Jest to jedno z dwóch pierwszych piw, nowego browaru kontraktowego Mały Kurek, który swoje piwa warzy w browarze restauracyjnym Słociak z miejscowości Sławice koło Opola. Browar rozpoczął warzenie na początku roku 2015.
Belgijska Kura wraz z Białą Damą zadebiutowały w połowie lutego. Nazwa browaru to połączenie nazwisk założycieli i piwowarów: Katarzyny Mały i Bogumiła Kurka.
Belgijska Kura to piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane i niefiltrowane, w stylu Belgian Dubbel.
Belgijska Kura zamknęła oczy i zaczęła marzyć o podróżach tych wielkich i małych. Wyobrażała sobie dróżkę, która zabierze ją w podróż daleką, zaprowadzi do lepszego świata zmieniającego coś w życiu każdego. Podróż ta owocna była, bo różnorodność smaków i aromatów do Belgian Dubbela zaszczepiła. Zawsze znajdzie się taka droga, która skieruje Cię na stronę craftowego piwa.
Skład: woda; słody: Pilzneński, Wiedeński, Monachijski, Aromatyczny, Caramunich Typ II; dodatki: cukier kandyzowany; drożdże: Belgian M27
Mangrove Jacks Craft Series; chmiel: Lubelski.
Polecana temperatura spożywania to przedział 10-12°C.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Stacher93