Piwa świąteczne to grupa piw sezonowych przeznaczona na okres zimowy – nie koniecznie tylko świąteczno-noworoczny. Są to przeważnie mocne, ciemne piwa z przyprawami korzennymi takimi jak goździki, cynamon, imbir. Piwo w kolorze głębokiej, ciemnej czerwieni i brązu. W zapachu dominują korzenne nuty wymieszane ze słodowymi. W smaku da się wyczuć wszystkie wymienione w składzie przyprawy (goździki, cynamon, skórka pomarańczy, kardamon i ziele angielskie). Bardzo pasuje do niego określenie z etykiety "Piernik w piwie".
Piwo ciemne, pasteryzowane
Składniki: woda, słody jęczmienne (Jasny, Ciemne), chmiel, dodatki (goździki, cynamon, skórka pomarańczy, imbir, ziele angielskie, kardamon, cukier)
Dostępne w bezzwrotnej butelce o pojemności 500 ml.
Dodał:
admin - 2011-12-28 08:20:00
Komentarze:
z Twoim kontem w serwisie - zaloguj się.
Nie masz jeszcze konta - wypełnij formularz rejestracyjny
SoupDog
Basileus81
Redukuje się do wąskiej obrączki. Piwo ciemno brązowe, wpadające w rubin, klarowne. Wysycenie niskie. Waromacie palone słody, deserowe akcenty, przyprawy, piernik i ziolowa korzenność w smaku mimo początkowej słodyczy, w zasadzie dość wytrawne, nieco ciężkie, deserowe. Nuty czekoladowe, surowe kakao, piernikowa masa i przyprawy. Dobre, aromatyczne, nie mniej zdecydowanie dla amatorów tego typu piw.
Gość
Dobijacz