Uwarzone przez Browar Maryensztadt.
Piwo w stylu Imperialny Porter Bałtycki, którego smak i aromat podkręciliśmy wędzonym słodem oraz dodatkiem wędzonej śliwki i suszonej figi. Ciemne, złożone, zbalansowane i treściwe.
Piwo niepasteryzowane, niefiltrowane.
Skład: woda, słody jęczmienne, wędzone śliwki i suszone figi, chmiel, drożdże.
Polecane do potraw: czekolada, wołowina.
Polecana temperatura serwowania to 12-16°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
MJK
nietzsche
Zapach: pachnie powidłem, czyli skrzyżowaniem śliwki z karmelem, kompotem wigilinym, jest śliwkowe w opór, jakieś nuty melanoidynowe
Smak: #teamsłodyczka, pełne i słodkie w opór a to nie jest standard przy ty parametrach w polskim krafciku, np. Stu Mostów warzy portery 25/9, czyli mniej odfermentowane, które są wodą, tu czuć pełnię, słodycz cukrów resztkowych, całkowicie ukryty jest alkohol. Problem w tym, że zdominowały je dodatki: czuć śliwkę w opór i jest to świeża, kwaśna węgierka, fakt, kwasowość od słodów palonych tu mogła dodać coś od siebie, no dobra, po ociepleniu wyłazi taki kompot wigilijny, ale to raczej śliwka suszona niż wędzona, czuć figę, ale jest ubogim krewnym śliwki, więc wciąż czekam na piwo z suszoną figą, w którym ta pokaże na co ją stać, dużo karmelu, trochę kawy zbożowej, jest pumpernikiel, ale np. jakieś nuty czekolady i kawy naturalnej dobrze by mu zrobiły.
D**y nie urywa, ale wciąż lepsze od Imperium Prunum
Shinodin