Jesteś w

Czy wiesz, że...

Generalnie piwo podaje się w temperaturze 8-12 stopni C - im ciemniejsze piwo tym może być cieplejsze. Nie poleca się chładzania piwa poniżej 6-7 stopni, może wówczas stać się niesmaczne.

Najnowsze komentarze

Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
Gość
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Strasznie mdłe. Sam cukier. Z resztą skład mówi swoje - sok cytrynowy z koncentratu 0,1%
2020-08-09 01:39:33
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drinkawatar
Gość
Seth & Rileys Garage Hard Lemon Drink
Napój mocno kwaskowaty, trzeba mocno zmrozić ale ogólna ocena-lepszy od wszystkich radlerow cytrynowych, sprawdza się na praskich balkonowych spotkaniach
2020-08-09 01:37:25
Pinta Mini Maxi Redawatar
jover
starstarstarstarstar
Pinta Mini Maxi Red
zapach kompot, wysycenie niskie+, w smaku lekko kwaśne, w tle słodkie i lekko brzeczkowe, owocowe, dominuje malina, na drugim planie porzeczka, wiśnia bardziej w tle, miejscami cierpkie/ściągające, gorycz niska, jest to gorycz bardziej od owoców
2020-08-09 01:32:09
Cornelius Hazy IPA (dawniej Cornelius IPA)awatar
Gość
Cornelius Hazy IPA (dawniej Cornelius IPA)
Za 4.6zł 15.5blg hmm. Piwo jest smaczne i ładne. Nie ma podjazdu do lepszego tru-core kraftu ale nic mu to nie ujmuje. Kosztuje mniej niż połowę :) Warto spróbować. 7.5/10 biorąc pod uwagę cenie. Na skali w której żywiec =2-2.5 a 10 wystawiłem 3 razy w życiu ;) to chyba warto
2020-08-08 22:52:16
Green Head & Dwóch Braci Green Brothersawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Green Head & Dwóch Braci Green Brothers
Jasno miedziane, zmętnienie widoczne. Piana w cienkiej warstwie, ale jest zbita i nawet trwała. Aromat z butelki to zdecydowana dominacja wędzonki nad chmielem. Po przelaniu czuć więcej chmielu i drożdże. W smaku jest na pierwszym planie wędzonka, taka lekko kiełbasiana. Bardzo wytrawne, ale wędzonka nadaje wrażenia pełności. Na końcu wchodzi niespodziewana goryczka, która nieźle zalega i miesza się w ustach znów z wędzonką. Wysycenie nawet wysokie, ale się dobrze. Choć na pewno nie jest sesyjne. Bardzo mi posmakowało, jest smaczne, ale i złożone. Wielowymiarowe.
2020-08-08 22:17:07
Amber Żyweawatar
Basileus81
starstarstarstarstar
Amber Żywe
Warka 19.08.2020 r. Piana raczej grubo ziarnista i dość szybko zanikająca ale z lacingiem. Piwo bursztynowe, średnio wysycone i klarowne. W aromacie rzeczywiście głęboka słodowość i w zasadzie nic więcej, nachmielenia nie wyczułem. W smaku słód, goryczka w zasadzie na poziomie autosugestii. W profilu lekko wytrawne, kwaskowe na finiszu i jednocześnie dość słodkie. Dobrze gasi pragnienie, na plus, że niepasteryzowane. warto po nie sięgnąć, choć zdaję sobie sprawę, że nie każdemu podejdzie.
2020-08-08 22:09:37
Łomża Export Niepasteryzowaneawatar
Gość
Łomża Export Niepasteryzowane
Śmierdzi i smakuje rozpuszczalnikiem
2020-08-08 21:56:45
Sudeckie Piwo Jasne Pełneawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Sudeckie Piwo Jasne Pełne
Piłem piwo w nowej odsłonie. Sudeckie Jasne Pełne o mocy 5,6 % i kodzie kreskowym 5902325000268. Ochydna ciecz o landrynkowatym smaku. Dramat.
2020-08-08 21:33:59
Koshihikari Echigo Beerawatar
Gość
Koshihikari Echigo Beer
Piwo nie powala. Powala za to cena: 28zl/0,5. Nie mniej dość smaczny,gładki lager. Bez zapachu. Muzeum klasycznych piw Maltgardena czy lagerowato-pilsowe wypusty Pinty miażdżą ten napitek.
Moja ocena to 4/10. Stosunek cena/wartość 1 na 10.
2020-08-08 21:25:47
Okocim O.K. Beerawatar
Gość
Okocim O.K. Beer
Okocimia OK się nie chla tylko się go pije. Trzeba było je odpowiednio schłodzić, nalać do kufla z odpowiedniej wysokości powoli, żeby była piana zamiast gazu i powoli dolewać resztę piwa. A ty jak m***l. Kupił, zapłacił, wyszedł przed sklep rozpakował zgrzewkę otworzył puszkę i w ryj.
2020-08-08 21:16:12
Žatecký Světlý Ležákawatar
Gość
Žatecký Světlý Ležák
Piwo dobre, nie czuje wiekszej roznicy miedzy nim a Grolshem.
Lepsze od Warki czy innych reklamowych bubli.
2020-08-08 20:56:45
Miłosław Blonde Aleawatar
Gość
Miłosław Blonde Ale
Co wrzucacie do tych waszych piw w tym sezonie, że ono tak czuć nieprzyjemnie i smakuje jak piwo warzone na piołunie z domieszką syfu z kompostownika? Jeszcze dwa, trzy lata temu nie było dla mnie lepszego piwa od Miłosławów, a w tym roku, ale nawet począwszy od jesieni ubiegłego roku, tego piwa nie da się pić. Myślałem, ze są one zepsute, ale piłem różne i każde jest wstrętne. Miłosław dziś i Miłosław dwa lata temu to dwa różne piwa. Może browar przyjął jakiegoś nowego pracownika, który odpowiada za smak, a ma uszkodzone kubki smakowe i węch? Będę musiał poczekać jakiś czas, może wywalą tego pracownika i Miłosław wróci do dawnej swojej receptury. Na dziś ocena najniższa z możliwych.
2020-08-08 20:54:36
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańczaawatar
nietzsche
starstarstarstarstar
Kormoran Bezalkoholowy Radler Gorzka Pomarańcza
W zapachu czuć chmiel, co jest rzadkością w radlerach, nie jest słodkim ulepem, ma delikatną goryczkę, fajny pomysł z solą. Mało tu piwa, ale da się wypić
2020-08-08 20:50:06
Ursa Deszcz w Cisnejawatar
Gość
Ursa Deszcz w Cisnej
najlepsze piwo na świecie 10/10 nic dodać nic ująć. Jak je pije czuje się jakbym stał w lesie w górach w deszczu. Pozdrawiam ze Stalowej Woli
2020-08-08 20:28:03
Nepomucen & Deer Bear Free Pan Daawatar
Lukasz
starstarstarstarstar
Nepomucen & Deer Bear Free Pan Da
Mętne, pomarańczowe. Piana i wysycenie niskie, aromat z mocno zaznaczoną marakują, owocowy. W smaku bardzo soczkowy, dominacja pomarańczy i marakui. Lekko kwaśne też jest. Fajnie, że powstało bezalkoholowe nawet tej kategorii, ale ogólnie jakoś szału nie zrobiło.
2020-08-08 20:26:24
Cieszyńskie Double IPAawatar
Holsten_SA
starstarstarstarstar
Cieszyńskie Double IPA
Potężna dawka mocy. Alkohol dobrze ukryty. W smaku dominuje intensywna żywiczna goryczka. Dobre piwo.
2020-08-08 19:33:38
AleBrowar AleLab 03Bawatar
Shinodin
starstarstarstarstar
AleBrowar AleLab 03B
Piana bardziej różowa niż biała, drobnoziarnista, wysoka na około centymetr, średnio-szybko dziurawiąca się i opadająca, pozostawiająca całkiem ładny i trwały lacing na ściankach szkła. Barwa ciemniejsza różowa przechodząca w fiolet, nieklarowne i nieprzejrzyste, stosunkowo mocno zmętnione. W zapachu owoce lasu, czyli jeżyny, jagody, maliny, przyjemny jogurtowy oraz kwaskowy klimacik. W smaku jednak już niepodzielnie rządzi jeżyna, dużo jogurtowego ciała, fajny kwaskowy, mocno orzeźwiający akcent, wysycenie na średnio-niskim poziomie. Kapsel od Alebrowaru, etykieta w beżowej kolorystyce, graficznie znośna, ale genialnie dokładnie o wyczerpująco opisana. Warka 02.03.2021. Konkretny owocowy sour, owoce lasu dają radę, jednak trochę bardziej smakowała mi wersja A czyli Peach. Tutaj jestem w stanie zaproponować mocną 7 nawet z małym plusikiem.
2020-08-08 19:07:04
Żywiec Porterawatar
Gość
Żywiec Porter
j***c ci starego JacquesWie
2020-08-08 18:44:55
Perlenbacher Premium Pilsawatar
Gość
Perlenbacher Premium Pils
W porównaniu do np Tyskiego, to jest bardzo dobre piwo
2020-08-08 18:29:05
Chęcińskie Zamkowe awatar
Gość
Chęcińskie Zamkowe
Przydalaby sie szersza dystrybucja, z pewnoscia znajdzie zwolennikow poza regionem swietokrzyskim (chociaz i tu nie jest szeroko znane)
-Piwosz michal
2020-08-08 18:02:55
ocen piwo
© ocen-piwo.pl 2017
 
1
2
3
4
 ... 
382
 
Piwa zostały uszeregowane wg ocen zarejestrowanych Użytkowników portalu.
Piwo musi posiadać min 10 ocen aby znaleźć się w rankingu. Oceny Gości nie są brane pod uwagę.
Westvleteren XII
Westvleteren XII
Westvleteren XII
% alk. 10.2
ulubione: 3
Piwo tworzone przez zakonników z opactwa Św. Sykstusa w Westvleteren. Ciekawostką jest fakt, iż w procesie tworzenie brać udział mogą jedynie członkowie zakonu, osoby świeckie uczestniczą jedynie w czynnościach fizycznych (m. in prace porządkowe) Kultowe piwo ze względu na bardzo ograniczoną dostępność oraz chwalebną opinie wydaną przez piwnego guru - Michaela Jacksona. Jest to quadrupel (Belgian Dark Strong Ale) o zawartości alkoholu na poziomie 10,2%, który jednak ze względu na bogactwo smaku i aromatu jest praktycznie niewyczuwalny. Bukiet zapachowy to zbiór aromatów wiśni, orzechów/bakalii, słodowo-karmelowy i alkoholu w postaci likieru. Smak równie bogaty i rozbudowany. Ceny w sklepach polskich oscylują w granicach 100 zł

comments Komentarze: 13     oceny  ocena Użytkowników: 8,93/10
Dodał: Kaente - 2015-09-23 09:01:34
Maltgarden & Piwne Podziemie The Middle of Silence
Maltgarden & Piwne Podziemie The Middle of Silence
Maltgarden & Piwne Podziemie The Middle of Silence
% alk. 12.5
Blg 30.0
ulubione: 1
Uwarzone w kooperacji przez Browar Maltgarden i Piwne Podziemie.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, słód pszeniczny, masło orzechowe (2%), kawa (2%), laktoza, chmiel, drożdże.

comments Komentarze: 2     oceny  ocena Użytkowników: 8,93/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-12-20 17:20:32
Funky Fluid Gelato Pastry Sour Pink Guava, Passion Fruit & Peach
Funky Fluid Gelato Pastry Sour Pink Guava, Passion Fruit & Peach
Funky Fluid Gelato Pastry Sour Pink Guava, Passion Fruit & Peach
% alk. 5.6
Blg 19.1
ulubione: 2

comments Komentarze: 4     oceny  ocena Użytkowników: 8,91/10
Dodał: marti86 - 2020-04-30 08:59:21
Mikkeller Black
Mikkeller Black
Mikkeller Black
% alk. 17.5
Blg 30.0
ulubione: 2
Mikkeller Black Imperial Stout czyli jedno z najlepszych na świecie przedstawicieli tego gatunku piwa. Słodkie i agresywne, zawierające 17,5% alkoholu objętościowo, zaś ekstrakt około 30° Plato. Naprawdę warte spróbowania. Z pewnością nie zawiedzie oczekiwań.

Składniki: woda; słód; jęczmień palony; cukier: Dark Cassonade; drożdże: Ale, Champagne.

comments Komentarze: 8     oceny  ocena Użytkowników: 8,9/10
Dodał: degustator - 2013-11-07 14:39:00
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged
Artezan Samiec Alfa Bourbon Barrel Aged
% alk. 11.0
Blg 27.0
ulubione: 8
Imperialny Stout leżakowany w beczkach po Bourbonie, uwarzony przez Browar Artezan z miejscowości Błonie, niedaleko Warszawy. Jest to browar istniejący od 2012 roku, został założony przez Dariusza Doroszkiewicza, Jacka Materskiego i Piotra Wypycha. Trzej Panowie od podstaw założyli najmniejszy w Polsce browar, który mieścił się w Natolinie, w budynku dawnej wytwórni wędlin. Pod koniec 2014 roku browar w Natolinie został sprzedany, od tej chwili warzy tam Bazyliszek. Artezan natomiast przeniósł się do nowoczesnego i dużo większego browaru w Błoniach, który również zbudowano od podstaw. Dzięki temu piwa z Artezana od jakiegoś czasu dostępne są w butelkach.Pierwszy browar rzemieślniczy, zbudowany według własnego pomysłu przez trzech piwowarów domowych. Warzymy od 2012 roku na stopniowo modernizowanym sprzęcie. Dosyć szybko osiągnęliśmy maksimum naszych możliwości. Nie było się nad czym zastanawiać, podjęliśmy więc decyzję o budowie nowszego, większego browaru, mając już świadomość i doświadczenie co chcemy osiągnąć. W marcu 2015 roku zaczęliśmy warzyć w Błoniu niedaleko Warszawy. Oto druga fala piwnej rewolucji! Ciągle doskonalimy kunszt piwowarski wprowadzając nowe pomysły i produkując zaskakujące, niesztampowe piwa. Nie znosimy piw wadliwych, marnych i źle uwarzonych, dlatego przykładamy dużo energii aby warzyć piwo: ciekawe, dopracowane i technicznie nienaganne. Artezan warząc jeszcze w Natolinie uwarzył Samca Alfa, tamto piwo różniło się od tej wersji niższym ekstraktem oraz zawartością alkoholu. Samiec Alfa z Natolina był leżakowany z płatkami dębowymi z beczki po Bourbonie. Samiec Alfa - piwo niefiltrowane i niepasteryzowane. Skład: woda, słód jęczmienny, płatki owsiane, chmiel, drożdże. Piwo dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 0,33l, zamkniętej białym, firmowym kapslem browaru Artezan. Premiera tego piwa odbyła się na Warszawskim Festiwalu Piwa - 15 października 2015 roku.

comments Komentarze: 8     oceny  ocena Użytkowników: 8,89/10
Dodał: stacher93 - 2016-01-03 14:04:26
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
Pinta Imperator Bałtycki Sherry Oloroso Barrel Aged
% alk. 9.1
Blg 24.7
ulubione: 7
Do starzenia użyliśmy 20 świeżo opróżnionych, cudownych beczek po Oloroso - każda po 250 litrów. Wybraliśmy beczki po Sherry nie dlatego, że są najdroższe. Ani nie dlatego, że mamy coś do wanilii z burbona. Otóż próby, które prowadziliśmy na żywych Imperatorach i różnych alkoholach starzonych w drewnie wykazały, że nasz intensywnie nachmielony, imperialny porter najlepiej rozumie się z owocowo-rodzynkowym i orzechowym charakterem aromatycznego, ciężkiego, hiszpańskiego wina. Taniny z dębu, z którego zrobione są beczki nadały przyjemny, charakterystyczny "szlif BA" - to co miłośnicy starzenia w drewnie lubią najbardziej.

Ważne. Imperator Bałtycki to lager - jak każdy klasyczny "Bałtyk". I bardzo chcieliśmy, aby również w wersji Barell Aged Imperator zachował charakter ułożonego, harmonijnie zbalansowanego, dobrze wyleżakowanego lagera. Przed napełnieniem beczki po winie przeszły jeszcze delikatne zabiegi pod prysznicem, aby uniknąć zakażenia, które wywróciłyby nasze sensoryczne plany do góry nogami. Do starzenia przeznaczyliśmy Imperatora po wcześniejszym, 4 miesięcznym leżakowaniu w klasycznym stalowym tanku. Napełnione beczki zapakowaliśmy na kolejne 4 miesiące do pełnomorskiego, klimatyzowanego kontenera - tak by podczas starzenia temp. nie wzrosła powyżej 10*C. Piwo oprócz wzbogacenia aromatu i smaku zyskało również solidniejsza teksturę - jest jeszcze bardziej gęste i treściwsze.

Premiera piwa miała miejsce na Warszawskim Festiwalu Piwa we czwartek 6 kwietnia 2017 roku.

comments Komentarze: 24     oceny  ocena Użytkowników: 8,85/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-23 11:45:25
Szałpiw Bloody Belfegor
Szałpiw Bloody Belfegor
Szałpiw Bloody Belfegor
% alk. 9.0
Blg 25.0
IBU 20
ulubione: 4
Piwo Bloody Belfegor w stylu Blackcurrant Belgian Dark Strong Ale z dodatkiem czarnej porzeczki, uwarzone przez Browar Szałpiw.

Piwo specjalnie przygotowane na festiwal Beer Geek Madness 5 - North Side, ktory odbył się 1 kwietnia 2017 we Wrocławiu.

comments Komentarze: 6     oceny  ocena Użytkowników: 8,85/10
Dodał: Barcelonismo - 2017-04-23 12:34:25
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
Doctor Brew RIS Bourbon/Brandy Barrel Aged
% alk. 10.5
Blg 24.0
IBU 80
ulubione: 4
Gęste, lepkie, oleiste. A przy tym czarne jak płynna czekolada. O bogatym smaku, przepełnionym zmysłową głębią o aromacie tak nagim, że czujesz napływającą ślinę do ust... Zdejmij kapsel - zbroję, by powitać imperium piwnej rewolucji.

W zależności od informacji na laku, Doctor Brew RIS był leżakowany w beczkach po Bourbonie lub po Brandy.

Składniki: woda; słody: Pilzneński, Karmelowy, Czekoladowy, Barwiący; Jęczmień Prażony; chmiele: Ella, Galaxy, Chinook, Centennial; dodatki: ekstrakt słodowy; drożdże.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane, refermentowane w butelce.
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.

comments Komentarze: 4     oceny  ocena Użytkowników: 8,8/10
Dodał: SaintBase - 2016-09-27 17:22:44
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
Jan Olbracht Rzemieślniczy Kord Wild Whiskey Barrel Aged
% alk. 12.0
Blg 26.0
ulubione: 2
Uwarzone przez Browar Jan Olbracht Rzemieślniczy.
Kord BA Wild spędził w beczkach po whiskey blisko 2 lata. Wydłużony czas leżakowania i dzikie szczepy drożdży z mieszanki Brettanomyces i Lactobacillus całkowicie zmieniły profil smakowy piwa. Na pierwszym planie pojawiły się nuty czernowych owoców, rześka kwaśność i dziki, owocowy bukiet aromatów i smaków pochodzących od drożdży. Podczas degustacji Korda BA Wild mamy skojarzenia zarówno ze szlachetną whiskey, jak i wytrawnym, czerwonym winem.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Zawiera słód jęczmienny, pszeniczny, owsiany.

comments Komentarze: 2     oceny  ocena Użytkowników: 8,8/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-11-13 12:25:21
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
Pinta Kwas Theta Barrel Aged
% alk. 12.0
Blg 24.7
ulubione: 3
Uwarzone przez Browar Pinta.
Kwas Theta BA - Russian Imperial Stout zakwaszony bakteriami kwasu mlekowego oraz przefermentowany drożdżami górnej fermentacji. W kolejnym etapie połączony z sokiem z polskich, kwaśnych wiśni dla nadania owocowego profilu. Następnie przebity do dębowych beczek, gdzie został poddany działaniu dzikich drożdży przez okres sześciu miesięcy. W efekcie pierwsze szkrzypce gra wyraźna kwasowość o charakterze mlekowo-owocowym. Na drugim planie kombinacja akcentów palonych, gorzkiej czekolady i brettowego ,,funky wspartego przez posmaki drewna dębowego, wanilii i tanin.
Piwo pasteryzowane, niefiltrowane.
Składniki: woda; słody jęczmienne: Pale Ale, Monachijski typ I, Diastatyczny, Chocolate, Pale Chocolate, Crystal, Dark Crystal, Carafa® typ II, palony jęczmień; chmiele: Zeus (USA), Fuggles (UK); sok z polskich kwaśnych wiśni; drożdże Fermentis Safale™ US-05; blend bakterii kwasu mlekowego: L. Plantarum, L. delbrueckii, L. brevis; blend dzikich drożdży Brettanomyces: The Yeast Bay Amalgamation.
Polecane potrawy: chowder, grillowane kanapki, naleśniki z syropem klonowym.
Polecana temperatura serwowania 9-11°C.
[opis za oficjalną stroną internetową producenta]

comments Komentarze: 6     oceny  ocena Użytkowników: 8,77/10
Dodał: Barcelonismo - 2019-04-02 12:12:00
 
1
2
3
4
 ... 
382
 
wykonanie choruzy.pl © 2010