Weizen warzony przez Privatbrauerei Nothhaft z bawarskiego Marktredwitz.
Nasz weizen to lekko chmielone, drożdżowe i niezwykle orzeźwiające piwo wytwarzane dzięki drożdżom górnej fermentacji. Oprócz słodu jęczmiennego, do piw pszenicznych używamy co najmniej w połowie słodu pszenicznego, a dzięki górnej fermentacji piwa te są bardzo wysycone. Piwo pszeniczne Rawetzer jest najpierw fermentowane w piwnicy fermentacyjnej, a następnie butelkowane wraz z młodym piwem bogatym w ekstrakt w butelkach lub beczkach, a na koniec fermentowane w pomieszczeniach przeznaczonych do dojrzewania. Nasz weissbier jest lżejszy i bardziej owocowy w smaku, ale mniej goryczkowy niż piwa dolnej fermentacji. Rawetzer Weissbier jest dobrze znany i lubiany w naszym regionie ze względu na doskonałą jakość. - opis producenta.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: bananowy, guma palonowa, gożdziki, ciasto, mąka drożdże, chmiel, jakaś piwniczność.
Smak: Gładkie, poprawne, niczego nie urywa, te aromaty drożdżowe (jak od drożdży do ciasta) najmocniejsze, jest banan, ale mocniejsze nuty ciasta, zboża, białego chleba, czuć nachmielenie i delikatną goryczkę, co w weizenach jest rzadkością, tu to fajnie robi, jest dziwna nuta ziemista i piwniczna. Ich Zoigl bardziej mną pozamiatał, to po prostu poprawny weizen.