Zoigl warzony przez Privatbrauerei Nothhaft z bawarskiego Marktredwitz.
Zoigl to piwo bursztynowe dolnej fermentacji, które pochodzi z Górnego Palatynatu. Naturalne zmętnienie jest spowodowane przez drożdże i nierozpuszczalne białka, ponieważ piwo jest butelkowane bez filtrowania bezpośrednio z beczki matki. Słowo Zoigl pochodzi od „znaków”, które Zoiglbrauer wywieszał, gdy tylko skończył warzenie. Nasze Rawetzer Zoigl wyrobiłosobie bardzo dobre imię i zachwyca każde rozpieszczone podniebieniem - opis producenta.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: maślankowy, słodowy, czerstwy jasny chleb / kaizerka, typowo niemiecki aromat, który bardzo lubię, dziwny chmiel jak na Niemcy, bo korzenny, przypomina żatecki
Smak: Piwo mega gładkie (wiele piw z dodatkiem multum płatków nie jest tak gładkich), mega też ułożone, co w przypadku kellerów / zoigli nie jest normą, historycznie to było młode piwo, jeśt niemiecka maślanka, czerstwy jasny chleb, z opieczoną skórką, nuty owocowe, które fajnie się komponują z całością, lekka metaliczność, ale może od chmielu, bo żelaza nie wyczuwam, w zapachu chmiel przypominał żatecki, w smaku to jednak mieszanina nut korzennych z żateckiego i herbaciano-tytoniowych jak z jakiegoś wyspiarskiego chmielu, goryczka nieznaczna, trochę pieprzu, ziela angielskiego. Bardzo dobre