Jedno z najmocniejszych piw warzonych w browarze Maryensztadt. Smaki słodowe łączą się tu z umiarkowanie wysoką goryczką, rozgrzewającą mocą alkoholu oraz owocowymi aromatami.
Składniki: woda, słody jęczmienne, chmiel, drożdże.
Dostępne w butelce o pojemności 500 ml.
Zalecana temperatura spożycia 10-16°C.
Polecane szkło: Snifter.
Polecane do: sery pleśniowe, wędliny dojrzewające.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Januszek
rewo
Jacelinho
oranjefan
Piwo o klarownej mahoniowej barwie. Piana średnioobfita, jasnobeżowa, opadająca powoli. Zbudowana z drobnych bąbelków. Po dłuższej chwili wciaż jest na powierzchni piwa i tworzy zbitą, drobno bąbelkową piankę.
Pół-słodkie, gładkie, pełne, ale nie przytłaczające ani nie wyklejające. W smaku jednak dużo się dzieje. Mnóstwo czerwonych owoców - śliwek, wiśni, żurawiny. W tle opiekany karmel, nuty chleba żytniego, słodycz, oraz szybko pojawiająca się i kontrująca całość goryczka - średnio wysoka, taniczna, nawet nieco drewniana. Zalegająca, ale przyjemna i pasująca do tak charakternego stylu jakim jest barley wine. Alkohol - subtelnie rozgrzewający daleko w przełyku.
Klasyczny angielski barley wine. Dobre piwo.