Piwo uwarzone przez Browar Łańcut. Browar w Łańcucie (województwo podkarpackie) został założony w 2015 roku i uruchomiony na wiosnę 2016 roku. Chłop Pańszczyźniany to piąte piwo, które pojawiło się w ofercie tego browaru. Jego premiera odbyła się 5 sierpnia 2016 roku.
Witbier to klasyczne belgijskie pszeniczne piwo, lekkie, rześkie, cytrusowe dzięki użyciu słodkich i gorzkich skórek pomarańczy a także kolendry. My dodatkowo użyliśmy jeszcze skórek cytryny aby jeszcze bardziej podbić cytrusowość i rześkość tego piwa.
Piwo górnej fermentacji, niepasteryzowane, niefiltrowane
Składniki: woda, słód pilzneński, płatki pszeniczne, płatki owsiane, chmiel, drożdże, skórka pomarańczy i cytryny, curacao, kolendra
Zalecana temperatura serwowania: 6-10°C
Dostępne w butelkach bezzwrotnych o pojemności 500 ml.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Bob
Shinodin
ArMagh
Wygląd: kolor mleczno-złoty, zmętniony jak na witbiera przystało. Niestety z pianą już gorzej. Po nalaniu ok 1,5 cm, drobnoziarnista, szybko zredukowała się do obrączki i po połowie szklanki znikła całkowicie. Lacing w postaci niewielkich kleksów, nietrwały. Etykieta jest:)
Smak: słody pszenicy i płatków owsianych z kwaśną kontrą. Osobiście urzekła mnie dość wyraźna pomarańcza z super dopasowaną kolendrą. Za to duży plus. Piwo kremowe i bardzo orzeźwiające. Wysycenie średnie (trochę za niskie jak na gatunek) ale świetnie pasujące do smaku.
Podsumowując: dobre piwo z charakterem. Teraz poluję na kolejne piwa ze stajni Łańcut w wersji butelkowanej i mam nadzieję, że będą równie smaczne.