Jesteś w

Czy wiesz, że...

Najstarszy browar, jaki udało się do tej pory odkryć znajduje się w Górnym Egipcie w Hierakonpolis – na stanowisku kultury Nagada. Jest on datowany na ok. 3700 r. p.n.e. Składał się on z sześciu kadzi ustawionych w dwóch równoległych rzędach. Ich pojemność wynosiła łącznie ok. 390 litrów. Na podstawie dotychczasowych badań, przedstawiciele kultury Nagada wyrastali na prekursorów procesu produkcji i dystrybucji piwa w Egipcie.

Najnowsze komentarze

Trzech Kumpli Pan IPAni Double Wheat IPAawatar
Gość
Trzech Kumpli Pan IPAni Double Wheat IPA
Bardzo dobre, intensywnie owocowe (w smaku i zapachu) piwo.
Choć - tak jak poprzednicy - chyba wolę klasyczną PanIPAni, to podwójna też jest OK.
8/10
2021-01-17 13:41:53
Okocim Mistrzowski Porterawatar
Gość
Okocim Mistrzowski Porter
znów się pomyliłem facepalm ma 9.6 alk.
2021-01-17 13:41:32
Okocim Mistrzowski Porterawatar
Gość
Okocim Mistrzowski Porter
9.5
2021-01-17 12:45:55
Stu Mostów Salamander New England IPA Nelson Sauvin & Motuekaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Stu Mostów Salamander New England IPA Nelson Sauvin & Motueka
Błotniście mętne, ale i soczkowo pomarańczowe. Piana że ho ho. Aromat cytrusowo winogronowy. Winno limonkowy. Bardzo przyjemny.
Przegładkie. Akuratnie nasycone. Soczkowo owocowe, jednak nie za słodkie. No i finalna goryczka. Może nie powalająca, wyraźna jednak. Bardzo pijalna ipa.
2021-01-17 12:05:10
Grolschawatar
Gość
Grolsch
Fajna i tania butelka. Jeszcze piwo gratis
2021-01-17 10:33:42
Kasztelan Mocneawatar
Gość
Kasztelan Mocne
Piwo o najniższej zawartości węglowodanów jakie udało mi się do tej pory znaleźć (1,7g / 100ml), więc mogę od czasu do czasu sobie dziabnąć na ketozie. Chociaż gdyby nie ten fakt, nigdy bym tego piwa nie kupił
2021-01-17 09:28:49
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanillaawatar
Gandalfino
starstarstarstarstar
Maltgarden Vanilla More Vanilla More Vanilla
Leje się jak olej silnikowy ;)
Smolista pułapka na fotony. Z taflą beżowej piany. W aromacie oczywiście wanilia, kakao, likier.
Gęste, gładkie, wyklejające. Słód żytni robi robotę. Wanilia, laktoza, kakao tworzą deserowy konglomerat.
Alkohol ukryty. Manifestuje się wyłącznie rozgrzewaniem. Deser w płynie w tym przypadku to na pewno nie jest przenośnia. Bardzo dobry deser.
2021-01-17 08:47:25
Bojan Porterawatar
Sheggorath
starstarstarstarstar
Bojan Porter
Skąd bierzemy? Z doświadczenia. Na szczęście nie są wymyślone - wraz "ze stażem" jesteś w stanie wyczuć coraz to nowsze niuanse. Ja na początku też tak miałem, że za Chiny nie potrafiłem znaleźć w piwie aromatów słodowych, karmelowych, cytrusowych, czy owocowych. Ale z czasem było coraz lepiej. Im więcej różnorodnych styli próbujesz i im więcej czytasz o tym, jak rozpoznawać jakiś smak lub aromat, tym lepiej sobie z tym radzisz.
2021-01-17 02:03:50
Namysłów Pilsawatar
Gość
Namysłów Pils
Dobre piwerko Jedyne które można pić
2021-01-17 01:53:24
Kormoran Imperium Prunum 2020awatar
rewo
starstarstarstarstar
Kormoran Imperium Prunum 2020
Tak, jest śliwka i wędzonka na każdym kroku... nie mam porównania do wcześniejszych warek, ale tu jest mega wyraziście....
2021-01-17 01:32:11
Żubrawatar
Gość
Żubr
ja tez mordko pozdro 600
2021-01-17 01:25:58
Göller Rauchbierawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Göller Rauchbier
Wygląd:barwa ciemno miedziana, tylko ciut jaśniejsze od typowego niemieckiego dunkela, śliczna piana, obfita, drobna, delikatnie beżowa, śliczny koronkowy lacing
Zapach: o dziwo zaraz po otwarciu dominuje aromat owocowy, dopiero po chwili dochodzi wędzoność, raczej dymna, nuta wędlinowa raczej subtelna, do tego spieczona skórka chleba i odrobinę karmelu. Po odstaniu wędzonka jest dominująca, choć zapach jest delikatny.
Smak: W smaku podobnie, na pierwszym miejscu nuta ogniskowa, dymna, dopiero za nią wędzonka taka boczkowa, całkiem spora goryczka, której np. w Schlenkerli nie znajdziemy, całkiem fajna nuta chmielowa, później czerwone owoce, melanoidyny: spieczony chleb, jakaś nuta karmelu. Przy 12,8 blg możnaby je uznać za wędzone marcowe, ale przy Schlenkerli (która ma 0,7blg więcej) mocno odstaje ciałem, bardziej na dwunastkę wygląda, inny tu też typ wędzonki, subtelniejszy, bardziej w stronę dębu niż buka.
2021-01-16 23:43:22
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
Musze dodac ze szata graficzna wysmienicie pasuje do smaku
2021-01-16 23:34:54
Wojak Jasny Pełny 5%awatar
Gość
Wojak Jasny Pełny 5%
Mialem je za taniei i slabe piwo. kupilem przypadkiem, bylo w smaku jak z przed lat. kupilem znow na probe i zapytalem o opinie znajomych. kazdy potwierdzil. Przynjmiej na Kujawach tak smakuje. Mam nadzieje ze tak zostanie, bo ostatnio ciezko o normalne piwo. Niestety jak kazdy wie, piwa maja dobry smam pod dana marka tylko czasowo.
2021-01-16 23:33:17
Nepomucen Toucanawatar
Gość
Nepomucen Toucan
Jest styczeń 2021, więc mam spory poślizg w degustacji tego piwa. W czasach gdy dominują DDH Hazy DIPA ( znany wzorzec to Hazy Disco od Pinty) za które w sklepie trzeba wyłożyć te 14 zł, trafiam na Toucan za 9zł. 3% mniej alkoholu od topowych DDH, ale poza tym niczym nie odbiega. Mnie kupiło...
2021-01-16 23:11:47
Mežpils Senčuawatar
Gość
Mežpils Senču
Lekko słodowe czuć lekką cipeczke na języku jest w porzo
2021-01-16 23:01:59
Trybunał Pilsawatar
Gość
Trybunał Pils
Kupiłem z ciekawości w Dino. Piwo za 2.59 zł . Jednak da się zrobić dobre piwo za niewielkie pieniądze. Sto kroć lepsze niż żywce ,tyskie i inne koncernowe szczyny. Dobre piwko które jak wcześniej ktoś napisał , nie wali z paszczy jak po żubrze . Chylę czoła, nie sprzedajcie się jakimś koncerniakom.
2021-01-16 22:44:32
Profesja Piratawatar
luke123
starstarstarstarstar
Profesja Pirat
Wyleżakowane A.D. 2018, kupione w specjalistycznym na początku 2020. Degustacja na początku 2021.

Wygląd: Barwa ciemnobrązowa, przy brzegach jakby też rubinowa, nieprzejrzyste - w pełni porterowy kolor. Piana drobno i średnio pęcherzykowa, brązowa, umiarkowanie obfita, dość szybko się redukuje. 9/10

Aromat: W ciemno uwierzyłbym, że był tu barrel aged. Super wyleżakowane, jeśli chodzi o profil utlenienia, są wiśnie, wiśnie w czekoladzie i jakby właśnie drewno, wanilia i kokos. Czekolada mleczna, jakby nawet biała. Za tym kawa, paloność i karmel. Doszły po czasie jakby trochę też przyjemne nuty piwniczne. Super. 10-/10

Smak: No dalej jakby to drewno i wanilia, może delikatnie orzechy. Kawowo-czekoladowe. Trochę karmelowe, ale tak jak trzeba, porterowo. W tle delikatnie nuta sosu sojowego. Kawowa paloność, ta paloność jest całkiem wyraźna. Nieco w kierunku wytrawnego, ale pełnia wysoka. Gładkie. Wysycenie średnie. Jak na te parametry to niesamowicie pijalne (to jest ten punkt, w którym porter bałtycki powinien mieć przewagę nad RISem i tak właśnie tak tu jest). Alkohol? Nie uwierzyłbym, że jest go aż tyle, serio! 10-/10

Pięknie się zestarzało, super ułożone. Dobrze uczczony dzień Jego Wysokości Bałtyckiego Porteru. Sztos, Chapeu Bas, Profesja! 10-/10
Tak widzę wzór imperialnego porteru bałtyckiego. Jest bez beczki i nie jest to RIS, więc w swoich szrankach chyba zostawia sporą część konkurencji w tyle.
2021-01-16 22:29:40
Zwierzyniec Pilsawatar
Gość
Zwierzyniec Pils
Bardzo pijalne piwko. Takie jakie lubię. Może mogłoby mieć odrobinę mocniejszą goryczkę, ale wtedy prawdopodobnie nie trafiłoby do szerszego grona odbiorców. Aromaty kwiatowo-cytrusowe coś co zdecydowanie lubię. Chętnie sięgnę po nie jeszcze raz.
2021-01-16 22:17:02
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwkąawatar
Tus_Videos
starstarstar
Manufaktura Piwna Porter Podbity Śliwką
dzisiaj w dzien portera baltyckiego rowniez ten porter trafil do mojej kolekcji i prosto po degustacji opisze go dla was.
Wyglad: czarne, nieprzejzyste, geste, oblepiajace szklo, piany prawie brak
Aromat:wyrazna wedzonka drewna, czekolada, kawa, pumpernikiel typowy porter wedzony
Smak:Geste, oleiste, ciezkie, dobrze ulozone alkohol nie wyczuwalny, wyrazna sliwka, slodycz, goryczka wedzona, dlugi finish czekoladowy
Bardzo, bardzo dobry porter. A czy lepszy niz Iperium prunum.... nie. Imperium prunum bardziej wedzone, bardziej ulozone geste wiecej sie dzialo, ale ten porter nie odstaje mu za bardzo
2021-01-16 21:50:37
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
 
1
2
3
4
 ... 
411
 
Piwa zostały uszeregowane wg ocen zarejestrowanych Użytkowników portalu.
Piwo musi posiadać min 10 ocen aby znaleźć się w rankingu. Oceny Gości nie są brane pod uwagę.
Pinta Imperator Bałtycki Rum & Bourbon BA With Vanilla
Pinta Imperator Bałtycki Rum & Bourbon BA With Vanilla
Pinta Imperator Bałtycki Rum & Bourbon BA With Vanilla
% alk. 9.1
Blg 24.7
ulubione: 3
Uwarzone przez Browar Pinta.
Imperialny Porter Bałtycki leżakowany w świeżo opróźnionych beczkach po amerykańskim bourbonie oraz rumie z Barbadosu z dodatkiem wanilii. Blendowany w celu nadania złożoności piwu.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda, słody jęczmienne: pilzneński, monachijski typ I, jęczmienny diastatyczny, wiedeński, Caramunich® Typ III, Caraaroma®, Carafa® Special Typ I; ekstrakt słodowy; cukier; wanilia; chmiele (USA): Amarillo®, Ahtanum®, Centennial, El Dorado®, Mosaic™, Zeus; drożdże SafLager™ W 34/70.
Receptura: Ziemowit Fałat, Paweł Masłowski, Bartosz Ociesa
Polecan temperatura serwowania to 10-12°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 9     oceny  ocena Użytkowników: 8,88/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-06-06 09:17:31
Mikkeller Black
Mikkeller Black
Mikkeller Black
% alk. 17.5
Blg 30.0
ulubione: 2
Mikkeller Black Imperial Stout czyli jedno z najlepszych na świecie przedstawicieli tego gatunku piwa. Słodkie i agresywne, zawierające 17,5% alkoholu objętościowo, zaś ekstrakt około 30° Plato. Naprawdę warte spróbowania. Z pewnością nie zawiedzie oczekiwań.

Składniki: woda; słód; jęczmień palony; cukier: Dark Cassonade; drożdże: Ale, Champagne.

comments Komentarze: 8     oceny  ocena Użytkowników: 8,86/10
Dodał: degustator - 2013-11-07 14:39:00
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
AleBrowar New England DDH DIPA Citra + Galaxy
% alk. 8.9
Blg 20.0
ulubione: 13
Pisownia na etykiecie: NEW_ENGLAND_DDH_DIPA _CITRA+GALAXY
Aksamitna struktura, stosunkowo niska goryczka i POTĘŻNY aromat uzyskany dzięki podwójnemu chmieleniu na zimno
Składniki: woda, słód Pale Ale, słód owsiany, słód dekstrynowy, płatki owsiane, płatki pszeniczne, , chmiele: Citra, Galaxy, First Dry Hopping: Citra, Second Dry Hopping: Galaxy, drożdże.

comments Komentarze: 15     oceny  ocena Użytkowników: 8,86/10
Dodał: nietzsche - 2018-11-24 11:53:18
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
% alk. 9.1
Blg 24.7
ulubione: 7
Do starzenia użyliśmy 20 świeżo opróżnionych, cudownych beczek po Oloroso - każda po 250 litrów. Wybraliśmy beczki po Sherry nie dlatego, że są najdroższe. Ani nie dlatego, że mamy coś do wanilii z burbona. Otóż próby, które prowadziliśmy na żywych Imperatorach i różnych alkoholach starzonych w drewnie wykazały, że nasz intensywnie nachmielony, imperialny porter najlepiej rozumie się z owocowo-rodzynkowym i orzechowym charakterem aromatycznego, ciężkiego, hiszpańskiego wina. Taniny z dębu, z którego zrobione są beczki nadały przyjemny, charakterystyczny "szlif BA" - to co miłośnicy starzenia w drewnie lubią najbardziej.

Ważne. Imperator Bałtycki to lager - jak każdy klasyczny "Bałtyk". I bardzo chcieliśmy, aby również w wersji Barell Aged Imperator zachował charakter ułożonego, harmonijnie zbalansowanego, dobrze wyleżakowanego lagera. Przed napełnieniem beczki po winie przeszły jeszcze delikatne zabiegi pod prysznicem, aby uniknąć zakażenia, które wywróciłyby nasze sensoryczne plany do góry nogami. Do starzenia przeznaczyliśmy Imperatora po wcześniejszym, 4 miesięcznym leżakowaniu w klasycznym stalowym tanku. Napełnione beczki zapakowaliśmy na kolejne 4 miesiące do pełnomorskiego, klimatyzowanego kontenera - tak by podczas starzenia temp. nie wzrosła powyżej 10*C. Piwo oprócz wzbogacenia aromatu i smaku zyskało również solidniejsza teksturę - jest jeszcze bardziej gęste i treściwsze.

Premiera piwa miała miejsce na Warszawskim Festiwalu Piwa we czwartek 6 kwietnia 2017 roku.

comments Komentarze: 24     oceny  ocena Użytkowników: 8,85/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-23 11:45:25
Szałpiw Bloody Belfegor
Szałpiw Bloody Belfegor
Szałpiw Bloody Belfegor
% alk. 9.0
Blg 25.0
IBU 20
ulubione: 4
Piwo Bloody Belfegor w stylu Blackcurrant Belgian Dark Strong Ale z dodatkiem czarnej porzeczki, uwarzone przez Browar Szałpiw.

Piwo specjalnie przygotowane na festiwal Beer Geek Madness 5 - North Side, ktory odbył się 1 kwietnia 2017 we Wrocławiu.

comments Komentarze: 6     oceny  ocena Użytkowników: 8,85/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-23 12:34:25
Nepomucen & Stu Mostów Meet Our Friends Episode 02: Maple Syrup, Peanut Butter & Coffee Imperial Pastry Stout
Nepomucen & Stu Mostów Meet Our Friends Episode 02: Maple Syrup, Peanut Butter & Coffee Imperial Pastry Stout
Nepomucen & Stu Mostów Meet Our Friends Episode 02: Maple Syrup, Peanut Butter & Coffee Imperial Pastry Stout
% alk. 10.0
Blg 27.5
ulubione: 3
Styl: Imperial Pastry Stout with Maple Syrup, Peanut Butter and Coffee
Kooperacja: Nepomucen / Stu Mostów

Piwo smakuje niesamowicie. Mamy tu wyborne praliny, dużo słodyczy, która jednak ani trochę nie męczy oraz świetny balans syropu klonowego, kawy i masła orzechowego z wyraźną nutą czekolady i kawy od słodów. Aromat również przeniesie Was w świat wykwintnego deseru. Mamy nadzieję, że Wy również zachwycicie się tym piwem tak jak my. [opis z oficjalnego Facebooka browaru Nepomucen]

comments Komentarze: 4     oceny  ocena Użytkowników: 8,83/10
Dodał: JP2137 - 2020-11-08 19:12:43
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
Kormoran Porter Warmiński Leżakowany 21 Miesięcy
% alk. 9.0
Blg 21.0
ulubione: 7
Uwarzone przez Browar Kormoran.
Specjalna wersja piwa Porter Warmiński leżakowana nie jak zwykle 21 tygodni, tylko 21 miesięcy. Dołączona do zestawu z kieliszkiem degustacyjnym i czwartą warką Imperium Prunum.

Tymczasem w czeluściach zamkowych piwnic po cichu leżakował PORTER WAMIŃSKI – duma piwowarów z krainy lasów i jezior. Piwo warzone według niezmiennej receptury od 10 lat. Trunek tak znamienity, że zdobył uznanie nie tylko w całej krainie, ale i daleko za jej granicami.
W krainie Germanów dwukrotnie został uhonorowany tytułem European Beer Star. W krainie Rusów po trzykroć zdobywał laury podczas Gwiazdkowej Porterowej Degustacji. Wielokrotnie nagradzany w znamienitych rodzimych turniejach m. in. podczas Chmielaków Krasnostawskich, Otwartego Konkursu Piw Gali Browarników oraz Plebiscytów na Piwo Roku Browar. biz. Zyskał prawo posługiwania się insygniami Jakość Tradycja oraz Certyfikatem Dobry Produkt.
Siłą bowiem Porteru Warmińskiego jest długi okres leżakowania. W zakątku zamkowych piwnic powstaje trunek treściwy o wyjątkowym, aksamitnym smaku, głębokim kolorze i wspaniałym aromacie. A i klaruje się sam, bez pomocy maszyn.
Tym razem jednak piwowar, nic nikomu nie mówiąc, zachował jedną beczkę znacznie dłużej niż zwykle. Znacznie…
Zgodnie z tradycją obowiązującą w krainie, piwo leżakuje tyle tygodni, ile ekstraktu uzyskane jest ze słodu. Beczka, którą piwowar zachował, leżakowała tyleż miesięcy! Przeto po 21 miesiącach została wydobyta z zamkowych piwnic, by jako kolejny trunek posłużyć do wzniesienia toastu w roku dziękczynienia… za pomyślność!
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 10     oceny  ocena Użytkowników: 8,8/10
Dodał: Barcelonismo - 2018-12-15 12:48:16
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
% alk. 10.5
Blg 24.0
IBU 80
ulubione: 4
Gęste, lepkie, oleiste. A przy tym czarne jak płynna czekolada. O bogatym smaku, przepełnionym zmysłową głębią o aromacie tak nagim, że czujesz napływającą ślinę do ust... Zdejmij kapsel - zbroję, by powitać imperium piwnej rewolucji.

W zależności od informacji na laku, Doctor Brew RIS był leżakowany w beczkach po Bourbonie lub po Brandy.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Karmelowy, Czekoladowy, Barwiący; Jęczmień Prażony; chmiele: Ella, Galaxy, Chinook, Centennial; dodatki: ekstrakt słodowy; drożdże.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, refermentowane w butelce.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 4     oceny  ocena Użytkowników: 8,8/10
Dodał: SaintBase - 2016-09-27 17:22:44
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
% alk. 12.0
Blg 26.0
ulubione: 2
Uwarzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy.
Kord BA Wild spędził w beczkach po whiskey blisko 2 lata. Wydłużony czas leżakowania i dzikie szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus całkowicie zmieniły profil smakowy piwa. Na pierwszym planie pojawiły się nuty czernowych owoców, rześka kwaśność i dziki, owocowy bukiet aromatów i smaków pochodzących od drożdży. Podczas degustacji Korda BA Wild mamy skojarzenia zarówno ze szlachetną whiskey, jak i wytrawnym, czerwonym winem.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Zawiera słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany.

comments Komentarze: 2     oceny  ocena Użytkowników: 8,8/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-11-13 12:25:21
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
% alk. 12.0
Blg 24.7
ulubione: 3
Uwarzone przez Browar Pinta.
Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy. W efekcie pierwsze szkrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo-owocowym. Na drugim planie kombinacja akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego ,,funky wspartego przez posmaki drewna dębowego, wanilii i tanin.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Monachijski typ I, Diastatyczny, Chocolate, Pale Chocolate, Crystal, Dark Crystal, Carafa® typ II, palony jęczmień; chmiele: Zeus (USA), Fuggles (UK); sok z polskich kwaśnych wiśni; drożdże Fermentis Safale™ US-05; blend bakterii kwasu mlekowego: L. Plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay Amalgamation.
Polecane potrawy: chowder, grillowane kanapki, naleśniki z syropem klonowym.
Polecana temperatura serwowania 9-11°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 6     oceny  ocena Użytkowników: 8,77/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-04-02 12:12:00
 
1
2
3
4
 ... 
411
 
wykonanie choruzy.pl © 2010