Jako baltic porter tylko orientacyjnie, bo to lager, natomiast niemiecki porter ma historycznie poniżej 5% alkoholu, piwem bardziej przypominającym polski porter bałtycki jest stylowo ciemny starkbier.
Wg opisu producenta:
Najlepiej fermentowana, bajecznie smaczna, ciemna musująca specjalność - jeden z najstarszych porterów w Niemczech.
Już w 1895 r. Bergquell warzył w Löbau porter i był on wówczas popularnym napojem na Łużycach. Dzięki naszemu łużyckiemu porterowi z powodzeniem kontynuujemy tę tradycję warzenia piwa.
Bajecznie smak tej wyjątkowej ciemności znalazł przyjaciół w całym kraju wśród koneserów czarnej sztuki piwowarskiej.
Składniki: woda, słody jęczmienne, cukier, chmiel.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Gość
Gość
Holsten_SA
nietzsche
Zapach: odrobina siarki wpadająca w warzywa, chmiel, karmel, trochę słodów palonych, cola i orzech
Smak: smakuje z grubsza jak nasza Fortuna Czarne, tylko jest pełniejsze, historycznie porter niemiecki pod koniec XIX wieku miał przy tej ilości alko (4,5%) ? 15 Blg, ten tyle nie ma, ale 12 z tym cukrem, który ma w składzie może mieć, jest wręcz wyklejające, ale niestety nie od słodu, a raczej od cukru, nie piłem nigdy tego podstawowego, tylko ten wiśniowy, który ma u nas szerszą dystrybucję, i ta wiśnia chyba mu dobrze robi na kontrę. Jako piwo deserowe nie jest złe, ale lepiej je mocno schłodzić, bo jest w opór słodkie, karmelowe, posmak coli, orzecha, jakiś chmiel tu mignie, delikatna goryczka.