrze.
2023-09-20 21:21:50
Nook Choco Stoutawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Nook Choco Stout
Aromat czekoladowy, karmel, w smaku słodkie, ale nie ulepek, czekolada, kakao i przyjemny, lekki palony finisz.
2023-09-20 21:17:05
Brokreacja All Beers Matter – Old Aleawatar
prisoner
starstarstarstarstar
Brokreacja All Beers Matter – Old Ale
Super aromat suszonych owoców z orzechami, karmelem. W smaku podobnie, melasa, pijalne. Ciekawy styl
2023-09-20 21:11:02
Birbant Mangoloawatar
dart
starstarstarstarstar
Birbant Mangolo
Pełna zgoda z Szanownymi Kolegami komentującymi poniżej. Tak, to piwo jest bardzo udane! Pijane, przyjemne. Gdybym nie czytał etykiety, pomyślałbym, że mam w pokalu fajne połączenie witbiera z fruit gose. W tle przebija się bowiem intrygująca nuta jogurtowo-mleczna, z duetem owoców brzoskwinia-mango. Ocena byłaby wyższa, gdyby to białe piwo kosztowało parę złtych mniej, a kwasowość była wybitniejsza. Ale to i tak moje jedyne ulubione z bieżącego kraftu w Lidlu.
2023-09-20 21:02:43
Bojan Strażackieawatar
Gość
Bojan Strażackie
Czerwone jabłko w maśle, nawet ciekawe
2023-09-20 20:27:19
© ocen-piwo.pl 2017

Piwo – najstarszy i najczęściej spożywany napój alkoholowy oraz trzeci po wodzie i herbacie najbardziej popularny napój na świecie. Wyraz piwo wywodzi się z prasłowiańskiego słowa pivo oznaczającego napitek, napój. Podobnie jest w wielu językach słowiańskich. Prasłowiański wyraz pivo utworzony został od prasłowiańskiego czasownika piti czyli pić z dodatkiem przyrostka -vo. Z czasem pierwotne znaczenie "napitek, napój" uległo zawężeniu w rodzaj napoju otrzymywanego przez fermentację ze słodu jęczmiennego, chmielu, drożdży i wody, wypierając prasłowiańską nazwę piwa.

 

W znaczeniu ogólnym piwo to każdy napój otrzymany w wyniku enzymatycznej hydrolizy skrobi i białek zawartych w ziarnach zbóż i poddany fermentacji alkoholowej. W węższym znaczeniu pod pojęciem piwa rozumie się zawierający alkohol i dwutlenek węgla napój otrzymany w wyniku fermentacji alkoholowej wody, słodu i chmielu przy użyciu wyselekcjonowanych szczepów drożdży.

 

Słód używany do produkcji piwa powstaje w procesie słodowania jęczmienia, rzadziej pszenicy lub żyta, który polega na moczeniu ziarna, kiełkowaniu, a następnie wysuszeniu. Efektem zacierania oraz filtracji słodu jest brzeczka, która wraz z chmielem poddawana jest warzeniu czyli gotowaniu, a następnie fermentacji alkoholowej przy użyciu drożdży piwowarskich.

 

Charakter piwa określa najczęściej rodzaj użytego słodu lub słodów, zawartość alkoholu, goryczka chmielowa oraz stężenie ekstraktu czyli nieprzefermentowanych składników słodu. Zawartość alkoholu w piwie podawana jest w procencie objętości płynu i waha się od 0,5 do kilkunastu procent. Stężenie ekstraktu podawane jest najczęściej w procentach wagowych lub w stopniach Ballinga, rzadziej stopniach Plato. W wyniku fermentacji część cukrów zawartych w brzeczce słodowej zamienia się w alkohol i dwutlenek węgla, natomiast część pozostaje niesfermentowana tworząc tzw. ekstrakt rzeczywisty piwa. Licząc wagowo wartości ekstraktu, dwutlenku węgla oraz alkoholu są mniej więcej równe czyli wynoszą ok. 1/3 części. Oznacza to, że piwo o zawartości ekstraktu w brzeczce 12% wagowych zawiera w gotowym produkcie ok. 4% wagowych alkoholu. Wyższe odfermentowanie brzeczki powoduje wzrost zawartości alkoholu kosztem stężenia ekstraktu, a często również jakości piwa. Chmiel lub preparaty chmielowe w postaci granulatów i ekstraktów stosowane są w niewielkich ilościach jako rodzaj przyprawy w celu osiągnięcia pożądanej wartości goryczkowej piwa. Najważniejszą cechą jakościową chmielu jest zawartość alfa-kwasów – związków organicznych nadających piwu charakterystyczną goryczkę. Odmiany chmielu używane w piwowarstwie to superaromatyczne, aromatyczne, goryczkowe i supergoryczkowe.

 

źródło: wikipedia.pl

wykonanie choruzy.pl © 2010


Serwis przeznaczony jest
dla osób pełnoletnich.

Klikając przycisk "Przejdź do serwisu" potwierdzasz swoją pełnoletność oraz wyrażasz zgodę na przetwarzanie, Twoich danych osobowych zapisanych w plikach cookies i im podobnych technologiach.
Więcej przeczytasz w Polityce Prywatności.




Koszty funkcjonowania serwisu pokrywa emisja reklam.
Prosimy o wyłączenie wszystkich wtyczek typu AdBlock.