Lubię różne piwa, w tym bardzo ekstremalne, ale najczęściej sięgam właśnie po takie: wytrawne, pijalne i z potężnym uderzeniem pięknych aromatów pochodzących z chmielu. Dzięki dodatkowi żyta IPA staje się gładsza i sprawia wrażenie bardziej aksamitnej. Nazywam takie piwa niezobowiązującymi, bo można przyjemnie spędzić przy nich cały wieczór w pubie ze znajomymi czy w domu, oglądając seriale true crime.
Iga Burniewicz piwną rewolucję w Polsce obserwuje od samego początku, ale blog Żaba w Piwie założyła dopiero w 2015r. Od prawie trzech lat razem z mężem Marcinem Masonem Chmielarzem współprowadzi piwny kanał Kociokwik Tv na youtube.
Piwo pasteryzowane i niefiltrowane.
Składniki: woda, słód jęczmienny, słód żytni, chmiel (cashmere, ella, bru-1), drożdże.
Mętność i osad są naturalnymi cechami produktu.
Przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
nietzsche
Zapach: piję ze szkła z zestawu, które jest wybitnie niesensoryczne, tu czuję banany jakby to był roggen i kwiaty, może trochę zieleniną, z butelki wali dodatkowo cebulą i skarpetą (zgniła mandarynka/skarpeta), kandyzowane owoce (landrynki owocowe), ananas w zalewie cukrowej z puszki, korzenność - niestety to co opisuję to głównie aromat z butelki, ze szkła czuć niewiele, bo jest on homeopatyczny, może po ociepleniu wychodzi lekki earl grey
Smak: Nie wiem jaki tu był ekstrakt, ale niewielki, góra 12 (zakładając zdolności polskiego krafciiku), piwo ewidentnie wodniste i wytrawne i nawet żyto chcąc oszukiwać, to nie bardzo ma jak. Uczciwiej było by je nazwać APA a nawet sesyjna APA. Lekka goryczka, lekko zalegająca. Nachmielenie symboliczne, piwo jest ze stycznia, więc nie takie znów stare. Nie znam Elle, ale Cashmere potrafił robić robotę w dipkach, tipkach, Bru-1 z jego rzekomą ananasowością jest mocno przereklamowany, jednak ktoś zadał sobie trud, by wybrać 3 rzadkie chmiele, by dodać je po łyżeczce na kadź, ale pal licho nachmielenie, żeby tu chociaż piwo bazowe było dobre, ale jest tak nieułożone, nijakie, wodniste, zbożowe, lekko mdłe. Gdzie w tym piwie był patent na kobiecy styl? Piwo w tym stylu ma być nijakie i mdłe?
Novy80