Charakterystyczne "Hrabalowe" piwo z Nymburka. Etykieta ładna, typowa dla Postřižinskich, z popiersiem Hrabala. Nie dowiemy się jednak z niej nic o ekstrakcie, który jak podaje strona browaru, wynosi 11°Blg. Pierwsze aromaty to zdecydowanie palony słód, wyraźny, ale nie przytłaczający, z nutkami kawowymi gdzieś w tle. Po przelaniu dominują akcenty kawowe i karmelowe. Smak - dla mnie kawa zbożowa wraz z niezbyt silną goryczką. Wyczuwalne także posmaki palonego słodu. Wszystko bardzo lekkie i stonowane. Wysycenie niewielkie, piana ładna, kremowa, drobno pęcherzykowa, opada do cienkiego kożuszka na ściankach. Barwa ciemnowiśniowa, ze złotymi refleksami. Czuć, że browar w Nymburku to przede wszystkim lekkie dziesiątki, jedenastki. Zaraz po piwie Postřižinské Pepinova Desitka, według mnie chyba najlepsze piwo z tego zakładu.
Dodał:
misza - 2013-12-18 11:40:15
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Carno