Uwarzone przez kontraktowy Browar Kraftwerk w rzemieślniczym browarze Jan Olbracht z Piotrkowa Trybunalskiego. Kraftwerk istnieje od 2014 roku. Jest to pierwszy na górnym śląsku browar rzemieślniczy, kultywujący tradycję tego regionu. Na etykietach piw często można przeczytać opisy piwa w śląskiej gwarze. Browning to polski karabin maszynowy z okresu międzywojennego. Jest to kolejne piwo browaru Kraftwerk, za którego nazwę posłużyła broń, która w jakiś sposób zapisała się w militarnej historii świata. Wcześniej z tej serii pojawiły się piwa: Kalashnikov, M16, Parabellum, Thompson oraz Panzerfaust. Browning to piwo pasteryzowane i niefiltrowane w stylu Belgian IPA.
Skład: woda, słody jęczmienne i pszeniczne, chmiel (Simcoe, Citra), drożdże (Belgian Ardennes).
Polecana temperatura serwowania zapisana na etykiecie to przedział 10-12°C.
Premiera Browninga odbyła się 11 lipca 2015 w Łodzi w pubie o nazwie Z Innej Beczki. Wtedy też premierę miała druga nowość z tego browaru - Parabellum - Cascadian Dark Ale.
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
Brajan36
Marianek
Brodzisław
Aromat dość lichy ? owocowy i drożdżowy, w tle majaczyła żywica i słodycz karmelowa. W smaku było lepiej. Baza słodowa kontra średnia, ale dobrze zaznaczona goryczka w nucie owocowej, nawet lekko zalegająca. Wyczuwalne są owoce takie jak brzoskwinia i morele. Drożdże czuć symbolicznie.
Wysycenie piwa średnie, nie jest znacząco odczuwalne przy piciu.
Podsumowująca, piwo jest wyraźnie słodowo-owocowe z niezbyt intensywną goryczką. To daje mu wysoką pijalność ale też brak jakiś większych, zwłaszcza przyjemnych doznań sensorycznych. Co najwyżej przeciętne piwo.
Gość