Kulmbacher Edelherb jest dziś najchętniej spożywanym piwem w północnej Bawarii. Z pewnością za charakterystyczny, czysty smak. Warzone ze szlachetnych jęczmieni browarnych z lokalnych pól uprawnych. Starannie dobrany aromat chmielu i krystalicznie czystej wody źródlanej. Edelherb przechodzi przez około 40 kontroli jakości.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
MoonKnight321
pwl21
MoonKnight321
Gość
Jacelinho
nietzsche
Zapach: za bardzo chmielowe to ono nie jest, w dostaku w smaku jest dosyć łagodne, słodowe, chlebowe, nie ma jakieś ostrości siarkowej czy zbożowej, czym niektóre pilsy nadrabiają
Smak: mocne wysycenie, lekka słodowość chlebowa, mocno mineralne, delikatna chmielowość, w dodatku kwiatowo, więc dodaje mu łagodności, a nie ostrości, goryczka średnia. Jak na pilsa to średnio, jak na lagera jest ok. Ono jest w typie Krombachera, Bitburgera, Radebergera, czyli takich koncernowych, marketowych pilsów dla każdego, oczywiście jest od nich lepsze, chmiel tu czuć tylko przy odbijaniu ;) Ocena naciągana, ale po prostu skoro Niechanowo dostało ode mnie 6, a to piwo jest od Niechanowa o dwie klasy lepsze to po prostu nie mogę niżej. To jest dobry helles, nie pils, jako helles ma wszystko na swoim miejscu, smak, ułożenie, ledwie zaznaczoną goryczkę i chmielowość. Tym bardziej, że po ociepleniu wyłazi fajna chlebowość, taka lekko opiekana, tostowa.