Ciemny lager rodem z krakowskiego browaru Południe. Wedle tradycji, piwo to nawiązuje do stylu ciemnych piw warzonych w "Browarze pod Muszyną" Juliana Pagaczewskiego zlokalizowanego przy ulicy Basztowej w Krakowie. Urzeka swoim smakiem i aromatem.Piana dosyć gęsta, drobnoziarnista, powoli opada do centymetrowej warstewki, by po dłuższym czasie totalnie zniknąć. Barwa mętna, ciemno-rubinowa, piwo nieklarowne. Dużo drożdży pływających w środku, nasycenie średnie. Zapach palonego słodu, lekko chmielowy, lekko również karmelowy, jednakże niezbyt intensywny. Smak wyraźnie goryczkowy, z elementami palonego słodu i orzechów, karmelu i kawy. Alkohol nie jest wyczuwalny. Ładna etykietka, nawiązująca do dawnych czasów Krakowa.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
doktor_piwo
Na tle konkurencyjnych ciemnych piw Krakowiak niestety nie wypada najlepiej. Brakuje tutaj przede wszystkim głębszych doznań smakowych, jak np. w Czarnej Fortunie czy w Kormoranie Ciemnym. Niezbyt intensywnie wyczuwalne składniki, nieurozmaicony zapach i wreszcie lekko ?przesadzona? barwa zmuszają mnie do wystawienia takiej, a nie innej oceny. 6/10
Gość