Kozel czarny jest bardzo lekkim piwem, wytwarzanym na bazie palonego słodu. Jego barwa jest brązowo-bordowa i w porównaniu do prawdziwie czarnych stoutów czy porterów, stosunkowo jasna. Zapach karmelowy. W smaku delikatne, także karmelowe, choć zdecydowanie dominuje palony słód, który nadaje kwaskowato-gorzkawy posmak i doskonale łączy się z chmielową goryczką.
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (jasny, bawarski, karmelowy, palony), chmiel, wyciąg z szyszek chmielowych, cukier
Dodał:
admin - 2011-08-17 08:34:57
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
czerstwabulka
ZAPACH: aromat nikły trochę, ale czuć delikatne nuty ciemnego piwa
SMAK: lekko słodkawe, ale nie ulepowate, delikatna paloność w tle, przyjemne melanoidyny, niezbyt mocno nagazowane, lekkie w odbiorze, trochę wodniste
PODSUMOWANIE: No może nie jest to najlepsze ciemne piwo na rynku, ale mnie ogólnie pozytywnie zaskoczyło. Bardzo przyjemne, nieco słodkawe, ale nie przesłodzone jak to przy tanich ciemnych bywa. W dodatku niski woltaż i ogólna lekkość sprawia, że można wypić sobie cały czteropak i dalej stać na własnych nogach. Zwłaszcza na lato fajnie wypić. Generalnie polecam, mi podchodzi, chociaż ciemnych piw zazwyczaj nie lubię, to ten Kozel jest serio spoko.
Gość
dart
Chmielek