Lindemans Gueuze to lambic, powstający w wyniku fermentacji spontanicznej. Gueuze jest połączeniem dojrzałego i młodego piwa lambic. Stary lambik dostarcza aromat i smak, natomiast młody - cukier pozwalający na kontynuowanie fermentacji. Pierwsze co przykuwa uwagę to nietypowy zapach, właściwy raczej dla półwytrawnych win, niż piwa. Wyczuwalne aromaty winogronowe , dosyć kwaskowate. Smak także dosyć winny, intensywna kwaskowatość winogrona, połączona z późniejszą, lekką goryczą, cierpkie. Całość lekko wytrawna, nie ma tutaj mowy o słodkości. Wysokie wysycenie CO2 podwyższa walory smakowe tego piwa. Barwa ciemnozłota, wręcz pomarańczowa. Piana na początku dość wysoka, ale nie tak gęsta jak w innych znanych mi lambicach, szybko opada i nic po niej nie pozostaje. Piwo bardziej dla fanów win, niż piwoszy.
Składniki: słód, pszenica, cukier, drożdże, kwas askorbinowy.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
rewo
Gość
Gandalfino
Pian biała. Drobna. Przeciętna.
Aromat winno octowy. Delikatna dzikość.
Wysoko nasycone. Kwaśne.
Na początku jest słodycz, jednak momentalnie wchodzą nuty kwaśno winne.
Bliżej temu napitkowi do wina (kwaśno wytrawnego) niż do piwa.
szab12