Uwarzone przez browar Jedlinka, mieszczący się w kompleksie hotelowo-restauracyjnym w miejscowości Jedlina-Zdrój, w województwie dolnośląskim. Jest to tradycyjne piwo serwowane podczas monachijskiego Oktoberfest.
Piwo marcowe to mocne piwo dolnej fermentacji. Dawniej, kiedy piwowarzy nie dysponowali tak zaawansowanymi systemami chłodzenia, warzone było tylko sezonowo - w pierwszych tygodniach wiosny, głównie w marcu (stąd jego nazwa). Następnie leżakowało przez całą wiosnę i lato aż do września. Dzisiaj, dzięki nowoczesnym systemom chłodzenia, produkujemy je przez cały rok. Piwo ma bursztynową barwę, nieco większą moc niż inne nasze piwa, bogaty smak i gęstą jasną pianę. Jest produkowane z mieszaniny słodów jęczmiennych i aromatycznego chmielu.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Grzegorz_J
Barwa. Jasnobursztynowe , zmętnione. Piana obfita utrzymuje się przez cały czas ładnie oblepia szkło.
Aromat. Intensywnie słodowy , nuty tostowe , skórki od chleba , delikatny karmel.
Smak. Wyraźny smak słodów z nutami chlebowymi , w tle chmiel i delikatna goryczka.
Piwo bardzo gładkie , aksamitne i super pijalne.
Chyba najlepsze marcowe jakie piłem do tej pory. Polecam.
Rukolfeler
Piana: Centymetrowa, trwała, składająca się ze średnich, oraz drobnych pęcherzyków. Zostawia nieliczne ślady na szkle.
Zapach: Słodowy.
Smak: Bardzo intensywnie słodowy, bardzo delikatny. W tle czuć chmiel i drożdże.
Ogólna ocena: Do tej pory najlepszy marcowy lager, jaki piłem. Z całego serca polecam każdemu, gdyż jest czego próbować.
Bartekwts