Niemiecki Pils warzony przez Brauerei Maisel z miasta Bayreuth. Piwo to dość niedawno zmieniło nazwę z Diat, na Extra. Producent przedstawia to tak: Nazwa zmieniona - smak pozostaje. Edelhopfen Extra - 75% mniej węglowodanów. Extra niskie węglowodany, extra niskokaloryczne i extra pyszne.
W składzie brak konkretów : woda, słód jęczmienny, chmiel i ekstrakt chmielowy.
Barwa złota, idealnie klarowna. Piana biała, średnio-wysoka. Składająca się z drobnych oraz średnich pęcherzy. Opada w miarę szybko do niskiej warstwy, która z czasem się dziurawi. Lekko zdobi szkło i w postaci porwanej warstewki utrzymuje się do końca degustacji. Aromat dość wyraźny, głównie mocno ziołowy chmiel i lekkie nuty słodowe. W smaku natomiast delikatna słodowa słodycz w połączeniu z solidną, lekko piekącą ziołową goryczką. Wysycenie na poziomie średnim.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Gość
Jak dla mnie ziołowa goryczka to właśnie cecha charakterystyczna Pilsów. Jeżeli to piwo jest podobne do Jevera, to moim zdaniem jest świetnym przykładem niemieckiego Pilska
Stacher93